Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη κι ας ξανασυστηθούμε…

12
75

Δανείζομαι το παράδειγμα των εστιατόρων, ως πιο πρόσφατο και πιο προκλητικό, για να υποστηρίξω ότι οι περισσότεροι Έλληνες αρνούμαστε πεισματικά να αλλάξουμε.

Αρνούμαστε να παραδεχθούμε ότι έχουμε και εμείς ευθύνη για την κατάντια της χώρας. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε ότι δεν θα θα επιστρέψουμε -οσονούπω, μάλιστα- στην Ελλάδα του 2008…

Οι εστιάτορες, λοιπόν, μας είπαν φόρα παρτίδα ότι δεν πρόκειται να ρίξουν τις τιμές, ακόμη και αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει το «ναι» της τρόικας στη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13%. Δεν είχαν αυξήσει -λέει- τις τιμές όταν ανέβηκε ο ΦΠΑ και, τώρα, θα βάλουν στην τσέπη τους ό,τι προκύψει από τη μείωσή του.

Δεν είναι χάρμα; Έχουμε κάνει θυσίες όλοι, και αν έναντι αυτών μας δοθεί ένα αντίδωρο από την τρόικα, να το μοιραστούν μόνο οι εστιάτορες…

Με μειωμένη πάνω από 30% την αγοραστική δύναμη του μέσου πολίτη και με σχεδόν ενάμισυ εκατομμύριο ανέργους, οι εστιάτορες κοιτάζουν μόνο την πάρτη τους…

Άσε που λένε και ψέματα… διότι φυσικά και είχαν αυξήσει τις τιμές οι περισσότεροι…

Έτσι κι αλλιώς κοινωνία αλληλεγγύης έχουμε πάψει να είμαστε εδώ και δεκαετίες -αν υπήρξαμε ποτέ, δηλαδή. Και αν κάποιος πίστεψε ότι θα μπορούσαμε να γίνουμε τώρα, μέσα στην οικονομική θύελλα, δεν είχε κουκούτσι μυαλό.

Δυστυχώς, η μια κοινωνική ομάδα κοιτάζει και σήμερα πώς θα αρπάξει το υστέρημα του διπλανού -διότι πλεόνασμα ποιος διαθέτει πια;
Και όλοι μαζί πώς θα κοροϊδέψουμε το κράτος, το οποίο μας κατέστρεψε κλπ κλπ…

Σύμφωνοι, το διεφθαρμένο, ανοργάνωτο και αναποτελεσματικό κράτος μας κατέστρεψε. Αλλά και εμείς ως πολίτες τι κάναμε; Πότε και πού εκδηλώσαμε τη συνέπειά μας; Πότε κοιτάξαμε πέρα από τη βολή μας;

Πότε πληρώσαμε τους φόρους μας;

Πέραν των μισθωτών και συνταξιούχων, που δεν μπορούσαν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, όλοι οι υπόλοιποι ψάχναμε -και συνήθως βρίσκαμε- τρόπο να κλέψουμε την εφορία. Πολλές φορές με την «ευγενή συνδρομή» των ίδιων των φοροεισπρακτόρων.

Μια κατακερματισμένη κοινωνία που, όταν δεν τη χώριζαν τα πολιτικά πάθη, τη χαράκωναν οι αρπακτικές διαθέσεις της μιας κάστας απέναντι στην άλλη… αυτό είμαστε.

Και, πολύ φοβάμαι, ότι το ίδιο παραμένουμε.

Και κάτι τελευταίο: Μην τα ρίχνουμε όλα πάντα στους άλλους, στους ξένους, στους φθονερούς, στους υπονομευτές, στους έχοντες δόλιους σκοπούς, στους σιωνιστές, τους ιαχωβάδες, τους κομμουνιστές, τους εξωγήινους κλπ…

Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη και ας ξανασυστηθούμε. Αν δεν αλλάξουμε οι ίδιοι εικόνα για τον εαυτό μας και την κοινωνία, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΈνα Τέρας, δεν ήταν καν Άνθρωπος
Επόμενο άρθροΓιατί ανεβαίνει η ΝΔ – Γιατί πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Άτροπος είναι γειτόνισά μας. Καθενός και καθεμιάς από μας. Εργάζεται με μειωμένες στο μισό αποδοχές, έχει ήδη περάσει στην ανεργία ή δεν μπορεί καν να βρει την πρώτη της δουλειά. Είναι 30, 40 ή 50 χρονών και δυσκολεύεται πολύ να τα βγάλει πέρα. Σπούδασε, προσπάθησε, ήλπισε, επένδυσε στη γνώση και το ταλέντο. Και τώρα σκέφτεται το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει. Όπως έκαναν στη δεκαετία του '60 οι γονείς της, που πήγαν ως ανειδίκευτοι εργάτες (γκασταρμπάιτερς) στη Γερμανία...

