Ο Μπρέιβικ, ο Άιχμαν και οι δραματικές φάρσες της ιστορίας

4
173

Παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις σχετικά με το φρικιαστικό έγκλημα στην Νορβηγία οι αντιστοιχίες με προφίλ άλλων διαβόητων «διαβόλων» είναι δύσκολο να αποφευχθούν.

Ο ψυχρά επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο εκτέλεσε ο Νορβηγός Μπρέιβικ το διπλό έγκλημα, μας φέρνει στο μυαλό την απολογία του Άντολφ Άιχμαν – διαβόητου στέλεχος των SS, επιφορτισμένου με τη μεταφορά των Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης- όπως την κατέγραψε η Χάννα Άρεντ στο βιβλίο της «Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ».

Ο Άιχμαν κατά την απολογία του δικαστήριο δεν είχε την όψη του διαβόλου (devil) όπως περίμεναν όλοι να αντικρίσουν, αλλά, όπως γλαφυρά γράφει η Άρεντ: «Όλοι μπορούσαν να δουν ότι αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν τέρας αλλά ένας κλόουν»*. Εξ ου και ο υπότιτλος του βιβλίου: «Μια έκθεση για την κοινοτοπία του διαβόλου» (A report of the banality of Evil).

Ο Άιχμαν δεν είχε τίποτα προσωπικό κατά των Εβραίων, αντιθέτως, όπως γράφει η Άρεντ «είχε πολλούς προσωπικούς λόγους για να μην είναι κατά των Εβραίων» υπονοώντας την Εβραία συγγενή της μητέρας του με την οποία είχε καλές σχέσεις. Έτσι και ο Μπρέιβικ δεν είχε τίποτα προσωπικό κατά των μουσουλμάνων ή των παιδιών και των στελεχών του εργατικού κόμματος που δολοφόνησε. Αντιθέτως, ο για πολλά χρόνια καλύτερος του φίλος ήταν μετανάστης μουσουλμάνος και οι γονείς του άνηκαν στο εργατικό κόμμα.

Ο Μπρέιβικ, σύμφωνα με μαρτυρίες των φίλων του, ήταν έξυπνος και πρόσχαρος και τους έκανε να γελάνε. Αντιστοίχως, ο Άιχμαν ήταν «ένας ιδανικός πατέρας και σύζυγος, ένας άνθρωπος με θετικές απόψεις».

Ο Άιχμαν στην απολογία του τονίζει με ιδιαίτερο ζήλο την καλή κοινωνία (good society) με την οποία βρέθηκε να συνομιλεί ισότιμα όταν ανέλαβε την αποστολή για τη μεταφορά των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και, σύμφωνα με την Άρεντ, ήταν η κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η συνείδησή του αποσύρθηκε ή μάλλον «άρχισε να μιλά με τη φωνή της ευυπόληπτης κοινωνίας». Και ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο του τονίζει ότι πήρε το βάπτισμα στο βίαιο εξτρεμισμό κατά τη συνάντηση των Ναϊτών του Λονδίνο το 2002 στην οποία ήταν το νεαρότερο μέλος ενώ τα υπόλοιπα μέλη «δεν ήταν οι τυπικοί, μη προνομιούχοι ρατσιστές σκίνχεντ, αλλά επιτυχημένοι επιχειρηματίες, πολιτικοί ηγέτες, οικογενειάρχες, Χριστιανοί συντηρητικοί άλλα και αγνωστικιστές ακόμα και άθεοι»… η καλή κοινωνία, επίσης.

Όπως ο Άιχμαν παραδέχθηκε τα εγκλήματά του δηλώνοντας, όμως, ότι δεν ήταν ένοχος ενώπιον του νόμου καθώς ότι διέπραξε το διέπραξε στο νομικό πλαίσιο του ναζιστικού κράτους, και ότι ο ίδιος «ήταν απλώς νομοταγής πολίτης που εκτελούσε εντολές του Χίτλερ και των ανωτέρων του». Έτσι κι ο Μπρέιβικ παραδέχεται τις πράξεις του αλλά δηλώνει αθώος καθώς ότι διέπραξε το διέπραξε για να σώσει «την Ευρώπη από την επικράτηση των μουσουλμάνων», όπως φέρεται να έχει πει στο δικαστήριο. Η σωτηριολογική αίσθηση καθήκοντος και το έγκλημα υπακοής (crime of obedience) είναι ευκρινή και στις δύο περιπτώσεις. Εξάλλου και ο Γκέμπελς, στον οποίο καταφεύγει ο Άιχμαν στην απολογία του, δήλωνε ότι ο πόλεμος ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου των Γερμανών που είτε θα εξολόθρευαν τους εχθρούς τους (τους Εβραίους) είτε θα εξολοθρεύονταν (από τους Εβραίους). Κάπως έτσι και ο Άντρες. Για το καλό όχι μόνο της Νορβηγίας αλλά και όλης της Ευρώπης διέπραξε τα εγκλήματά του, που δεν ήταν παρά το αναγκαίο τίμημα για τη σωτηρία μας.

