Αν δε δώσει το μέρισμα ο Σαμαράς, θα συντριβεί. Αν το δώσει, θα σωθεί;

8
42

Εδώ και καιρό γράφουμε ότι η εμπλοκή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα δεν είναι για τα μάτια του κόσμου, αλλά πραγματική. Οι διαπραγματεύσεις είναι τόσο δύσκολες διότι η τρόικα δεν πείθεται από το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έρχονται εκλογές, περιφερειακές, αυτοδιοικητικές και κυρίως ευρωεκλογές, και δεν είναι δυνατόν να ληφθούν νέα μέτρα, που θα απέτρεπαν ακόμα περισσότερο τη ΝΔ και τον εταίρο της το ΠΑΣΟΚ από μια αξιοπρεπή εμφάνιση στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ήλπιζαν ότι θα προέκυπτε κάποια σοβαρή πολιτική παρέμβαση από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, που θα υποχρέωνε την τρόικα να υποχωρήσει από τις εμμονές της στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων για να δώσει ανάσα ζωής στα κόμματα εξουσίας. Όμως, αυτή η πολιτική παρέμβαση ουδέποτε ήλθε.

Ακόμα και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έδειξαν διάθεση να λάβουν κάποια ευνοϊκή, για την Ελλάδα, απόφαση κόντρα στην αξιολόγηση της τρόικας. Ιδίως, μάλιστα, δεν φαίνεται να υποχωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εκφράζει και τις περισσότερες αντιρρήσεις για την μη εφαρμογή, όπως εκτιμά, των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστό αν και πότε θα κατέληγε σε συμφωνία η κυβέρνηση με τους δανειστές. Το ορόσημο της Κυριακής 16 Μαρτίου, που δόθηκε ως καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας από το Eurogroup, ισχύει. Αλλά είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συμφωνήσει σε δύο πράγματα. Σε ρύθμιση αντιδημοφιλή, που θα απαιτεί νόμο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, όπως οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, διότι γνωρίζει καλά ότι ένας τέτοιος νόμος δεν περνά από τη σημερινή Βουλή. Και το δεύτερο, κι ίσως το σημαντικότερο, στη μη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος», στο οποίο έχει δεσμευθεί ο ίδιος προσωπικά εδώ και μήνες ότι θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους κι ένστολους.

Το ποσό αυτό, που φθάνει στο 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος (συνολικά υπολογίζεται στο 1,5 δισ, δηλαδή το κοινωνικό μέρισμα θα είναι 1,050 δις) είναι υποχρεωτικό να διανεμηθεί -κατά το Μαξίμου- πριν από τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πεισθεί ο ψηφοφόρος ότι έχει δίκιο ο κ. Σαμαράς όταν λέει ότι τα δύσκολα πέρασαν κι ότι έρχεται η ανάκαμψη. Αν αυτό δεν γίνει τότε η ΝΔ και, φυσικά, το ΠΑΣΟΚ απειλούνται με τρομακτική κατάρρευση στις κάλπες των ευρωεκλογών. Όπως μας έλεγε υπουργός της κυβέρνησης: «Αυτό που μας ζητάει η τρόικα, είναι να υπογράψουμε την πολιτική κι εκλογική μας καταδίκη. Και να εισέλθουμε σε μια περίοδο βαθιάς πολιτικής αποσταθεροποίησης. Αυτό ο πρωθυπουργός δεν είναι σε καμιά περίπτωση διατεθειμένος να το αποδεχθεί». Συγχρόνως, όμως, φαίνεται ότι ούτε η τρόικα (και πολύ περισσότερο οι πολιτικοί προϊστάμενοι των δανειστών μας), δηλαδή η γερμανική κυβέρνηση, δείχνουν να ενδιαφέρονται για τις όποιες τυχόν πολιτικές κι εκλογικές περιπέτειες της ΝΔ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που ο κ. Σαμαράς θα περίμενε αρωγό κατά την προεκλογική περίοδο, δεν δείχνει να τον υποστηρίζει με «φανατισμό». Αντιθέτως, φαίνεται ότι στο Βερολίνο έχουν αποδεχθεί πως μπορεί να ξαναμοιρασθεί η εκλογική τράπουλα στην Ελλάδα, και να υπάρξει νέα κυβέρνηση με άλλη σύνθεση κι άλλη κομματική υποστήριξη. Κι αυτό είναι, ίσως, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των τελευταίων εβδομάδων.

