Απέσυραν την τροπολογία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αδέσποτων

0
63

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων η κυβέρνηση απέσυρε την τροπολογία για τη δημιουργία «στρατοπέδων συγκέντρωσης» αδέσποτων ζώων, ενώ όπως ανακοίνωσε σκοπεύει να την επαναφέρει με άλλο νομοσχέδιο.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα την Τρίτη για να ψηφιστεί σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάνης Τσιρώνης μετέτρεπε εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης» αδέσποτων ζώων, καθώς οι δήμοι είχαν πλέον τη δυνατότητα να «ξεφορτώνονται» τα αδέσποτά τους σε εγκαταστάσεις «νέου τύπου» που θα λειτουργούσαν σε απομακρυσμένες χορτολιβαδικές και άλλες πρώην δασικές εκτάσεις.

Σ’ αυτήν την τροπολογία αντέδρασε αμέσως η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και η Animal Action:

«Είναι εντελώς απαράδεκτη η τροπολογία με σκοπό δήθεν «περίθαλψη και μείωση των αδέσποτων ζώων», που αποτελεί αντικείμενο του Σχεδίου Νόμου (του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), το οποίο ακόμη περιμένουμε να τεθεί σε διαβούλευση.

Πρώτον, με προσθήκη (εκπρόθεσμη τροπολογία που, παραδόξως, υπογράφουν τέσσερις υπουργοί) της τελευταίας στιγμής σε άσχετο σχέδιο νόμου (30 ώρες πριν τη συζήτησή του στην Ολομέλεια), τίθεται ξαφνικά ζήτημα «εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας». Η τροπολογία αυτή υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Τσιρώνη, που οφείλει να εξηγήσει τι εννοεί αναφερόμενος σε »παράνομη μεταχείριση αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία».

Δεύτερον, δεν υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία οι όροι «κέντρα περίθαλψης» και «κέντρα διαμονής» αδέσποτων ζώων και επομένως είναι τουλάχιστον παράλογο, με την επίμαχη τροπολογία, να επιτρέπονται εγκαταστάσεις αρρύθμιστες από το Νόμο. Διερωτόμαστε εάν η τροπολογία φωτογραφίζει τις εγκαταστάσεις του »Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ). Ολα αυτά, με ταυτόχρονη υποβάθμιση της δασικής προστασίας».
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here