Ο αριστεροπατριωτισμός κερδίζει, δυστυχώς, έδαφος

31
29

Η εξαιρετικά δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα προκαλεί, δικαιολογημένα, φόβο κι αβεβαιότητα στους περισσότερους πολίτες, που ζούν υπό το καθημερινό άγχος της απόλυσης, της ανεργίας, της φτώχειας, της βίαιης επιδείνωσης του βιοτικού τους επιπέδου. Η κατάσταση αυτή οδηγεί αρκετούς σε ακραίες συμπεριφορές και στάσεις. Ισως διότι το «γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη». Κι έτσι, διαπιστώνουμε την ανάπτυξη ενός περίεργου συνδυασμού αντιδράσεων, που αναμιγνύουν ακραίες εθνικιστικές τάσεις με ακροαριστερές αντιλήψεις κατά του «καπιταλισμού» και κατά των «κακών» ξένων κι ημεδαπών, που ευθύνονται για την ανατροπή του μοντέλου της ζωής που οικοδομήσαμε επί δεκαετίες (με δανεικά, εννοείται).

Οι πολιτικοί, φυσιολογικά βρίσκονται στην κορυφή της απόρριψης. Και δικαιολογημένα, αφού εκείνοι ευθύνονται κυρίως για τη σημερινή κατάσταση της απαξίωσης. Το θέμα είναι ότι οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα δεν καταδικάζονται επειδή δημιούργησαν αυτό τον διεφθαρμένο, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, που κατέρρευσε και συμπαρέσυρε τα πάντα στο διάβα του. Το αντίθετο συμβαίνει. Καταδικάζονται επειδή δεν μπορούν να συντηρούν και να διογκώνουν το δημόσιο με πρακτικές που προκάλεσαν την προϊούσα καταστροφή των δομών και των θεσμών ενός σύγχρονου κράτους. Καταδικάζονται επειδή δε μπορούν να χρηματοδοτούν, πλέον, το κράτος που διόριζε και «βόλευε» αβέρτα τους κομματικούς πελάτες των εκάστοτε κυβερνήσεων. Καταδικάζονται επειδή δεν ενθαρρύνουν ακόμα συντεχνιακές νοοτροπίες και συντεχνιακά συμφέροντα, επειδή δεν βγάζουν στην σύνταξη 45άρηδες και 50άρηδες, επειδή δεν μοιράζουν αφειδώς «αναπηρικές» συντάξεις -μαϊμού.

Την μήνιν των Ελλήνων προκαλούν οι ξένοι γιατί δε συνεχίζουν να μας δανείζουν για να ζούμε πλουσιοπάροχα, χωρίς να μοχθούμε, χωρίς να παράγουμε. Ρωτήστε όποιον Έλληνα θέλετε, να σας πει «ποιο είναι το συγκριτικό παραγωγικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας, σε ποιο τομέα της οικονομίας η Ελλάδα διακρίνεται», κι όλοι θα μείνουν σιωπηλοί. Εκτός λίγου τουρισμού, και που αυτόν δεν τον σεβόμαστε παρότι είναι η πλέον σημαντική πηγή πλούτου στη χώρα, η Ελλάδα δεν διαθέτει τίποτα άλλο. Δεν παράγει καν τα αναγκαία γεωργικά προϊόντα για να ζήσει τον πληθυσμό της. Ακόμα και σιτάρι κι οπωροκηπευτικά τα κάνουμε εισαγωγή από το εξωτερικό. Κι ο λόγος είναι απλός. Οι επιδοτήσεις μας εκμαύλισαν και μας έκαναν νωθρούς κι αντιπαραγωγικούς. Όχι μόνον στην γεωργία, αλλά στο σύνολο της παραγωγής.

Σήμερα υποχρεωνόμαστε να εισάγουμε πάνω από το 70% των αναγκών μας σε τρόφιμα και το σύνολο των αναγκών μας σε πετρέλαιο, σε φάρμακα, σε υψηλή τεχνολογία, σε αυτοκίνητα κοκ. Κι αν αυτό δεν διορθωθεί, αν δεν αρχίσουμε να παράγουμε πλούτο για να είμαστε σε θέση να ζήσουμε με αυτά που βγάζουμε και να μην εξαρτώμαστε σε όλα από τις εισαγωγές και τα δανεικά, η Ελλάδα δεν έχει ελπίδα. Και δεν πρόκειται να βγει από τον φαύλο κύκλο υπανάπτυξης στον οποίον βρίσκεται.

