Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατά της συμφωνίας ΕΕ – Άγκυρας – Να σταματήσει άμεσα η κράτηση αιτούντων άσυλο

0
17

 

Την αντίθεσή τους στη συμφωνία Τουρκία – ΕΕ για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη εξέφρασαν την Παρασκευή τρεις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ζήτησαν να σταματήσουν οι απελάσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και η κράτηση αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά.

Η ΕΕ έχει επιστρέψει έως σήμερα 325 ανθρώπους, ανάμεσα τους δύο Σύρους και έχει επανεγκαταστήσει 79 Σύρους κατευθείαν από την Τουρκία, έπειτα από την έναρξη εφαρμογής της επίμαχης συμφωνίας στις αρχές Απριλίου. Η Άγκυρα αναμένει απελάσεις περισσότερων Σύρων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Οι πρόσφυγες ενδεχομένως επιστρέφονται στην Τουρκία χωρίς να εξετασθεί με την αρμόζουσα διαδικασία το αίτημα τους για παροχή ασύλου, είτε χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα νομικά τους δικαιώματα», υπογραμμίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, η ΜΚΟ Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η ελληνική οργάνωση Solidarity Now.

«Η αυξανόμενη χρήση της κράτησης ως περιορισμός της ελευθερίας της μετακίνησης των αιτούντων άσυλο, εξαιτίας της παράτυπης εισόδου τους προκαλεί έντονη ανησυχία», αναφέρουν οι οργανώσεις.

Από την έναρξη της, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας έχει επικριθεί έντονα από τις υπηρεσίες προστασίας προσφύγων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και από οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έχει χαρακτηριστεί ανήθικη και ότι παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο που απαγορεύει τις συλλήβδην απελάσεις.

Οι νομικές επιφυλάξεις επίσης εστιάζουν και στην κράτηση των αιτούντων άσυλο, στις σοβαρές ελλείψεις στις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και στους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσοι απελαύνονται στην Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here