Άσυλο; Ναι από τις απολυταρχικές μειοψηφίες

0
24

O χειρότερος τρόπος να υπερασπιστείς μια ιδέα, όπως είναι αυτή του ασύλου, είναι να την εξευτελίσεις. Και ήταν εξευτελισμός η προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων των μεταναστών, μέσω της κατάληψης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ιδέα του ασύλου, είναι τόσο παλιά όσο και η πολιτισμένη ανθρωπότητα. Δηλαδή, είναι γνωστή από την κλασσική αρχαιότητα. Άσυλο υπήρχε στους αρχαίους ναούς, όπου εκεί κατέφευγαν όσοι ήταν “κατατρεγμένοι” δικαίως ή αδίκως.

Όμως η θρησκευτικού χαρακτήρα ασυλία των καταδιωκομένων δεν ταιριάζει σε πανεπιστημιακούς χώρους, όπου το άσυλο πρέπει να χρησιμοποιείται για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Και όχι για την προστασία των καταδιωκομένων.

Η ιδέα του ασύλου έχει νόημα και ουσία σε περιόδους αυταρχισμού, οποιασδήποτε μορφής. Σε δημοκρατικές χώρες, όπου οι ιδέες και οι απόψεις εκφράζονται ελεύθερα και χωρίς κανέναν περιορισμό (ιδιαίτερα στη χώρα μας), η προάσπιση του ασύλου έχει νόημα μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που πρέπει να προστατευθούν όσοι αναπτύσσουν ελεύθερα τις ιδέες τους, από τους απολυταρχισμούς των μειοψηφιών.

Αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει συχνά. Είμαστε μάρτυρες αδικαιολόγητων εισβολών, επιθέσεων και βιαιοπραγιών, από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία που ενεργούν στο όνομα μιας δικής τους  «ιδεολογίας».

Το ζητούμενο σε μια ευνομούμενη Πολιτεία είναι οι ιδέες να αναπτύσσονται από όλους, χωρίς να παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημιακών διαδικασιών. Προφανώς, κανένας νόμος για το άσυλο δεν μπορεί να πείσει για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητά του, παρά μόνον εάν γίνει συνείδηση από το σύνολο της κοινωνίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΆσυλο , ασυλία και χυδαία παιχνίδια
Επόμενο άρθροΟ Καραμανλής και η σιωπή της ιστορίας
Ο Ναπολέων Μαραβέγιας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών . Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία , όπου απέκτησε DEA στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση και Doctorat d’ Etat στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Grenoble (1983). Υπήρξε Εντεταλμένος Διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο της Grenoble και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης . Εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1989), Αναπληρωτής Καθηγητής (1993) και Καθηγητής (1997). Από το 2000 είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών . Έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης (Valencia – Ισπανία , Οξφόρδη – Αγγλία και Montpellier – Γαλλία ) και σ ’ όλα σχεδόν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια . Είναι κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet (1995), από το 1999 Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας και από το 2004 Εθνικός Εκπρόσωπος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Γεωπονικών Μεσογειακών Σπουδών (CIHEAM). Το 2001 τιμήθηκε με Παράσημο από τη Γαλλική Δημοκρατία . Επιλογή Δημοσιεύσεων : (α) Βιβλιογραφικός Οδηγός σε θέματα Ελληνικής Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνίας , (2002), εκδ . Παπαζήση , Αθήνα (β) Εξελίξεις στην ΚΑΠ και η Ελληνική Γεωργία (2003), εκδ . Σάκκουλα , Αθήνα (γ) Στρατηγική για την Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος , εκδ . Παπαζήση , Αθήνα 2004

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here