Αναρωτιέστε αν είναι ο Ηλιάδης ελληνόπουλο;‏

70
566

Παρακολουθώ με πάρα πολύ προσοχή τις απαντήσεις στο άρθρο μου για τον Ηλία Ηλιάδη. Πρώτον εντυπωσιάζομαι από την ευρυμάθεια των ανθρώπων που μου έκαναν την τιμή να απαντήσουν.

Δεύτερον εντυπωσιάζομαι από τις εξαιρετικά ιδιαίτερες γνώσεις τους γύρω από τον αθλητισμό και τρίτον εντυπωσιάζομαι από την έλλειψη μιας υπερβατικότητας που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει τα πράγματα ακόμα και στη σαθρή εποχή που ζούμε.

Μοιραία θα επικαλεστώ τους ποιητές μιας και δεν μπορώ να επικαλεστώ ούτε το ληξιαρχείο της Γεωργίας όπου γεννήθηκε ο Ηλιάδης, ούτε τις περαιτέρω γνώσεις μου γύρω από την ελληνική του περιπέτεια. Προφανώς τα πράγματα είναι έτσι όπως τα γράφουν οι γνωρίζοντες αναγνώστες.

Όμως ο Ελύτης γράφει στα «Πεζά» του: «Όντας στον ελάχιστο βαθμό πατριώτης αγάπησα στον μέγιστο βαθμό την Ελλάδα». Πιστεύω ότι αυτός ο αφορισμός δεν χάνει τη γοητεία του και τη δύναμή του ακόμα κι αν μιλάμε για κάποιον που δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα ή δε μιλάει ελληνικά. Επικαλούμαι και πάλι τον Ελύτη με λίγες διαφορετικές σκέψεις που είναι αυτές που θέλω να προτάξω για να αντιληφθούμε την περίπτωση Ηλιάδη αλλιώτικα. Απαλλαγμένοι από τις ελληνοποιήσεις που είναι πια μια καταψυγμένη αλήθεια για την Ελλάδα και για όλους μας. Διόλου δεν αμφισβητώ τα στοιχεία που παραθέτουν οι αναγνώστες του άρθρου μου.

Η περίπτωση Ηλιάδη όμως θα ήταν ακριβώς η ίδια ακόμα κι αν ο Ηλιάδης είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και ήταν «καθαρόαιμο» ελληνόπουλο. Θα ήταν πεταμένος και πάλι «τοις κυσί» γιατί μιλάμε για το άθλημα του. Το Τζούντο. Αυτό είναι που δεν τραβάει… Αν μιλάγαμε για ποδόσφαιρο ή για μπάσκετ όλα αυτά θα είχαν πάει περίπατο. Ή αν μιλάγαμε και για την άρση βαρών που είχαμε μια σχεδόν ανάλογη περίπτωση, αυτή του Κάχι Καγιασβίλι. Ήταν κι αυτός Γεωργιανός, τρις Ολυμπιονίκης, που όμως πάντοτε έλεγε ότι είναι Γεωργιανός. Δεν μας εμπόδισε να τον αγαπήσουμε σαν Έλληνα. Δεν μας εμπόδισε να απολαύσουμε τους θριάμβους του. Ούτε μας εμπόδισε να τον ξεχάσουμε, και γρήγορα μάλιστα, κάτι που δεν είναι ασύνηθες σε αυτή τη χώρα…

Το θέμα είναι να φύγουμε από την «παγίδα» των ελληνοποιήσεων και να μείνουμε στα ουσιώδη. Το λέω αυτό γιατί κανέναν Ευρωπαίο δεν είδα να τον σοκάρει το γεγονός ότι ο Τιερί Ανρί φόρεσε για πάρα πολύ καιρό την φανέλα της Εθνικής Γαλλίας… Γρήγορα κόπασαν οι σχετικές αντιδράσεις. Το λέω για τους κατάμαυρους βέλγους αθλητές που έτρεχαν κυρίως σε αγώνες αντοχής με την φανέλα της Εθνικής Βελγίου… Νομίζω ότι το θέμα είναι αυτό που διατύπωσε ένας αναγνώστης. … Να χαρούμε την περίπτωση ενός αθλητή που θεωρεί τιμή του να φοράει την φανέλα της Εθνικής μας Ομάδας, ακόμα κι αν δεν είναι Έλληνας, ενός αθλητή που διαλαλεί στα πέρατα της γης ότι είναι Έλληνας και καμαρώνει γιατί φοράει την φανέλα της Ελλάδας! Αυτό το θεωρώ σημαντικό. Μοιραία με πήγατε σε ένα βάθος που δεν γύρευα να πάω. Γιατί κάπου εκεί εμφιλοχωρούν και η ξενοφοβία και ο ρατσισμός και η πέραν του μέτρου ελληνολατρεία. Που σε μεγάλες δόσεις κάνει πάντα κακό. Ποιος εμποδίζει τον Ηλιάδη να αισθάνεται οργανικά, πνευματικά, σωματικά ακατανίκητα Έλληνας; Κι αν αισθάνεται έτσι πως θέλετε να τον λέω; Γεωργιανό ή Έλληνα;

Στην εποχή μας που η μάνα χάνει το παιδί και το παιδί τη μάνα δεν μπορούμε να θεωρούμε ως τεκμήριο της ελληνικότητας ενός προσώπου την ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του και μόνο.

Δεν μετράει η συνείδηση και το πώς αισθάνεται ο ίδιος; Αν ο Ηλιάδης αισθάνεται Έλληνας εμείς θα τον λέμε Γεωργιανό; Δεν χρειάζονται νομίζω πια ούτε οι ετικέτες ούτε τις ταξινομημένες ιδεολογίες.

Δεν θέλω να επικαλεστώ διαφορετικές περιπτώσεις, όπως ήταν του Πύρρου Δήμα ή του Νίκου Γκάλη. Αλλά κι εκεί ακόμα υπήρξαν οι εύκολοι «αντιρρησίες» που χαρακτήριζαν τον πρώτο Αλβανό και τον δεύτερο Αμερικάνο. Σας αφήνω να κρίνετε εσείς τι ήταν…

Υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έχουν «επάγγελμα» το να αγαπούν την Ελλάδα. Αυτοί είναι οι εθνικιστές. Τους συμφέρει το να αγαπούν την Ελλάδα!… Ο Ηλιάδης όταν ήρθε στην Ελλάδα πράγματι δεν μιλούσε ούτε μια λέξη ελληνικά.

Παντρεύτηκε Ελληνίδα, μιλάει πλέον ελληνικά, έκανε μια κόρη που είναι ελληνίδα και περιμένει γιό που θα είναι ελληνόπουλο. Θέλει να ζήσει για πάντα εδώ κι όλα αυτά πιστεύω έχουν την σημασία τους

Να προσθέσω τέλος και κάτι άλλο. Η καταγωγή των στενών του συγγενών είναι ποντιακή. Ο θετός πατέρας του ο Νίκος Ηλιάδης είναι από τις 150 οικογένειες της Γεωργίας που είχαν βαθιές ελληνικές καταβολές.

