Αποφάσεις ΚΥΣΕΑ για πρόσφυγες: Μεταφορά παιδιών από τα νησιά, αλλαγή στην εξέταση ασύλου

0
58

H μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, το τελευταίο διάστημα, κινητοποίησε την κυβέρνηση και σήμερα ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ.

Αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση των νησιών, με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας, η άμεση μεταφορά 116 ασυνόδευτων παιδιών για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της ΕΕ και η μετακίνηση, τις επόμενες εβδομάδες, άλλων 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

Ακόμη, αποφασίστηκε η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου, με την κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφύγων. Έτσι, αν απορριφθεί η αίτηση, να προχωρά πιο γρήγορα η επιστροφή στη χώρα του. Τέλος, θα ενταθούν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό ατόμων που απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου τους.

Αναλυτικά οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

– Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
– Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
– Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
– Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
– Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
– Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
– Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).
Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υπουργός Προστασίας Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here