Η Αίγυπτος φλέγεται – η Ευρώπη κοιμάται

1
25

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θυμίζει την κατάσταση πριν από 20 χρόνια στις χώρες του τότε αποκαλούμενου Ανατολικού μπλοκ, καθώς και την τότε στάση της Δύσης: Όλα ξεκίνησαν από μία απεργία, με τη Δύση να είναι βέβαιη ότι τίποτα δε θα αλλάξει. μέχρι που με σοκ παρακολουθήσαμε όλοι την πτώση του τείχους του Βερολίνου, τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, τις ΗΠΑ να μένουν χωρίς αντίπαλο δέος και τον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη να αλλάζει.

Μία εγκυρότατη γερμανική εφημερίδα έγραφε χθες ότι «η μοίρα του 82χρονου Μουμπάρακ, ο οποίος κυβερνάει την Αίγυπτο εδώ και περίπου 30 χρόνια, δε θα αποφασιστεί στους «ταραγμένους» δρόμους του Καΐρου, αλλά στο Λευκό Οίκο, καθώς η Αίγυπτος είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, μετά φυσικά το Ισραήλ». Ελλείψει αντανακλαστικών, το έχει άλλωστε αποδείξει επανειλημμένως, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολούθησε την Τυνησία να ανατρέπει ένα ανελεύθερο καθεστώς και σαστισμένη παρακολουθεί τώρα και την Αίγυπτο να ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα. Όχι αναίμακτα, φυσικά.

Στον αντίποδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τις οποίες μόνο πέρσι η Αίγυπτος έλαβε 1,5 δισ. δολάρια ως οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει τον Μουμπάρακ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Όπως και η Τυνησία, έτσι και η Αίγυπτος μαστίζεται από πολύ υψηλή ανεργία, με τα δύο τρίτα του πληθυσμού της να είναι κάτω των 30 ετών και παράλληλα να αποτελούν το 90%(!) των ανέργων.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι εξόχως παρακινδυνευμένη, όμως η Αίγυπτος δεν έχει δει ανάλογες αναταραχές από το 1977. Οι διαδηλωτές, καθώς και ο ίδιος ο νομπελίστας, Ελ Μπαραντέι, που κατέφτασε μέσα στην εβδομάδα στη χώρα, ζητούν μετ’ επιτάσεως την παραίτηση Μουμπάρακ, ενώ δε φάνηκε να ικανοποιούνται στο ελάχιστο από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή από το διορισμό του Αντιπροέδρου, ο οποίος είναι και συμπαθής στην κοινή γνώμη.

Σε μία στιγμή κατά την οποία δε φαίνεται αποκλιμάκωση της κατάστασης, η Ευρώπη συνεχίζει να ασχολείται με τα του οίκου της, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν, κρατώντας χαμηλούς τόνους να παρακολουθήσουν την κατάσταση, αλλά στην όλη ιστορία, μεγάλη εντύπωση προκαλεί η σιωπή του Ισραήλ, καθώς παρότι η τηλεόραση στη χώρα μεταδίδει τα γεγονότα με μία σχετική συμπάθεια προς τους διαδηλωτές, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος.

Γενικώς η διεθνής κοινότητα, όπως και πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, δείχνει να μην μπορεί να πιστέψει ότι η Βόρεια Αφρική οδεύει προς το τέλος μίας εποχής, η οποία, ας μην κρυβόμαστε, βόλευε τη Δύση. Το δε πιο ανησυχητικό είναι ότι ενδεχόμενη πτώση των εν λόγω καθεστώτων, είναι εξαιρετικά πιθανό να σημάνει ένα νέο ισλαμιστικό ξέσπασμα με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Δύση και ειδικότερα για την Ευρώπη, η οποία δε φαίνεται να έχει καταλάβει τι συμβαίνει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροTo μέλλον ήρθε. Και έχει πολύ αίμα
Επόμενο άρθροΓυναίκες και υγεία
Η Κλειώ Νικολάου είναι δημοσιογράφος από το 1999 όταν αποφοίτησε από το "Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας". Εχει εργαστεί σε οικονομικές και πολιτικές εφημερίδες, κυρίως στο διεθνές οικονομικό ρεπορτάζ, αλλά και στο ρεπορτάζ του υπουργείου Οικονομικών. Εχει κάνει εκπομπή στην ΕΡΑ, ενώ έχει εργαστεί και στα γραφεία Τύπου της "ΑΘΗΝΑ 2004" στο γραφείο Διεθνών ΜΜΕ, καθώς και στην Επιτροπής Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στο Βόλο. Σήμερα εργάζεται στο portal newsbeast.gr, στη σύνταξη Οικονομικών και Διεθνών Ειδήσεων.Έχει σπουδάσει εφαρμοσμένη γλωσσολογία στο Paul Valery στο Montpellier και έχει κάνει το μεταπτυχιακό της στη διερμηνεία στο ίδιο Πανεπιστήμιο και στο τμήμα Λεξικογραφίας στη Σορβόννη.Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ΕΕ έχει να ασχοληθεί με τα τόσα δικά της εσωτερικά προβλήματα, κυρίως οικονομικά, που ακόμη και την μικρή συμμετοχή που είχε ως «Ένωση» στην εξωτερική της πολιτική, την έχει σιωπήσει.. Η προσοχή έχει στραφεί αλλού… Όσοι οι ισχυροί του κόσμου προσπαθούν να λύσουν τα οικονομικά θέματα, από τις ΗΠΑ ως την Κίνα, ο απλός κόσμος βρήκε την ευκαιρία να ξεσηκωθεί. Το θέμα πλέον είναι τι σταματά το domino?? Η Τυνησία και η Αίγυπτος θα είναι οι μόνες χώρες όπου ο κόσμος βαρέθηκε τους γερασμένους ηγέτες που κάποτε το έπαιξαν και αυτοί Che Guevara, ή η γειτονιά μας πάει προς την ανατροπή όσων ξέραμε ως τώρα? Γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν άλλη ανάμειξη σε αιματοχυσίες, τους φτάνει το Ιράκ, το Αφγανιστάν… Ας ελπίσουμε πως η εξέγερση των λαών της Βορείου Αφρικής θα σημάνει αλλαγή προς το καλύτερο και προσπάθεια για ανάπτυξη, αντί για ανάληψη της εξουσίας από «γεράκια» που φαίνονται φιλικά αλλά κρύβουν άλλες φιλοδοξίες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here