Περίπου 40 απ΄αυτούς γύρισαν κάποια στιγμή στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στο Αμύνταιο τη γενέτειρά μου. Εκεί ίδρυσαν σωματείο του Τζούντο με την επωνυμία «Φίλιππος». Εκεί έφτασε 13 χρονώ ο Ηλίας Ηλιάδης. Γεωργιανός χωρίς αμφιβολία. Αλλά κύλησε ο καιρός και τα πράγματα είναι γνωστά πια. Ας συμφωνήσουμε σε κάτι. Είναι μεγάλος αθλητής. Ταπεινός. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα σε όποια άλλη σκέψη… Λέει ότι είναι Έλληνας ή ότι ΝΟΙΩΘΕΙ Έλληνας. Προσωπικά υποκλίνομαι.

ΥΓ: Σας ευχαριστώ όλους παρα πολύ που μου δώσατε τη δυνατότητα να διατυπώσω κάποιες γενικότερες σκέψεις μου. Τις καταθέτω σαν συνεισφορά στο διάλογο που έγινε. Τα όσα με πολύ φροντίδα μου γράψατε τα έλαβα σοβαρά υπ΄όψιν μου όμως το θέμα της ελληνικότητας σηκώνει πολύ συζήτηση. Υπάρχει ένας εξαιρετικός διάλογος του Γιώργου Σεφέρη με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο για την «ελληνικότητα» των έργων της τέχνης στον πρώτο τόμο των «Δοκιμών». Αξίζει να τον διαβάσει κανείς. Όμως μιας και το θέμα το ανοίξαμε θα δώσω δύο παραδείγματα και θα περιοριστώ βέβαια μετά στη σιωπή μου για να μην ανοίξουμε τέτοια δύσκολη ώρα για την Ελλάδα τέτοιο δύσκολο θέμα. Ο καπετάν-Κώττας σπουδαίος μακεδονομάχος από τη Ρούλια της Πρέσπας ήταν σλαβόφωνος. Δεν μιλούσε λέξη ελληνικά. Αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει η πιο παράτολμη και μια θρυλική μορφή του Μακεδονικού αγώνα.

Ο Μάρκος Μπότσαρης ομοίως δεν μιλούσε ελληνικά. Τον είχαν εφοδιάσει με ένα μικρό λεξικό για να συνεννοείται… Αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι μια από τις ευγενέστερες και σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ελληνικής επανάστασης.

Ο Σεφέρης για να κλείσω λέει αυτά τα σοφά λόγια: «Η «ελληνικότητα» είναι δύσκολος όρος και επικίνδυνος. Οι καθαρευουσιάνοι δεν γύρευαν τίποτα άλλο. «Ελληνικότητα» ζητούσαν. Με επιμονή, με το πάθος, με τον κόπο και τον μόχθο, προσπαθούσαν να καθαρίσουν το έθνος από τα στίγματα του βαρβαρισμού και έλπιζαν πως σίγα-σιγά θα φτάσουμε στη γλώσσα και στην τέχνη του Σοφοκλή και του Πλάτωνα. Άξιος ο μισθός τους! Χαλάσαν και στερέψανε τις καλύτερες πήγες του ελληνισμού». Σταματώ σε τούτο το παράδειγμα.

70 ΣΧΟΛΙΑ

 1. θαυμάσιο, έτσι είναι.οι Μεγάλοι Ελληνες ειναι κυρίως αυτοί που νοιώθουν Ελληνες. εγώ είμαι με ληξιαρχική πράξη και μονολεκτικά (βέρος) Ελληνας είναι φορές που μίσησα την χώρα μου και αμφισβήτησα τους συμπατριώτες μου.

 2. Κανένας δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι ο Ηλιάδης είναι καταπληκτικός αθλητής. Κανένας δεν αντιλέγει στο ότι μπορεί να αγαπάει και να πονάει την Ελλάδα σαν να είναι πατρίδα του, περισσότερο και απ’τον μέσο Έλληνα. Αλλά ντε και καλά να μας πείσετε ότι ένας Γεωργιανός με το όνομα Τζαρτζίλ Ζβιανταουρί είναι ελληνόπουλο, ξεπερνάει τη σφαίρα της γελοιότητας.
  Το θέμα είναι αυτό που προσπαθείτε να υποβιβάσετε τεχνηέντως. Για χρόνια, το πολιτικό σύστημα έψαχνε και έβρισκε ταλαντούχους μισθοφόρους αθλητές και τους έκανε Έλληνες εν μία νυκτί, ώστε να εξαργυρώσει σε πολιτικό όφελος της επιτυχίες τους. Ο Ηλίας Ηλιάδης έγινε Έλληνας αφού υιοθετήθηκε απο τον ομοσπονδιακό προπονητή του τζούντο, Νίκο Ηλιάδη, λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς του 2004. Ο Κάχι Καχιασβίλι που κάποτε προσπάθησαν να τον κάνουν Ακάκιο Καχιασβίλι για να τονίσουν τις Ελληνικές ρίζες που δεν είχε! Ο Ρώσος Αλεξέι Λέντκοφ που έγινε Ιάκωβος Τσακαλίδης. Η ολυμπιακή ομάδα του μπέιζμπολ που ήρθε για μία βδομάδα στην Ελλάδα το 2004 και δεν ξαναπάτησαν το πόδι τους εδώ, ούτε για διακοπές. Τα παραδείγματα άπειρα.

  »Ο ΣΤΙΧΟΣ «κοινωνία, είμαι ο καθρέφτης σου» στο ποίημα για την πορνεία της Καζαντζάκη είναι το ίδιο εύστοχος για τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι όλοι αυτοί οι συμπαθέστατοι Γεωργιανοί και Αζέροι οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα για να αγωνιστούν το έκαναν από αγάπη; «Για τα λεφτά τα κάνεις όλα».
  H εικόνα ενός νέου που έχει δεχθεί να αλλάξει όνομα και του οποίου ο πραγματικός πατέρας κρύβεται σε μια γωνιά για να μη χαλάσει το μέλλον του γιου του περισσότερο από χαρμόσυνη είναι τραγική.
  ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ της δημοσιογραφίας της φουστανέλας κλείνουμε τα μάτια, βάζουμε τα καπάκια στα στυλό και καλύπτουμε με πλαστικό το πληκτρολόγιο. H κλαγγή των χρυσών μεταλλίων κάλυψε τα πάντα. Δεν μπόρεσε να καλύψει το κλάμα του πατέρα του Τζαρτζίλ Ζβιανταουρί, που κρυμμένος σε μια γωνία δεν μπορούσε να πανηγυρίσει μαζί με τον γιο του τη μεγαλύτερη στιγμή της ζωής τους.»

  Ελπίζω το σχόλιο μου να μην χαθεί σαν το προηγούμενο!