Η Άρεντ τέλος αναρωτιέται αν η περίπτωση του Άιχμαν είναι «ένα ζήτημα αυτό-εξαπάτησης σε συνδυασμό με εξωφρενική ηλιθιότητα ή απλώς μια περίπτωση ενός δια παντός αμετανόητου εγκληματία που δεν δύναται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα καθώς ο ίδιος έχει γίνει μέρος του εγκλήματος του;» Για να καταλήξει ότι καμία ποινή δεν θα μπορούσε να είναι αρκετή για τον Άιχμαν μια και οι πράξεις του δεν εμφορούνταν από μίσος, αντισημιτισμό ή κάποιο παγκόσμιο κακό, αλλά «απλώς δεν είχε συνείδηση» (thoughtlessness).

Βέβαια δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι ακόμα και το άρθρο αυτό φαίνεται να μου υπαγορεύει ο ίδιος ο Μπρέιβικ: «Θα με χαρακτηρίσουν ως το μεγαλύτερο ναζιστικό τέρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», γράφει στο μανιφέστο του. Αυτή ακριβώς ήταν και η περίφημη ρήση του Γκέμπελς: «Θα μείνουμε στην ιστορία ως οι σπουδαιότεροι άντρες ή οι μεγαλύτεροι εγκληματίες»…

Ο Άιχμαν κρεμάστηκε. Ο Μπρέιβικ μάλλον θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε μια φυλακή ωσάν μάρτυρας, πεπεισμένος για την ανωτερότητα και αναγκαιότητα της πράξης του. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους δύο εγκληματίες. Ο Άιχμαν συνελήφθη και δικάστηκε αφού είχαν εκτελεστεί 17 εκ Εβραίοι, Ρομά και άλλες μειονοτικές ομάδες.  Ενώ ο Μπρέιβικ και οι ομοϊδεάτες του είναι μόλις στην αρχή, με 80 νεκρούς απολογισμός, μιας πράξης ενός έργου που έχει ξαναπαιχθεί στο παρελθόν. Έχει δε ενδιαφέρον ότι και οι Εβραίοι θεωρούνταν παράνομοι μετανάστες (illegal migrants).

Και αν για τον Άιχμαν η δίκη αφορούσε την ικανοποίηση των επιζώντων, για τον Μπρέιβικ δεν αυτό μόνο το ζήτημα. Η διαχείριση του μύθου του έχει πολύ μεγάλη σημασία για το μέλλον της Ευρώπης.  Όπως άλλωστε τονίζει ο σπουδαίος αναλυτής του φασισμού Πάχτον στο άρθρο του «Πέντε στάδια του Φασισμού»: «Ο αυθεντικός φασισμός στη Δυτική Ευρώπη θα είναι κοσμικός και κατά των μουσουλμάνων».

Η ιστορία, ναι, επαναλαμβάνεται ως φάρσα, αλλά πάντα με τις ίδιες ολέθριες συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Ας κάνουμε επιτέλους κάτι πριν να είναι πολύ αργά, αν δεν είναι ήδη.

* Τα αποσπάσματα σε εισαγωγικά σχετικά με το Άιχμαν προέρχονται από το βιβλίο της Χάννα Άρεντ «Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ».

**(η συνέχεια στο επόμενο άρθρο: Ο Μπρέιβικ, οι συλλογικές ευθύνες και η διαχείριση του μύθου του).

* Η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ είναι πολιτική επιστήμων.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. «False “False flag”: Tea Party & “Prison Planet” @ antinews.gr»

  Η δολοφονική ιδεολογία του «Tea Party» έφθασε στην Ευρώπη
  *

  Παίδες,
  όπου, την σήμερον ημέραν, βλέπετε τίτλο με ερωτηματικό, μην χάνετε τον Χρόνο σας. Time is Limited, οπότε, No Time to Waste. Πρόκειται για «παλαιάς κοπής» δημοσιογραφία. Σε αυτήν ανήκουν, δυστυχώς, ΟΛΑ τα πρώτα σε επισκεψημότητα ενημερωτικά μπλογκ. Όλοι αυτοί …θέλουν να γίνουν «Κουρήδες στην θέση του Κουρή»: «Ελλάς – Ελλήνων – Τρωκτικών;»- h..p://www.iospress.gr/ios2010/ios20100801.htm.

