Ανάπτυξη χωρίς ρήξεις δεν γίνεται…

3
17

Αν αναζητήσει κανείς το λήμμα «ανάπτυξη» στο δημόσιο διάλογο, θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι ελάχιστοι τη θεωρούν σπουδαίο διακύβευμα και ότι ακόμη λιγότεροι πείθονται ότι οι πολιτικές δυνάμεις της αποδίδουν την αναγκαία ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα.

Σήμερα, η ελληνική οικονομία καλείται να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Να πάρει την πολυπόθητη στροφή που καθυστέρησε δεκαετίες και, μάλιστα, σε συνθήκες πρωτόγνωρης δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτή η αποστολή δεν είναι εύκολη. Απαιτεί άνευ προηγουμένου ρήξεις, τομές και ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας και συνευθύνης από όλους.

Η πεπατημένη δεκαετιών μας φέρνει αντιμέτωπους με μια απαιτητική πραγματικότητα που συσσωρεύει χιλιάδες επενδυτικά σχέδια – φαντάσματα, ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του δημοσίου σε επενδυτές, διαδικαστικές ασάφειες, έργα υποδομών βαλτωμένα σε ολόκληρη την περιφέρεια. Ξεκινήσαμε ήδη την προσπάθεια καταγραφής και απεμπλοκής των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και του ΕΣΠΑ, ώστε μέσα στο 2011 ο πολίτης και το κράτος να γνωρίζουν με σαφήνεια τί προχωρά, τί μένει πίσω, τί αποπληρώνεται, τί είναι βιώσιμο και τί όχι.

Πραγματοποιούμε κάτι πρωτόγνωρο: Διπλασιάζουμε τους ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ, εντείνουμε δηλαδή την υλοποίηση σημαντικών έργων που θα αναθερμάνουν την οικονομική δραστηριότητα, κυρίως στην περιφέρεια.

Η πεπατημένη, όμως μας κληροδοτεί και κάτι άλλο. Η αναπτυξιακή πολιτική δεκαετιών, όπως αυτή εκφράστηκε κυρίως μέσα από τους αναπτυξιακούς νόμους από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, δεν κατάφερε ούτε τις περιφερειακές ανισότητες να περιορίσει ούτε να δημιουργήσει βιώσιμες επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και μακρόπνοη προοπτική για τις περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά σε σχέση με τα δισεκατομμύρια πόρων που διατέθηκαν. Οι δημόσιοι πόροι υποτιμήθηκαν, η παραοικονομία άνθισε, η σχέση κράτους –επενδυτών βασίστηκε σε υπερτιμολογήσεις, ασυνέπεια και αδιαφάνεια, με αποτέλεσμα να καλλιεργηθούν στην κοινωνία και στην αγορά αρνητικοί συνειρμοί και ένα κλειστό σύστημα που περιόριζε τον πολίτη να αντιληφθεί τί ακριβώς συμβαίνει, ώστε και ο ίδιος να τολμά να επιχειρήσει.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι μας λέτε κύριε υπουργέ; Η ελληνική οικονομία καλείται να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Να πάρει την πολυπόθητη στροφή που καθυστέρησε δεκαετίες… Μάλιστα! Πού ήσασταν εσείς αυτές τις δεκαετίες; Λείπατε από τη χώρα; Μιλάτε για ρήξεις και τομές. Πού και με ποιούς; Με το τερατούργημα που εσείς δημιουργήσατε και αποκαλείτε κράτος; Για ποιά ανάπτυξη μιλάτε; Ο αρχηγός σας δεν έλεγε πέρισυ στη ΔΕΘ πως «αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, Θα βαθύνουμε την ύφεση,Θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους και Θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης»; Εκτός αν θεωρείτε ότι μίλησε με ειλικρίνεια επειδή δεν πάγωσε τους μισθούς αλλά τους μείωσε. Πείτε μου κάτι: όταν βγαίνετε και μιλάτε στον ελληνικό λαό πώς μπορείτε και κρατιέστε μ’ αυτά που λέτε και δεν ξεκαρδίζεστε στα γέλια; Προσπαθείστε να θυμηθείτε πότε είπατε τελευταία φορά αλήθεια και αναρωτηθείτε για όσα αναγράφετε στην τελευταία παράγραφο του κειμένου σας ποιος ευθύνεται πραγματικά γι’ αυτά. Κοιταχτείτε λίγο στον καθρέπτη και κάντε την αυτοκριτική σας.

    Ένας άνεργος που περίμενε με τις ώρες στον ΟΑΕΔ για να πάρει το μερίδιό του από την αναδιανομή του πλούτου που υποσχέθηκε ο «σοσιαληστής» πρωθυπουργός.

  2. Αξιότιμε κ. εκπρόσωπε του ΔΝΤ και μέλος της κατοχικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
    Καλλύτερα να ντρέπεστε για τα κατορθώματά σας παρά να αρθρογαφείτε.
    Αρλουμπολογίες! Μας ρημάξατε! Καταστρέφετε την χώρα!

  3. Αξιότιμε κύριε Χρυσοχοϊδη.Διάβασα το άρθρο σας ξανά και ξάνα και νομίζω πως αυτά που μας περιγράφετε δεν έχουν καμία σχέση με τον τίτλο τον οποίο δώσατε.Πιστεύω πως αυτά που γράφονται ειναι οι προεκλογικές δηλώσεις της παραταξής σας και όχι κατι το οποίο αντιπροσωπεύει την αλήθεια.Παράλληλα θα ήθελα να σας ρωτήσω εαν ο όρος ανάπτυξη συμβαδίζει με τις έννοιες αύξηση του ΦΠΑ και μάλιστα δύο φορές,μείωση μισθών και αύξηση της ανεργίας;Και σας ρωτώ διότι αν το προσέξετε και εσέις,αυτο συμβαίνει στην πραγματικότητα.Αν θέλετε πραγματικά να μιλήσετε για ανάπτυξη στηρίξτε πραγμάτικα και οχι φαινομενικά τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Δώστε να καταλάβουν οτι είστε δίπλα τους,οτι τους στηρίζετε,οτι μπορουν να νίωθουν μια ασφάλεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here