Aθήνα παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου για το 2018

0
153

Κατακτήσαμε και επίσημα ως χώρα τον παραπάνω τιμητικό τίτλο και δικαιολογημένα είμαστε υπερήφανοι. Αγαπάμε οι Έλληνες το βιβλίο,και στη διεθνή λογοτεχνία κατέχουμε διαχρονικά μια αξιόλογη θέση. Όμως, η τελευταία αυτή επιτυχία δεν θα πρέπει να μας επιτρέψει να «κουκουλώνουμε» την παθογένεια που πλήττει τη σχέση μας με το βιβλίο.

Η παθογένεια της ανοργανωσιάς είναι και παραμένει το μεγάλο μας πρόβλημα. Διαθέτουμε ένα ανθρώπινο δυναμικό προσοντούχο και αξιοζήλευτο και δεν είμαστε ικανοί λόγω της κακής μας οργάνωσης να το αξιοποιήσουμε. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο περιστατικό που κράτησα βαθιά μου από τη θητεία μου ως Αντιπροέδρου του Ι.Κ.Υ. Οι υπότροφοι του Ιδρύματος διακρίνονταν στις μεταπτυχιακές σπουδές τους στο εξωτερικό, και σε συζήτηση μαζί τους ,μου τόνιζαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το εξής : «Οι προπτυχιακές σπουδές μας στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι σε πολλά γνωστικά αντικείμενα ανώτερες των ξένων Πανεπιστημίων,και είναι βέβαιο ότι αν στην Ελλάδα είχαμε σωστή οργάνωση θα ήταν και για εμάς καλύτερη η εξέλιξη».

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η ευκαιρία μιας επιτυχίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για βελτίωση και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στη σχέση μας με το βιβλίο. Εξάλλου, το βιβλίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εκπαίδευση ενός λαού. Και ας μη θεωρούμε λανθασμένα ότι το βιβλίο μπορεί να αντικατασταθεί από τον υπολογιστή. Τη γοητεία της ανάγνωσης , του ξεφυλλίσματος των σελίδων, της μυρωδιάς του χαρτιού ενός βιβλίου δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα μηχάνημα, όσο τέλειο και αν είναι. Η αντικατάσταση μάλιστα αυτή σε παιδική κυρίως ηλικία, φοβούμαι ότι αποβαίνει μοιραία για τη σχέση των νέων με το βιβλίο.

Η ελλιπής οργάνωση των σχολικών και πανεπιστημιακών βιβλιοθηκώνεπιδεινώνει το σύστημα της παιδείας. Το δωρεάν προσφερόμενο ένα και μοναδικό βιβλίο στη Μέση Εκπαίδευση κλείνει τον ορίζοντα των μαθητών, που βρίσκουν την δικαιολογία για να μην προσπαθήσουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Αλλά και η προσφορά του ενός συγγράμματος στα Πανεπιστήμια παραμένει σοβαρό ατόπημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Τέλος,ελλιπής είναι και η οργάνωση των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών εξαιτίας ελλείψεως προσωπικού, πιστώσεων για αγορά βιβλίων αλλά και της δυνατότητας δανεισμού των βιβλίων στους πολίτες.

Ας οργανωθούμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα και ας μην επαναλαμβάνουμε μονότονα «δει δη χρημάτων», γιατί γνωρίζουμε και την προ λιτότητας κατάσταση.
Δεν κομίζω γλαύκα λέγοντας ότι η οργάνωση δεν είναι θέμα μόνον χρημάτων, αλλά κυρίως θέμα γνώσης και βούλησης της πολιτείας και συνδρομής των πολιτών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΦρίκη στη Λέρο – Γονείς βίαζαν τα ανήλικα παιδιά τους
Επόμενο άρθρο«Μικρές Ιστορίες» τον Ιούνιο στο VAULT
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here