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ξεκίνησα στο δημόσιο στην ΔΕΗ με μισθό βάρδιας περί τα 1100 ευρώ.Σήμερα παίρνω 830,μέσα στη σκόνη και την τέφρα.Με 12ωρη απασχόληση και και και….Δόξα τω Θεώ συνεχίζω να λέω.Είπαν τόσα και τόσα για το δήθεν διεφθαρμένο δημόσιο.Βλέπετε όμως τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.Εστιάτορες,γιατροί με φακελάκια,επιχειρηματίες χωρίς απόδοση του ΦΠΑ,ελέυθεροι επαγγελματίες με αμύθητα ποσα κτλ κτλ.Ε λοιπόν ο ιδιωτικός τομέας κατήντησε τη χώρα σε αυτό το χάλι.Ο μόνος που δεν κλέβει είναι ο δημόσιος υπάλληλος.

 2. Ο καθρέπτης είναι ένα αντικείμενο στο οποίο όλοι κοιτάνε αν είναι όμορφοι και κανείς δεν ξανασυστήνεται με τον έαυτό του.Αν έχεις μάθει επί 30+ έτη πως η Έλλαδα είναι μια χώρα όπου,το »βύσμα» σε βοηθάει να ζήσεις,να σβήσεις την κλήση επειδή πέρασες με κόκκινο,να μην έχεις ούτε την στοιχειώδη υπομονή να περιμένεις για να παραγγείλεις τον καφέ σου,νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά!Το κακό όμως είναι πιο δυσβάσταχτο,διότι τούτες οι »νοοτροπίες» αναπαράγωνται όλα αυτά τα χρόνια.Όχι,ποτέ μου δεν πίστεψα ότι αυτή η χώρα θα αλλάξει νοοτροπία,ποτέ μου!
  Όσο για τους φόρους,αλλουνού παπά ευαγγέλιο,έπαιρναν και επιστροφές!
  Αχάριστος λαός,ανεπρόκοπος…Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία,αλλά εδω εξελίχθηκε και η διαφθορά…

 3. Παιδιά για κάποιον που ξέρει από απλή λογιστική αυτό το άρθρο είναι για την τουαλέτα… Από την άλλη..Think before print.
  Βέαια εδώ κουμπώνει το γνωμικό πως «Η άποψη είναι σαν την κ…….πίδα όλοι έχουν και από μία»!! Πόσο χρονών ναείναι συντάκτρια….?? Πάνω από 23 με τίποτα.. και σίγουρα δεν εργάστηκε ποτέ!!

 4. Τόσο μυαλό έχουν οι εστιάτορες, τόσα λένε. Που να τους κόψει ότι αν ρίξουν τις τιμές, θα διπλασιάσουν την πελατεία τους μια και ο κοσμάκης θα βρει ευκαιρία να βγει και να ξεσκάσει λίγο παραπάνω.
  Θα μου πεις…. αν είχαν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και χαμηλότερο δείκτη πονηριάς, θα ήταν εστιάτορες?

 5. Προσωπικό στήν Ατροπο.
  Μπράβο γιά τήν ανάλυση στό άρθρο σου, μόλις διάβασα τό ιστορικό σου.
  Ξέρεις τί θά πεί ξενητιά, ανεργία, δέν συμβιβάζεσαι στόν συντεχνιακό κόσμο πού οι χυδαίοι Νεοέλληνες δημαγωγοί μάς επιβάλλουν νά ζούμε, ανήκεις στό υγιειές γιά μένα κομμάτι τής νεολαίας (δέν ξέρω πόσων χρονών είσαι). Βλέπεις ότι ο μόνος λασπολόγος σχολιαστής κράχτηκε καί μόνο από άνδρες, δέν σού λέει τίποτα αυτό? (Είμαι σίγουρος, σέ διαβάζουν καί γυναίκες)
  Θά ήταν μεγάλη απώλεια γιά τόν τόπο, άν εσύ καί οι άλλοι πολλοί (ναί, πολλοί) σάν εσένα άφηναν τό πεδίο αμαχητί στούς βλάκες, τούς συνθηματολόγους/παπαγαλάκια, στούς χυδαίους λάτρεις τού αγκώνα, τά λουλούδια τής μαγκιάς καί ατομισμού, τούς αδαείς καί ανίκανους Ελληνες πατριάρχες, φαύλους απατεώνες καί όλους αυτούς πού θά σκιαγραφήσεις μελλοντικά.
  Βρίσκω άκρως ανησυχητικό τό ότι αισθάνεσαι τήν ανάγκη νά εκφράζεις τίς απόψεις σου ανώνυμα. Αλλο ένα σημείο τών καιρών καί δείγμα τής ποιότητας τής δημοκρατίας μας. Συνέχισε μέ τόν καθρέφτη, η πέννα σου μού αρέσει.

