Οι δανειστές χάνουν απ’ τα δάνεια στην Ελλάδα – Είναι μύθος ότι κερδίζουν

34
170

Εμείς οι Έλληνες ανέκαθεν είμαστε επιρρεπείς στην συνωμοσιολογία και στη μυθοπλασία. Επειδή ποτέ δεν πιστεύουμε ή δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι για τις δοκιμασίες και τα προβλήματά μας φταίμε εμείς οι ίδιοι, έχουμε την τάση να αποδίδουμε τις ευθύνες στους άλλους. Κι όποιος κατασκευάσει μια ιστορία που εμπλέκει ξένους «κακούς» κι «ύπουλους», που σε «σκοτεινές κάμαρες» ραδιουργούν εις βάρος του «περιουσίου λαού» των Ελλήνων, είμαστε έτοιμοι να τον πιστέψουμε. Ιδίως σε εποχές έκπτωσης αξιών, παρακμής και οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που ζούμε σήμερα.

Ετσι, λοιπόν, ένας από τους δημοφιλέστερους μύθους, που διοχετεύονται τεχνηέντως στην αποσβολωμένη, φοβισμένη και αποπροσανατολισμένη ελληνική κοινωνία του σήμερα και προσλάμβάνει, πλέον, διαστάσεις αναλλοίωτης αλήθειας, μολονότι δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, είναι ότι μέσω του Μνημονίου, της δανειακής σύμβασης και της τρόϊκας έχουμε αλυσοδεθεί από τους δανειστές μας, που μας πίνουν το αίμα επιβάλλοντας μας τοκογλυφικά επιτόκια, που καλείται να πληρώσει από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός.

Νομίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία είναι πεπεισμένη ότι αυτό ισχύει ως Ευαγγέλιο. Δεν το ψάχνει, δεν το ερευνά, αρκείται να πιστεύει ότι έτσι είναι επειδή αυτό μας βολεύει για να δικαιολογήσουμε τη σημερινή μας κατάντια.

Κι, όμως, αυτό απέχει έτη φωτός από την αλήθεια. Η αλήθεια, που δεν επιδέχεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή, είναι ακριβώς το αντίθετο. Οι δανειστές μας, που είναι το ΔΝΤ και οι εταίροι μας, κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, μας δανείζουν με πολύ χαμηλά επιτόκια. Ας δούμε γιατί. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας δανείζει με επιτόκιο 3,1%, που είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι δανείζονται οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ακόμα κι η Γαλλία. Μόνον η Γερμανία και 2-3 από τις πλουσιότερες χώρες του Βορρά δανείζονται με χαμηλότερο επιτόκιο.

Τα υπόλοιπα, πέραν του ΔΝΤ, δάνεια δίνονται μέσω της δανειακής σύμβασης από τα κράτη -μέλη της ζώνης του Ευρώ. Δηλαδή, εκτός από τις πλούσιες Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία κοκ και από τις φτωχότερες, όπως η Σλοβακία ή και από τις υπερχρεωμένες, όπως η Ισπανία κι η Ιταλία. Αυτές οι χώρες μας δανείζουν με επιτόκιο που, πλέον, έχει πέσει κάτω από το 4,5%. Δηλαδή, μας δανείζουν με επιτόκιο χαμηλότερο από ό,τι οι ίδιες δανείζονται από τις αγορές.

Όταν η Ιταλία μας δανείζει με 4,5%, για παράδειγμα, η ίδια δανείζεται από τις αγορές με επιτόκιο που προσεγγίζει το 6%. Δηλαδή, οι περισσότερες χώρες του ευρώ έχουν καθαρές απώλειες από τη δανειοδότηση της Ελλάδας. Αλλά ακόμα κι η Γερμανία, που μας δανείζει με καλύτερους όρους από ό,τι δανείζεται η ίδια, θα μπορούσε αυτά τα χρήματα να τα δανείζει σε άλλους με υψηλότερα επιτόκια. Δηλαδή, οι δανειστές μας χάνουν αντί να κερδίζουν, όπως είναι η διαδεδομένη αντίληψη στην Ελλάδα σήμερα. Και το κάνουν
ακριβώς στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης και για να μην καταρρεύσει η ζώνη του Ευρώ. Όμως, η αλήθεια αυτή, που αποτελεί γεγονός και δεν επιδέχεται οποιασδήποτε διάψευσης, απορρίπτεται μετά βδελυγμίας από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, που είναι πεπεισμένοι ότι οι δανειστές μας «μας ρουφούν το αίμα ως βρυκόλακες», όπως έχουν καταφέρει οι αντιμνημονιακοί, που επικρατούν προπαγανδιστικά στην κοινωνία σήμερα, να μας πείσουν.

