Άρτος, θεάματα και κατασκευάσματα… Το παραμύθι Γκρέτα Τουνμπεργκ

17
18574

Στην εποχή όπου οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν γνώση, σκέψη και άποψη, στην εποχή όπου η ενημέρωση γίνεται ελεγχόμενη και οι πολίτες αντιμετωπίζονται σαν μια αγέλη που πρέπει να ακολουθεί μια και μόνο κατεύθυνση, στην εποχή όπου οι λέξεις από τη συστηματική διαστρέβλωση έχουν χάσει το νόημα τους… εμφανίζονται από το πουθενά, ολοένα και συχνότερα, από Μηχανής Θεοί – επικοινωνιακά κατασκευάσματα. Με τη βοήθεια των ΜΜΕ, καταφέρνουν η υποτιθέμενη δράση τους ή το υποτιθέμενο έργο τους, που στην ουσία είναι φούμαρα, να μονοπωλούν την επικαιρότητα. Μια τακτική, που συνίσταται στο να αποσπά την προσοχή της κοινής γνώμης από αποτυχημένες αντιλαϊκές πολιτικές, συρρίκνωση κοινωνικών κεκτημένων, αδικαιολόγητους πολέμους και αιματοχυσίες όπως σε Υεμένη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη κ. αλλού, ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές, όπως είναι η εντατική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του Αμαζονίου, εργασιακή εκμετάλλευση κ. άλλα εξίσου σημαντικά και σοβαρά ζητήματα.

Μια απ’ αυτές της ιέρειες της σύγχρονης προσωπολατρίας που επιβάλλεται, είναι και η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία, που εμφανίστηκε από το πουθενά τον Αύγουστο του 2018, διοργανώνοντας αποχή από το σχολεία της χώρας της κάθε Παρασκευή, με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μια κινητοποίηση που πήρε αμέσως παγκόσμιες διαστάσεις και αστραπιαία το άγνωστο κορίτσι από τη Σουηδία, ανακηρύχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, από πολιτικούς, κυβερνήσεις, ΜΚΟ, επιχειρηματίες, ΜΜΕ, διαδίκτυο, βιομηχανία του θεάματος κ.τ.λ. παγκόσμιο σύμβολο καταπολέμησης της κλιματική αλλαγής, ενώ είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης!

Όλα καλά μέχρι εδώ, αν δεν είχαμε να κάνουμε με μια φούσκα. Με ένα καλοφτιαγμένο παραμύθι, με μια αναποτελεσματική κινητοποίηση, μια ανώδυνη επανάσταση με αερολογίες, καθώς εκείνοι που με τη βοήθεια των «δορυφόρων» τους υποστηρίζουν, προωθούν και εξυμνούν στα μάτια του πλήθους-αγέλης τη νεαρή Σουηδέζα και τον επιλεκτικό ακτιβισμό, είναι εκείνοι που καταστρέφουν πρώτοι το περιβάλλον και προκαλούν την κλιματική αλλαγή, στο όνομα των πολυπόθητων «επενδύσεων» και του άκρατου κέρδους.

Αλήθεια, τι τύχη παγκόσμιας προβολής και αποδοχής θα είχε η Γκρέτα, αν για παράδειγμα καταπιανόταν με την καταστροφική επένδυση για το περιβάλλον στις Σκουριές; Τι τύχη δημοσιότητας θα είχαν ο Α ή ο Ψ, που ασχολούνται με τις αιτίες της προσφυγιάς και το δράμα των χιλιάδων μεταναστών που πνίγονται καθημερινά στη Μεσόγειο; Αν διαμαρτύρονταν για την οικονομική εξαθλίωση και τον εργασιακό μεσαίωνα, ο οποίος επιβάλλεται απανταχού στον πλανήτη, εις το όνομα μιας επαναλαμβανόμενης και ατελείωτης οικονομικής κρίσης; Αν καταπιάνονταν με το γεγονός ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι; Απολύτως καμία! Θα τη δαιμονοποιούσαν, θα την αποδομούσαν, θα την κατηγορούσαν για λαϊκίστρια, για ακροδεξιά, για ακροαριστερή, ταραχοποιό, τρελή για δέσιμο κι άλλα «κόσμια».