Υπό τις συνθήκες αυτές είναι υποχρεωτικό να αλλάξουμε νοοτροπία. Αλλά αυτό δεν φαίνεται. Αντίθετα ο λαϊκισμός, με έντονα στοιχεία αριστεροπατριωτισμού, κερδίζει έδαφος και διευρύνεται. Όπως καταδεικνύεται κι από τις δημοσκοπήσεις, πολλοί πολίτες στρέφονται προς την Αριστερά, ιδίως το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, που εμφανίζονται να προτιμούν την κοινωνική αναστάτωση παρά τη συμμετοχή σε προσπάθειες συγκροτημένου εντοπισμού του προβλήματος και παρουσίασης πραγματικών και ρηξικέλευθων λύσεών του.

31 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τι να πει κανείς;

  Λίγοι αρθρογράφοι εντοπίζουν το πραγματικό πρόβλημα της χώρας: την έλλειψη παραγωγικότητας και παραγωγής κοινωνικού πλούτου. Ακόμα και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι (όλοι) αν εργάζονταν με υψηλή κοινωνική ανταπόδοση, παραγωγικότητα και προς όφελος της συνολικής οικονομίας (δημόσιας και ιδιωτικής). Φευ.

  Συγχαρητήρια για το άρθρο σας, όσον αφορά τη διάγνωση του προβλήματος, αλλά θα σας πρότεινα να μην περιμένετε από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν το πρόβλημα που δημιούργησαν. Η ανάληψη ευθύνης είναι κάτι που δεν έχουν μάθει και φυσικά τους ξεπερνά.

  Καλημέρα!

 2. Η παράγραφος αυτή: Το θέμα είναι ότι οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα δεν καταδικάζονται επειδή δημιούργησαν αυτό τον διεφθαρμένο, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, που κατέρρευσε και συμπαρέσυρε τα πάντα στο διάβα του. Καταδικάζονται επειδή δεν μπορούν να συντηρούν και να διογκώνουν το δημόσιο με πρακτικές που προκάλεσαν την προϊούσα καταστροφή των δομών και των θεσμών ενός σύγχρονου κράτους. Καταδικάζονται επειδή δε μπορούν να χρηματοδοτούν, πλέον, το κράτος που διόριζε και «βόλευε» αβέρτα τους κομματικούς πελάτες των εκάστοτε κυβερνήσεων. Καταδικάζονται επειδή δεν ενθαρρύνουν ακόμα συντεχνιακές νοοτροπίες και συντεχνιακά συμφέροντα, επειδή δεν βγάζουν στην σύνταξη 45άρηδες και 50άρηδες, επειδή δεν μοιράζουν αφειδώς «αναπηρικές» συντάξεις -μαϊμού.Του κου Λοβέρδου πρέπει να προσεχτεί.

 3. Κυριε Λοβερδο κανενας δεν κατηγορει τους πολιτικους για το γεγονος οτι δεν ενθαρρυνουν πλεον το πελατειακο κρατος, τους κατηγορει γιατι δεν βαζει στην φυλακη οσους το ενθαρρυναν τοσα χρονια…αν εσεις συναναστρεφεστε μονο με ατομα που εμπλεκονταν σε αυτη την πελατειακη σχεση (βλεπε ΜΜΕ) και δεν μιλατε με τον απλο κοσμακι ειναι αλλο θεμα…ο λαος θελει να δει στην φυλακη οσους ευθυνονται για αυτη την καταντια και μονο ετσι θα ηρεμησει…μεχρι εκεινη την αγια μερα θα εξαγρινωεται ολο και περισσοτερο με τους πολιτικους και με τα παπαγαλακια τους…

 4. Ε ΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ <>….Ε ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ) ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΛΥΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ…..ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ…..