Φυσικά, δεν είναι ο μόνος μύθος, που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Αλλά είναι ο πιο χαρακτηριστικός. Και το γράφω διότι άκουσα προσφάτως τον κ. Πάνο Καμμένο, αρχηγό του κόμματος «Ανεξάρτητοι Ελληνες», που δημοσκοπικά καταγράφει πολύ μεγάλα ποσοστά για νεοπαγές κόμμα, να προσπαθεί να εξηγήσει την εκτός πραγματικότητα αντίληψη του ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο ευρώ και ταυτόχρονα να διώξει την τρόϊκα και να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, με το επιχείρημα ότι δήθεν θα πείσει τους δανειστές μας να μειώσουν τα «τοκογλυφικά επιτόκια» που μας δανείζουν.

Δεν θέλω να αποδώσω κακόβουλη πρόθεση στον κ. Καμμένο. Αλλά μόνον άγνοια και ανοησία. Αλλά στις εποχές που ζούμε, οι αυθαίρετες αυτές επισημάνσεις, που ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν, οδηγούν τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς κι ένα βήμα πιο κοντά στην απόλυτη καταστροφή, που -φευ-, δεν έχει ακόμα αποφευχθεί.

34 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παραθετω το παρακατω link

  http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/123667/oi-germanoi-kerdizoyn-para-polla-apo-tin-ellada

  και ο καθε επισκεπτης του site μπορει να καταλαβει τι διαβαζει. Ειναι ευκολο επισης να δειτε αλλες πηγες στα Αγγλικα και Γερμανικα που ειναι πιο λεπτομερεις και συγκρινετε,,

  http://www.bbc.co.uk/news/business-13798000

 2. Κύριε Λοβέρδο, θα μας πείτε σας παρακαλώ και για τα όπλα που μας αναγκάζουν να αγοράζουμε για να μας δανείζουν με τόσο «προνομιακά» επιτόκια; Μας δανείζουν για να παίρνουμε τα όπλα τους, να στηρίζουμε τις τράπεζες και να παίρνουν πίσω εν μία νυκτί τα δανεικά λεφτά τους αφήνοντας χειρότερα χρέη.

  Μας ρώτησε κανείς πώς θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας πριν μας χώσουν έτσι μέσα στο βούρκο; Καλύτερα φτωχοί όλοι και ανεξάρτητοι, παρά φτωχοί και ραγιάδες. Γιατί πλούσιοι δε θα γίνουμε ποτέ.

 3. Ερώτηση: Βγάζοντας τα λεφτά που μας δίνει το ΔΝΤ (που ανακοίνωσε αύξηση εσόδων), από τα αυτά που μας δίνει η ΕΕ, πόσα δίνει η Γερμανία (που δανείστηκε με 0.14%) και πόσα η Σλοβακία? Ο κατά τα άλλα αντιπαθέστατος κ. Καμμένος λέτε να εννοεί τη Σλοβακία? Φτού ρε!

 4. Εκτιμώντας για πάρα πολλά χρόνια τόσο τον άνθρωπο όσο και λειτουργό της δημοσιογραφίας κ. Γ. Λοβέρδο, θα ήθελα να τον παρακαλέσω, με όλο το σεβασμό που τρέφω στο πρόσωπό του, να σταθεί ΕΠΑΞΙΑ στο επίπεδο που ο ίδιος έχει επιτύχει τόσα χρόνια με την αξιόλογη σταδιοδρομία του…

 5. Κύριε Λοβέρδο,

  Μολονότι πολύ μικρότερος και λιγότερο παιδευμένος θέλω να διαφωνήσω.

  1. Οι δανειστές μας δανείζουν με αυτά τα επιτόκια έμμεσα μέσω ΔΝΤ και όχι άμεσα γιατι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν αλυσιδωτές χρεοκοπίες άλλων χωρών.
  2. Σχετικά με την υπερχρέωση άλλων οικονομιών, δεν έχουν καμία σχέση με την Ελληνική και ούτε θα πρέπει να συγκρίνονται.
  α.Η Ιταλία έχει παραδοσιακά υψηλό χρέος χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα στο παρελθόν
  β. Η Ισπανία αν και κινδυνέυει με στεγαστική φούσκα έχει επενδύσει πολύ καλύτερα τα λεφτά απο τα κοινοτικά προγράμματα (όχι σε mercedes) και ακόμη σε περίπτωση χρεοκοπίας θα σταθεί πολύ πιο εύκολα στα πόδια της λόγο βιομηχανίας και αγροτικής παραγωγής σε σχέση με το Ελλαδισταν του Παπατσοχατζόπουλου, της μίζας και της ρεμούλας.