Το κατασκεύασμα «Γκρέτα»: «Δεν θέλω να είστε απελπισμένοι, θέλω να πανικοβληθείτε. Θέλω να αισθανθείτε τον φόβο μου και να ενεργήσετε σαν να καιγόταν το σπίτι σας», ήταν το απόσπασμα της τελευταίας ομιλίας της 16χρονης στην Ευρωβουλή που «συγκλόνισε», σύμφωνα με τα κλισέ της μηντιακής υπερβολής και του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού. Πίσω από την ρητορική του φόβου και της καταστροφολογίας, ο «δημιουργός» της Γκρέτας είναι ένας πανίσχυρος και πασίγνωστος σουηδός δημοσιοσχετίστας – επικοινωνιολόγος, ο Ιγκμάρ Ρεντζόχ, στον οποίο ανήκει η διαδικτυακή start-up «We Don’t Have Time». Το παρασκήνιο του παραμυθιού «Γκρέτα» που δημιούργησε είναι λιγότερο όμορφο, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την δημοσιογραφική έρευνα καταξιωμένων δημοσιογράφων όπως είναι ο Σουηδός Αντρέας Ενρικσον, όλα είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων, ώστε η έφηβη ακτιβίστρια που πάσχει από το σύνδρομο Ασπέργκερ, να μετατραπεί σε χρόνο dt σε διεθνή ηρωίδα. Η όμορφη ιστορία της ξεκινά στις 20 Αυγούστου του 2018, όταν ο Ρέντζοχ τη «συναντά» μπροστά από το σουηδικό Κοινοβούλιο όπου διαμαρτύρεται για την κλιματική αλλαγή. Λίγα λεπτά αργότερα, ο επικοινωνιολόγος δημοσιεύει μια συγκινητική ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook. Πρόκειται για την 1η μέρα απεργίας της 16χρονης. Στις 24 Αυγούστου, δηλαδή 4 μέρες αργότερα, κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας, μια αυτοβιογραφία που εμπλέκει την οικογενειακή κρίση με την κλιματική αλλαγή και είναι γραμμένο από τη Γκρέτα, τη μητέρα, τον πατέρα και την αδερφή της. Οι γονείς της είναι διάσημοι καλλιτέχνες, αλλά όχι η νεαρή ακτιβίστρια. Στην πραγματικότητα οι γονείς της γνώριζαν ήδη τον Ιγκμαρ Ρέντζοχ, με τον οποίο συμμετείχαν σε συνέδριο για το κλίμα στις 4 Μαΐου του 2018.

Κατά συνέπεια η πρώτη συνάντηση του Ρέντζοχ με την Γκρέτα, στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σουηδικό Κοινοβούλιο, μόνο κατά τύχη δεν έγινε. Ούτε και το πρώτο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Aftonbladet, την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Σουηδία, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του επικοινωνιολόγου στο FB για την 16χρονη. Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε πως σύμβουλος του ιδρύματος που διαχειρίζεται την διαδικτυακή start-up του Ρέντζοχ, είναι η νεαρή ακτιβίστρια. Μεγαλομέτοχοι της “We Don’t Have Time, είναι δυο πανίσχυρες οικογένειες δισεκατομμυριούχων της Σουηδίας, που δεν έχουν καμία σχέση με την οικολογία και την κλιματική αλλαγή. Ασχολούνται με τα χρηματοοικονομικά και είναι μεγαλοεπενδυτές. Μάλιστα προσέλαβαν τον Ρέντζοχ, σε think tank που δημιούργησαν, το οποίο ασχολείται με τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης, την κυκλική οικονομία, αλλά ως επί το πλείστον με το «Greenwashing». Το «Greenwashing» δεν είναι τίποτα άλλο από την οικολογική εξαπάτηση των καταναλωτών. Είναι η προσπάθεια αύξησης των πωλήσεων ή η βελτίωση της εικόνας μιας επιχείρησης, μέσω της παραπλανητικής προβολής, με δήθεν οικολογικά χαρακτηριστικά.