 5. Δεν μας αναφέρεται φυσικά ποιοι οδήγησαν την Ελλάδα να μην παράγει, ποιοι έκλεισαν τις βιομηχανίες. Πάντα σας φταίει η αριστερά όσο σας θημάμε. Μάλλον επιδί δεν έχει κάνει ότι έκανε με την συγκυβέρνηση ( η δεξιά με την ακροδεξιά και τους δήθεν σοσιαλιστές) ,να ξεπουλάει την χώρα ώστε όπως λέτε και εσείς να μοχθούμε για 400ε με πτυχία στα 27 μας. Μην φοβάστε πάντως, γιατί όπως είπε και κάποιος ομοϊδεάτης σας, «ευτυχώς που στην Ελλάδα η αριστερά δεν ενώνεται»

 6. Τι εγινε κυριε Λομβερδο ? σας επιασε ανατριχιλα ?
  Δηλαδη να κανουμε οτι μπορουμε να σωσουμε το συστημα …?
  Τελεια ! μια ζωη ραγιαδες !
  Και στο κατω – κατω ας παρει το μπαλακι μια φορα και η αριστερα που μια ζωη καταγγελει…..
  Τι τρομος ειναι αυτος και φαταουλισμος μην χασουμε τους ληστοβαρωνους που μας κυβερνουν απο συστασεως Ελληνικου Κρατους ?
  Το κοστος να το πληρωσουν αυτοι μια φορα και οχι το »ποπολο» !

 7. Βαρεθηκαμε την καραμελα της απαξίωσης! Ναι κάποιοι πολίτες εκλεψαν και κλέβουν και σπατάλησαν κάθε μορφή ανάπτυξης, αλλα όχι όλοι οι πολίτες της χώρας! Εγω και το μεγαλύτερο ποσοστο των συμπολιτών μου δεν ντρεπόμαστε γιατι δεν κλέψαμε τίποτα, αντίθετα λοιδορηθήκαμε και κυνηγηθήκαμε απο την καθε ειδους «εξουσία». Δεν αισθάνομαι ότι με αφορούν τα υβριστικά σχόλια των εκτός των συνόρων δημοσιογραφικών «κύκλων», αυτοί κάνουν την δουλειά τους και μάλιστα με φανερά αποτελέσματα. Διαφωνώ κάθετα και ρητά με το συγκεκριμένο άρθρο που τυχαία διάβασα. Δεν εχω τίποτα να χωρίσω με τον δεξιο η τον αριστερό συνάνθρωπό μου, ούτε επίσης με τον πατριώτη η τον διεθνιστή αριστερό η τον οποιοδήποτε «στρατευμένο» η οχι πολίτη. Εμείς οι πολίτες έχουμε να χωρίσουμε με αυτούς που κατέχουν και νέμονται την εξουσία απο την ίδρυση του κράτους που ζούμε. Δεν χρειάζεται κανένα πολιτικό η κομματικό δεκανίκη η κοινωνία, άλλωστε το χρήμα χρώμα δεν έχει αγαπητοί μου.
  Ευχαριστώ.

 8. κύριε Γιάννη μάλιστα, να παράγουμε περισσότερο
  αλλά για ποια χώρα λέτε ότι »’ζούμε πλουσιοπάροχα»? σε ποιόν αναφέρεστε ακριβώς?
  είναι κάπως προκλητική η διατύπωση σας

 9. Τέτοια άθρα σπανίζουν σήμερα. Στην αρχή της κρίσης ήταν αμέτρητοι οι δημοσιογράφοι που άδραξαν την ευκαιρία να ανελιχθούν και να κερδίσουν την εύνοια του συστήματος γράφοντας ακριβώς τέτοια άρθρα. Που τσουβαλιάζανε όλους τους ανθρώπους και τους κατηγοριοποιούσαν σαν μικροαστούς τεμπέληδες. Που ξεχνούσαν τελείως τους σκληρά εργαζόμενους, τους νέους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, τους εκμεταλευόμενους πάσης φύσης που είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να κατακρυμνίζεται. Ξεχνούσαν τους πλούσιους που δεν πληρώνανε μια για φόρους,ξεχνούσαν την διόγκωση της χρηματοπιστωτικής σφραίρας στο σημερινό καπιταλισμό. Η τάση αυτή σήμερα όμως έχει πάψει γιατί και οι δημοσιογράφοι ποια αντιλαμβάνονται ότι όσο και να τους υπηρετούν, η κατάσταση έχει ξεφύγει και το σύστημα θα τους φτύσει όταν τελειώσουν την δουλειά που έχουν αναλάβει. Οπότε συμπαιρένω ότι ο Λοβέρδος εκφράζει προσωπικές του απόψεις. ο λαός είναι φτωχός και του λένε ότι φταίει. Δηλαδή για την παραγωγική αποδιάρθρωση Γιάννη μου δεν ευθύνεται η ΕΕ και το ευρώ? καθόλου? αλλά ακόμα και έτσι η Ελλάδα παράγει και άμα θέλεις μπορω να σου παραθέσω στοιχεία για το τι παράγει. Εμένα με ενδιαφέρει να καταλάβεις ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί και να αφουγκραστείς την απόγνωση των λαικών νοικοκυριών που ασφυκτυούν, των εργαζόμενων που απολύονται και των ανθρώπων που μένουν άστεγοι. Ολα αυτά γίνονται για να πλουτίσουν κάποιοι περισσότερο. Και να δεχτώ γιάννη μου ότι πολλοί ζούσαν πάνω από τις ανάγκες του και σπαταλούσαν τον πλούτο. Πιστεύεις οτι στη νέα πραγματικότητα που δημιουργούν δεν θα εκτιναχθούν οι ανισότητες με εργαζόμενους-δουλους και αφεντικά με υπερκέρδη? Πιστεύεις οτι η κοινωνία θα γίνει ποιο τίμια?

