Αλλάζουν τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα – Ποιους αφορά

0
1644

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, η καταβολή του οποίου έγινε χθες Παρασκευή. Συνολικά εγκρίθηκαν 1.313.148 αιτήσεις ενώ το ύψος του ανέρχεται σε 727 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο κάθε δικαιούχος θα λάβει κατά μέσο όρο 554 ευρώ.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για αιτήσεις κοινωνικού μερίσματος θα ανοίξει και πάλι από 15-26 Δεκεμβρίου προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιούχοι που δεν πληρούσαν τα κριτήρια στην προηγούμενη φάση.

Αυτό αφορά μονογονεϊκές  οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το επίδομα πολυτέκνων. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες που ήδη η αίτησή τους έχει εγκριθεί η διαδικασία θα γίνει αυτόματα και τυχόν διαφορά στο ύψος του ποσού που έχει εγκριθεί θα πιστωθεί αυτόματα σε δεύτερη πληρωμή στο λογαριασμό που έχει δηλωθεί.

Επίσης, και ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών θα μπορούν να επανυποβάλουν αίτηση για τους οποίους δεν θα ισχύσει το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης του ενός μήνα.

Ακόμη αιτήσεις θα μπορούν να κάνουν και μονοπρόσωπα νοικοκυριά στα οποία δικαιούχος είναι άτομο με αναπηρία  67% και άνω για τα οποία επίσης, δεν θα ισχύσει το παραπάνω κριτήριο, αλλά και νοικοκυριά που από σφάλμα στις φορολογικές τους δηλώσεις, δήλωσαν δαπάνες φροντιστηρίων στο πεδίο για τις δαπάνες των ιδιωτικών σχολείων.

Επιπλέον, νοικοκυριά στα οποία εντοπίστηκαν σφάλματα κατά τη διασταύρωση των στοιχείων τους στις βάσεις δεδομένων και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν ή ακυρώθηκαν.

Στην πλατφόρμα koinonikomerisma.gr επιλύονται συγκεκριμένες απορίες αναφορικά με το ποιος δικαιούται να υποβάλει αίτηση.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση κατά την περίοδο παράτασης;

Απάντηση: Όλοι ανεξαιρέτως αρκεί να μην συμμετέχουν σε νοικοκυριό του οποίου η αίτηση έχει εγκριθεί. Δεν απαιτείται να έχετε εκκρεμή, ακυρωμένη ή απορριφθείσα αίτηση.

Έχω εγκεκριμένη αίτηση αλλά δεν έλαβα το επίδομα λόγω προβλήματος με το λογαριασμό μου. Τι κάνω τώρα;

Απάντηση: Μόλις ενημερωθούμε με την τελική λίστα απορρίψεων από τις τράπεζες, θα ακυρώσουμε τις αιτήσεις που δεν πληρώθηκαν και θα μπορείτε να κάνετε νέα αίτηση στην οποία πρέπει να προσέξετε να δηλώσετε ΙΒΑΝ που να μπορείτε να εισπράξετε το κοινωνικό μέρισμα. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Είμαι μονογονεϊκή οικογένεια που εγκρίθηκε στην κυρίως φάση. Πως μπορώ να κάνω αίτηση ώστε να πάρω τη διαφορά;

Απάντηση: Δεν χρειάζεται να κάνετε αίτηση. Θα υπολογιστεί αυτόματα από το σύστημα η διαφορά και θα πιστωθεί στο λογαριασμό που έχετε ορίσει στην αίτησής σας όταν πληρωθεί το κοινωνικό μέρισμα αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην περίοδο παράτασης.

Έχω εγκεκριμένη αίτηση από την κυρίως φάση του Κοινωνικού Μερίσματος (έως 12/12/2017) και θέλω να την ακυρώσω. Πως το κάνω;

Απάντηση: Δεν έχετε δικαίωμα ακύρωσης εγκεκριμένης αίτησης της κυρίως φάσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here