Απεβίωσε ο εμπνευστής της Όστπολιτικ, Έγκον Μπαρ

0
29

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο παλαίμαχος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Έγκον Μπαρ, ο οποίος υπό την ηγεσία του Βίλι Μπραντ θεωρείται ότι έθεσε τα θεμέλια της Όστπολιτικ.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος εξέφρασε την οδύνη του:

«Με οδύνη και βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε χθες τη νύχτα τον θάνατο του Έγκον Μπαρ. Ολόκληρη η σοσιαλδημοκρατία και πολλοί άλλοι άνθρωποι στη Γερμανία και την Ευρώπη πενθούν για έναν τολμηρό, ειλικρινή και μεγάλο σοσιαλδημοκράτη, τον αρχιτέκτονα της γερμανικής ενότητας, έναν πολιτικό της ειρήνης, έναν Ευρωπαίο».

Ο Γκάμπριελ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο που διαδραμάτισε ο εκλιπών στην επανένωση της Γερμανίας, λέγοντας ότι η πολιτική του Βίλι Μπραντ και του Έγκον Μπαρ ήταν αποφασιστικής σημασίας προϋπόθεση για να ξεπεραστεί ο διχασμός της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Ο Μπαρ γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1922 στο Τρέφουρτ της Θουριγγίας. Τα 1956 έγινε μέλος της παράταξης των Σοσιαλδημοκρατών. Από το 1960 έως το 1966 διεύθυνε την υπηρεσία Τύπου και Ενημέρωσης του κρατιδίου του Βερολίνου και ήταν εκπρόσωπος τύπου της τοπικής κυβέρνησης του Βίλι Μπραντ.

Από το 1969 μέχρι το 1972 ο Έγκον Μπαρ διατέλεσε υφυπουργός της καγκελαρίας και αργότερα υπουργός ειδικών καθηκόντων, οικονομικής συνεργασίας και γενικός διευθυντής της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης (SPD). Ο Μπαρ συμμετείχε τότε σε όλες τις σημαντικές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ δυτικής και ανατολικής Γερμανίας και ήταν εκείνος που εξέφρασε την ιδέα «Αλλαγή μέσω της προσέγγισης», η οποία και διαμόρφωσε τη μετέπειτα πολιτική της χώρας.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here