  Αν συγκρίνουμε λοιπόν , να συγκρίνουμε πορτοκάλια με πορτοκάλια και όχι μήλα με μπανάνες.

  3. Ξεχνάτε τα επιτόκια που είχαν τα Ελληνικά ομόλογα (short term) πριν το κούρεμα που δεν ηταν 3.1% όπως λέτε σήμερα αλλά αντίστοιχα και υψηλότερα του 6% της Ιταλίας σήμερα. Αυτά τα ομόλογα είναι ακόμη στα χέρια των εταίρων και της Ευρωπαικής Τράπεζας γιατί το κούρεμα έγινε μόνο στα ομόλογα που κρατούσαν ιδιώτες. Οι οποίοι ιδιώτες (τράπεζες) τώρα θα επαναχρηματοδοτηθούν απο τα λεφτά που δανειστήκαμε για να κινηθεί η οικονομία.

  4. Απο πότε ισχύει: επιτόκιο που δανείζε έμμεσα το ΔΝΤ μειον επιτόκιο που δανείζεται χώρα τις τελευταίες 2 βδομάδες ίσον κέρδος ή χασούρα. Ποιος οικονομολόγος σας το εξήγησε έτσι; Αυτό δεν στέκει.

  Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ο κύριος Πάνος Καμένος και το κόμμα του αλλά με ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μη πάρουν ούτε μια ψήφο. Έχω την εντύπωση ότι το άρθρο σας επιχειρεί να σπρώξει τον αναγνώστη προς τη ‘σίγουρη’ λύση του δικομματισμού και της απόλυτης καταστροφής. Οι εκλογές έρχονται, και χωρίς να έχω διαβάσει το βιογραφικό σας ή να ξέρω για εσάς μου φαίνεται ότι προωθείτε τους ίδιους που μας φτάσαν εδώ. ήμαρτον!

  Ευχαριστώ,
  Βαγγελης Μονογυιός

 6. Για να καταλάβω με το φτωχό μου το μυαλό…
  Η Ιταλία μας δανείζει με 4.5% κι αυτή δανείζεται με επιτόκιο 6%. Με μία απλή αφαίρεση που πλέον τη διδάσκουν στα νήπια, η Ιταλία δανείζεται με 6% – 4,5%=1,5%. Άρα ουσιαστικά, καλύπτοντας το 4,5% από εμάς, δανείζεται με 3% λιγότερο από την Ελλάδα…
  Αν κάνω λάθος να το παραδεχτώ…Αν όχι, τότε σας καλώ εσάς να παραδεχτείτε το λάθος σας…

 7. Αλλά στις εποχές που ζούμε, οι αυθαίρετες αυτές επισημάνσεις, που ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν, οδηγούν τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς…..
  αυτό να το γράφεις για τα καθεστωτικά σου κείμενα και τις ανακρίοβειες που λες..όσο και αν προπαγανδίσεις το μνημόνιο και την δήθεν βοήθεια των «φίλων» μας, σε έχουμε πλέον καταλάβει και η περιφρόνηση μας απέναντι σου είναι πλέον φανερή….βρήκες ευκαιρία να γ΄ραφεις κάπου, κάτι μήπως και εσύ πάρεις θέση στο μελλοντικό «μοίρασμα»….κατάντια..

 8. Δόξα το θεό και κάποιος που βλέπει τα πράγματα απ’την πλευρά των δανειστών, των πραγματικών θυμάτων αυτής της τραγωδίας άλλωστε.

 9. poli kalo kai to simerino sou arthro.panta oi ksenoi ftene gia ta xalia mas giati mas zilevoun,epidi eimaste oreoi kai mages.distixws pano ston thimo tous oi ellines,pou exoun kai dikio,empistevonte mpourdologous kai tsampa mages san ton kammeno.antonis new york

 10. Αν δεν μας «δανειζαν» ποιος θα εχανε?

  Πραγματικα,τα παιδια μας κυριολεκτικα δεν εχουν βιβλια να μαθουν προσθεση,σε λιγο θα πεθαινουμε απο πυρετο με το συστημα υγειας και την καταντια του,για ενα κεραμμυδι πανω απο το κεφαλι μας δεν μιλαω καν,εχει ηδη γινει ονειρο θερινης νυχτος,κι εσεις θελετε να πουμε κι «ευχαριστω» στο συστημα που μας εφερε εδω για τις «θυσιες» που κανει?

