Πέτσας: Καμία σκέψη για καραντίνα δύο ταχυτήτων

0
22

Μπρος πίσω κάνει η κυβέρνηση σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές συστάσεις περί τμηματικής άρσης της καραντίνας.

Δεν υπάρχει καμία σκέψη στην κυβέρνηση για lockdown δύο ταχυτήτων ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο «Ράδιο Θεσσαλονίκη».

Η δήλωσή του μάλιστα προκαλεί εντύπωση γιατί ενώ από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση διαμηνύει εμφατικά ότι τα όποια μέτρα είναι αποτέλεσμα εισηγήσεων ειδικών και λαμβάνονται ύστερα από ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σπεύδει να «ακυρώσει» πλείστες επιστημονικές συστάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση.

Κι επιπλέον αρνείται ότι υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις παρότι τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι επιστήμονες που μιλούν στα ΜΜΕ για σταδιακή άρση του lockdown ανά περιοχή. Ενδεικτικά το πρωί της Παρασκευής τόσο ο Ηλίας Μόσιαλος όσο και Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησαν για lockdown δύο ταχυτήτων καθώς η πορεία της πανδημίας δεν είναι ίδια σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο λέγοντας πως «δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς». Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει πρώτα ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην επικράτεια. «Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πλέον για την επαρχία… Όπως δείχνουν και τα στοιχεία, υπάρχει κάποια μικρή ύφεση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όμως σε επαρχιακές πόλεις η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Εικάζουν ότι αυτό οφείλεται είτε στο… μάζεμα της ελιάς όπου αρκετοί έφυγαν στην πραγματικότητα από τις πόλεις για να περάσουν την περίοδο της καραντίνας σε εξοχικά και χωριά είτε σε εργοστάσια που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους.

Πληροφορίες ανέφεραν πως ενόψει και των γιορτών το κυβερνητικό επιτελείο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη επεξεργάζεται σχέδιο για σταδιακή άρση του lockdown και συγκεκριμένα ανά εβδομάδα ανάλογα την περιοχή. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέντευξή του πέταξε και πάλι το γάντι στην ατομική ευθύνη λέγοντας πως «είναι στο χέρι μας να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως δεν είναι εφικτό να είμαστε μονίμως σε καθεστώς lockdown «για πάρα πολλούς λόγους, κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους», τόνισε ότι απαιτείται «έξτρα προσπάθεια», ενώ έκανα έκκληση προς τους Θεσσαλονικείς «να αποφύγουν τις οποιεσδήποτε επαφές έχουν με το ευρύτερο περιβάλλον τους» και να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με την τήρηση των μέτρων.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Βόρειας Ελλάδας είπε: «Το Σύστημα Υγείας άντεξε στη Θεσσαλονίκη με δυσκολίες, με τη μεγάλη πίεση που είχε και εξακολουθεί να έχει και αυτή την εβδομάδα. Γι΄ αυτό επιτάξαμε τις δύο ιδιωτικές κλινικές. Το Υπουργείο Υγείας κρίνει πως θα γίνουν μεταφορές ασθενών και πως κατανέμει τις δυνάμεις ώστε να αντέξει γενικά το σύστημα υγείας και να κερδηθεί η μάχη. Οι μεταφορές είναι θέμα επιχειρησιακό. Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους στο πεδίο και τους δίνουμε τη δυνατότητα να χειριστούν το θέμα όπως γνωρίζουν. Οι αεροδιακομιδές που έγιναν χθες, αφορούσαν ανθρώπους που οι γιατροί τους έκριναν ότι ήταν προτιμότερο να μεταφερθούν σε Μ.Ε.Θ., όπως της Αθήνας, για να έχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Και αυτό θα γίνεται πάντα».

«Από τον Μάρτιο, έχουμε στο σχεδιασμό μας πρώτον την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., δεύτερον σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα ή και επίταξη αν χρειαστεί και τρίτο τη χρησιμοποίηση των υγειονομικών υποδομών του Στρατού. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο ενός σχεδίου αντιμετώπισης ενός πολέμου. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση. Είναι η χειρότερη παγκόσμια υγειονομική κρίση που ζει ο πλανήτης τα τελευταία εκατό χρόνια. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις επιτάξεις γιατρών ανέφερε: «Κάναμε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας να υπογράψουν συμβάσεις για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Είναι άλλο να υπάρχει μία γενική διάθεση συνεισφοράς είναι άλλο να υπάρχει ανταπόκριση στις ειδικότητες που έχει ζητήσει το Υπουργείο Υγείας, για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση και πολύ διαφορετικό, φυσικά, το να υπογράψει κανείς σύμβαση. Θα ήταν καλύτερο να υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Υπάρχει και το ενδεχόμενο της επίταξης και δεν το έχουμε αποκλείσει. Αυτή τη στιγμή, όμως, φαίνεται ότι δεν είμαστε εκεί. Μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ», ανέφερε.

Πηγή: flash.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here