Πολλές επιχειρήσεις, όπως είναι οι πετρελαϊκές ή που πουλάνε ανεμογεννήτριες, θερμοσυσσωρευτές, κατασκευάζουν πυρηνικά εργοστάσια κ.άλλα, προσπαθούν να πείσουν ότι είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνες, ενώ στην πραγματικότητα κάνουν Greenwashing, παραπλανούν δηλαδή συστηματικά τους καταναλωτές, σχετικά με τις περιβαλλοντικές πρακτικές τους, τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους ή τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους. Κατά συνέπεια η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ίσως εν αγνοία της, υπηρετεί και συμβουλεύει αυτούς που επικρίνει κι όχι μόνο. To «πράσινο ξέπλυμα», επιτρέπει τη συνεχή αναζωογόνηση του καπιταλισμού και την ευημερία των λόμπι για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, όπου επί του παρόντος η πραγματικότητα είναι άλλη από την προτεινόμενη. Λόγω της αδυναμίας αντικατάστασης των παραδοσιακών πηγών ενέργειας, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί καμία αποτελεσματική και βιώσιμη λύση αποθήκευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέλος, όπως αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ώρες, το υπερατλαντικό ταξίδι της 16χρονης ακτιβίστριας με αγωνιστικό ιστιοφόρο προς τις ΗΠΑ, για να έχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, μόνο οικολογικό…δεν είναι! Για την επιστροφή του ιστιοφόρου στην Ευρώπη, θα πετάξουν ως τη Νέα Υόρκη πέντε μέλη του πληρώματος, ενώ ο γερμανός σκίπερ, Μπορις Χερμαν που συνοδεύει την 16χρονη θα πάρει κι αυτός το αεροπλάνο. Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα TAZ, το ταξίδι της Γρκέτα Τούνμπεργκ στη Νέα Υορκη, με σκοπό να πάρει μέρος σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, θα επιβαρύνει τελικά περισσότερο το περιβάλλον, απ’ ό,τι αν η νεαρή ακτιβίστρια και ο πατέρας της, πετούσαν τελικά με το αεροπλάνο!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠολιτική και πολιτικοί στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροΣκοτώνει ο γάμος τον έρωτα;
Η Μαρία Δεναξά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο, ξεκίνησε τις δημοσιογραφικές σπουδές της στο Ινστιτούτο Σπουδών Μπόνα και τις συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Stendhal της Γκρενόμπλ, όπου πήρε και το μεταπτυχιακό της στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Τελείωσε το τμήμα γαλλικού πολιτισμού και Ιστορίας στο Παν/μιο της Σορβόνης και αυτή την περίοδο ετοιμάζει το διδακτορικό της με θέμα "Δημοσιογραφική δεοντολογία και διαχείριση κοινωνικών κρίσεων απο τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ". Το επαγγελματικό της ξεκίνημα έγινε το 1988 στον Αιγαίο FM , συνεχίστηκε στο New Channel και μετά στο MEGA, όπου εργάστηκε για πολλές εκπομπές. Το 1994 έφυγε για το Παρίσι οπου εργάστηκε ως ανταποκρίτρια του Star Channel, της εφημερίδας "Ανεξάρτητος", της Deutsche Welle και του BBC World Service. Απο το 2006 είναι ανταποκρίτρια του ΜΕGA στην γαλλική πρωτεύουσα. Στα 22 έτη καριέρας, έχει συνεργαστεί με γνωστούς Έλληνες και Γάλλους δημοσιογράφους και έχει κάνει συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες: Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, την Μελίνα Μερκούρη, Αντώνη Σαμαράκη, Jacques Delor, Valéry Giscard d'Estaing, Nicolas Sarkozy, François Bayrou, Jean Michel Jarre, Brigitte Bardot κ.α.