  Εμ βεβαια….ετσι πρεπει,να μην εχουμε καμια αμφιβολια οτι πιστευετε οτι ειμαστε,ουτε καν ζωα….αντικειμενα.Ακομα και στα ζωα σας,καλυτερα θα συμπεριφορεσαστε.

 11. Κύριε Λοβέρδο και αγαπητοί αναγνώστες,

  πρέπει να συμφωνήσουμε ΟΛΟΙ όσον αφορά κάποια γεγονότα που έχουν συμβεί.
  (οι παρακάτω σκέψεις είναι στα πλαίσια του συστήματος στο οποίο ζούμε, οι προσωπικές απόψεις μπορεί και να είναι διαφορετικές)

  Επί 30 χρόνια ψηφίζουμε λάθος ανθρώπους που εφαρμόζουν λάθος πολιτικές. Δηλαδή ψηφοφόροι και βουλευτές σε ένα διαρκές παιχνίδι συναλλαγής και διαφθοράς. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία ενός τεράστιου σπάταλου κομματικού κράτους. Ενός κράτος που δεν επιτελεί σχεδόν κανέναν απ’ τους σκοπούς του. Και που φυσικά δεν μπορεί να συντηρηθεί. Με σκανδαλώδη προνόμια σε επιλεγμένες συντεχνίες που είναι απαραίτητες στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Με κατασπατάληση σε ημετέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινοτικών πόρων. Έφαγαν, έφαγαν, έφαγαν …

  Και με μία αστική τάξη της αρπαχτής (η πλειοψηφία). Με αναπτυξιακούς νόμους των επιδοτήσεων και των θαλασοδανείων. Με κυρίαρχα τα πρότυπα του εύκολου πλουτισμού και του δημοσίου υπαλλήλου που αράζει και δεν τον ενοχλεί κανένας. Και η φοροκλοπή και φοροδιαφυγή να οργιάζει (ακόμα).

  Με ετήσιους κρατικούς προϋπολογισμούς ελλειμματικούς που πάντα έπεφταν έξω και χρειαζόμασταν επιπλέον δανεισμό. Κι όλα αυτά σ’ ένα περιβάλλον επιταχυνόμενης αποβιομηχάνισης της χώρας και μείωσης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

  Ως εδώ πιστεύω ότι συμφωνούμε ΟΛΟΙ. Θέλω να πιστεύω επίσης ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και θέλουμε να αλλάξουμε. Και να αποδώσουμε ευθύνες.

  Αποδίδω λοιπόν τεράστια ευθύνη (τη μεγαλύτερη) τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ που κυβέρνησαν τον τόπο και παγίωσαν αυτές τις νοοτροπίες. Πως θα γίνει αυτό; Απλά δεν θα τους ψηφίσω. Δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου τι λένε προεκλογικά. Πως να το πω πιο απλά; Δεν εμπιστεύομαι για καπετάνιο κάποιον που ενώ έβλεπε το παγόβουνο αυτός οδηγούσε το πλοίο κατά πάνω του.

  Πάμε στους δανειστές τώρα. Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά τα πράγματα για μένα είναι απλά. Όπως έχει ευθύνη ένα πιστωτικό ίδρυμα που παρακαλάει έναν άνεργο να του δώσει ένα καταναλωτικό δάνειο με επιτόκιο 5πλάσιο απ’ τα επιτόκια καταθέσεων, την ίδια ευθύνη έχει και όποιος δανείζει ένα κράτος με φθίνουσα παραγωγή και τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο και στον κρατικό προϋπολογισμό και μάλιστα με τοκογλυφικά επιτόκια (δεν αναφέρομαι στην τελευταία δανειακή σύμβαση, αλλά σε όσες προηγήθηκαν αυτής και δημιούργησαν αυτό το αβάσταχτο χρέος). Κι όλα αυτά γιατί; Για να υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα ώστε οι πλούσιες εξαγωγικές χώρες να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Αφού οι δανειστές κόπτονται να μη χάσουν τα χρήματά τους, θα έπρεπε από πολύ νωρίς να φρόντιζαν γι’ αυτό, με μείωση των επιτοκίων, με μέτρα ήπιας προσαρμογής αλλά και μέτρα ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, ώστε να δημιουργείται ο πλούτος και να εξασφαλίζονται τα τοκοχρεολύσιά τους. Αντ’ αυτού τι είδαμε; Πολύ καλές αξιολογήσεις απ’ τη Goldman Sachs πρωτίστως και ένταξη στο ευρώ ακολούθως. Όλα καλά κι όλα ανθηρά δηλαδή.

