Άκρα και ακραίοι

1
23

Συχνά η απόσταση από τον άκακο δογματικό ιδεαλιστή

μέχρι τον φανατικό,

είναι ένα μόνο βήμα.

Φρίντριχ Χάγιεκ, Βραβείο Νόμπελ

Το πρόβλημα δεν είναι μόνον τα ακραία πολιτικά μορφώματα που, κυρίως, μέσω του λαϊκισμού θέτουν σε κίνδυνο τους θεσμούς και την κοινωνική ειρήνη.

Ο σκοταδισμός, ο λαϊκισμός και ο δογματισμός συνιστούν όψεις άλλης μεν απεικόνισης του ίδιου δε μονοφθαλμισμού, της ίδιας φονταμενταλιστικής μονομερούς απολυτότητας.

Η κουλτούρα της ανομίας συνιστά κοινό ιδεοληπτικό υπόβαθρο σε κάθε εκδοχή. Η νομιμοποιημένη βία το ίδιο. Η αποσταθεροποίηση της Δημοκρατίας επίσης. Οι παράπλευρες απώλειες σε θύματα ή δικαιώματα δεν ενδιαφέρουν τους «επαναστάτες της Νέας Εποχής».

Μέσω της κάθαρσης, της εκκαθάρισης ή της καθαρότητας της ιδεολογίας τους επιχειρούν να δηλητηριάσουν την κοινωνία επιβάλλοντας υποκουλτούρες μίσους και διαχωρισμού (με βάση «το δίκαιο του…»).

Ανορθολογισμός, κυνισμός, μηδενισμός, μισαλλοδοξία, άρνηση του άλλου (και της άλλης άποψης) συγκρούονται μέσα στην ελληνική κοινωνία και δεν προκαλούνται μόνον από τα Άκρα.

Πολλοί Έλληνες έχουν γίνει «ακραίοι» χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει. Αυτός είναι και ο μέγιστος κίνδυνος. Να νομίζουμε ότι «απελευθερώνουμε την κοινωνία δια της νέας σκλαβιάς», των νέων απόλυτων Αληθειών που τις κατέχει και τις ερμηνεύει το ένα και μοναδικό Ιερατείο.

Υ. Γ. Στο ερώτημα/δίλημμα «Με ποιον είσαι;» η απάντηση μας πρέπει να είναι κοφτή και σαφής. «Με κανέναν από αυτούς».

*Ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης είναι βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑληθινές καλημέρες ανέργων,συνταξιούχων,απλήρωτων…
Επόμενο άρθροΌταν γιατροί&μηχανικοί φέρονται χουλιγκανικά,τι περιμένουμε από μετανάστες;
Ο Γιάννης Πανούσης έλκει την καταγωγή του από την Αρκαδία και την Κορινθία, αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε στη Νομική, αλλά αγαπούσε τη Φιλολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες και συνέχισε στη Γαλλία με εγκληματολογία, που αποτελεί συνδυασμό πολιτικής σκέψης, φιλολογίας, νομικής και πολιτικής επιστήμης. Διετέλεσε καθηγητής στη Νομική Θράκης επί 19 χρόνια (και πρύτανης απο το 1994 έως το 1997) και όταν έφυγε από εκεί για τη Νομική Αθηνών ένιωσε ότι "ξενιτεύεται" -παρότι όταν είχε πρωτοπάει στην Κομοτηνή είχε τρομάξει! http://www.giannispanousis.gr/page.php?p=biography

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Κύριε εγκληματολόγε βουλευτή, μήπως είσαι ακραίος και δεν το γνωρίζεις;
  Υποστηρίζεις μια κυβέρνηση / καθεστώς
  1) ακραίας ανομίας / αδικίας
  2) ακραίου οικονομικού φιλελελευθερισμού
  3) ακραίου αμοραλισμού
  4) ακραίου εθνικού ενδοτισμού
  5) ακραίου διχασμού
  6) ακραίας φαυλότητας
  7) ακραίου μακιαβελισμού
  Αν έχεις απορίες σου τα αναλύω με λεπτομέρειες.
  Άλλα μάλλον και επιγραμματικά σε καλύπτω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here