 3. ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΝΙΩΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΝΕΛΑ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΄΄ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ΄΄ ΑΘΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.

 4. Μακάρι οι Έλληνες εντός Ελλάδος να έμοιαζαν στους γνωστούς, άγνωστους και ταλαιπωρημένους Έλληνες του εξωτερικού που κρατούν τη σημαία ψηλά χωρίς οφέλη και μακριά από ιδεολογίες.

  Ελεύθερος Πολίτης από τη χώρα της υπερβολής των συντηρητικών και του εθνομηδενισμού των προοδευτικών.

  http://www.youtube.com/watch?v=jYwPGooe1tI

 5. Αλλά πριν, ιδού θα γίνουν οι ωραίοι που ναρκισσεύτηκαν στις τριόδους Φίλιπποι και Ροβέρτοι.
  Θα φορέσουν ανάποδα το δαχτυλίδι τους, και με καρφί θα χτενίσουνε
  το μαλλί τους, και με νεκροκεφαλές θα στολίσουνε το στήθος τους, για να δελεάσουν τα γύναια.
  Και τα γύναια θα καταπλαγούν και θα στέρξουν.
  Για να έβγει αληθινός ο λόγος, ότι σιμά η μέρα
  όπου το κάλλος θα παραδοθεί στις μύγες της Αγοράς.
  Και θα αγαναχτήσει το κορμί της πόρνης μην έχοντας άλλο τι να ζηλέψει.
  Και θα γίνει κατήγορος η πόρνη σοφών και μεγιστάνων, το σπέρμα
  που υπηρέτησε πιστά, σε μαρτυρία φέρνοντας.

  Αλλά η πόρνη δεν ζήλεψε ποτέ την μεγαλοσύνη των άλλων …

  http://kosmaspavlidis.blogspot.com

 6. Περιττό το άρθρο. Για όλους εμάς είναι Έλληνας. Εν αντιθέσει με κάποιους άλλους, των οποίων οι γονείς είναι Έλληνες και γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά αρνούνται επιδεικτικά να φορέσουν την φάνελα με την ελληνική σημαία στο στήθος, λόγω »κούρασης».

 7. Ειλικρινώς δεν κατάλαβα Χριστό κύριε Λιάνη μου. Για το θέμα να πω μόνο ότι όπως ο Ηλιάδης έκανε μια επιλογή ζωής, δηλαδή να έρθει στην Ελλάδα για βιοποριστικούς λόγους, έτσι και η αθλητική αγορά και το φίλαθλο κοινό κάνει την επιλογή να μην ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο άθλημα. Αν ήταν να γράφαμε άρθρο για τον κάθε έναν εξαίρετο επαγγελματία σε τομείς που είναι άγνωστοι δε μας έφτανε ούτε το ίντερνετ ολόκληρο. Πόσοι ανάθεμα ξέρουν το Στιβ Βόζνιακ που έφτιαξε τον Απλ1 και ξεκίνησε το θαύμα της πληροφορικής της δεκαετία του 80? Πόσοι ξέρουν τους τεχνικούς που έφτιαξαν το ίντερνετ και μπορώ απ’τη Γαλλία να γράφω και να με διαβάζουν στην Ελλάδα. Μιλάμε για δημιουργούς επανάστασης κι εμείς ασχολούμεθα με το αν ο Ηλιάδης είναι όσο γνωστός ο Γκάλης ή ο Δομάζος.
  Πάντως μου’χε λείψει παλιός ρέων πασοκικός λόγος. Τέτοιος που να πετάγεται απ’την μια κορφή στην άλλη, απ’τον Πόντο στον Ελύτη, απ’το Σεφέρη και τη δημοτική στο τζούντο, απ’τον Τσάτσο στις 150 ποντιακές οικογένειες και τον Μπότσαρη. Ότι και να διαβάζεις ένα δάκρυ θ’αυλακώσει το πρόσωπο κι ένα γλυκό συναίσθημα θα μείνει στην καρδιά. Ελληνικότητα δεκαετίας 80 να πούμε

 8. Μονο το γεγονος οτι εχετε φαγωθει ολοι να μας τον επιβαλλεται και να μας πεισετε ντε και καλα οτι ειναι Eλληνας λεει πολλα. 1.000.000 αλβανοι ζουν 15+ χρονια στην Ελλαδα αλλα δε τους λετε Ελληνες. Δεν τους δινετε δικαιωμα ψηφου και για να παρουν Ελληνικη υπηκοοτητα πρεπει να περασουν 2 χρονια μεσο ορο απο γραφειο σε γραφειο και να πανε φανταροι. Αλλα οταν προκειτε για αθλητες γινονται εν μια νυκτι. Και ας μη κοροιδευομαστε … φυσικα και θα ελεγε οτι νιωθει Ελληνας και οτι ειναι πολυ χαρουμενος. Χρυσοπληρωνεται. Οπως κανουν συνεντευξεις οι ξενοι ποδοσφαιριστες Ελληνικων ομαδων ποδοσφαιρου »Ειμαι καλα εδω , εγω και η οικογενεια μου» αλλα αμα δε πληρωθουν … γεια σας και αερας στα πανια σας. Τελευταια περιπτωση Riera κ.ο.κ.

 9. Μια πολύ (παρα)πειστική απολογία της εκμετάλλευσης του αθλητισμού για παραπολιτικούς λόγους. Αναρωτιέμαι, αν όλοι αυτοί δεν ήταν αθλητές επιπέδου Ολυμπιονικών, αν θα τους έδινε κανείς, όχι απλώς σημασία, αλλά και το δικαίωμα να φορέσουν μια φόρμα και να πάνε σε ένα γυμναστήριο έτσι, για το κέφι τους. Δεν θυμάμαι ποιός ολυμπιονίκης αρσιβαρίστας (ο Λεωνίδας Κόκκας; ο Βίκτωρας Μήτρου; ) μιλούσε κάποτε με παράπονό για τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονταν επειδή ήταν «ο Αλβανός» και για τις δουλειές «φουσκωτού» που αναγκάζονταν να κάνει πριν γίνει διάσημος. Πού ήταν τότε η ευαισθησία των όψιμων διεθνιστών;

 10. Συμφωνώ με τον φίλο παραπάνω. Από τις πολλές «υποχρεώσεις» τα ελληνόπουλά μας κάνουν διακοπές τώρα και βλέπουν την «επίσημη» να διασύρεται… Ξεχάσανε ότι τα πρώτα καλά μεροκάματα τα κλείσανε μέσω αυτής… Κύριε Λιάνη, όσο για το αν το θέμα αφορούσε αθλητή του ποδοσφαιρου ή του μπάσκετ και πως δεν θα είχε ίδιο αντίκτυπο στην κοινωνία, ΣΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. Κάθε φορά που σκοράρει ο Νίνης (περαστικά και σιδερένιος γιατί έμαθα ότι μάλλον έχει χιαστούς τελικά), γίνεται η ίδια κουβέντα για το πόσο βορειοηπειρώτης ή όχι είναι. Όσο για τον Ηλιάδη, που φαίνεται και από το παρουσιαστικό ότι είναι καρα-πόντιος, ποιο το πρόβλημα? Από πότε η ποντιακή φυλή, με ιστορία τουλάχιστον 5000 χρόνια, σταμάτησε να είναι ελληνική? Επειδή δεν μεγάλωσε εδώ να μιλάει ελληνικά? Θα τα μάθει. Είμαι κατά της «ενοικίασης» αθλητών σε εθνικό επίπεδο. Είναι απαράδεκτο μαύροι τις Αφρικής, για παράδειγμα, να παίζουν μπάσκετ για τα Σκόπια. Περαστικά μας….

