Απορίες αδαούς για τις ιατρικές μάσκες…

1
512

Δεν προτίθεμαι να μακρηγορήσω σε αυτό το σημείωμα, αφού δεν έχω την παραμικρή πληροφορία ή άποψη να καταθέσω. Δεν διαθέτω γνώσεις ιατρικής και, όπως όλοι οι μη-ειδικοί περί τα ιατρικά, κρέμομαι από τα χείλη των ειδικών για να λάβω έγκυρες οδηγίες αυτο-διαχείρισης και κοινωνικής συμπεριφοράς στη διάρκεια αυτής της φοβερής επιδημίας που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα.

Μπαίνω, λοιπόν, κατευθείαν στο θέμα. Και αυτό αφορά τις δυσεύρετες, πλέον, ιατρικές μάσκες. Από την έναρξη της επιδημίας έως σήμερα έχουμε καταγράψει τις ακόλουθες τοποθετήσεις εκ χειλέων κορυφαίων ιατρών:

1. Η μάσκα δεν χρησιμεύει σε τίποτα στους υγιείς, αφού ουδόλως τους προστατεύει από το να νοσήσουν. Απαιτείται να την φορούν μόνο οι νοσούντες για να προστατεύουν τους υγιείς.

2. Οι απλοί πολίτες να αποφεύγουν να κάνουν μαζικές αγορές ιατρικών μασκών, αφού έτσι τις στερούν από το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, το οποίο τις έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για την εκτέλεση των καθηκόντων του.

3. Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ως εν δυνάμει ασθενή και να αποφεύγει να εκθέτει τους συνανθρώπους του σε πιθανή μετάδοση της νόσου.

Σε καμία περίπτωση, επαναλαμβάνω, δεν θα αμφισβητήσω την αυθεντία των ειδικών! Το μόνο που επιτρέπω στον εαυτό μου είναι να διατυπώνω απορίες για πράγματα που δεν κατανοώ επαρκώς. Τις παραθέτω:

1. Αφού η μάσκα δεν προστατεύει τους υγιείς όταν την φορούν οι ίδιοι, αλλά μόνο όταν την φορούν οι νοσούντες, γιατί απαιτείται να την φορά το νοσηλευτικό προσωπικό στο βαθμό που αυτό είναι υγιές; Μήπως για την προστασία των ίδιων των νοσηλευόμενων (ή εξεταζόμενων);

 2. Αφού όλοι είμαστε εν δυνάμει νοσούντες, και αφού οι νοσούντες είναι που πρέπει να προστατεύουν τους υγιείς φορώντας μάσκα, γιατί συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά εκ μέρους των απλών πολιτών η αθρόα αγορά ιατρικών μασκών;

3. Και, ένα ακόμα ερώτημα: Πρόσωπο του οικογενειακού μου χώρου θεωρείται ιατρικώς ανοσοκατασταλμένο λόγω χρόνιας χρήσης φαρμάκου για αυτοάνοσο νόσημα (το ίδιο φάρμακο που ανοήτως εξαφάνισαν από τα φαρμακεία άνθρωποι που δεν το χρειάζονται, με βάση κάποιες φήμες ότι θεραπεύει τον COVID-19!). Από την αρχή της θεραπείας η οδηγία του λοιμωξιολόγου ήταν σαφής και αυστηρή: σε κανέναν δημόσιο χώρο (σινεμά, θέατρο, μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ-μάρκετ, κλπ) χωρίς την προστασία μάσκας! Να υποθέσω ότι ο εν λόγω ιατρός (διεθνώς διακεκριμένος επιστήμων) συνέστησε μία περιττή πρόληψη που, εκτός των άλλων, στερεί από τον ασθενή τη χαρά της ξένοιαστης απόλαυσης σε μια σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες;

Δεν θα επεκταθώ άλλο στο ζήτημα. Άλλωστε, τέτοιες στιγμές απαγορεύεται να μιλούν οι μη γνωρίζοντες. Το να ρωτούν, όμως, όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται… Καλή δύναμη σε όλους!

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Από τακτικό αναγνώστη, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, έλαβα το παρακάτω σχόλιο, το οποίο κοινοποιώ με την άδειά του:
  ————————————
  Απολαυστικό!
  Ευχαριστούμε για το γέλιο που μας προσέφερες και που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη, ειδικά αυτές τις ώρες, μέσα από το σκωπτικό αυτό σημείωμά σου. Γιατί νομίζω πως αυτός ήταν ο σκοπός σου και όχι να λάβεις (λογικές) απαντήσεις. Γνωρίζεις καλά ότι αυτούς που ρωτάς δεν είναι αυτοί που θα κατέβουν στο στίβο της λογικής που εσύ αθλείσαι, ειδικά τώρα , «την ώρα της μάχης». Δεν το συνηθίζουν όταν δεν τους εξυπηρετεί. Θα παραμείνουν εκεί ψηλά, προστατευμένοι στον θώκο της αυθεντίας τους. Μπορώ όμως να υποθέσω πως μια πιθανή απάντηση που θα μπορούσες να λάβεις είναι:

  «Καταλαβαίνουμε πως λόγω της πολυπλοκότητας και πολυπαραγοντικότητας του θέματος, οι οδηγίες μας παρερμηνεύονται ως αντιφατικές, ενώ δεν είναι! Ακόμη και από κάποιους… που μπορούν να κατανοούν τους νόμους της κβαντομηχανικής.»

  Η παντελής αγνόηση της λογικής είναι το έσχατο όπλο άμυνας απέναντι σε αυτούς… που επιμένουν να τη χρησιμοποιούν σε κάθε περίπτωση. Ακόμη και σε συνθήκες φόβου και πανικού. Εκεί δηλαδή που είναι απολύτως απαραίτητη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here