Δε μπορεί ο Γιώργος. Ούτε με λεφτά του Θεού!

51
2841

Πριν ξεκινήσει η περιπέτειά του στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ της Νέας Υόρκης, είχα την ευκαιρία να υποβάλω στον Ντομινίκ Στρος Καν, ένα απλό και εύκολο, όπως του είχα πει, ερώτημα. Τον είχα ρωτήσει «εάν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει»…

Γέλασε στην αρχή, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι, αλλά στη συνέχεια απάντησε με τη σοβαρότητα που τον διέκρινε όταν ασχολείτο με θέματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «χρειάζεται να πράξει η ελληνική κυβέρνηση όσα είχε υποσχεθεί και, βέβαια, να υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει έναντι των δανειστών της».

Λίγο αργότερα, μία σημαντική πηγή του ΔΝΤ με πληροφορούσε πως είχε στο μυαλό του «ένα εκπληκτικό σχέδιο», που θα παρουσίαζε στην Άνγκελα Μέρκελ και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να συγκρατηθεί η κρίση στην Ελλάδα, ώστε να επιλυθεί πιό εύκολα, και να μην επεκταθεί στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Καθ’ οδόν προς την Ευρώπη, ο Στρος Καν έκανε το καθιερωμένο πέρασμα από το ξενοδοχείο Σοφιτέλ και «τα υπόλοιπα», όπως συνηθίζουν να λένε οι αναλυτές, «θα τα γράψει η ιστορία»…

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο τότε γενικός διευθυντής του Ταμείου, δεν παρουσίασε το φιλόδοξό σχέδιό του ούτε στην Καγκελάριο της Γερμανίας, ούτε στους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα η κρίση να έχει επεκταθεί όχι μόνο σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά να απειλεί το παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα, εκτός του Στρος Καν που πίστευε στο σχέδιο του, εάν η υλοποίησή του θα έσωζε την ελληνική οικονομία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο «παρά ένα» και δύσκολα θα ανακαλύψει κανείς έστω και ένα εκ των ειδικών, που θα στοιχηματίσει ότι «θα τα καταφέρει».

Οι λόγοι είναι πολλοί και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.

Ο πρώτος και βασικός είναι ότι την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, φέρει ο πρωθυπουργός της. Και δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία ότι είναι «θύμα» του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών, τον οποίο άλλαξε με συνοπτικές διαδικασίες όταν προφανώς αντιλήφθηκε -ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου- πως η χώρα βρισκόταν σε χειρότερη μοίρα. Από την στιγμή που επέλεξε την οδό του ΔΝΤ και, μάλιστα, πολύ πριν υποβάλει την αίτηση, έπρεπε να ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά. Δέχομαι ότι τον κατηγορούν πως δεν σκαμπάζει οικονομικά, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να επιβάλει στους υπουργούς που ανέλαβαν το βάρος της εφαρμογής του Προγράμματος να κάνουν την δουλειά τους. Δεν το έπραξε και ανάγκασε τον Στρος Καν, στις αρχές του Δεκέμβρη του 2010 να διαρρεύσει ο ίδιος την δυσαρέσκειά του και να τον κατηγορήσει  για παντελή έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησής του.

Ο κ. Παπανδρέου ελέγχεται και για το γεγονός της προσφυγής στο Ταμείο, αλλά και για το ότι απωλέσθηκαν 16 ολόκληροι μήνες, χωρίς να γίνει στην κυριολεξία τίποτα. Απλά προστέθηκαν άλλα 100 δισεκατομμύρια ευρώ στο ήδη δυσβάστακτο χρέος της Ελλάδας. Θα διακινδυνεύσω να ισχυριστώ ότι ο πρωθυπουργός θα έχει την τύχη του ομολόγου του της Ισλανδίας εάν αποδειχθεί η καταγγελία που έκανε στην «Ελευθεροτυπία» η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά, η οποία ισχυρίστηκε ότι «το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat, διότι έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας». Εμένα, πάντως, δεν με έπεισε η διάψευση του κ. Παπακωνσταντίνου, και καταθέτω την άποψή μου δημόσια, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που άκουσα για τα «μαγειρέματα» των αριθμών, τον Οκτώβριο του 2009. Ο κ. Καραμανλής αφαιρούσε πόντους και ο κ. Παπανδρέου πρόσθετε…