Γι’ αυτό ακόμα κι η διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος δεν αποτελεί κανενός είδους εγγύηση, ούτε για τον κ. Σαμαρά ούτε για τη ΝΔ, ότι θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση στις κάλπες. Μπορεί ο χαμηλοσυνταξιούχος να πάρει όντως τα 300-350 ευρώ εφάπαξ, που ετοιμάζεται να του δώσει το υπουργείο Οικονομικών από το πλεόνασμα, αλλά και πάλι αυτό να μην τον πείσει να ψηφίσει τη ΝΔ.

Γι’ αυτό και μοιραία εισερχόμαστε σε μακρά και δύσκολη προεκλογική περίοδο, όπου το εκλογικό σώμα θυμίζει «κινούμενη άμμο». Κι οι δημοσκοπήσεις αδυνατούν να καταγράψουν τις εκλογικές τάσεις.

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συνάδελφε, καλύτερα να μη το δώσει το κοινωνικό μέρισμα, διότι είναι η έσχατη ξεφτίλα! Μου θυμίζει τους παλιούς «Μαυρογιαλούρους» που ξαμολούσαν τα τσιράκια τους στα χωριά και μοίραζαν στους αγρότες ψηφοδέλτια μαζί με κάτι ψωροπενηντάρικα! Ψωριάρικα είναι και τα 300 ή τα 350 ευρώ που θέλει ο Σαμαράς να δώσει σήμερα.
  Γι΄αυτό θεωρώ ότι έπραξες πολύ καλά και πολύ έξυπνα που έβαλες το ερωτηματικό στη φράση σου:»Αν το δώσει θα σωθεί;»

 2. Με εντολή samara…. και λοιπά φληναφήματα.

  Στους ολιγάρχες δίνονται / εκτάσεις και φιλέτα,/
  και στους παρίες τάζονται, / ελιές και λίγη φέτα.//

  Στους κολλητούς και ημέτερους / χαρίζονται τα χρέη,/
  σε Μ.Κ.Ο. και μέγαρα / ακμάζουν αρουραίοι.//

  Να πως ρηχαίνει η ύφεση,/ τελειώνουν τα μνημόνια,/
  και πως τα πλεονάσματα,/ ήρθανε σαν τα χιόνια.//

  Να πως θα προχωρήσουμε,/ ανάπτυξη θα δούμε,/
  και πριν το καταλάβουμε,/ απ το ευρώ θα βγούμε.//

  Να πως με διαπραγμάτευση,/ σκληρή… και χίλιες κάμψεις,/
  το κλίμα το αλλάξαμε,/ πάμε για ανακάμψεις.//

  Να που το πλοίο γύρισε,/ γλιτώσαμε τα βράχια,/
  κολύμπα Έλληνα γερά,/ βλέπω παντού σαλάχια.//

  Οι επενδύσεις έρχονται,/ το «πρόγραμμα» μας, βγαίνει,/
  με αλλαγές διαρθρωτικές,/ το χρέος ανεβαίνει.//

  Θα διώξουμε τη τρόικα,/ σύντομα τους ξοφλάμε,/
  δεθείτε για απογείωση,/ για Μαλαισία πάμε… //

  Ολοταχώς βαδίζουμε,/ για το successs το story,/
  «we delivered» είπαμε, / μπράβο τρελό αγόρι.//

  Το grexit το γλυτώσαμε,/ και πάμε για recovery,/
  να ναι καλά οι έτεροι μας,/ οι Ούννοι και οι Άβαροι .//

  Οι Γερμανοί ξανάρχονται,/ άοπλοι και με δώρα,/
  δεν θέλουν άλλα χρήματα,/ θέλουν απλώς τη χώρα.//

  Το σχέδιο μεγαλοφυές,/ και οι γιατροί αστέρια,/
  με ανοξείδωτο μπαλτά,/ μας κόψανε τα χέρια.//

  Αλλάξαμε τη συνταγή,/ διορθώσαμε τα λάθη,/
  με γύψο και καταστολή,/ τελειώνουνε τα πάθη….//

  Με όπλο το πλεόνασμα,/ πάμε για το κουρείο,/
  που μάλλον θα αποδειχθεί,/ πως είναι εκδορείο.//

  Τα spreads κατρακυλήσανε,/ και οι αγορές ανοίξαν,/
  ανάθεμα τη τύχη μου,/ για πότε ξανακλείσαν;//

  Γρήγορα ανακτήσαμε,/ κύρος και εμπιστοσύνη,/
  η ελπίδα η αβάσιμη,/ φέρνει παραφροσύνη.//

  Με εντολή του samara,/ σώθηκε η πατρίδα,/
  και μες το τούνελ το στενό,/ πάλι το τρένο είδα.//

  Με τις σοφές του εντολές ,/ λύνονται τα προβλήματα,/
  αλλά στο θέατρο σκιών,/ άλλος κινεί τα νήματα.//

