Aπό τον Σημίτη μέχρι… τον Πολύδωρα: Πόσα εκάτ. κοστίζουν τα γραφεία «των πρώην» στη Βουλή;

0
25

Στους πρώην Προέδρους της Βουλής, πρώην Πρωθυπουργούς κ.α που επιβαρύνουν το δημόσιο με το κόστος λειτουργίας των γραφείων που διατηρούν ενώ δεν προσφέρουν πλέον τίποτα στο ελληνικό κράτος, αναφέρεται το τελευταίο άρθρο του Γιώργου Λακόπουλου στο Βήμα.

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται σε «πρώην προέδρους και έτερους Καπαδόκες» που οι φορολογούμενοι πληρώνουν, χωρίς να προσφέρουν καμία υπηρεσία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λακόπουλος: «Να αρχίσουμε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου; Η κυρία θα νέμεται εφεξής ως ιδιώτης, τρία γραφεία της Βουλής και θα την υπηρετούν εφτά δημόσιοι υπάλληλοι – σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία μπορεί να φτάσουν και στους 13 στην περίπτωση της. 

Γραφείο και  ως  έξι υπάλληλους έκαστος για γραμματειακή  υποστήριξη δικαιούνται  και οι προκάτοχοι της – ισοβίως! Ονόματα: Πετσάλνικος, Ψαρούδα- Μπενάκη, Κακλαμάνης, Σιούφας. Ξεχάσαμε κανέναν; Α, ναι, τον Πολύδωρα, πρόεδρο Βουλής για μια μέρα!  

Τι ακριβώς προσφέρουν στην ελληνική Πολιτεία για να έχουν τη γαλαντομία της; Απάντηση: τίποτε. Ποιος τα αποφάσισε αυτά; Απάντηση: μόνοι τους! Η τελευταία και πιο γενναιόδωρη ρύθμιση έγινε από τον Βαγγέλη Μειμαράκη. 

Αλλά δεν είναι οι μόνοι. Και  άλλοι που δεν έχουν πλέον καμιά σχέση με τη Βουλή διατηρούν δικαίωμα ισόβιων τζάμπα διευκολύνσεων. Πχ, όποιος υπήρξε αρχηγός  κόμματος -ακόμη και αν έχει ξεχάσει πότε ακριβώς του συνέβη- έχει στη  διάθεση του έναν έως τρεις υπάλληλους. Ονόματα: Τσοβόλας, Κωνσταντόπουλος, Καρατζαφέρης, Κουβέλης, Δαμανάκη, Αλαβάνος. Από κοντά και οι πρώην αντιπρόεδροι κυβερνήσεων, όπως ο Πάγκαλος.

Στο κερασάκι αυτής της ωραίας τούρτας βρίσκουμε τρεις πρώην Πρωθυπουργούς: Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου. Παρ ότι η Βουλή στερείται των υπηρεσιών τους, διαθέτει  4-6 υπαλλήλους και χρεώνεται αντιστοίχως για λογαριασμό τους. 

Δεν μιλάμε για πρώην προέδρους δημοκρατίας ή πρωθυπουργούς που παραμένουν βουλευτές -γι αυτούς υπάρχει κάποια βάση. Ούτε για τους αποσπασμένους στα κομματικά γραφεία. Το τριτοκοσμικό και σκανδαλώδες  αφορά όσους  έχουν απεμπλακεί -συνήθως  με απόφαση των εκλογέων- από την  κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά θα  μας κοστίζουν εφ’ όρου ζωής (τους). 

Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς  κάπου 250 υπάλληλοι εν συνόλω -συν τα έξοδα ασφαλείας και υποδομών- διατίθενται στους πρώην, δίκην ΙΧ προσωπικού, αλλά δημοσία δαπάνη. Ένα μικρό υπουργείο στη διάθεση ιδιωτών

Σε αυτό το άρθρο βασίζεται και ο Αλέξανδρος Μωραιτάκης στο capital.gr για να υπολογίσει το κόστος των πρώην και των νυν.

«Επεκτείνοντας τη σκέψη του δημοσιογράφου και  με απλούς υπολογισμούς που μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας αν ευσταθούν, το κόστος κάθε υπαλλήλου συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών δαπανών, του κόστους κτιρίου, τηλεφώνων και λοιπών προνομίων που απολαμβάνουν, ανέρχεται ετησίως σε 50.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αναγόμενο σε 12μηνη βάση ανέρχεται σε 12.500.000 ευρώ (!)», γράφει ο αναλυτής της ιστοσελίδας στο άρθρο με τίτλο «Κε Τσίπρα, ιδού τα ισοδύναμα που ψάχνετε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here