Η Αριστερά να συνταχτεί με τους τραπεζίτες

9
56

Οι περίφημες «αγορές» δεν είναι κάτι ενιαίο. Υπάρχουν ιδιώτες επενδυτές,  θεσμικοί επενδυτές, τράπεζες, συστηματικοί ή κατά περίπτωση κερδοσκόποι, κλπ. Τα συμφέροντα όλων αυτών κατά την επιδίωξη του κέρδους συχνά δεν ταυτίζονται, όπως συμβαίνει και τώρα με την εξέλιξη του ελληνικού χρέους.

Στις 17 Απριλίου 2011, όπως αποκαλύπτει η γαλλική Liberation (9/5/11), συνήλθε στην Ουάσιγκτον ένα φόρουμ ιδιωτών επενδυτών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, επονομαζόμενο Institute of International Finance. Παρών ο γνωστός, από την πρόβλεψή του για την κρίση των ενυπόθηκων δανείων, τουρκικής καταγωγής αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος παρευρίσκεται ως πρόεδρος της RGE Monitor, εταιρίας συμβούλων επενδύσεων. Ο Ρουμπινί δεν χάνει ευκαιρία να προσπαθεί να πείσει τους συνομιλητές του ότι επίκειται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ισχυριζόμενος πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών το έχει ήδη κρυφά ζητήσει, παρά τις μόλις προ ολίγου διαβεβαιώσεις Παπακωνσταντίνου ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. 

Την ίδια μέρα, το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα προτείνει αναδιάρθρωση του χρέους της». Η είδηση αναμεταδίδεται, φυσικά, από τον οικονομικό Τύπο διεθνώς.

Ακολουθεί η Παρασκευή, 6 Μαΐου, όπου, στην ηλεκτρονική του έκδοση, το περιοδικό Der Spiegel «αποκαλύπτει» ότι στο Λουξεμβούργο συγκαλείται «μυστική σύνοδος» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για να εξετάσουν το αίτημα της Ελλάδας για έξοδό της από το ευρώ. Και πάλι χωρίς αναφορά σε κάποια συγκεκριμένη πηγή και πάλι η είδηση αναμεταδίδεται από τα διεθνή πρακτορεία. Αποτέλεσμα; Πτώση του ευρώ, εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα, περαιτέρω μείωση της αξιοπιστίας της, απομάκρυνση της προοπτικής για σύντομη επάνοδό της στις αγορές και δυνατότητας δανεισμού.

Ποιος επωφελείται από όλη αυτή τη φιλολογία περί αναδιάρθρωσης και κουρέματος του ελληνικού χρέους ή εξόδου από το ευρώ; Φυσικά όσοι στοιχηματίζουν στην πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας, όσοι έχουν επενδύσει σε ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων (CDS) και όσοι έχουν αποτραβήξει τα κεφάλαιά τους σε ευρώ από την Ελλάδα σε τράπεζες του εξωτερικού, προσδοκώντας τη συμφέρουσα γι’ αυτούς επιστροφή στη δραχμή. Εν ολίγοις, οι πάσης φύσεως κερδοσκόποι.

Στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και «κουρέματος» του ελληνικού χρέους αντιδρούν έντονα όλοι οι εκπρόσωποι των τραπεζών (Τρισέ, Σμάγκι, Προβόπουλος, Ταμβακάκης, κλπ). Όχι, βεβαίως, από κοινωνική ευαισθησία, αλλά επειδή κάτι τέτοιο θα έπληττε σημαντικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους οργανισμούς της χώρας, καθώς και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ενδεικτικά, η ΕΚΤ είναι εκτεθειμένη κατά 194 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, οι ελληνικές τράπεζες συνολικά κατά 49 δισ., τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και οι δημόσιοι οργανισμοί περίπου κατά 30 δισ., ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά κατά 165 δισ. Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ή κούρεμα θα σήμαινε για όλους αυτούς σημαντικές και επικίνδυνες απώλειες.

Τους τραπεζίτες συνεπικουρούν, με δηλώσεις τους, κατά οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης θεσμικοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημαντικοί Ευρωπαίοι νυν και πρώην ηγέτες, που θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αποδιάρθρωσης της Ευρωζώνης και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος (Σμιτ, Κολ, Βαν Ρομπούι, κλπ).

Και οι Έλληνες πολίτες, ιδίως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι; Αυτοί δεν έχουν κανένα απολύτως συμφέρον να συνηγορούν σε αναδιαρθρώσεις, «κουρέματα» και εξόδους από το ευρώ παρασυρόμενοι, εξ αιτίας των δυσκολιών, από τις σειρήνες του λαϊκισμού και να δουν το τραπεζικό σύστημα να καταρρέει, μισθούς και συντάξεις να κουρεύονται ή να μην καταβάλλονται, νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς να αναστέλουν τη λειτουργία τους και πολλά άλλα δεινά που θα σήμαινε κάτι τέτοιο.

