«Βροχή τροπολογιών» στη Βουλή- Tι προβλέπεται για την ίδρυση φαρμακείων

0
152

Ανάμεσα στις 20 τροπολογίες που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση, μέσα σε άσχετα νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και τροπολογία του υπουργείου Υγείας το οποίο επαναδημοσιεύει επί της ουσίας προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρχών του 2016, με την οποία άνοιγε η αγορά των φαρμακείων. Η μόνη διαφορά τώρα είναι ότι η εν λόγω τροπολογία περιέχει την προϋπόθεση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα προσδιορίζονται τα κριτήρια για την ίδρυση των φαρμακείων, με βάση και την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας το οποίο είχε απορρίψει την προϋπάρχουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία και επετράπη σε μη φαρμακοποιούς να ανοίξουν φαρμακεία.

Ειδικότερα, το ΣτΕ είχε κρίνει πως θέματα που αφορούν στην άσκηση του επαγγέλματος και τη λειτουργία του φαρμακείου ρυθμίζονται είτε με νόμο είτε με Προεδρικό Διάταγμα, και άρα δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης. Οπότε η ΚΥΑ κατέστη άκυρη και μαζί της «πάγωσαν» και οι διαδικασίες ίδρυσης φαρμακείων. «Βροχή τροπολογιών», μέσω των οποίων «διαγράφονται με φωτογραφικό τρόπο πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από συγκεκριμένες επιχειρήσεις» καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία.

Στην τροπολογία καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης φαρμακείου. Όπως αναφέρεται, η χορήγηση άδειας ίδρυσης σε νομικά πρόσωπα προβλέπεται μόνο για την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ).

Για τα φυσικά πρόσωπα αναφέρεται ότι η άδεια ίδρυσης μπορεί να χορηγείται τόσο σε φαρμακοποιούς όσο και σε μη φαρμακοποιούς και συμπληρώνεται ότι η δυνατότητα αυτή είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι «τα φαρμακεία αποτελούν ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η εμπορική εκμετάλλευση με την υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα». «Υπό το πρίσμα αυτό», συμπληρώνεται, «είναι δυνατή η συμμετοχή ιδιωτών – μη φαρμακοποιών, εφόσον διατηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις που έχουν ως στόχο την προστασία των καταναλωτών από την ανεξέλεγκτη διαθεσιμότητα των φαρμάκων, την ενδεχόμενη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της προκλητής ζήτησης – κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και εν γένει την προστασία του ασθενούς κατά τη χορήγηση φαρμάκων κατά την εκτέλεση συνταγών».

Στο μεταξύ έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που καυτηρίασε με ανακοίνωσή της τη «βροχή» τροπολογιών.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που δήθεν κόπτεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κατέθεσε για μια ακόμη φορά βροχή τροπολογιών σε ένα εντελώς άσχετο νομοσχέδιο που διαγράφουν με φωτογραφικό τρόπο πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από συγκεκριμένες επιχειρήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της Πειραιώς.

Καλεί δε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα «τις χριστουγεννιάτικες τροπολογίες».

Παράλληλα, ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο «να πει στους Έλληνες πολίτες ποιοι επιχειρηματίες ευνοούνται και για ποιον λόγο η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει σαν να ‘ναι Άγιος Βασίλης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here