 10. οχι φιλε μου. οι πολιτικοι δεν καταδικαζονται επειδη «δεν μπορούν να συντηρούν και να διογκώνουν το δημόσιο με πρακτικές που προκάλεσαν την προϊούσα καταστροφή των δομών και των θεσμών ενός σύγχρονου κράτους, ούτε επειδή δε μπορούν να χρηματοδοτούν, πλέον, το κράτος που διόριζε και «βόλευε» αβέρτα τους κομματικούς πελάτες των εκάστοτε κυβερνήσεων, ούτε επειδή δεν ενθαρρύνουν ακόμα συντεχνιακές νοοτροπίες και συντεχνιακά συμφέροντα, ούτε επειδή δεν βγάζουν στην σύνταξη 45άρηδες και 50άρηδες, κι ουτε επειδή δεν μοιράζουν αφειδώς «αναπηρικές» συντάξεις -μαϊμού.»
  Καταδικάζονται, επειδή προφασιζόμενοι αυτή τη βρομερή πραγματικότητα, στην πραγμάτωση της οποίας κυρίως αυτοί συνέβαλλαν, χτυπάνε αβέρτα εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα. Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι υπαρκτό. Δεν το αμφισβητεί κανείς. Τα προβλήματα όμως λύνονται με πολλούς τρόπους, καθ ένας εκ των οποίων εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Είναι δηλαδή πολύ εύκολο να λύσουμε το πρόβλημα της ελληνικής υποπαραγωγικότητας μειώνοντας το μεροκάματο του εργάτη. Θα δημιουργούσαμε έτσι πολύ εύφορο έδαφος ώστε ξένοι και ντόπιοι επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα. Και η παραγωγή της χώρας θα βελτιωθεί. Κι ο κόσμος θα δυστυχεί όλο και περισσότερο.
  Ο διεφθαρμένος, αναποτελεσματικός και γραφειοκρατικός δημόσιος τομέας, μάλλον βολεύει τους έχοντες τα ηνία. Αφενός, διότι διορίζουν ασταμάτητα τους δικούς τους κομματικούς πελάτες κι αφ’ ετέρου διότι, σε πρώτη ευκαιρία, προφασιζόμενοι αυτόν τον αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα (που οι ίδιο δημιουργήσανε) περνούν αντεργατικά μέτρα, που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και πλήττουν αυτά των εργαζομένων..
  Κι ας καταλάβουμε εν τέλει ότι η νοοτροπία των Ελλήνων που είναι σε μεγάλο βαθμό προβληματική, δεν ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση. Ή ευθύνεται σε πολύ μικρό βαθμό. Αν ευθυνόταν, τότε το πρόβλημα θα ήταν αμιγώς ελληνικό. Αλλά η Ιταλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ(μια 5ετία πριν) και τόσες άλλες χώρες που περάσανε και περνάνε τα ίδια και χειρότερα με την Ελλάδα(στην Ισπανια η ανεργία στους νεους αγγίζει το 40%); που μάλιστα ειναι χώρες με τεράστια παραγωγή και ΑΕΠ… κι εκεί φταίει η κακή νοοτροπία των εργαζομένων;
  Είναι πλέον αυταπόδεικτο, οτι η μενόμενη κρίση, είναι πανευρωπαική, δομική και βαθιά καπιταλιστική. Και για να ξεπεραστεί θα χτυπηθεί για μια ακόμη φορά ο εργαζόμενος. Αυτός που τελικά δε φταίει, ή αν θες φταίει στο ελάχιστο. Και θα μείνουν στο απυρόβλητο όλοι όσοι πραγματικά ευθύνονται.(χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις κολλοσοί κ.α.)
  Γι αυτό αναλύσεις που εντοπίζουν το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας αποκλειστικά στη χαμηλή παραγωγικότητα και τη δήθεν κακή νοοτροπία, όπως αυτή του άρθρου σας, είναι προβληματικές.