Και η Αριστερά σε όλες της τις αποχρώσεις; Αν πραγματικά ενδιαφέρεται για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και όσο ακόμα μας στηρίζουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας, πρέπει να εγκαταλείψει τη φιλολογία περί αναδιάρθρωσης, όπως και τα περί κουρέματος ή διαγραφής μέρους του χρέους ή και εξόδου από το ευρώ και να συγκεντρώσει τα βέλη της στην κυβερνητική ανικανότητα και αδυναμία προώθησης των κρίσιμων και ουσιαστικών εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίζουν τα ζητήματα του ελλείμματος του χρέους και της ανάπτυξης. Διαφορετικά, θα αναδιαρθρώνονται και θα κουρεύονται συνεχώς οι μισθοί, οι συντάξεις και οι θέσεις εργασίας.

Οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση δεν μπορεί να συζητείται και πολύ περισσότερο να συμβεί πριν το 2013, όταν τεθεί σε ισχύ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που συγκροτείται ειδικά για να επιτρέπει τις αναδιαρθρώσεις χρεών. Πριν από το συγκεκριμένο χρονικό όριο η διαρκής αναφορά της αποκλειστικά για την Ελλάδα αποδεικνύεται ιδιαίτερα βλαπτική και επώδυνη. Συνεπώς, η Αριστερά αντί να συντάσσεται με τους κερδοσκόπους, θα έπρεπε σε αυτή τη φάση να συντάσσεται με τους τραπεζίτες.

*Ο Γεράσιμος Γεωργάτος είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. καλα η αριστερα και κουραφεξαλα! Αν παει με τους τραπεζιτες σωθηκαμε! Απορω τι περιμενουμε? αληθεια για πειτε μας ακριβως γιατι τα ασφαλιστικα ταμεια πετανε τα χρηματα των ασφαλισμενων αγοραζοντας ελληνικα τοξικα ομολογα απο τη δευτερογενη αγορα και ποιοι ακριβως ωφελούνται? οι τραπεζες δεν συμμετεχουν καθολου δηλαδη στο παιχνιδι κερδοσκοπιας…αποκλειεται να εχουν CDS ετσι? καλα μας τα ειπαν και αλλοι…

 2. Κύριε Γεωργάτε,

  διαφωνώ μαζί σας. Δεν είμαι οικονομολόγος και δεν θα μιλήσω ως οικονομολόγος γιατί δεν μπορώ να το κάνω, θα μιλήσω με απλή λογική. Και παρακαλώ λύστε μου την απορία. ‘Ενας υπεύθυνος πολιτικός που δρα για το καλό της Ελλάδας, τί πρέπει να βάζει πρωτο? Το βραχυπρόθεσμο συμφέρον ομάδων ή τάξεων (ακόμα και Ελλήνων) ή το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας? Ένας πολιτικός κατα την άποψή μου ό,τι απόφαση παίρνει πρέπει να την παίρνει κοιτώντας χρόνια -δεκαετίες- μπροστά. Και σας ερωτώ και μιλήστε μου ειλικρινά, στα αλήθεια πιστεύετε πως το ευρώ φτιάχτηκε για χώρες όπως η Ελλάδα ή για τους μεγάλους της Ευρώπης? Γιατί εγώ αυτό που βλέπω είναι πως η ελληνική οικονομία στραγκαλίστηκε (και σε αυτό έχουν ευθύνες ΚΑΙ οι Έλληνες πολιτικοί) απο τότε που μπήκαμε στη νομισματική ένωση. Γίναμε ακριβοί και μη ανταγωνιστικοί, σταματήσαμε να παράγουμε ακόμα και αυτά τα λίγα που συνηθίζαμε να παράγουμε και αρχίσαμε να δανειζόμαστε όχι δε δραχμές (που ανα πασα στιγμή μπορούσαμε να υποτιμήσουμε) αλλά σε ένα σκληρό νόμισμα, το οποίο δεν ελέγχουμε εμείς, αλλά κλαποιοι άλλοι που ακολουθούν τη δική τους ατζέντα. Αυτοί που ευνοήθηκαν απο την όλη ιστορία, είναι οι Γερμανοί. Και ερωτώ τί μέλλον έχει μακρυπρόθεσμα η Ελλάδα με ένα νόμισμα που δημιουργήθηκε όχι για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού της, αλλα τις ανάγκες άλλων λαών που ακολουθούν καθαρά εθνικές πολιτικές όπως η Γερμανία? Η λύση κατα την άποψή μου που θα σημαίνει μακροπρόθεσμα την επανακίνηση της ελληνικής οικονομίας (κόστος ναι, θα υπάρξει και μεγάλο για τις λαικές τάξεις) είναι ουσιαστικές και γεναίες μεταρρθυμίσεις ΚΑΙ επιστροφή στη δραχμή. Το ότι λαικές τάξεις θα υποφέρουν για τα επόμενα χρόνια ναι, θα υποφέρουν. Το ζητούμενο είναι ένα. Να τους δώσεις την ελπίδα, να βγεις και να τους πεις, ναι, θα υποφέρουμε, αλλά τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα. Θα τα κτήσουμε όλα απο την αρχή. Τώρα βγαίνετε και τους λέτε τί ακριβώς κύριε Γεωργάτε? Πως θα εξακολουθούμε να δανειζόμαστε για να πληρώνουμε τα δάνεια που μας δείνουν με τοκογλυφικά επιτόκια? Πως ο φαύλος κύκλος δεν θα κλείσει ποτέ γιατι τα χρέη δεν υπάρχει πιθανότητα να πληρωθούν ποτέ? Και ο δανεισμός δεν θα σταματήσει ποτέ? Πως θα πουλήσουμε ό,τι οι άλλοι έχουν βάλει στο μάτι για να ένα ελάχιστο αντίτιμο που δεν αρκεί ούτε για να πληρώσουμε το ένα 10 απο αυτά που χρωστάμε σε εκείνους που θα πουλήσουμε? Πως θα μείνουμε εμείς και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας ακόμα σκλάβοι των δανειστών μας για δεκαετίες ολόκληρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το έθνος?

