«Βόμβα» από το ΣτΕ: Επαναφέρει τους μισθούς των καθηγητών ΤΕΙ στα επίπεδα του 2012

0
163

«Βόμβα» έριξε το ΣΤΕ με την απόφασή του να κρίνει αντισυνταγμτικές τις μνημονιακές διατάξεις που «έκοψαν» τους μισθούς των καθηγητών των ΤΕΙ και διέταξε να επανέλθουν οι μισθοί των καθηγητών ΤΕΙ στα επίπεδα προ του 2012.

Σύμφωνα με την απόφαση η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Δημήτριο Αλεξανδρή, Ελένη Παπαδημητρίου και Βικτωρία Πλαπούτα, εξέδωσαν τις υπ΄ αριθμ. 479-481/2018 αποφάσεις της, με τις οποίες δικαιώθηκαν 49 καθηγητές των ΤΕΙ.

Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των καθηγητών των ΤΕΙ και αποφάνθηκε ότι πρέπει να επιτρέψουν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς. Οι δικαστές αναφέρουν πως αναδρομικά θα πάρουν μόνον όσοι έχουν προσφύγει, ενώ στους υπόλοιπους απλώς θα επανέλθουν οι μισθοί τους, χωρίς αναδρομικά. Η διαφοροποίηση αυτή γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στην «οξυμένη δημοσιονομική κρίση» και στην «κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου».

Κατά την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των εν λόγω καθηγητών, σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως μείωση των αποδοχών τους, επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος και δεν μπορεί να γίνει, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή μπορεί να έχει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here