 11. Κ. Λιάνη ήμουν ένας από τους αρκετούς που είχαν σχολιάσει αρνητικά το προηγούμενό σας άρθρο. Εκτιμώ την διευκρινιστική σας απάντηση και εν μέρη συμφωνώ. Η ένστασή μου έγκειτο μόνο στην ελληνικότητα του συγκεκριμένου αθλητή που με παρρησία περιγράψατε στο πρώτο σας άρθρο.
  Οι πολιτογραφημένοι αθλητές είναι κάτι πολύ συνηθισμένο πλέον στο χώρο του αθλητισμού και πραγματικά έχουμε, οι περισσότεροι, εξοικειωθεί πλέον με αυτό. Και θεωρώ απολύτως φυσιολογικό να ξεχνάμε πολύ πιο γρήγορα έναν πολιτογραφημένο αθλητή από ένα γηγενή. Και επίσης έχω κάθε λόγο να αμφιβάλλω για τα πατριωτικά αισθήματα που μπορεί, πλέον, να τρέφει για την νέα του πατρίδα, αν δεν υπήρχαν οι υλικές απολαβές.
  Προτιμώ να κρίνω αυτούς τους αθλητές από μία άλλη σκοπιά: Πως για παράδειγμα θα μας φαίνονταν αν ένας μεγάλος Έλληνας αθλητής άφηνε την Ελλάδα για να αγωνιστεί για τα χρώματα μίας πλουσιότερης χώρας; Μερικούς από τους επιεικέστερους χαρακτηρισμούς που θα του αποδίδαμε είναι αυτοί του «προδότη» και του «μισθοφόρου».
  Η σύγκριση του Ηλία Ηλιάδη με τον Πύρρο Δήμα όσον αφορά την ελληνικότητά τους είναι νομίζω σωστή, αλλά των δύο με τον Νίκο Γκάλη είναι εντελώς άστοχη.

 12. Τι μύγα σας έχει τσιμπήσει;

  Ο Ηλιάδης τιμάει την Ελλάδα, στα χρυσά του μετάλλια σηκώνεται η Ελληνική σημαία στον πιο υψηλό ιστό, ο Ελληνικός εθνικός ύμνος παίζει. Αν αυτά δεν σας αρκούν, δεν σας αξίζει να λέγεστε Έλληνες.

  Έχω γνωρίσει παιδιά Ελλήνων μεταναστών, τρίτης και τέταρτης γενιάς, που δεν ξέρουν λέξη Ελληνική, αλλά που είναι Έλληνες και έχουν στην καρδιά τους την Ελλάδα.

  Έχω γνωρίσει ξένους, που έχουν διαβάσει Πλάτωνα και Αριστοτέλη, που μιλούν με λατρεία για τον Ελληνικό πολιτισμό, που έρχονται συχνά στην Ελλάδα, σαν προσκυνητές σχεδόν και αυτούς εγώ τους θεωρώ Έλληνες.

  Όποιος έχει στην καρδιά του την Ελλάδα, είναι πιο Έλληνας από Έλληνας.

 13. Πόσο Έλληνας θα ένιωθε ο Σβινταουρι- Ηλιαδης αν δεν είχε τα προνόμια που του δίνει το κράτος ?τους παχυλούς μισθούς σαν αξιωματικός του στρατού αλλά και σαν κορυφαίος αθλητής που είναι ? θα τον υιοθετούσε ο προπονητής και θετος πατέρας του ,αν δεν ήξερε και αυτός, ότι μολις γινόταν ολυμπιονίκης θα καρπωνόταν και αυτός σαν προπονητής τεράστια οικονομικά οφελη?δεν με νοιάζει η καταγωγή ουτε του Ηλιάδη ούτε κανενος.Με νοιάζει να αγαπανε την Ελλάδα .Αυτοι που την αγαπανε φαίνονται βλέπε Δημας και αυτοι που είναι απλώς μισθοφόροι φαίνονται επίσης !!!!!!!! άραγε ολοι αυτοί που εξαφανιστήκαν μετά από την αρπαχτη που έκαναν (γύρισαν στις χώρες τους)εξακολουθούν και παίρνουν τους μισθους τους σαν έλληνες αξιωματικοί? Παίρνουν τους μισθούς τους κανονικά και όλοι αυτοί που πιάστηκαν να έχουν διαπράξει κλοπές και εκβιασμούς? Ονόματα δεν λέω για το ποιοι είναι όλοι αυτοί, είναι γνωστα τα ονόματα τους!!!!!!! Αλήθεια αγαπητέ κύριε Λιανη γιατί δεν κάνετε μια ερώτηση στην βουλή να μάθουμε και εμείς που δεν ξέρουμε αν διατηρούν τα προνόμια τους?
  Υ.Σ αλήθεια θα μάθουμε ποτέ ποιος σας ειχε προτείνει το σχέδιο κοροιβος? Ρωταω …….

 14. ο Τιερί Ανρί γεννήθηκε στη Γαλλία, μεγάλωσε ,πήγε σχολείο και έμαθε ποδόσφαιρο στη Γαλλία και ΔΕΝ ειναι αργόμισθος αξιωματικός του γαλλικού στρατού. Θα ήθελα να σας πληροφορήσω κύριε Λιάνη οτι δεν αισθάνομαι καμία απολύτως εθνικη υπερηφάνια απο τις πριμοδοτούμενες επιτυχίες επαγγελματιών μισθοφόρων αθλητών. Αντίθετα ντρέπομαι που η χώρα μου είναι διεθνώς ξεφτίλα, χρεωκοπημένη και που οι νέοι της ανθρωποι δεν μπορουν να βρουν δουλειά.

