Ντάριο Φο-Ορχάν Παμούκ, «κακά παιδιά» με Νόμπελ

0
25

Το 1997 η Σουηδική Ακαδημία απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Ντάριο Φο, γιατί μαζί με την Φράνκα Ράμε, ηθοποιό και συγγραφέα, συνεχίζοντας την παράδοση των μεσαιωνικών giullari, περιγελά και καυτηριάζει την εξουσία, αποκαθιστώντας έτσι την αξιοπρέπεια των καταπιεσμένων, ταπεινών ανθρώπων.

Το Βατικανό αντέδρασε τότε έντονα, γιατί θεώρησε ότι ο Ντάριο Φο με το ανίερο έργο του Mistero Buffo δεν επιχειρεί απλώς την αφαίρεση της ιερότητας ενός Ποντίφικα, αλλά την κατάλυση μιας ηθικής, και η Φράνκα Ράμε δέχθηκε για το ίδιο έργο άθλια επίθεση βιασμού.

Λίγα χρόνια αργότερα, η ίδια Ακαδημία βράβευσε τον Τούρκο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, γιατί με τα βιβλία του εκφράζει μια πολυπολιτισμική αντίληψη, τη δυνατότητα, δηλαδή, συνύπαρξης της δυτικής και ανατολικής κουλτούρας και επομένως τη δυνατότητα αλλά και τη σκοπιμότητα ενσωμάτωσης της χώρας του στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μετά τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό της.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη χώρα του ο Παμούκ, δέχθηκε, όπως και ο Ντάριο Φο, τα βέλη εθνικιστών και θρησκόληπτων για τη βράβευση στο πρόσωπό του της ελευθερίας της έκφρασης και της ανοικτής αντίληψης περί θρησκείας. Εγκατέλειψε την πατρίδα του και έφυγε στην Αμερική, προκειμένου -όπως ο ίδιος είπε- να διατηρήσει την ακεραιότητά του.

Ο Ορχάν Παμούκ ήρθε στην Αθήνα, μίλησε και ενθουσίασε το ακροατήριο για το ρόλο του συγγραφέα, που πιστεύει ότι είναι «οι ζωές των άλλων», όπως η ομότιτλη κινηματογραφική παρουσίαση του έργου του, που είχε συναρπάσει πριν λίγα χρόνια το ελληνικό κοινό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤετράπτυχο προς νέες δημοτικές αρχές
Επόμενο άρθρο35ωρο: Μόδα ήταν και πέρασε!
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here