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω που αποσκοπεί το άρθρο. Έγιναν η δεν έγιναν παγκοσμίως κοινοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή από μαθητές; Δεν έπρεπε να γίνουν; Αμφισβητούμε για κάποιον λόγο τις προθέσεις των κινητοποιήσεων αυτών; Υπάρχει κάποια τεκμηρίωση ότι η Γκρέτα προωθεί προϊόντα, έστω οικολογικά, προς κατανάλωση; Αν προωθεί κάτι, είναι ένα μοντέλο ζωής, life style, το οποίο να βασίζεται στην εξοικονόμηση πόρων του πλανήτη. Γιατί χρειάζεται να αποδομισουμε την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού στο θέμα της κλιματικής αλλαγής; Αν η μετατροπή της σε σύμβολο για την προστασία του περιβάλλοντος έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι από εμάς να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν δεν βλέπω που είναι το κακό. Ας καταναλωσουμε αντικαταναλωτισμο αφού οι περισσότεροι από εμάς καταναλωτές ειμαστε. Εγώ προσωπικά δεν διάβασα κάτι που να τεκμηριώνει ότι το κορίτσι αυτό, έστω και άθελά του, προωθεί το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται. Τώρα γιατί χρειάζεται μια μερίδα ανθρώπων μια Γκρέτα για να αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση; ας πούμε πάλι καλά, γιατί υπάρχουν, εκτός από αυτούς που ήδη έχουν υιοθετήσει εναν οικολογικό τρόπο ζωής και σκέψης, και όλοι αυτοί που, αυτό που τους νοιάζει είναι το ρούχο που αγόρασαν χωρίς ηθική χτες, να ευωδιάζει και να αστράφτει σήμερα για να το πετάξουν (σιγά μην το χαρίσουν) αύριο. Θα περίμενα από ένα άρθρο που καταπιάνεται με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να έχει και μια αντιπρόταση για το πώς πρέπει τελικά να προωθούμε την προστασία του πλανήτη και την επίγνωση για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής εφόσον ο τρόπος που επέλεξε η Γκρέτα και όποιοι είναι δίπλα της η πίσω της δεν είναι ο σωστός. Τώρα σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ταξιδιού της, γνώμη μου είναι πως λίγη σημασία έχει εφόσον η μετακίνηση της και ο λόγος της έχουν σαν αποτέλεσμα την κινητοποίηση και συστράτευση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος. Εγώ λοιπόν, που δεν χρειαζομουν μια Γκρέτα, και που υπολογίζω το περιβαλλοντικό μου αποτύπωμα συνεχώς , δεν στέκομαι σε αυτό, και αυτό γιατί αν είναι να μπουν στην ίδια διαδικασία και νοοτροπία περισσότεροι συνάνθρωποι τότε αξίζει η σπατάλη, και αν χρειάζεται και όλο αυτό το επικοινωνιακό κομμάτι στην υπόθεση αυτή για να τσιμπήσουν κάποιοι, ας είναι. Όπως κατά τ’αλλα είπατε, ο κόσμος πνίγεται και σκοτώνεται και κάπου μέσα σε όλα αυτά είναι και το κορίτσι αυτό, που όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί όχι μόνο νέους, αλλά ευτυχώς κυρίως αυτούς, οι οποίοι ίσως να έχουν σιχαθεί να ακούνε από όλους εμάς που κατασπαταλησαμε τους πόρους του πλανητη, πως και τι πρέπει να κάνουν για να σωθούν. Είναι νέα και είναι κορίτσι, από μένα έχει το τεκμήριο της καλής πρόθεσης καθώς ο σκοπός που πρεσβεύει με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη στο ότι πρέπει επιτέλους να αποτελέσει προτεραιότητα. Οι πόλεμοι, η εκμετάλλευση και όλα τα άλλα δεινά της ανθρωπότητας θα είναι πάντα εδώ (για όσο υπάρχει ανθρωπότητα) για να παλεύουμε αυτοί που μας νοιάζει να έχει το παιδί του γείτονα ίσες ευκαιρίες στη ζωή με το δικό μας. Η μόνη αντιπρόταση που βλέπω είναι να ακυρώσουμε την Γκρέτα και την κάθε Γκρέτα , και την οποία προσπάθεια για το περιβάλλον και να τελειώνουμε μια και καλή με εμάς, η αλήθεια είναι ότι δεν αξίζουμε. (Αν κάποιοι από εμάς αξίζουν έναν φιλόξενο πλανήτη αυτοί είναι οπωσδηποτε τα παιδιά, και, επιτρέψτε μου, ακόμη περισσότερο τα κορίτσια.) Εγώ είδα στις κινητοποιήσεις για το κλίμα τις Παρασκευές ένα σωρό παιδιά μπροστά από την Βουλή, θέλω να πιστεύω πως δεν είναι το μόνο που έκαναν, θέλω να πιστεύω πως παράλληλα υιοθετούν και έναν άλλο τρόπο ζωής από αυτόν των γονιών τους, αν η Γκρέτα είναι αυτή που τους ενέπνευσε μπράβο, καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

 2. Η κατάχρηση της δύναμης της ενημέρωσης , είναι πλέον απ τα πιό αγαπημένα <> του καπιταλιστικού συστήματος .