 15. 1) Που να ξέρουν τα παιδιά το τζούντο; Τους έμαθε κάποιος καθηγητής ότι είναι άθλημα;
  2) Ανοίγουν (τα παιδιά) τη τηλεόραση και τι έχει το πρόραμμα; κουτσομπολιά, ποδόσφαιρο και ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

  Από 1) και 2) =>(προκύπτει) Τί κάνουμε εμείς οι ενήλικες που έχουμε το δικαίωμα να κατακρίνουμε κιόλας;;;

  Αυτό που δε τραβάει λοιπόν είναι η νοοτροπία που μάθανε στον Ελληνικό Λαό όλα αυτά αυτά τα χρόνια

 16. «ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ, διαχρονικά, “ΕΛΛΗΝ-ΑΣ”;»
  (Περιέχει όλους τους ορισμούς, από την Αρχαία έως και την νέα Ελλάδα)

  H. M. The HISTORY είπε:
  28/04/2008 στις 2:56 am

  ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ “ΕΛΛΗΝ-ΑΣ”;

  «Εθνικόν είναι ό,τι είναι αληθές»
  ή
  Ιστορίη αφανής φανερής κρείττων

  «ΙΣΤΟΡΙΚΏΣ, δηλαδή κατά την γραπτήν παράδοσιν, τα ονόματα ΕΛΛΑΣ και ΕΛΛΗΝ καθώς και άλλοι παρόμοιοι τύποι Ε λ λ ο ί, Ε λ λ ο π ί α, Έ λ λ α ευρίσκοντο κατ’ αρχάς εν Ηπείρω… Η ονομασία αυτή ωρμήθη (= προήλθε), καθ’ ά (= σύμφωνα μ’ όσα) ήδη ερευνηταί τής Ελληνικής Ιστορίας ήκασαν (= υπέθεσαν), υπο των ιερών και των άλλων και προ πάντων τού εν Δελφοίς και του εν Ολυμπία.

  Είναι δηλαδή γνωστόν ότι (πρώτον:) αρχαιόθεν υπήρχεν εν ΔΕΛΦΟΊΣ επίσημον ιερόν (αν μετά των εξ Ηπείρου εις την Ανατολικήν Ελλάδα ελθόντων Θεσπρωτών ήσαν και ιερείς εκ ΔΩΔΩΝΗΣ, και αν ούτοι υπήρξαν οι ιδρυταί του εν Δελφοίς ιερού άδηλον [= αφανέρωτο, άγνωστο], φαίνεται δ’ όμως λίαν πιθανόν) καθώς και ότι (δεύτερον:) από του ογδόου αιώνος άρχεται η ανάπτυξις και η πανελλήνιος φήμη των αγώνων εν ΟΛΥΜΠΙΑ. Περί της μεγίστης δυνάμεως και εθνικής σημασίας των ιδρυμάτων εκείνων ημείς σήμερον δυσκόλως δυνάμεθα να σχηματίσωμεν έννοιαν τινά οπωσούν προσεγγίζουσαν την αλήθειαν.

  Ανάγνωση του υπολοίπου… http://gkdata.wordpress.com/2011/06/20/%CF%84%CE%B9-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%E2%80%9C%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD_%CE%B1%CF%82%E2%80%9D/

 17. Ολα αυτα τα λιψαρχιδα απο την ομοσπονδια του τζουντο διεκδικουσαν και διεκδικουν πολλα λεφτα απο την Γ.Γ.Α., απο τα »μπρατσα» των αθλητων και ιδιαιτερα του Ηλια Ηλιαδη.
  Καπου βαθια, χαρηκατε για την νικη του….πολλα θα παρετε, πολλα θα φατε!!! Εεεε, θα δωσετε και λιγα για τα μπρατσα που λεγαμε στην αρχη. Συμφωνω απολυτα με τον katharos!

 18. Ποιος σας είπε ότι νιώθει Έλληνας και ότι πονάει την Ελλάδα? Απλά εδώ βρήκε την «δουλειά» του. Προς Θεού δηλαδή αν εγώ πάω Γερμανία και κάνω καλά την δουλειά μου θα μου φτιάξουν άρθρο για το πόσο Γερμανός είμαι?
  Κάτι τέτοια άρθρα τα αποκαλώ «άκυρα».
  Καλός αθλητής, δίνει διακρίσεις στην Ελλάδα, αλλά Έλληνας δεν είναι. Μάλλον προσπαθείτε να πείσετε τους εαυτούς σας…
  Ακόμα και η συγκρίσεις σας είναι λανθασμένες. Θα σας έλεγα να ξεκινήσετε κοιτάζονται αυτήν την σελίδα «http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B7», για να καταλάβετε ότι τα επιχειρήματα σας δεν είναι ορθά. Δεν θα κάτσω να αναλύσω το άρθρο σας αλλά ένας απλός άνθρωπος με ελάχιστη κριτική σκέψη θα δει τα λάθη σας.

  Α και για να τελειώσω τον λόγο μου με κάτι που δεν ακούτε κάθε μέρα, εκεί στη εθνική το ξέρετε ότι δεν μιλάνε καν ελληνικά? Η εθνική κάνει προπόνηση μαζί με κάτι άλλους γεωργιανούς… Χαρείτε Ελλάδα!

 19. To Judo είναι από τα δημοφιλέστερα αθλήματα παγκοσμίως, τρίτο σε δημοτικότητα και επίπεδο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς αγώνες διαχρονικά.
  Όλοι γνωρίζουμε πόσο ψηλά ευρίσκεται το Judo στα δυτικοευρωπαϊκά κράτη πχ στην Γαλλία.
  Στην Ελλάδα όπως πολύ σωστά παρατηρήσατε είναι στα αζήτητα .

  Η πραγματικότητα μας αναγκάζει να Είμαστε αθλητικά εκστασιασμένοι με την παρουσία του Ηλία διαχρονικά !!!

  Επίσης εκεί όπου του δίναμε την εύκαιρα (οι γηγενείς!!) να έρθει σε επαφή με τους νεαρούς αθλητές του Judo ζούσαμε στιγμές με αυτά των ειδώλων του ποδόσφαιρου ( μια μεγάλη ουρά από παιδιά που περίμεναν αυτόγραφο ),και παράλληλα παρά πολλά παιδιά έμειναν στο Judo ,η ξεκίνησαν το Judo.

  Πρόσφατα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Παρισιού μας έκανε ξανά εθνικά Υπερήφανους ,ενώ ταυτόχρονα όλοι μας βιώνουμε την εσωτερική κατάσταση που δημιούργησαν οι Έλληνες διαθέτοντας ελληνικό πιστοποιητικό γεννήσεως τα τελευταία 30 Χρόνια .

  Ηλία σε ευχαριστούμε!!!!