  Αποδίδω λοιπόν ευθύνη με δόλο στους δανειστές. Πως θα γίνει αυτό; Απλά δεν θα ψηφίσω κανένα κόμμα που έχει νούμερο ένα στην ατζέντα του την προτεραιότητα της εξόφλησης στην ώρα του, κάθε τοκοχρεολυσίου (νομίμου ή επαχθούς), χωρίς πρώτα ο λαός να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες διαβίωσης. Τα δάνεια (αφού ελεγχθούν) μπορούν να περιμένουν. Ας εγγράψουν και καμιά ζημιά. Έτσι κι αλλιώς φούσκες δημιουργούσαν.

  Τέλος ξαναγυρνώντας στους δικούς μας κυβερνώντες της καταστροφής που έχουν κάνει πράξη το άσμα «όπου φυσάει ο άνεμος πάω» και κάνουν ό,τι τους λένε χωρίς κανένα σχέδιο για το που πάμε, θέλω να τους πω έναν ακόμη λόγο για τον οποίο εγώ προσωπικά δεν θα τους ψηφίσω. Πριν κάμποσα χρόνια δημιούργησαν το ΑΣΕΠ μέσω του οποίου θα γινόταν σταδιακά οι προσλήψεις στο δημόσιο είτε με γραπτούς διαγωνισμούς είτε με κάποια κριτήρια για θέσεις που υπήρχαν κενά. Κάποιοι το πιστέψαμε, διαγωνιστήκαμε και προσληφθήκαμε. Με συγκεκριμένες αποδοχές και συγκεκριμένο αντικείμενο. Και ρωτώ τα σαΐνια μας. Τι φταίει κάποιος βρε ανεγκέφαλοι σαλτιμπάγκοι της πολιτικής αν εσείς για να κάνετε το κουμάντο σας διορίσατε δια της πλαγίου στο δημόσιο άλλες 300000 τουλάχιστον δημοσίους υπαλλήλους συν τους υψηλόμισθους των ΔΕΚΟ και τώρα τους αντιμετωπίζεται όλους το ίδιο; Οριζόντιες περικοπές σκεφτήκατε λοιπόν ως το πιο δίκαιο έτσι;

  Ε, λοιπόν οριζόντιες περικοπές στην ψήφο μου θα κάνω κι εγώ.

 12. Κύριε Λοβέρδο, με αφορμή την προτελευταία παράγραφο του κειμένου σας που αναφέρεστε στον κ. Καμένο, αντέγραψα και επικολλώ 3 παραγράφους από το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του που ανήρτησαν στην ιστοσελίδα τους.
  ……………..
  Καταγγελία Μνημονίων και Δανειακών Συμβάσεων

  Καταγγελία Μνημονίου Ι και ΙΙ, Καταγγελία των αντίστοιχων Δανειακών Συμβάσεων
  και Κατάργηση όλων των σχετικών Εφαρμοστικών Νόμων.
  Οι ανωτέρω καταγγελίες θα γίνουν μόνον εφόσον περιέλθει ο έλεγχος της ΤτΕ στο
  Ελληνικό Δημόσιο, αφού η ΤτΕ λειτουργεί ως αντιπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου στις σχετικές συμβάσεις, ενώ θα έχει ήδη τεθεί το ζήτημα των Γερμανικών
  Αποζημιώσεων στα αρμόδια Διεθνή Δικαστήρια και τη Διεθνή Κοινότητα και θα έχει
  προηγηθεί η Ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, η εξασφάλιση βραχυπρόθεσμης
  ρευστότητας και εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου και
  μετά την ολοκλήρωση του λογιστικού ελέγχου του Δημοσίου Χρέους, με τον
  προσδιορισμό του επαχθούς και επονείδιστου μέρους αυτού, προκειμένου η Ελλάδα να έχει στη διάθεσή της ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα και εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης, για να μη διακινδυνεύσει η ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου, οι εισαγωγές και η καταβολή μισθών και συντάξεων.

  Επαναπροσδιορισμός του Δημοσίου Χρέους

  Άρνηση αποδοχής και μονομερής διαγραφή του εεπαχθούς και επονείδιστου Δημοσίου Χρέους, αναστολή της περαιτέρω εξυπηρέτησής του, επαναπροσδιορισμός του ύψους, του τρόπου και του χρόνου εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους από μηδενική βάση, καθορίζοντας το ανώτατο όριο της ετήσιας αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων σε ποσοστό 7%-10% επί του ΑΕΠ, προκειμένου να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της εξυπηρέτησης του.

  Κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού στην ΤτΕ
  Κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους, που συστήθηκε με το άρθρο 4 του Νομοσχέδιου για την κύρωση της Συνθήκης που θεσπίζει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (28/03/2012), τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, ενώ απαγορεύεται να διενεργείται οποιαδήποτε άλλη πληρωμή και για οποιοδήποτε σκοπό, εκτός της πληρωμής χρεολυσίων και τόκων όλων των δανείων και των υπολοίπων δαπανών για την εξυπηρέτηση Δημοσίου Χρέους. Σκοπός των ανωτέρω τριών δράσεων είναι η άμεση επανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας του Ελληνικού Δημοσίου, ο έλεγχος των εσόδων και ο επαναπροσδιορισμός της Εθνικής οικονομικής και φορολογικής πολιτικής από μηδενική βάση, με πρωταρχικό στόχο τη διαφύλαξη του Δημόσιου Συμφέροντος της Ελλάδος.
  …………………….
  Δεν τα σχολιάζω, αφήνω τους αναγνώστες να τα διαβάσουν και να κρίνουν.

  Κλείνω με ένα προσωπικό σχόλιο – προτροπή προς εσάς. Σαν δημοσιογράφο σας παρακολουθώ και σας σέβομαι. Σε πολλές από τις θέσεις σας με βρίσκεται σύμφωνο. Εύχομαι η ενασχόλησή σας με την πολιτική να παραμείνει στο επίπεδο της δημοσιογραφίας. Ελπίζω να μην αποκτήσετε ποτέ θέση πολιτικής ευθύνης στην κεντρική εξουσία και μάλιστα θέση θα πρέπει να κάνετε διαπραγματεύσεις με τους ξένους εταίρους μας.

  Για το καλό μας.

 13. Λάθος τα καταλάβατε κύριε Λοβέρδο.Όλοι οι έλληνες ξέρουμε ότι οι δανειστές χάνουν τα χρήματα τους αλλά τους το κρύβουμε τόσο καιρό για να συνεχίσουν να μας δανείζουν.Μάλιστα παριστάνουμε τους ανέργους και τους φτωχούς για να τους ξεγελάμε για χρόνια ακόμα αλλά έρχεστε εσείς με αυτό το άρθρο και τα χαλάτε όλα.Αποσύρετε αυτό το άρθρο λοιπόν διότι μπορεί να το διαβάσουν οι δανειστές μας και να αποκαλυφθεί το εθνικό μας μυστικό. Υ.Γ.Σοβαρά αποσύρετε το άρθρο γιατί ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.

 14. Αλήθεια θεωρείτε ότι οι αναγνώστες σας είναι τόσο αδαείς; Αλήθεια η δανειακή σύμβαση είναι μόνον τα επιτόκια; Δεν είναι και οι υποχρεώσεις σχετικά με την εφαρμογή αυτής της άδικης και νεοφιλελεύθερης πολιτικής; Το πιο ξεκαρδιστικό είναι ότι οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί είναι στα χέρια των αντιμνημονιακών. Κάνετε μια πρόταση στο Λαζόπουλο για να γράψετε ευθυμα κείμενα. Έχετε πολύ καλή και αυφάνταστη πένα

 15. Σας ενοχλεί όλους η δημοσκοπηκή άνοδος του Καμένου και όχι η θέση του σχετικά με την Ευρώπη και το ευρω.Γιατί δεν μιλάς και για τα άλλα αντιμνημονιακά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ ΛΑΟΣ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ κα;

 16. «χανει» καποιος που δανειζει με επιτοκιο … το ακουσαμε και αυτο
  δν θα αποδωσω κακοβουλη προθεση στο λοβερδο … μονο αγνοια και ανοησια !!!

 17. Και μόνο το γεγονός ότι υποτιμάς κατά αυτό τον τρόπο την νοημοσύνη του μέσου Έλληνα με αυτό το κείμενο δείχνει πόσο σάπιο και εκτός πραγματικότητας είναι το πολιτικό σύστημα , καθώς και τα κατευθυνόμενα από αυτό μέσα μαζικής πααραπλάνησης, στην χώρα μας. Δυστυχώς κάποιοι πιστεύουν ακόμα την προπαγάνδα σας και θα ψηφίσουν και πάλι τους προστάτες και χορηγούς σας….

