Αύξηση θανάτων και μείωση διασωληνωμένων στη χώρα

0
239

Δυο συμπολίτες μας πέθαναν το τελευταίο 24ωρο από επιπλοκές του κορωνοιού, με συνέπεια να αυξηθεί στη χώρα μας ο συνολικός αριθμός σε 83. Την ίδια ώρα σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται 84 άτομα με μηχανική υποατήριξη στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1,884.

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το  57% των κρουσμάτων είναι άνδρες. Οι 509 ασθενείς έχουν μολυνθεί από ταξίδι στο εξωτερικό. Άλλα 708 κρούσματα σχετίζονται με ήδη γνωστά κρούσματα. 14 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ μέχρι σήμερα.

Ειδικά για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπως είπε, από τους 39 διασωληνωμένους με Covid-19, έχουν αποσωληνωθεί 17 και 4 έχουν πάρει εξιτήριο.

Ο κ. Τσιόδρας επανήλθε στο ζήτημα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. Όπως είπε, τόσο ο Παγκόσμιος Οργσνισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, θεωρούν ότι η ρήση μασκών από το κοινό «δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά δεδομένα».

Υπάρχουν κίνδυνοι -όπως είπε- να μολυνθεί κανείς χωρίς να θέλει με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας ή να αναπτύξει δυσκολία στην αναπνοή. Επιπλέον, σημείωσε πως δημιουργείται η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η υγιεινή των χεριών και η αποστασιοποίηση.

Τέλος, τόνισε πως η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών. Επανέλαβε λοιπόν πως σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.

Ο λοιμωξιολόγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, να αποφασιστεί η μαζικότερη χρήση μάσκας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα γίνει ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς. Η τελική τοποθέτηση της ελληνικής επιτροπής πρόληψης για τον κορωνοϊό θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here