  Ο gap στο Καστελόριζο,/ μας έβαλε στο λούκι,/
  κι ο samaras τον έσωσε,/ από χοντρό παλούκι.//

  Δυο απολύτως τίποτα, / σε σκέψη και σε λόγο,/
  τη διαπλοκή υπηρετούν,/ χωρίς αιδώ και ρόλο.//

  Με αρλούμπες και πομφόλυγες,/ ξορκίζουνε τη κρίση,/
  κι από αφέντη Γερμανό,/ εκλιπαρούν τη «λύση».//

 3. kai να το δωσει ,θα εξαγριωθουμε ολοι οι υπολοιποι που δεν θα παρουμε.τα χρηματα αυτα ειναι ματωμενα και απαγορευται δια ροπαλου να δοθουν στους ενστολους και τους δικαστες.ευπαθεις ομαδες ειναι αυτοι οι κυριοι?πηραν τα χαρατσια απο τους φουκαραδες και θα τα μοιρασουν στους καλοπληρωμενους?

 4. Εάν ήταν υπό τη μορφή πάγιας αύξησης μισθών και συντάξεων μίνιμουμ κατά 100€, έστω σε συγκεκριμένες «ευπαθείς» ομάδες, θα είχε πολλά να ωφεληθεί. Μία εφάπαξ χορήγηση ενός επιδόματος χαμηλού ύψους, δεν θα αλλάξει τίποτα -ούτε στη ζωή των δικαιούχων ούτε στην απήχηση του κ.Σαμαρά και της συγκυβέρνησης. Τώρα όπως όλα δείχνουν θα δοθεί, απλά και μόνο επειδή ..το έταξε. Για να βγάλει την υποχρέωση/υπόσχεση. Κάνοντας άλλη μία τρύπα στο νερό..

 5. Κε Λοβέρδο θα αποτελούσε κοινοτυπία να επισημανθεί οτι η Ελληνική κρίση είναι και πολύμορφη και πολυεπίπεδη, συνδέεται δε αναπόσπαστα με την διεθνή οικονομική ύφεση η οποία και επιτάχυνε την κατάρρευση του επίπλαστου μοντέλου ανάπτυξης το ποίο και είχε υιοθετήσει η Ελλάδα απο το 1947 και ένθεν. Απο τις πλέον τραγικές επιπτώσεις της κρίσης αυτής ή επίταση των κοινωνικών ανισοτήτων, η φτωχοποίηση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του Ελληνικού λαού, ο κοινωνικός αποκλεισμός μέσω της μείωσης των μισθών και της αύξησης της ανεργίας μακροχρόνιας και μή. Οι απώλειες αυτές δεν αντιμετωπίζονται με ενέσεις τόνωσης ηθικού

  Ενδεικτικά σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ το 60% του 1,4 εκατ. ατόμων που αναζητούν εργασία είναι μακροχρόνια άνεργοι. Παρά την αναμενόμενη σταδιακή οικονομική ανάκαμψη και της προβλέψεις για το ΑΕΠ η πτώση των μισθών έχουν επιδεινώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, η προκύπτουσα μείωση του εργατικού κόστους δεν πέτυχε μέχρι στιγμής να ανατρέψει την επί πενταετία αύξηση της ανεργίας.Η οικονομική δραστηριότητα, η απασχόληση και το εισόδημα παραμένουν πολύ μακριά από τα επίπεδα πριν την κρίση.

  Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τα δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς ούτε για αρνητικές στάσεις και συμπεριφορές αλλα ουτεκαι για πολωτικές πρακτικές μεταξύ των δυο κύριων πολιτικών μονομάχων

 6. Και φυσικά δεν θα διασωθεί, κύριε Λοβέρδο. Η διανομή τμήματος του πλεονάσματος- αλλά και ο τρόπος διανομής και η στιγμή που επελέγη- αποτελούν τυπικό δείγμα της σαθρής μικροκομματικής νοοτροπίας, η οποία ευθύνεται καθοριστικά για την χρεωκοπία της χώρας. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι απλά κλείνουν πονηρά το μάτι στην κρατικοδίαιτη κομματική τους πελατεία.Το γεγονός αυτής της πράξης με αφήνει ως βαρύτατα φορολογούμενο πολίτη έντονα αγανακτισμένο και βαθύτατα προσβεβλημένο. Μου εντείνει, δε, τις ανησυχίες για το τί ολισθηρούς δρόμους ενδέχεται να ακολουθήσει αυτό το ανεύθυνο και τραγικά κατώτερο των περιστάσεων πολιτικό προσωπικό, όταν δεν θα υπάρχει ο έλεγχος της τρόϊκας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here