 3. Έχετε ξεφύγει πέρα από κάθε λογική. Ζητάτε από το λαό της αριστεράς να συνταχθεί με αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα, δηλαδή τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες (συνεπικουρούμενους από καναλάρχες, δικαστικούς και Σια). Ζητάτε να συμπράξουν με αυτούς που θα έπρεπε να είναι στη φυλακή για τις ολέθριες πολιτικές τους που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Πιστεύετε δηλαδή ότι τη λύση θα τη δώσουν αυτοί οι ίδιοι που μας έφτασαν μέχρι εδώ; Πιστεύετε επίσης ότι οι λύσεις που προτείνουν είναι προς όφελος του λαού και όχι προς όφελος των τραπεζών και των δανειστών;
  Τελικά για όλη αυτή την κατάντια και αναξιοπιστία της χώρας υπάρχουν φταίχτες, ναι ή όχι. Αν υπάρχουν, ποιοί νομίζετε ότι είναι: ο λαός ή οι πολιτικοί. Σας προτρέπω να σηκώσετε ψηλά τη σημαία της τιμωρίας των υπευθύνων αυτής της καταστροφής. Τότε μόνο μπορεί να νοιώσει ο λαός το δίκαιο των θυσιών που του ζητούν. Αλλιώς δεν αργεί η μέρα που θα ξεσηκωθεί εναντίον όλων των υπευθύνων (που, πιστέψτε με, τους γνωρίζει)και εκείνων που εκούσια ή ακούσια τους υποστηρίζουν.
  Οποιαδήποτε λύση προτείνεται από κυβέρνηση, τρόικα, ευρωπαίους και αμερικανούς, είναι επώδυνη για το λαό. Ε, ας είναι επώδυνη και για τους ίδιους.
  ΥΣ.: σε πολλούς που αρθρογραφούν επώνυμα, έχω υποβάλλει το ίδιο ερώτημα «ποιοί είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση και πως θα τιμωρηθούν», παρακαλώντας για μια απάντηση που δεν παίρνω ποτέ. Εσείς θα απαντήσετε μέσω της ιστοσελίδας;

 4. Κ.Γεωργατε,εγγυασθε προσωπικα εσεις και το κομμα σας οτι αν δε γινει αναδιαρθρωση ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ μη καταβολη μισθων και συνταξεων,αναστολη λειτουργιας σε σχολεια και νοσοκομεια κι αλλα δεινα;

 5. Πραγματικά είναι άξιο απορίας το άρθρο σας.Και καταλαβαίνω επιτέλους το ΚΚΕ που δε μπορεί να συνεννοηθεί μαζί σας.Είστε εσείς αριστερός?Εσείς ΄έχετε ενταχθεί πλήρως στο σύστημα τους.
  Η αριστερά καλά το είπατε το ΚΚΕ λέει πως το λαό θέλουν να χρεωκοπήσουν είτε με ευρώ είτε με δραχμή.
  Και καίγεστε για τις τράπεζες που δανείζονται με 1% και δανείζουν εμάς με 10 με 20 % ?
  Αλλά μιας κι είστε τόσο γνώστης μάθετε ότι το χρέος δεν είναι 450 δις όπως τα βγάλατε εσείς.Που τα βρήκατε αυτά τα νούμερα? Κι οι ευρωπαικές τράπεζες μη φοβάστε ξεπουλήσανε κι όσο για τις ελληνικές -είναι ελληνικές?- καλύτερα αυτές παρά εμείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here