Άρχισαν τα «όργανα’ για τον Ερντογάν -Επίθεση από Νταβούτογλου

0
93

Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν δέχεται βολές μέσα στο ίδιο του το κόμμα -και, μάλιστα, από τον πρώην πρωθυπουργό και στενό του συνεργάτη Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τού χρεώνει ευθέως την ήττα στον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Φροντίζει, μάλιστα, να βγάλει έξω από το «κάδρο» των ευθυνών τον αποτυχόντα υποψήφιο Μπιναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας ότι εκείνος ως πρωθυπουργός οδήγησε πέρυσι σε νίκη το ισλαμικό κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

«Όταν χάνουμε μια εκλογική μάχη, στην οποία αρχικά ηττηθήκαμε με 13.000 ψήφους και στη συνέχεια με 800.000 ψήφους, όπως συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, υπεύθυνος γι’ αυτό δεν είναι ένας πρωθυπουργός που εξασφάλισε καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της περασμένης χρονιάς, αλλά μάλλον εκείνοι που μας οδήγησαν σε σοβαρά ολισθήματα ως προς τη ρητορική, τις πράξεις, την ηθική και την πολιτική», τόνισε. «Υπήρχε άλλοτε μια κυβέρνηση που έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της. Όσοι ευθύνονται για την ολίσθηση από τις αρχές του κόμματος πρέπει να πληρώσουν το τίμημα».

Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν και για οικογενειοκρατεία, δείχνοντας προς την πλευρά τού γαμπρού του Αλ Μπαϊράκ, τον οποίο όρισε αρχικά υπουργό Ενέργειας και τώρα υπουργό Οικονομικών.

«Το AKP δεν είναι κόμμα ενός ανδρός, μιας οικογένειας, μιας ομάδας. Η κρατική δομή και οι οικογενειακές σχέσεις πρέπει να διαχωρίζονται απόλυτα. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας συγγενής πρώτου βαθμού στην κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση με τη νοοτροπία ότι τα ξέρουμε όλα, τι είναι καλύτερο για το καθετί, υποβαθμίζοντας πράγματα, νομίζοντας ότι ομαδική δουλειά είναι απλά να αναθέτεις πράγματα στον στενό σου κύκλο», σημείωσε καυστικά.

Η επικράτηση του εκλεκτού της κεμαλικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου στον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας φαίνεται πως ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τον Ερντογάν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ιμάμογλου θα αποτελέσει μελλοντικά τον άνθρωπο, ο οποίος θα τον «εκθρονίσει» και θα τον οδηγήσει στην πολιτική συνταξιοδότηση. Το κλίμα αυτό «σπρώχνει» και τα παραγκωνισμένα στελέχη του ισλαμικού κόμματος να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες εναντίον του. Ήδη ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ετοιμάζονται να ιδρύσουν νέο κόμμα.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here