 20. Το θέμα ξέρετε ποιο είναι; Ότι η προθυμία μας να ελληνοποιήσουμε κάποιον, είτε στα χαρτιά είτε συνειδησιακά, είναι ευθέως ανάλογη της πιθανότητας να μας φέρει ολυμπιακό μετάλλιο. Αν δεν υπάρχουν πιθανότητες «ελληνικής διάκρισης», η αντιμετώπιση απέναντι σε όσους «δεν είναι» ή «δε μοιάζουν» έλληνες, είναι πολύ διαφορετική. Κι έτσι ας πούμε, ο Ηλιάδης «νιώθει άρα είναι» Έλληνας με συνοπτικές διαδικασίες, ο Καχιασβίλι είναι «Ακάκιος», ο Πύρρος Δήμας είναι «βορειοηπειρώτης άρα Έλληνας», ο Σχορτσιανίτης (που γεννήθηκε Έλληνας, αλλά «δε μοιάζει»…) είναι «ο Σόφος ο θεός», αλλά οι «ρωσοπόντιοι», ακόμα και οι ελληνόφωνοι, είναι «ρωσοπόντιοι» κι όχι έλληνες, πολλά παιδιά που ο ένας τους γονέας είναι μαύρος (ή ασιάτης ας πούμε, τελοσπάντων κάτι που να φαίνεται στα σωματικά χαρακτηριστικά τους) τα κοιτάζουν αρκετοί στραβά στο δρόμο γιατί τα θεωρούν a priori «μη Έλληνες», κι ας έχουν έναν Έλληνα γονέα, κι ας έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, κι ας μιλάνε φαρσί ελληνικά. Είναι ξεκάθαρη περίπτωση του δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν το κρύβω, αυτή η επιλεκτική «ελληνοποίηση» ανθρώπων που υπό άλλες συνθήκες «δε θα γίνονταν Έλληνες ποτέεεε» χάριν της ανάδειξης του…»ελληνικού αθλητικού πνεύματος», μου θυμίζει την περίπτωση των ΗΠΑ που, πριν χρόνια, αποθέωνε τους μαύρους αθλητές της την ώρα που η Κου Κλουξ Κλαν (και λοιποί ομοϊδεάτες) αλώνιζε ελεύθερη τραμπουκίζοντας τους «απλούς» μαύρους.

 21. ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΥΜΠΥΚΝΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ….Η ΔΙΧΟΝΟΙΑ! ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ…ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ…

 22. Εύστοχο άρθρο, όμως υποπίπτει σε ένα δύσκολα εντοπίσιμο σφάλμα. Παιδιά σαν τον Ανρί, ή επίσης σαν τους παίκτες της Εθνικής Γερμανίας (Οζίλ, Ποντόλσκι, Κεντίρα κ.α.) ειτε γεννηθηκαν ειτε μεγάλωσαν στην Γερμανια, αποκτωντας την κουλτουρα της χωρας. Προκειται για Γερμανους αλλοδαπης καταγωγης, οι οποιοι ομως εχουν μητρικη γλωσσα τα Γερμανικα και αυτη τη χωρα εχουν γνωρισει ως δικη τους. Διαβαστε π.χ. συνεντευξη Οζιλ που δηλωνει «αγαπαω και σεβομαι την Τουρκια ως χωρα της οικογενειας μου, αλλα εγω ειμαι Γερμανος)
  Εδω εμεις εχουμε φτασει στο αλλο ακρο. Ταλαιπωρουμε αφανταστα παιδια που εχουν γεννηθει εδω ή ηρθαν μικρα, ξερουν τελεια ελληνικα και πηγαν στα δικα μας σχολεια. .εχω προσωπικες επαφες με ανθρωπους που δεν ξερουν αλλη γλωσσα απο τα ελληνικα και νομιμοτατους, αλλα επειδη πχ μετα το σχολειο πρεπει να δουλεψουν για να ανανεωσουν την αδεια παραμονης, εχουν τρομερα προβλημετα με τισ σπουδες τους. Ας μη μιλησουμε για την τρομερα δυσκολη διαδικασία του να παρουν υπηκοοτητα, με ατελειωτους δαιδαλουσ γραφειοκτρατιας. Αυτα τα παιδια ομως θα συνεχισουν να ταλαιπωρουνται, ενω αυτου που μπορουν να κουβαλησουν κανενα μεταλλιο ή να στελεχωσουν τις εθνικες μας τα παρακαμπτουν ολα αυτα. Ειμαι σιγουρος οτι ο α-απολυτα συμπαθης- κ. Ηλιαδης, αν δεν ειχε την ιδιοτητα και τις διακρισεις που εχει, δε θα ειχε δει ακομα την ελληνικη υπηκοοτητα. . .
  Και τελος, κατι ισωσ λαικιστϊκο: To 2004 ειχε ηδη την ελληνικη υπηκοοτητα, αλλα φυσικα δεν μιλαγε λεξη ελληνικα. Εμενα δε με ενδιαφερει να δηλωσει πιστη στο εθνος, αλλα να δω οτι εχει επαφημε αυτη τη ρημαδα τη χωρα. . .Πιο Ελληνα θεωρω το παληκαρακι απο πχ τη Νιγηρια που ειναι 20 χρονια εδω περα και πηγε και 12 χρονια ελληνικο σχολειο, παρα τον εισαγομενο Ηλιαδη που εν μια νυκτι ανακαλυψαμε ριζες του απο την αρχαια Κολχιδα, για να δικαιολογησουμε εσπευσμενη Ελληνοποιηση. . . .ημαρτον ! !

 23. Οι γύφτοι έχουν τον καβγά για πανηγύρι και οι γεωργιανοί το πανηγύρι για καβγά…
  http://www.youtube.com/watch?v=ciRZh2DfAvU&feature=related
  πηγαίνετε στο 1:27 που ξεκινάει το ‘πανηγύρι’.
  http://www.youtube.com/watch?v=tuFNqTG6wrg&feature=related
  Προσπαθείτε κ. Λιάνη να επικοινωνήσετε με ποιούς….Δεν έχουμε τίποτα με τον Ηλία, πιόνι στην σκακιέρα είναι ο καψερός .Με τον υπερόπτη ,αλαζόνα Manager-Coach με υφάκι κάντε πέρα κ μου τρώτε τον αέρα τα χουμε , που κυκλοφορεί με τα μπακαλόχαρτα παραμάσχαλα και αναλύει στους πάντες σε τι δυσμενή οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια κ μην ξεχνάς κ.coach πως εκεί που ήσουν δεν ήμουν ποτέ, αλλά εδώ που είμαι ΗΡΘΕΣ κ σε καλωσορίζουμε στην παρέα των ταπεινών προπονητών οι οποίοι το μόνο που αποζητούσαν τόσα χρόνια ήταν η μάχη επί ίσοις όροις, όχι για την επιβεβαίωση του εγώ τους αλλά για την υπερπροσπάθεια των μαθητών τους που βρίσκονταν να παλεύουν με ‘παιδιά’ που χαν κάποιο θέμα ηλικιακής τριχοφυίας, με τα κιλάκια τους, με .. με.. Οπως έχω ξαναπεί ,δεν με νοιάζει τι χρώμα έχει η γάτα αρκεί να πιάνει τα ποντίκια. Τώρα όλα αυτά περί εθνικισμού και ελληνικής σημαίας ΔΥΣΤΥΧΩΣ με κάνουν να συμφωνήσω με τον Πάγκαλο που είχε πει : Όσο πιο καθυστερημένος είναι ένας λαός, τόσο πιο μεγάλος είναι ο φετιχισμός του με τη σημαία.

