Απειλή Μητσοτάκη για διακοπή του πρωταθλήματος- Μνημόνιο από FIFA-UEFA

0
59

O πρωθυπουργός απείλησε ανοιχτά ότι θα διακόψει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αν συνεχιστεί επί μακρόν το σημερινό «άρρωστο κλίμα» και οι ελληνικές ομάδες θα αποκλειστούν από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή για όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για ΠΑΟΚ-Ξάνθη, και τη κατεπείγουσα ψήφιση τροπολογίας με την οποία μειώνονται οι ποινές και αποτρέπονται οι υποβιβασμοί.

«Για την υπόθεση θα επιληφθεί η αθλητική δικαιοσύνη. Ωστόσο, έκρινα εγώ προσωπικά ότι μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν δύναται να εξελιχθεί σε κοινωνική. Γι’ αυτό απομάκρυνα ευρωβουλευτή μας που συμπεριφέρθηκε ως οπαδός συλλόγου», είπε, εννοώντας τον Θοδωρή Ζαγοράκη.

«Μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα, η οποία μάλιστα αφού προκαλείται στα γήπεδα τώρα απειλεί να απλωθεί και στην κοινωνία. Διχάζουν ακόμη και με όρους γεωγραφίας. Αυτά είναι φαινόμενα που κρατούν 20 χρόνια για το ελληνικό ποδόσφαιρο και καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει. Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε να μετατραπεί η κοινωνική ζωή σε μία ποδοσφαιρική αρένα να αποκρούσουμε κάθε δικαστικό σχέδιο. Χθες η κυβέρνηση ψήφισε μία νομοθετική ρύθμιση για μένα με γνωμοδότηση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σας ρωτώ λοιπόν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη διάταξη;  Δεν μιλάμε για μία πολιτική διευθέτηση αλλά για μία παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι για την υπόθεση την οποία θα επιληφθεί τελικά η αθλητική δικαιοσύνη. Η πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια κοινωνικά και όχι οπαδικά και με πυξίδα την ενότητα των πολιτών. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η οποία επαναφέρει στο μυαλό όλων παλαιούς όρους, όπως νταβατζήδες και διαπλοκή. Όμως φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεση μας και έτσι κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία. Σήμερα προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η Βουλή θα απαντήσουν κατάλληλα. Να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με φτηνά συνθήματα. Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως της πολιτείας για την κατάντια του ποδοσφαίρου».

«Οι υπεύθυνοι των ομάδων να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη συγκυρία, διαφορετικά οι ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους από τα έσοδά τους. Σε περίπτωση που το άρρωστο αυτό κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Σούπερ Λίγκα, γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα»

«H κυβέρνηση θα απευθυνθεί στη FIFA και την UEFA. Οι πρόεδροι των 2 ομοσπονδιών θα προσκληθούν για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά μην σας φοβίζει κ. Τσίπρα η λέξη. Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνής παρακολούθηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Με διεθνή υποστήριξη λοιπόν θα συνεχίσει η ανασύνταξη του αθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια εσόδων και έξοδο των ομάδων τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here