  Το antinews είχε, προχθές, τον εξής τίτλο σε ένα άρθρο του: «ΣΤΗΜΕΝΕΣ οι επιθέσεις στη Νορβηγία;». Όποιος ακολουθεί τον παραπάνω κανόνα για το ερωτηματικό, αφήνει αυτό το άρθρο και προχωράει παρακάτω. Εμείς θα παραμείνουμε για να δείξουμε «τι ήθελε να πει ο ποιητής». Κατ’ αρχάς, ο τίτλος του πρωτότυπου δεν έχει ερωτηματικό: «Evidence shows Norway terror attac a false flag» = «Μαρτυρίες- σημάδια- ίχνη- ενδείξεις- στοιχεία δείχνουν ότι η Νορβηγική τρομοκρατική επίθεση ήταν «μούφα»». Δεν μπορεί να βάλεις τέτοιο τίτλο, ΟΜΩΣ, και να είσαι το σάιτ που εκπροσωπεί τη ΝΔ στο ελλ. Διαδίκτυο. Πρέπει να κρατάς τα προσχήματα.

  Διότι, το “Prison Planet” και ο Alex Jones είναι σε θεματολογία οι «Ε_ψιλον», ο Λιακόπουλος, ο Χαρδαβέλας, ο Χατζάρας, και σε ιδεολογία η «Χρυσή Αυγή». Οι «δικοί μας», βέβαια, δεν έχουν ούτε το ένα εκατομμυριοστό της πολιτικής επιρροής του Αμερικανού. Ο Αμερικανός είναι «τσαγάς». Το «TEA PARTY» είναι το ακροδεξιό όχημα των Ρεπουμπλικανών, παρά το ότι δεν το παραδέχονται ανοικτά. Είναι όπως η ανομολόγητη σχέση μπαχαλάκηδων και Σύριζα, ή Χρυσής Αυγής και Αστυνομίας, στα καθ’ ημάς. Μονάχα που στην Αμερική έχουμε να κάνουμε με …«αμερικανάκια» (= ευκολόπιστους, ως αγράμματους και ανυποψίαστους μαζί), και οι «Θεωρίες Συνωμοσίας» βρίσκουν μεγάλη απήχη και είναι δημοφιλέστατες.

  Στο TEA PARTY ανήκε ο πιτσιρικάς Jared Loughner, που πυροβόλησε στο κεφάλι την γερουσιαστή Giffords και πολλούς άλλους γύρω της, κάποιοι από τους οποίους πέθαναν.

  Ανάγνωση του υπολοίπου…
  http://gkdata.wordpress.com/2011/07/26/false-%E2%80%9Cfalse-flag%E2%80%9D-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%E2%80%9C%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B5/

 2. Αγαπητή Αφροδίτη,
  Καταρχάς είναι Πάξτον και όχι Πάχτον αλλά ας είναι…

  Οι δολοφονίες για λόγους ιδεολογίας έχουν αφήσει εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον κόσμο ανά τους αιώνες. Αυτό είναι ιστορικό γεγονός. Για κάποιον αγνωστικιστή όπως ο Bertrand Russell, η οποιαδήποτε θρησκεία είναι απλώς μια ακόμα μορφή ιδεολογίας. Σε μια ελεύθερη κοινωνία Δυτικού τύπου κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κανέναν να πιστεύει ότι δεν υπάρχουν θρησκείες αλλά μόνο ιδεολογίες. Ή μήπως μπορεί;

  Αν συμφωνούμε ότι οποιαδήποτε οργανωμένη προσπάθεια απαγόρευσης μιας ιδέας δια της βίας είναι φασισμός, θα ήθελα να διατυπώσω την εξής ερώτηση:
  τα μουσουλμανικά καθεστώτα όπως τα γνωρίζουμε είναι καθεστώτα φασιστικά ναι ή όχι;

  Αν η απάντηση είναι «όχι», πως εξηγείτε(αι) το παρακάτω απόσπασμα:

  «Το Σεπτέμβριο του 1988 ο Σαλμάν Ρούσντι κυκλοφορεί το τέταρτο βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι», ένα μυθιστόρημα με πολλές θρησκευτικές αναφορές για τον Προφήτη και το Κοράνι. Η έκδοση των «Σατανικών Στίχων» προκαλεί σάλο στις τάξεις των μουσουλμάνων, επειδή θεωρούν το βιβλίο βλάσφημο για τον Μωάμεθ. Αμέσως απαγορεύεται σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες, ενώ αντίτυπα του καίγονται στην Αγγλία και τις ΗΠΑ.