 18. Γιατί δεν δημοσιεύσατε προηγούμενο σχόλιο μου που είχε και ένα απόσπασμα από άρθρο του Γ.Β στην εφημερίδα Κ. ( βλέπετε τώρα δεν γράφω ονόματα αν αυτό ενοχλούσε ) που δημοσιεύτηκε στις 29/4/1941; Είναι κακό να θυμόμαστε ότι κατά τη Γερμανική κατοχή άλλοι κατεβάζανε τη σβάστικα από την Ακρόπολη και άλλοι καλωσόριζαν τους Γερμανούς;. Όσα σχόλια δεν δημοσιεύετε δώστε τα τουλάχιστον να τα διαβάζει ο κ. Λοβέρδος

 19. Κύριε Λοβέρδε,

  να κάτι πιο χειροπιαστό:

  «ΕΤΕπ: Εφεξής, όλα τα δάνεια με «ρήτρα δραχμής» και υπό αγγλικό δίκαιο, -καλώς την’α, κι ας άργησε…»- http://gkdata.gr/?p=15865

  Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ζητάει στις νέες δανειακές συμβάσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις εξασφαλίσεις για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

  Η αρχή έγινε με τη ΔΕΗ, όταν προ 15ημέρου η διοίκηση της Επιχείρησης άρχισε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για την υπογραφή ενός δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη.

  Η πλευρά της ΕΤΕπ έθεσε για πρώτη φορά στη διοίκηση της ΔΕΗ δύο νέους όρους για τη σύναψη του δανείου. Ο πρώτος αφορούσε την πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη είτε της διάλυσης της Ευρωζώνης και ο δεύτερος την υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής.

  Read more…

  Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ζητάει στις νέες δανειακές συμβάσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις εξασφαλίσεις για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

  Η αρχή έγινε με τη ΔΕΗ, όταν προ 15ημέρου η διοίκηση της Επιχείρησης άρχισε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για την υπογραφή ενός δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη.

  Η πλευρά της ΕΤΕπ έθεσε για πρώτη φορά στη διοίκηση της ΔΕΗ δύο νέους όρους για τη σύναψη του δανείου. Ο πρώτος αφορούσε την πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη είτε της διάλυσης της Ευρωζώνης και ο δεύτερος την υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής.

  Read more…http://gkdata.gr/?p=15865

 20. Όπως λέει και η Ελληνοφρένεια……….. Μπράβο (κλαπ, κλαπ, κλαπ, κλαπ). Πραγματικά αυτό το άρθρο να το στείλετε μεταφρασμένο στην Ε..Ε. και το Δ.Ν.Τ. μεταφρασμένο να τα αναρτήσουν να σταματήσουν οι αδαείς να τους κατηγορούν.
  Και εν κατακλειδι αυτό που σκέπτονται όλοι οι Έλληνες δεν είναι ότι αυτοί είναι κακοί (αν και έχουν μερίδιο ευθύνης) αλλά γιατί οι δικοί μας δανείζόντουσαν χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην δική μας ζωή. Και επιπλέον γιατί όταν πήγαν να διαπραγματευτούν (χαχαχαχχαχα) ήταν ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ yes man…..

 21. Ντροπή και αίσχος απλά! Μνημείο προπαγάνδας, κακής πληροφόρησης ή εσκεμμένης απόκρυψης της αλήθειας. Μια τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια στήριξης του μνημονίου από έναν άνθρωπο που την ώρα που εκατομμύρια συμπολίτες του πεινάνε στηρίζει τον Τόμσεν και την παρέα του με στόχο τι; τον οριστικό θάνατο ίσως. Πραγματικά κ. Λοβέρδο με το συγκεκριμένο άρθρο ξεπεράσατε τον εαυτό σας. Μείνατε στην ιστορία σαν ο άνθρωπος που υποστήριξε τόσο απροκάλυπτα μία από τις πιο ληστρικές δανειοδοτήσεις σε βάρος μάλιστα της πατρίδας του. Οι ίδιοι οι Γερμανοί μάλιστα προσφάτως δήλωσαν ότι από την ελληνική κρίση μόνον τον τελευταίο καιρό έχουν κερδίσει 400 εκ. ευρώ. Είναι οι ίδιοι που ο πολύς κ. Λοβέρδος τονίζει διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του ότι ζημιώνονται «οι άνθρωποι»! Πραγματικά ούτε ο ίδιος ο Τόμσεν και ο Ράϊχεμπαχ δεν θα έγραφαν τέτοιο άρθρο. Μόνο που δεν καταλαβαίνετε κ. Λοβέρδο ότι στην απόγνωσή σας να «σώσετε» ό τι μπορείτε από το σύστημα που υποστηρίζετε, σπρώχνετε όλο και περισσότερο κόσμο στον να ψηφίσει υπέρ της οριστικής συντριβής αυτής της δανειακής σύμβασης. Έχετε γράψει και άλλα «αριστουργήματα» αλλά με το συγκεκριμένο σίγουρα μείνατε στην ιστορία! Θα σας κυνηγά αιωνίως. SCRIPTA MANENT εξάλλου…

