Αυξήθηκαν σε 68 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας – Νέα οδηγία για τις μάσκες

2
467

 

Ο αριθμός των θυμάτων από επιπλοκές του κορωνοϊού στη χώρα μας έχει φτάσει τους 68 και 92 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι στις εντατικές των νοσοκομείων.

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 60 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέβει σε 1673.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη χρήση των μασκών, εξηγώντας ότι το σημαντικό ερώτημα είναι πόσο συμμετέχουν στη διασπορά της νόσου όσοι είναι άρρωστοι αλλά δεν έχουν συμπτώματα.

«Κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμβάλουν άθελά τους στη μετάδοση της νόσου. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες σε αντίθεση σε αυτά που στήριζε έως σήμερα το κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης της Αμερικής, το περίφημο CDC ανακοίνωσε την προαιρετική εθελοντική χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης και μιας αυτοσχέδιας υφασμάτινης μάσκας από ένα κομμάτι ύφασμα, ή μπλούζα ή κασκόλ σε δημόσιους χώρους όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους», ανέφερε ο καθηγητής και τόνισε ότι το CDC δεν ανακοίνωσε τα παραπάνω επειδή αλλάζει το μήνυμα για τη διατήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, αλλά για να δώσει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από αυτούς που τον έχουν χωρίς να το ξέρουν ή λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε επίσης ποιο πρόβλημα προκύπτει από τη χρήση μάσκας. «Ας υποθέσουμε ότι δεν είμαι μολυσμένος και φορώ ένα μαντήλι, μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. Το 40% με 90% των σωματιδίων του ίδιου του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα, μάλιστα όταν αυτό έχει μαζέψει και αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας. Μετά, εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και φυσικά μπορεί να μολυνθώ με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Μάλιστα ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης. Άρα κάποια από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες μπορεί, ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από τη μετάδοση από αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα και έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από τη αντίθετη πλευρά. Αυτοί που είναι υγιείς και τη φορούν να μην την χειριστούν σωστά και να μολυνθούν. Για αυτό και δεν συστήνεται τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας όπως γιατροί και νοσηλευτές».

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here