 11. Δεν μπορούν τα μάτια μου να το χωνέψουν αυτά που διαβάζω!
  Η αλήθεια είναι ότι διάβασα το άρθρο μόνο και μόνο από τον τίτλο του και μόνο αυτό.
  Δεν είμαι αριστερός,δεν ήμουν αλλά θα γίνω (!) .Κ.Λοβέρδο σας παρακολουθούσα στην τηλεόραση και επιτρέψτε μου να αναφέρω (όχι ότι δεν το ξέρετε…) ότι η στήριξή σας στο ΠΑνελλήνιο ΣΟσιαλιστικό Κίνημα ήταν συγκλονιστικό ανέκαθεν.
  Δεν με ενδιαφέρει και δεν θα το σχολιάσω την δεδομένη στιγμή.Ο καθένας έχει τους λόγους του (ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι) να το κάνει και ο καθένας μας να τους διαβάσει.
  Αλλά δεν γίνεται να μην σχολιάσω το παραλλήρημα σας Κ.Λοβέρδο μου με την εργατικότητα και την νοθρώτητα του Έλληνα και ότι άλλο μας λες.
  Δυστυχώς είμαστε λαός που ξεχνάει,όπως και εσύ έχεις ξεχάσει ότι η Ελλάδα είχε παραγωγή σχεδόν σε όλους τους τομείς.Βιομηχανία,γεωργία,τουρισμό…..τα πάντα!
  Αλλά όλα έκλεισαν επί Αντρέα Παπανδρέου (Βόλο,Πάτρα κ.λ.π….)
  τους έκλεισε για να καταστρέψει πόλεις και να κάνει όσους δημοσίους υπαλλήλους-πελάτες μπορούσε να κάνει.Ένα κράτος κ.Λοβέρδο το οποίο προσπαθείτε να προστατέψετε χρυσόνωντας το χάπι για τις επερχώμενες εκλογές,ρίχνωντας φταίξιμο στο λαό.
  τέλος θα ήθελα να αναφέρω 2 πράγματα.
  1ον.Έμαθα από σοφούς ότι το παιδί ποτέ δεν φταίει,αλλά πάντα οι γονείς (όπου γονέας βάλτε κράτος,όπου παιδί λαός)
  2ον.Ήμουν επαγγελματίας με πτυχίο,31 χρονών με ένα νεογέννητο παιδί και ετοιμάζονται να μας πετάξουν στο δρόμο….

 12. Εγώ αριστερός δεν είμαι ούτε ήμουν ποτέ.
  Πείτε όμως, μια και μιλάτε για αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ποιός ήταν αυτός που χρόνια τώρα φώναζε για την καταστροφή που φέρνει η Κ.Α.Π. (Κοινή αγροτική πολιτική);
  Και τί έκανα αυτοί οι οποίοι συνυπέγραψαν την ΚΑΠ; (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ)
  Όλα αυτα τα χρόνια οι πολιτικές των δύο κομάτων εξουσίας μας οδήγησαν στην καταστροφή και στο ξεπούλημα.
  Αντίθετα η μόνη που «φώναζε» τόσα χρόνια, πως ακολουθούμε λάθος δρόμο ήταν η αριστερα. Γι΄αυτό και βλέπεται σε πολλές δημοσκοπήσεις ότι η αριστερά στο σύνολό της βγαίνει πρώτο κόμα.
  Μακάρι να εμφανίζονταν νέες πολιτικές δυνάμεις – πραγματικά νέες και όχι τύπου Ντόρας, δηλαδή άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς- υγιείς και άφθαρτες. Αυτό όμως προς το παρόν μου φαίνεται μακρινό…