 24. Δυστυχώς κύριε Λιάνη, με το άρθρο αυτό απλά προσπαθείτε να υποστηρίξετε τη μακροχρόνια ενασχόλησή σας με τον ελληνικό αθλητισμό από το στίβο της πολιτικής και τις επιλογές σας…
  Οι ελληνοποιήσεις αλλοδαπών πρωταθλητών προς άγρα μεταλλίων ήταν ΚΑΙ δική σας επιλογή…
  Όταν ένας μαύρος Κενυάτης τρέχει με τα χρώματα της Δανίας, όταν ένας Γεωργιανός τζουντόκα αγωνίζεται με τα χρώματα της Ελλάδας, ή όταν ένας Αργεντίνος ποδοσφαιριστής εμφανίζεται σαν… Μπουμπλής ενώ τον λένε Ρότσα, αυτό που συμβαίνει είναι απλές περιπτώσεις μετεγγραφών αθλητών για καθαρά οικονομικούς λόγους…
  Ο Ρότσα π.χ. θα μπορούσε να θεωρηθεί σήμερα πλέον ΚΑΙ Έλληνας (εκτός από Αργεντίνος), μετά από 30 και πλέον χρόνια στη χώρα μας… Δεν ήταν όμως όταν ήρθε…
  Με την ίδια λογική ο Τζαρτζίλ Ζβιανταουρί θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί σήμερα ΚΑΙ Έλληνας (εκτός από Γεωργιανός), σύμφωνα και με όσα περιγράφετε για την οικογενειακή του κατάσταση… Δεν ήταν όμως Έλληνας το 2004 κύριε Λιάνη… Και σίγουρα πάντως για κανέναν δεν θα είναι ποτέ «Ηλίας Ηλιάδης»… Όπως ποτέ ξανά δεν αναφέρθηκε κανείς στην Ελλάδα για τον Ρότσα χρησιμοποιώντας το όνομα «Μπουμπλής»…
  Αυτή είναι νομίζω η λεπτομέρεια που προσπαθείτε εντέχνως να αποσιωπήσετε… Είναι τελείως διαφορετικό το να είσαι γεννημένος από Έλληνες γονείς στο εξωτερικό (περιπτώσεις Δήμα, Γκάλη…) και γι’ αυτό να μην μιλάς για παράδειγμα καλά τα ελληνικά (όπως συμβαίνει π.χ. με 3 πρώτα μου ξαδέρφια στην Αυστραλία) από το να έρχεται κάποιος στην Ελλάδα για οικονομικούς λόγους μη έχοντας καμιά σχέση με τη χώρα.
  Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, αν κάποιος π.χ. Γεωργιανός όπως ο εν λόγω αθλητής, έρθει στην Ελλάδα για δουλειά με τα παιδιά του και μείνει μόνιμα εδώ, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα φυσικά και δέχομαι πως μπορεί να νιώθει ΚΑΙ Έλληνας εκτός από Γεωργιανός. Και αν το θελήσει φυσικά και δέχομαι τα παιδιά του και τη σημαία να κρατήσουν σε σχολικές παρελάσεις και με τα ελληνικά χρώματα να αγωνιστούν σε όποιο άθλημα θέλουν…
  Ο συγκεκριμένος άνθρωπος που αναφέρεστε όμως κύριε Λιάνη, ήταν από τα 13 στο Αμύνταιο και μέχρι τα 20 του το 2004 δεν είχε μάθει ούτε λέξη ελληνικά, αλλά ένιωθε Έλληνας; Σε ποιό Γυμνάσιο και σε ποιό Λύκειο πήγε χωρίς να μιλάει τη γλώσσα; Και οι γονείς του γιατί έμεναν και μένουν μόνιμα στη Γεωργία; Έστειλαν μόνο το 13χρονο παιδί σαν μετανάστη στην Ελλάδα; Και γιατί δεν υιοθετήθηκε από τότε αλλά περίμενε 7 χρόνια ο προπονητής του; Και το ότι ο προπονητής αυτός και θετός πατέρας του κατάγεται από οικογένεια ποντίων της Γεωργίας, αλήθεια σε τι ποσοστό τον κάνει «παραπάνω Έλληνα»;
  Αγαπητέ κύριε Λιάνη, κλείνω με ένα παράδειγμα:
  Εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται στην Ελλάδα ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Μάικ Μπατίστ στον Παναθηναϊκό. Αγαπάει τη χώρα μας, ίσως και να νιώθει Έλληνας, και έχει αποκτήσει το δικαίωμα να πολιτογραφηθεί και τυπικά Έλληνας. Ο άνθρωπος αυτός έχει εκφράσει την επιθυμία, αν του ζητηθεί, να παίξει με την εθνική Ελλάδος. Προσωπικά κάτι τέτοιο θα το αποδεχόμουν. Ναι, κατά την άποψή μου ΣΗΜΕΡΑ ο μαύρος Αμερικανός Μάικ Μπατίστ μπορεί να θεωρηθεί Έλληνας. Εάν όμως τον άνθρωπο αυτόν μου τον εμφάνιζαν την πρώτη του εβδομάδα στην Ελλάδα ως τον υιοθετημένο γιο του Γιάννη Ιωαννίδη, που ήρθε να αγωνιστεί για τη χώρα της καρδιάς του, τότε θα είχε να είστε σίγουρος ίδια αντιμετώπιση με αυτή του «Ηλιάδη»….

 25. Κι εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=lQmMjcAuZKY&feature=related
  μια χαρά τα λέει…κρίμα που δεν τα καταλαβαίνουμε…και μετά κορόιδευα
  τον Καραγκούνη που δεν μιλάει σωστά ελληνικά.

  Πάντως σε κάποιο από τα σχόλια του video, κάποιος (μάλλον Γεωργιανός)
  αναφέρει ότι ο Zviadauris-Ηλιάδης θέλει να γυρίσει στη Γεωργία μετά τους
  Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Φυσικά αν τον κάνουμε αξιωματικό και του ανοίξουμε
  κανένα προποτζίδικο (όπως στον Καχιασβίλι), υποθέτω πως θα μείνει.

 26. «Δε μ’ ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η φυλή στην οποία γεννήθηκαν. Τους αντιμετωπίζω όλους μ’ ένα κριτήριο: την αρετή.
  Για μένα κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος.

  «Μέγας Αλέξανδρος»

 27. Δεν μπορώ να δω σαν κακία εκείνο που εξηγείται πλήρως από τη βλακεία. Κύριοι κ αγαπητέ φίλε Γιώργο Μπουντάκη, ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη διότι άθελα μου σε έμπλεξα λόγω της συνωνυμίας μας. Μην μπείς στη λογική του διαλόγου, όπως δεν μπαίνω κ εγώ, με τους αναλφάβητους κ τους αμόρφωτους. Βλέπεις οι άνθρωποι γεννιούνται αμόρφωτοι, όχι ηλίθιοι. Γίνονται ηλίθιοι με την εκπαίδευση. Έχουν όση εξυπνάδα χρειάζεται για να ανοίξουν το στόμα τους για να φάνε, για να βρίσουν, για να πλακωθούν… αλλά σίγουρα για τίποτε άλλο.