 6. Mε λίγη σοβαρότητα, λίγο (καθαρό) μυαλό κ ελάχιστα ανεπτυγμένη κριτική ικανότητα, τα έβλεπες ότι έρχονται όλα αυτά που ήρθαν –κ άργησαν– κ ας μην ήξερες με ποιο τρόπο ακριβώς θα συμβούν.
  Πιθανόν να μπορούσες να προβλέψεις ακόμα πως ο εγωισμός, η βλακεία κ η αλαζονεία που χαρακτηρίζει αυτούς που φταίνε για ό,τι έχει συμβεί, οχι μονο δεν θα τους αφήσει να παραδεχτουν κανένα απ’ τα λάθη τους (αυτο ειναι λογικοτατο αλλωστε), αλλά τελικά, με την ανοχή κ την υποστήριξη των ηλιθίων θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια κ χειρότερα, μεχρι τελικα να εξαντλήσουν κάθε ευκαιρία εξιλέωσης… κ να είναι πολύ αργά, κ για την αξιοπρεπεια αυτων (εδω γελαμε!), αλλά κυριως για τις ζωες ολων των υπολοιπων, εννοώντας αυτους που δεν φταινε σε τιποτα, κ οχι αυτους που συνεβαλλαν στην ολη κατασταση.
  Παρένθεση: Υποθέτοντας οτι δεν εχουμε φτασει ηδη, πλησιάζουμε κ σ’ αυτό… στο σημειο που δεν θα μπορουμε να κανουμε κατι (κ οχι επειδη δεν θα χουμε χρονο — δεν ειναι ο χρονος που μας πιεζει, αλλά η κατάστασή μας, η οποια χειροτερευει κ εχει καταληξει σ εναν φαυλο κυκλο απ τον οποιο, οσο χειροτερευει η κατασταση, θα ειναι κ πιο δυσκολο να βγουμε), κ δεν βλέπω να κάνουμε πολλά βηματα προς την άλλη κατεύθυνση — στη πράξη συνεχίζουμε να αγνοούμε όλα τα προβλήματα κ να αραζουμε στις καφετεριες κ στις παραλιες …αφού έχουμε facebook, «swag» κ γκομενιλίκια καλά είμαστε όμως, ναι? ε, δεν θα τα ‘χουμε για πολύ ομως, ετσι οπως παμε, ή θα ειναι τα μονα -..-
  Προσωπικα, αυτό που με απογοήτευσε (πλήρως) είναι ότι …περίμενα μία πιο σοβαρή αντίδραση από τους λογικούς κ ανοιχτόμυαλους, που θα φέρει, αργά ή γρήγορα, ευκολα ή δυσκολα, τη λυση… αλλά ακόμα κ αυτοί είναι/είμαστε πολύ «λίγοι» – κυρίως οχι ποσοτικά αλλά ποιοτικά – για να αλλάξουμε κάτι στην πράξη….
  Και αυτό ειναι που με τρομάζει περισσοτερο απ’ όλα κ με κανει να πιστευω 100% πως δεν υπαρχει ελπιδα. Την οποια, παρεπιπτόντως, είχα χάσει κατα 90%+, παλιότερα, βλεποντας τ αποτελεσματα των εκλογων του 2009….
  Επίσης, τ οτι θα συνεχίζονταν οι τάσεις εκμεταλλευσης του διπλανού/»απέναντι», που έχουν όλοι όσοι έχουν μάθει να είναι (κουτο)πονηροι, ήταν λιγο-πολυ αναμενόμενο, γτ τελικα ο άνθρωπος δεν αλλάζει, ετσι και υιοθετήσει λαθος νοοτροπίες.
  Και γενικα, είμαστε κ γελοίο είδος… κ πολύ λιγότερο ανεπτυγμενοι απ’ όσο συνήθως παριστάνουμε πως είμαστε. Αλλιώς θα μαθαίναμε απ’ τα λάθη μας, και δεν θα χαναμε τόσες χιλιάδες χρόνια με το να είμαστε …απλά ηλίθιοι.

 7. Δυστυχώς η κρίση δεν μας έβαλε μυαλό, θέλουμε και καλά την δραχμή. 100000 για μια σοκολάτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here