 22. Πώς λέει το τραγούδι? Ψέματα – ψέματα, πες μου πως είναι ψέμα…

  Αφού ως Έλληνες κατ’ εσάς φταίμε οι ίδιοι, γιατί τα δύο τρίτα του χρέους συνίσταται από τοξικά ομόλογα τρίτων χωρών? Το αγνοείτε ή το αμφισβητείτε? Γιατί τότε και πώς το χρέος μας από 110 δις το 2009 έφτασε τα 355 δις (υπερτριπλάσιο) με μια κυβέρνηση που αντίθετα με τις σπάταλες κυβερνήσεις του παρελθόντος «βγάζει κι από τη μύγα ξύγκι»? Πώς αυξάνεται συνεχώς το έλλειμα με αιματηρή οριζόντια περικοπή δαπανών που έχει γονατίσει το μέσο Έλληνα? Πώς γίνεται όσο παραπάνω πληρώνουμε τόσο περισσότερα να χρωστάμε? Δεν πάει άλλο με το παραμυθάκι σας γιατί ο δράκος πεθαίνει.
  Γιατί να χαιρόμαστε αν μας δανείζουν με χαμηλά (όπως ψευδώς ισχυρίζεστε, αφού το ονομαστικό της ΕΚΤ δεν υπερβαίνει ΠΟΤΕ το 1%) επιτόκια, όταν δεν θα έπρεπε να δεχτούμε ΚΙ ΟΥΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ δανεισμό για τη δημοσιονομική μας πολιτική. Αποδεδειγμένα τα κρατικά έσοδα ΕΠΑΡΚΟΥΝ για μισθούς – συντάξεις – επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις – έργα. ΠΑΓΩΜΑ δανείων επ’ αόριστον χρειαζόμασταν (για να μην ανοίξω το μεγάλο κεφάλαιο της αμφισβήτησης του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που προήλθε επίπλαστα ως τοξικό χρέος ξένων με την – αφιλοκερδή??? – συνάινεση ντόπιων «πολιτικών»). Θα μπορούσαν να γραφτούν σεντόνια κειμένων που να καταρρίπτουν κάθε παραμικρό σας επιχείρημα υπέρ του δρομολογηθέντος δρόμου της εθνικής ενοχής, εθνικής ταπείνωσης και απαξίας. Έχει νόημα να σας πείσω? Ούτε σεις πείθετε κανέναν πλην ίσως ελάχιστων αφελών.
  Αποδεικνύετε με το παρόν άρθρο την μετεξέλιξή σας σε ανδρείκελο γνώμης των καταρρέοντων γιγάντων του δικομματισμού, και ως τέτοιο θα καταρρεύσετε μαζί τους. Κρίμα γιατί κάποτε οι απόψεις σας είχαν ενδιαφέρον. Τότε όμως ήταν ΔΙΚΕΣ σας…

  ΥΓ. Και ΝΑΙ όσο κι αν δεν το πιστεύετε οι δανειστές κερδίζουν και έχουν ΗΔΗ κερδίσει πολλά χρήματα ΜΕΤΡΗΤΑ και το ομολογούν οι ίδιοι. Γιατί αντίθετα με μας αυτοί δεν εισπράττουν τα χρήματα τους στο μιλητό, ως λογιστικά μεγέθη (όπως παίρνουμε εμείς τα δάνεια με μεταφορά αριθμών από ένα λογαριασμό στον άλλο), αλλά σε ΖΕΣΤΟ χαρτονόμισμα.

 23. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΟΣ ΨΑΡΑ ΝΑ ΑΝΑΛΥΕΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΣΤΑ ΙΜΑΛΑΪΑ…ΣΤΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΙ ΚΟΣΜΟ. ΔΕ ΘΑ ΜΠΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ (ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. ΑΝ ΤΑ ΠΑΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΝΟΜΠΕΛ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΤΡΑΧΑΝΟΠΛΑΓΙΑ. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΕΒΛΗ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ, ΤΗΝ ΕΚΤ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΟΛΟΓΙΑ. ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΧΩ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΟ.
  ΠΑΝΤΩΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ (ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ) ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΤΩΧΕΥΕΙ ΟΠΩΣ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ…ΚΤΛ ΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΖΑΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ. ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ.

 24. Τους κακόμοιρους τους δανειστές που χάνουν απο τους κακούς Έλληνες!!! Μια λίστα δημοσιογράφων που τα παίρνουν απο το Δ.Ν.Τ μήπως εχει πέσει αγαπητέ Λοβέρδε στην αντιληψή σου;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here