Αναζητείται λύση για την τέλεση γάμων στη Λίνδο – Ήδη έχουν ακυρωθεί 70

0
30

 

Λύση στο σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την απαγόρευση των πολιτικών γάμων στον προαύλιο χώρο του Αγίου Παύλου στη Λίνδο, αναζητήθηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση επαγγελματικών φορέων της Ρόδου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τουρισμού.

Τα δύο βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν είναι η προσπάθεια να μεταπεισθούν οι εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι για την απόφασή τους, αλλιώς σε περίπτωση που παραμείνει το αδιέξοδο τότε προτάθηκε από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η χρηματοδότηση ξύλινης εξέδρας.

Αναλυτικότερα, η άποψη η οποία επικράτησε ήταν πως πρόκειται για απόλυτα σεβαστή απόφαση του Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου, αλλά και του εφημέριου της Λίνδου, Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Λίγκα, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω επέδωσε ήδη έγγραφη επιστολή στη Δημοτική Κοινότητα, με την οποία γνωστοποιεί και τυπικά την απόφαση για την απαγόρευση γάμων, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις άσεμνες φωτογραφίες Άγγλων νεονύμφων στον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού.

Όλοι συμφώνησαν ωστόσο πως πρέπει να δοθεί μια λύση στο ζήτημα, αφού αρκετές επαγγελματικές ομάδες εξαρτώνται εδώ και δεκαετίες από τους γάμους αλλοδαπών τουριστών και κυρίως Βρετανών στο γραφικό λιμανάκι της Λίνδου.

Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε αρχικά να υπάρξει μια προσπάθεια να μεταπεισθεί ο Μητροπολίτης Ρόδου, ενδεχομένως με τη θέσπιση συγκεκριμένων ορίων και κανόνων, σε ό,τι αφορά την τέλεση πολιτικών γάμων στον χώρο του Αγίου Παύλου. Προτάθηκε μάλιστα να υπάρξει πρόβλεψη για πρώτη φορά, κάποιου αντιτίμου υπέρ της εκκλησίας για τη χρήση του χώρου, ώστε να μπορεί να φυλάσσεται τους καλοκαιρινούς μήνες με την παρουσία ανδρών ασφαλείας (security).

Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η άρση της απαγόρευσης των πολιτικών γάμων, τότε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου, η οποία συμμετείχε στην γενική συνέλευση, διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ξύλινης εξέδρας, προφανώς στην κάτω πλευρά του μοναστηριού, προς την παραλία. Αυτή η πρόταση αποτελεί την έσχατη λύση και θα ενεργοποιηθεί, εφόσον το αιτηθεί ο Δήμος Ρόδου και η Δημοτική Κοινότητα Λίνδου. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υποδείξουν το κατάλληλο σημείο που θα κατασκευαστεί και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες.

Ο προβληματισμός που εκφράστηκε παρόλα αυτά απ’ όλους τους συμμετέχοντες ήταν έντονος, ως προς τα χρονικά περιθώριο που υπάρχουν και αν θα είναι έτοιμη η εξέδρα μέχρι την έναρξη της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου. Κι αυτό γιατί θα απαιτηθούν άδειες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τα συναρμόδια υπουργεία.

Γι’ αυτό άλλωστε και αναμένεται να εξεταστεί η πρόταση στην ήδη υπάρχουσα προβλήτα στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου, να προστεθεί ακριβώς δίπλα και η ξύλινη, για να μεγαλώσει ο χώρος και να κερδηθεί σημαντικός χρόνος για την υλοποίηση του παραπάνω πλάνου.

Όπως έγινε γνωστό μετά την απαγόρευση τέλεσης γάμων, έχουν ακυρωθεί μέχρι στιγμής κοντά στους 70, ενώ υπάρχουν προγραμματισμένοι από τώρα για το 2018 γύρω στους 450, όταν κατά μέσο όρο την χρονιά αυτός ο αριθμός αγγίζει τους 700.

Όσο για τους τουριστικούς πράκτορες, εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς υπάρχουν ρήτρες και ασφαλιστικές δικλeίδες στα συμβόλαια που υπογράφονται μεταξύ των συμβαλλόμενων πλευρών, που προβλέπουν πρόστιμα σε περίπτωση που δεν τελεστούν οι γάμοι με υπαιτιότητα των διοργανωτών.

Πηγή: rodiaki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here