 13. Το πιο ενδιαφέρον (και ευχάριστο) στο συγκεκριμένο άρθρο είναι, φυσικά, τα σχόλια των αναγνωστών. Συντάσσομαι με την πλειοψηφία που δεν «τσιμπάει» άλλο στην προσπάθεια συλλογικής καταδίκης των Ελλήνων για τη χρεωκοπία.
  Είτε το θέλετε είτε όχι κε Λοβέρδο δεν φταίνε οι εργαζόμενοι (νυν και τέως) που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα για αυτήν την κατάντια.
  Φταίνε οι ασύδοτοι μεγαλοκαρχαρίες, οι υπάλληλοί τους σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κλπ και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ. Φυσικά αυτοί δεν έχουν θέση στην κατά τα αιχμηρή ανάλυσή σας.
  Εσείς πάντως συνεχίστε έτσι. Μπορεί σε λίγο καιρό να γίνετε και κυβερνητικός εκπρόσωπος σαν άλλους επιφανείς συναδέλφους σας. Καλή σταδιοδρομία.

 14. κυρ Γιάννη είσαι αλλού για αλλού! Ό,τι να’ναι…Αλλά αυτά παθαίνει όποιος ζει σε γυάλα. Τα έχουμε κάνει λίγο πάνω μας ή μου φαίνεται που τελειώνει το ζουμί στην κουτάλα; (και για τα ΜΜΕ…)

 15. Τις πολιτικές που υπηρετείτε κ.Λοβέρδο τις ευχαριστηθήκαμε χρόνια τώρα.Εσεις και άλλοι συνεδελφοί σας βλέποντας τη στροφή του κόσμου σε άλλες πολιτικές και κόμματα, προσπαθείτε να τρομοκρατήσετε βάζοντας τουλάχιστον περίεργους μανδύες στα κόμματα της αριστεράς.Αλήθεια ποιός προειδοποίησε τον κόσμο για το τσουνάμι που ερχόταν(συνθήκη Μάαστριχτ,Κ.Α.Π,νομισματική ενοποίηση,Δ.Ν.Τ,ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας κλπ.);Πάντως το ΠΑ.ΣΟ.Κ και η Ν.Δ όχι.
  Αφήστε τον κόσμο να δοκιμάσει να ψηφίσει και κάποιο άλλο κόμμα και μη τον τρομάζετε.Ο κόσμος πια βλέπει τι έχει γίνει τόσα χρόνια και νιώθει στο πετσί του τις πολιτικές του κατεστημένου.

 16. Δηλαδή η αναζήτηση μια άλλης πρότασης διακυβέρνησης της χώρας με ΑΞΙΕΣ και ΗΘΙΚΗ εσεις τη βλέπετε μόνο σαν βόλεμα
  Λυπάμαι αλλά σε αυτή τη χώρα ζούν και ονειρεύτικαν άνθρωποι με ΑΞΙΕΣ ΙΔΑΝΙΚΑ που μόνο με το βολεμα δεν εργάστηκαν. Δεν μπορείται να τα ισοπεδώνετε ΟΛΑ μόνο και μόνο επειδή έχετε ΔΕΞΙΑ μόνο ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ και δημιουργείται το σύνδρομο του ΦΟΒΟΥ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
  Το σαπιο ΜΟΝΤΕΛΟ της ΝΕΟΑΣΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ δημιουργήθηκε από συγκεκριμενα ΚΟΜΜΑΤΑ και Συγκεκριμένους Πολιτικούς για να εξυπηρετεί τους 10 ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΕΣ

  Καιρός να δουμε κατι άλλο μεσα απο το καινούργιο μπορεί να ξεπεταχτουν Πολιτικοί με Αληθινα ΟΡΑΜΑΤΑ με ΑΞΙΕΣ και ΙΔΑΝΙΚΑ το παλιό πεθαίνει δυστυχώς συμπαρασύροντας μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων

 17. Είναι λαικισμός που απαιτώ να πάνε φυλακή; Που διαθέτω κοινή λογική και είμαι σε θέση να καταλάβω ότι τα περί διάσωσης είναι ανοησίες; Που βλέπω με τα ίδια μου τα μάτια να μεταλάσονται σε φασιστικό καθεστώς; Που βλέπω γύρω μου ανθρώπους,με οικογένειες,άνεργους,και να τους απειλούν ότι θα τους κόψουν το ρεύμα αν δεν πληρώσουν το νταβατζηλίκι; Και άλλα πολλά τέτοια;

  Λίγη σοβαρότητα,χιλιάδες κόσμου δοκιμάζεται με τον πλέον άγριο τρόπο,βλέποντας τους απατεώνες να του ζητούν και το λόγο,έλεος.

