Άστεγα το 15% των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

0
66

Το 15% των ασυνόδευτων ανηλίκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ζουν σε συνθήκες αστεγίας- ενώ το 35% των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα είναι παιδιά προς οικογενειακή επανένωση με συγγενή τους σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. Αυτά τονίστηκανμεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ «ΜΕΤΑδρασης» που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Όπως επισήμανε η πρόεδρος της Μετάδρασης, Λώρα Παππά, το 35% των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα είναι παιδιά προς οικογενειακή επανένωση με συγγενή τους σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, ενώ το 15% διαβιοί σε συνθήκες αστεγίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, από την πλευρά της επεσήμανε ότι: «Όλοι εμείς οι φορείς, είτε είμαστε δημόσιοι, είτε ιδιωτικοί πρέπει να κινητοποιούμε τις τοπικές δυνάμεις κάθε φορά για να στηρίξουμε τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Μετά από πρόσφατη επίσκεψή μου στις δομές ημιαυτόνομης διαβίωσης στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πώς ανταποκρίνονται οι γείτονες της δομής της ίδιας, πώς έχουν αγκαλιάσει αυτά τα παιδιά. Όλα αυτά τα εισπράττουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι κι όλο και πιο πολύ ενσωματώνονται στην κοινωνία που τους έβγαλε το ταξίδι τους. Το επιδιωκόμενο είναι εμείς να τους δώσουμε τις πρώτες βοήθειες, αλλά στη συνέχεια να τα ενσωματώσουμε στις κοινωνίες μας. Όλοι δεχτήκαμε με ανακούφιση το Νόμο της Επιτροπείας για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Τα παιδιά είναι μοναδικά. Δεν είναι αριθμοί, δεν είναι σύνολα, δεν είναι ανώνυμα, είναι με όνομα. Θέλουν εξατομικευμένη φροντίδα, κι εξατομικευμένη ένταξη».

Το Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης λειτουργεί από το 2014, έχοντας στηρίξει, μέχρι σήμερα, περισσότερα από 4.133 παιδιά. Στις αρχές του 2015 ξεκίνησαν πιλοτικά οι 12 εξουσιοδοτημένοι Επίτροποι της Μετάδρασης, οι οποίοι έχουν φτάσει πλέον τους 65 και δραστηριοποιούνται σε 12 σημεία της Ελλάδας: στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ορεστιάδα, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, τη Θήβα, τη Χαλκίδα και τα Ιωάννινα, παρέχοντας εξατομικευμένη φροντίδα σε παιδιά που βρίσκονται σε κράτηση ή διαμένουν σε ανοιχτές ή κλειστές δομές φιλοξενίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here