 3. διάβασα το αρθρο σας προσεκτικά καποιες διορθωσεις για να μην τα ισοπεδωνουμε ολα, η Γκρετα δεν εχει καμια σχεση με τον Ingmar Rentzhog μαλιστα ο ιδιος δηλωσε οτι χρησιμοποιησε το ονομα της γκρετας για να παρει 13 εκατομ η εταιρεια του, αρα ποιος ειναι ο απατεωνας εδω; οπως επισης η μητερα της γνωστη τραγουδιστρια της οπερας εγκατελειψε την καριερα της μετα απο σοβαρο προβλημα υγειας και εχοντας δυο παιδια με σοβαρα προβληματα. Διάβασα και το αρθρο του Ερικσον στην σουηδική εφημεριδα και την εμμονη του προς την γκρετα απο προηγουμενα αρθρα του και σκεφτομαι γιατι ολοι αυτοι οι αντρες με δυναμη, με εξουσια και πολιτικες θεσεις τα βαζουν με ενα κοριτσι που κατι θελει να μας πει. Μια συγχρονη αντιγονη μου θυμιζει αυτο το κοριτσι και τις αξιζουν οχι ενα νομπελ ειρηνης αλλά εκατο.

 4. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας @ Μαρία Δεναξά. Κάτι τέτοιο θεωρώ ερευνητική δημοσιογραφία και πολιτικά ειδωμένο το άρθρο σας είναι άκρως σωστό.
  Φιλικά
  Helena Krewata

 5. Σημασία δεν έχει ο αγγελιοφόρος, αλλά το μήνυμα.
  Είναι αληθινό το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή όχι;
  Κινδυνεύει απ’ αυτό ο πλανήτης μας ή όχι;
  Πρέπει όλοι τώρα να απαιτήσουμε μείωση ορυκτών καυσίμων και παύση της ασυδοσίας που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον ή όχι;
  Είναι το περιβάλλον ένα σημαντικό θέμα που αφορά την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων ή όχι;
  Είναι ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης για το οποίο αξίζει ν’ αγωνιστούμε ή όχι;
  Και τέλος, προβλήματα όπως «αδικαιολόγητοι πόλεμοι και αιματοχυσίες όπως σε Υεμένη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη κ. αλλού, ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές, όπως είναι η εντατική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του Αμαζονίου, κ.ά.» έχουν άμεση συνάρτηση με τα συμφέροντα εταιρειών που δρουν εις βάρος όλων μας ή όχι;
  Οι απαντήσεις μας σ’ αυτά τα ερωτήματα θα καθορίσουν το πώς πρέπει να κινηθούμε.
  Θα υποστηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία ή θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την υπονομεύσουμε;
  Θέλουμε στ’ αλήθεια να δούμε αυτή την προσπάθεια να βουλιάζει χωρίς αποτέλεσμα; Ποιοι θα ωφεληθούν αν βουλιάξει; Εμείς;

 6. ρε φιλαρακι… μη ζηλευεις… βγες εσυ και καντα καλυτερα, μεχρι τοτε μη σπερνεις την καχυποψια για να τα παιρνεις σαν «δημοσιογραφος»
  Επειδη εσυ θες να τρως στην Ελλαδιτσα σου τα πιτογυρα σου και φοβασαι να πας παραπερα, πρεπει να ριχνεις λασπη στους αλλους ???
  επειδη εσυ δεν μπορεις να αντιληφθεις οτι η κατασταση του καλοζωισμενου Ευρωπαιου και Αμερικανου της μεσαιας ταξης ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ «επανασταση» γιατι του «αγριευει» τη σπονδυλικη στηλη… σου φταιει η Γκρετα ?

  • Η συγκεκριμένη δημοσιογράφος πάντως έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Γαλλία(διάβασε το βιογραφικό της παραπάνω). Οπότε το κομπλεξικό σχόλιο με τα πιτόγυρα μάλλον ήταν άκαιρο. Η δημοσιογράφος λέει ότι η Γκρέτα αποτελεί ένα μιντιακό κατασκεύασμα ορισμένων ολιγαρχών προκειμένου να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια. Ανεξάρτητα αν έχει δίκιο ή όχι αυτό που λέει είναι πολύ σοβαρό.
   Θα σε παρακαλέσω να σκεφτείς μακροπρόθεσμα. Η Γκρέτα είναι 16 χρονών, αν η «λατρεία» που της έχουν τα μέσα αυξηθεί τότε θα αποκτήσει μια πάρα πολύ ισχυρή επίδραση στον κόσμο. Αν η Γκρέτα είναι όντως μαριονέτα οικονομικών συμφερόντων μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο μέλλον.