  Στις 14 Φεβρουαρίου 1989 ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, εκδίδει «φετφά», δηλαδή ένα δεσμευτικό διάταγμα, με το οποίο κάθε καλός μουσουλμάνος έχει το ιερό καθήκον να σκοτώσει όχι μόνο τον βλάσφημο Ρούσντι, αλλά και όποιον ενεπλάκη στην έκδοση των «Σατανικών Στίχων». Η θανατική διαταγή συνοδεύεται και από επικήρυξη 3 εκατομμυρίων δολαρίων, που προσέφερε ένας ιρανός επιχειρηματίας.

  Από εκείνη τη στιγμή, ο Ρούσντι ζει με το φάσμα του θανάτου. Εξαφανίζεται από προσώπου γης για να αποφύγει τους διώκτες του, που σκοτώνουν, εν τω μεταξύ, τον ιάπωνα μεταφραστή του Χιτόσι Ιγκαράσι και τραυματίζουν σοβαρά τον νορβηγό εκδότη του Γουίλιαμ Νάιγκααρντ και τον ιταλό μεταφραστή του Έτορε Καπριόλο. Ο αιγύπτιος νομπελίστας Ναγκίμπ Μαχφούζ τον υπερασπίζεται κατηγορώντας τον Χομεϊνί για «διανοητική τρομοκρατία». Όμως, αργότερα, θα αλλάξει γνώμη και θα πει ότι «ο Ρούσντι δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει τα ιερά και τα όσια του Ισλάμ».

  Τα συμπεράσματα δικά σας…

 3. Στο «Ας κάνουμε επιτέλους κάτι πριν να είναι πολύ αργά, αν δεν είναι ήδη» συμφωνώ. Από κει και πέρα έχω αρκετές ενστάσεις. Ο Άιχμαν είπε ότι εκτελούσε άνωθεν εντολές. Αντίθετα ο Μπρέιβικ σχεδίαζε κι εκτελούσε τις δικές του αποφάσεις. Αλλά πέρα από αυτό λειτούργησαν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες όχι μόνον ιστορικά αλλά και επιχειρησιακά. Η συμπεριφορά του Άιχμαν μπορεί να κριθεί μόνο στο πραγματικά εμπόλεμο περιβάλλον της εποχής του – σε αντιδιαστολή με τον «πόλεμο» του Μπρέιβικ.
  Ωστόσο το άρθρο παραμένει ενδιαφέρον γιατί προσεγγίζει μια σημαντική πλευρά της υπόθεσης Μπρέιβικ και γενικότερα της τρομοκρατίας. Την κατάσταση της ψυχικής ισορροπίας ενός ακροδεξιού τρομοκράτη. Και βέβαια τη διαχρονική ιδεολογική συγγένεια των δύο ανδρών.
  Για όποιον ενδιαφέρεται για μια άλλη προσέγγιση στο ίδιο θέμα: http://gnathion.blogspot.com/2011/08/blog-post.html

 4. Δεν ξερω τι ακριβως μπορουμε να κανουμε,περισσοτερο με την εννοια οτι ειναι τοσα πολλα που χανεσαι,αλλα σιγουρα σ αυτην την ιστορια πρωταρχικο ρολο εχει η επιστημη που σ αυτο το σημειο ομως εχει πολυ δρομο μπροστα της ακομη.Η παιδεια παλι με την εννοια της καλλιεργειας κυριως ειναι το εργαλειο της εξουσιας,οποτε απο αυτην την πλευρα τα πραγματα ειναι πολυ μπλοκαρισμενα.Απαντω ή μαλλον εκφραζω τις σκεψεις μου,θεωρωντας δεδομενο οτι οι αντιδρασεις,οι επιλογες μας και μπλα μπλα μπλα… ως εναν βαθμο ειναι ελεγχομενες.Ειναι σημαντικο τουλαχιστον να γνωριζουμε τι δεν μπορουμε να κανουμε.
  Επισης η γνωση του ιστορικου αυτων των γεγονοτων στο ευρυτερο περιβαλλον,μια εξοικειωση δηλαδη με αυτην την πλευρα του ανθρωπου,γνωση περισσοτερη γνωση για τη «σκοτεινη» πλευρα μας,που κι αυτη η ιστορια με τη σειρα της μπλοκαρεται απο της θρησκειες οπου στην ουσια δεν μας επιτρεπει να γνωρισουμε τη φυση μας δηλαδη τον ιδιο μας τον εαυτο γεγονος που μπορει να οδηγει στο οτι ο καθενας μπορει να κανει οτιδηποτε,ακριβως γιατι ειναι αγνωστο αρα και ο κινδυνος αγνοειται.
  Νομιζω οτι χανομαι σε τετοια ζητηματα που αφορουν για το τι μπορουν να κανουν,ν αλλαξουν οι ανθρωποι σε διαφορα ζητηματα,πριν να ειναι αργα,γιατι εδω ειναι το θεμα,στα αργα τα καταφερνουμε μια χαρα,στο να προλαβουμε υπαρχει το προβλημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here