Απούσα η Ελλάδα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

0
79

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι της κυβέρνησης. Δεν πήρε πρόσκληση η Ελλάδα να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, που θα γίνει την Κυριακή στο Βερολίνο.

Η επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε την παρουσία ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Κίνας, Αιγύπτου, Αλγερίας, Αραβικών Εμιράτων, Κονγκό και, βέβαια, της Τουρκίας.

Πρόσκληση να παραβρεθούν έχουν λάβει, φυσικά, και οι επικεφαλής των αντιμαχόμενων πλευρών Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα συμμετάσχουν, μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Μόσχας και την αποχώρηση του στρατάρχη Χαφτάρ.

Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να πάρει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ωστόσο δεν τα κατάφερε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το εξής σχόλιο:

«Η ανακοίνωση από τη γερμανική καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά  περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες- την Αλγερία  και το Κονγκό – αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για  τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης, ενώ συμμετέχουν Τουρκία, Αλγερία και Κονγκό. Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Την είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως» σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here