 28. Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια κύριε και αξιαγάπητε Γ. Μπουντάκη. Αν δεν ήταν στη μέση ο διακαής πόθος σας για μια ανώτερη θέση στο τζούντο καθώς και στην ομοσπονδία δεν θα γινόταν η συγκεκριμένη συζήτηση…Το παραπάνω σχόλιο αν μη τι άλλο σας προσβάλλει…….μάλλον ισχύει για εσάς τον ίδιο….μην ρίχνετε άλλο το επίπεδό σας…και επιπλέον θέλω να προσθέσω το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο Ηλίας Ηλιάδης είναι ένα λαμπρό παιδί με αξίες και ιδανικά, ένα σωστό πρότυπο για τα ελληνόπουλα και δεν μπορεί κανείς και τίποτα να το αμφισβητήσει αυτό…αφήστε λοιπόν τις «κερδοφόρες σας επιδιώξεις» επιτέλους ας κοιτάμε το καλό της χώρας μας και όχι το πώς θα βγάλουμε περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα χρήματα κύριε Μπουντάκη μας…..όλοι μας γνωρίζουμε τι ακριβώς μέσα χρησιμοποιείτε για την επίτευξη των υποχθόνιων σχεδίων σας…..συνεχίστε να κάνετε αυτό το οποίο ξέρετε πολύ καλά να κάνετε (και το μοναδικό άλλωστε) και ας κάνουν σωστά και αποτελεσματικά την δουλειά τους αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους τόσο φθονείτε….

 29. Κύριε Λιάνη σας συγχαίρω για το άρθρο σας είναι απόλυτα εύστοχο! Ο Ηλίας Ηλιάδης όπως ισχυρίζεστε κύριε Μπουντάκη είναι ένα κερδοφόρο «προϊόν» για εσάς τους ίδιους και τίποτα παραπάνω…αφήστε λοιπόν αυτές τις υποκρισίες περί σωστού προπονητή..γιατί ο Νίκος Ηλιάδης είναι ο μόνος που ζει από κοντά την αγωνία αυτού του παιδιού, είναι αυτός ο οποίος μοιράζεται τις ανησυχίες, τα άγχη τι φοβίες αυτός τον γνωρίζει καλύτερα από όλους γιατί τον βλέπει πρώτα από όλα ως άνθρωπο και ύστερα έρχονται όλα τα άλλα…εν αντιθέσει με εσάς που το μόνο που κάνουν τα μάτια σας είναι να «γυαλίζουν για χρήματα βλέποντας αυτό το παιδί»…είναι αν μη τι άλλο γελοία τα επιχειρήματά και οι απόψεις σας…και βέβαια είναι πρόβλημα για εσάς ο Νίκος Ηλιάδης…αν ενθυμούμαι καλά δεν είναι αυτός ο οποίος σας διαδέχτηκε???? τα συμπεράσματα δικά σας φίλοι μου…

 30. Το Κακό γίνεται πάντα χωρίς προσπάθεια, φυσικά, μοιραία. Το Καλό είναι πάντα αποτέλεσμα κάποιας τεχνικής.(Charles Baudelaire)!!!!!

 31. Όταν ένας Μπουντα…λάς υστερεί απέναντι σε κάποιο άλλο άτομο , από πλευράς ικανοτήτων, η ταλέντου και επιθυμεί διακαώς κάτι που αυτό το άτομο έχει στην κατοχή του….. ο Μπουντα…λάς εχει επιμονή , να αποκτήσει αυτό που έχει αυτό το άτομο, ΚΑΙ επειδή δε μπορεί να το αποκτήσει ο ίδιος , εύχεται να μην το έχει ούτε ο συνάνθρωπος του. Ο Μπουντ…..αλάς αγγίζει τα όρια της εμμονής!!!! Κύριε Μπουνταλά μου αλήθεια ανησυχώ για σας θα μου πάθετε κάτι… χαλαρώστε λίγο…. relax!!!!! Εγώ θα σας συμβούλευα να γυρίσετε στην παλιά καλή δουλειά σας … να απασχολήστε ωραία ήσυχα και καλά με τα τακουνάκια τις γοβούλες τα παπουτσάκια!!! θα είστε μακριά από την «ΕΜΜΟΝΗ» σας που τόσο σας αναστατώνει!!! Για εκεί είστε Τέλειος! εκεί μάλιστα τα καταφέρνετε μια χαρά!! περίφημα…. Σας το λέω γιατί ανησυχώ για εσάς..θα μου πάθετε κάτι! και μια ακόμα συμβουλή επειδή σας νοιάζομαι και δεν θέλω να γελάει ο κόσμος μαζί σας …μην απαντάτε σε κάθε σχόλιο που βλέπετε από κάθε τυχαίο και άγνωστο…τώρα αυτή τη δουλειά θα κάνετε θα ασχολείστε και θα κάνετε διάλογο με τα κοριτσάκια? δηλαδή μεγάλος άνθρωπος είστε εγώ πρέπει να σας τα μαθαίνω αυτά? ΜΗΝ απαντήσετε ξανά σε κανέναν που θα αφήσει σχόλιο .. επιτέλους δείξτε λίγη ανωτερότητα ! Λοιπόν όπως είπαμε… κ. Αγαπητέ Μπουνα..λά ακούστε με και δεν θα χάσετε !!!

 32. Ξέρετε πολύ καλά πως υπάρχουν πάρα πολύ καλοί αθλητές ελληνόπουλα 100% τους οποίους εσείς οι ίδιοι υποδαυλίζετε και αυτό που κάνετε είναι να προωθείτε απλά δικούς σας αθλητές τίποτα παραπάνω…οπότε τα όσα αναφέρατε προηγουμένως δεν ισχύουν….τέλος πάντων εγώ μια απλά κοπέλα είμαι η οποία λαχταρώ να βλέπω καλό τζούντο στην Ελλάδα και την πρόοδο του τζούντο…κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει με την προσωρινή διοίκηση…..αυτό που γίνεται είναι ο υποδαυλισμός του τζούντο σαν άθλημα όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία ούτε διοίκηση ούτε τίποτα….όσο για το αν ειστε ο κύριος μπουντάκης η ο γιώργος παραπάνω…που το ξέρετε εσείς ποιός είναι ο γιώργος…κάντε μας την χάρη και μην προσπαθείτε να μας κοροϊδέψετε μπροστά στα μάτια μας…φτάνει πια με αυτόν τον ρατσισμό με έλληνες και ξένους…καταντάει πολύ βαρετό…..από πότε έχουμε απαγορέψει σε ξένους να ασχολούνται με τον αθλητισμό στην χώρα μας?????

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here