 7. Η Μαρία Δεναξά είναι καλή δημοσιογράφος, όμως εδώ νομίζω ότι αδικεί την Thunberg!
  Δε νομίζω ότι η Thunberg μιλάει για «πράσινο καπιταλισμό», ενώ έχει καταφέρει να αναδείξει σε πολύ κόσμο το πρόβλημα, να ευαισθητοποιήσει πολλούς παγκοσμίως, ιδίως έφηβους και να εμπνεύσει πολλούς.
  Χρειάζονται και αυτά, κι ας είναι, αν είναι, από πίσω κάποιος επικοινωνιολόγος. Στην τελική είναι προς μία σωστή κατεύθυνση το όλο πράγμα, ιδιαίτερα σε έναν πλανήτη στον οποίο η πλειοψηφία του κόσμου είτε δεν ενδιαφέρεται/δεν έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα είτε αμφισβητεί ακόμη και την ύπαρξή του!
  Επιπλέον, δεν είναι αλήθεια ότι την αναδεικνύουν όλοι οι πολιτικοί χώροι ως σύμβολο. Ούτε όλα τα ΜΜΕ. Το αντίθετο, συντηρητικοί πολιτικοί και ΜΜΕ την αποδομούν ή την συκοφαντούν.
  Μπορεί να μη μιλάει ευθέως για τον καπιταλισμό, αλλά στην ουσία τον περιγράφει, αφού μιλάει για το θέμα των εταιρειών, για το θέμα της κατανάλωσης, αλλά και των ανισοτήτων, αφού λέει ότι είναι οι πλούσιες χώρες που πρέπει να ξεκινήσουν τις αλλαγές και τη μείωση του αποτυπώματός τους, εφόσον στις φτωχές χώρες αυτό που έχουν πρώτα ανάγκη είναι να ανέβει το βιωτικό τους επίπεδο.
  Επίσης, η Δεναξά π.χ. γράφει ότι η Thunberg «δουλεύει» για το greenwash.
  Όμως η Thunberg στη σελίδα της ανεβάζει άρθρα του George Monbiot όπως το παρακάτω, που ξεκινάει με τη φράση «Don’t buy the greenwash.»!!!
  https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/posts/859435294424292?__tn__=-R

 8. Σε συνέχεια του προηγούμενου σχόλιού μου, στην παρακάτω ομιλία π.χ. μιλάει ουσιαστικά για τις ανισότητες, το πλουσιότερο 10% και το πλουσιότερο 1%, την κατανάλωση του Δυτικού κόσμου, τις 100 εταιρείες που παράγουν σχεδόν τις μισές εκπομπές CO2 και μιλάει και για την ανάγκη αλλαγής συστήματος, αλλά πώς θα γίνει η αλλαγή αυτή, αν αρχικά δεν συνειδητοποιήσει ο κόσμος τα προβλήματα.
  Αναφέρει ότι οι αγορές και οι νέες τεχνολογίες δεν θα σώσουν το πρόβλημα, αν δεν καταλάβουμε ότι έχουμε αποτύχει, κ.ο.κ.
  Γενικά, πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση για να κατανοήσει κάποιος μέσος άνθρωπος το από πού βαθύτερα προκύπτει το πρόβλημα. Προσωπικά θεωρώ ότι η Thunberg έχει κάνει καλή δουλειά για την ευαισθητοποίηση επί του θέματος σε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα εφήβους. Και η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων, είναι το πρώτο βήμα πάντα για αλλαγή σε οποιοδήποτε θέμα.
  https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/videos/1454977894643083/

 9. Υπεραπλουστευμενη η αποψη σας , κανετε το κοριτσακι να μοιαζει με προιον τερατογενεσης ενω στην πραξη θα μπορουσε να ειναι και μεσσιας μιας νεας κοινωνιας που οφειλει να αγωνισθει για το μελλον του πλανητη που βρισκεται σε κινδυνο .
  Εαν οι πετρελαϊκες αποφασισαν να ασχοληθουν και με εναλλακτικες μορφες ενεργειας ειναι σιγουρα αποτελεσμα μακροχρονιας ερευνας που προαναγγελει την αναγκαστικη αυτη στροφη λογω καταστροφης του πλανητη .
  Σιγουρα πισω απο αυτη την πραξη υπαρχει σχεδιασμος τον οποιο εγω αποκαλω συνωμοσια καλης βουλησης.

 10. Εξαιρετικο το ξεμπροστιασμα!
  Μονο που η Γκρετα ειναι η πιο προσφατη κουδουνιστρα για ενηλικα μωρα.
  Πιο διασημος του ειδους ηταν ο Αλ Γκορ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here