  ΥΓ
  Ο κόσμος τώρα σκέφτεται πιο καθαρά απο ποτέ,κατάλαβε την πραγματική αξία των κομμάτων,τώρα ξύπνησε αυτός ο λαός,και απ’ότι όλα δείχνουν αυτό σας ενοχλεί,άρα πάμε καλά.

 18. Σχεδόν ποτε οι απλουστευμένες προσεγγίσεις δεν ειναι σωστές όπως και οι μονοδιάστατες. Φαίνεται οτι στην αρχή της κρίσεως πράγματι υπήρχε αυτή η εκδικητική απόρριψη ειδικά απο κάποιους βολεμένους. Αλλά ακόμη και τοτε όπως και τώρα ή απόρριψη προέρχεται κυρίως απο παρορμητικά κινούμενους πολίτες σε αντίδραση στην αδικία και το αδιέξοδο που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα. Πάντως ένα κομβικό πρόβλημα στην Ελληνική κοινωνία ειναι οτι πολύ συχνά παρασύρεται απο τα συνθήματα, τις συνωμοσιολογικές διαδόσεις και τα κουτσομπολιά με αποτέλεσμα να αγνοεί την κοινή λογική και την στοιχειώδη νοημοσύνη που διαθέτει ο καθένας.Με αυτόν τον τρόπο ενώ όπως ειπώθηκε παραπάνω «δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε οι πολίτες μεταξύ μας», αν δεν συμφωνήσουμε στην υφή και στην διατύπωση του προβλήματος, δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στη λύση παρα μόνο σε ένα αντιπαραγωγικό υποκατάστατο που σχεδόν πάντα ειναι η στείρα αντίδραση
  ευχαριστώ για το χώρο

 19. Και που να δείτε την τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιεύτηκε σήμερα : Ξεκινήστε εθνικοπατριωτικό αγώνα να σώσετε την Ελλάδα από τους «κομμουνιστοσυμμορίτες»

 20. Κ. Λοβέρδο, είσαι αδιάβαστος δυστυχώς.Διάβασα ένα άρθρο που θα μπορούσε να το έχει γράψει και η γιαγιά μου.Θα αρκεστώ μονάχα να σου πώ πως το 1991 η συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας μας ήταν περίπου 30%.Το 2011 ήταν περίπου 10%.Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταστρέψει 1.700.000 ελαιόδεντρα για να συνεχίσουμε να παίρνουμε επιδοτήσεις.Αρα φταιμε εμεις ε?Φταιμε εμείς που δεν παραγουμε ντομάτες και λάδι όπως λες.Επίσης θα ήθελα κάποια στιγμή,όλοι εσείς που λέτε πως η πτωχευση και η εξοδος απο το Ευρώ θα ήταν καταστροφική να μου πείτε τον λόγο που το πιστεύετε σε ποιο διεθνές παραδειγμα στηρίζεστε.Γτ το μόνο παράδειγμα είναι η Αργεντινή που έιχε συνδεδεμένο το νόμισμα της με το Δολάριο.Τελος πάντων ,δεν θα μου δώσετε εσείς τις απαντήσεις που ψάχνω,ούτε οι fake δημοσιογράφοι του Mega.

 21. Το να διαπιστώνει κανείς ότι για την κρίση φταίνε μόνο οι πολίτες και όχι οι «κακοί» και οι «καπιταλισμοί» είναι δικαιολογημένο λάθος πού οφείλεται κυρίως στην μη αποστασιοποίηση από τις απόψεις της μαμάς(εσύ φταις που δεν διάβαζες).Το να διαπιστώνει κανείς ότι οι πολιτικοί καταδικάζονται επειδή δεν συνεχίζουν τις ίδιες πρακτικές είναι λάθος αδικαιολόγητο και αφορμή να αλλάξει κανείς αμέσως παρέες.Την στιγμή όμως που το καπιταλιστικό οικοδόμημα βυθίζεται μεγαλοπρεπώς παρασύροντας στον βυθό ολόκληρες χώρες και το τραπεζικό σύστημα δείχνει το πραγματικό του απάνθρωπο πρόσωπο,το να διαπιστώνει κανείς τον κίνδυνο της Αριστεράς δεν συνιστά λάθος.Είναι τυφλός φανατισμός ή διατεταγμένη υπηρεσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here