Ο πρωθυπουργός ελέγχεται και για κάτι άλλο εξίσου σημαντικό: Εάν ερευνήσει κάποιος τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέρασαν παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες, θα διαπιστώσει πως ο ελληνικός λαός ήταν ο μόνος που έδωσε την ευκαιρία στον ηγέτη του να επιβάλει τα τρομακτικά μέτρα του Μνημονίου αδιαμαρτύρητα.

Οι πρώτοι μήνες κύλησαν χωρίς σοβαρές διαμαρτυρίες και ο λαός άρχισε να κινητοποιείται όταν αντιλήφθηκε πως του πετσοκόβουν μισθούς και προνόμια, χωρίς οι θυσίες του να πιάνουν τόπο. Εάν δεν εφαρμόστηκε το Μνημόνιο το 2010, όταν ο κόσμος δεν διαμαρτυρόταν, είτε κυριαρχημένος από σοκ είτε και από κάποιες ενοχές που του μετέφεραν στις πλάτες του οι πολιτικοί, θα εφαρμοστεί τώρα που οι Ελληνίδες και οι Ελληνες ανέβηκαν στα κάγκελα; Αποκλείεται…

Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον αδιεξόδου, το οποίο -με τα σημερινά δεδομένα- είναι αξεπέραστο. Δεν υπάρχει περίπτωση, ακόμα και εάν εμφανιστεί ο Θεός ο ίδιος μεταφέροντας σακούλες με 400 δισ. ευρώ ως δώρο στην Ελλάδα, να μπορέσει ο σημερινός πρωθυπουργός να διαχειριστεί την φοβερή κρίση που μαστίζει τη χώρα. Δεν πρόκειται για θέμα ανικανότητας, όπως ισχυρίζονται πολλοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Εχει κάψει ο ίδιος το χαρτί του και το χειρότερο που του συμβαίνει είναι ότι ουδείς τον εμπιστεύεται να οδηγήσει το καράβι της Ελλάδας σε απάνεμο λιμάνι. Ούτε ο λαός, ούτε οι δανειστές που επέλεξε με δική του αποκλειστικά απόφαση και ευθύνη. Ετσι, για να το πούμε πιό απλά, δεν μπορεί…

@mignatiou

51 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αν δεν ξέρεις σε τι οφείλεται η Κρίση, τι μέτρα να πάρεις;
  Η Κρίση είναι συστημική…

  “Πτωχοτραπεζοκρατία εναντίον Ανάκαμψης”, by Βαρουφάκης
  @
  “Η πλάνη και η Jutta”

  Εν αρχή ην η Κρίσις. Ακολούθησε η Πίστις. Κι όταν αυτή κατέρρευσε ήρθε η Πλάνη. Και χρειάστηκε μία Φινλανδή ονόματι Jutta για να την ξεσκεπάσει και να θέσει την Ευρώπη προ της πραγματικότητας που την περιμένει αυτό το Φθινόπωρο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

  Η Κρίση σε δέκα επεισόδια

  1. Μάιος 2010. Μέρες Μνημονίου, με τα πανάκριβα δάνεια, τις αστείες προβλέψεις και την πρωτοφανή εν καιρώ ύφεσης λιτότητα που αποτέλεσε το αντίτιμο για τα δάνεια – τον αμίμητο εκείνο συνδυασμό που, με στόχο την μείωση του χρέους, το γιγάντωσε με ρυθμούς που δεν έχει ξαναδεί η Παγκόσμια Οικονομική Ιστορία.

  Ανάγνωση του υπολοίπου… http://gkdata.wordpress.com/2011/09/15/%CF%80%CF%84%CF%89%CF%87%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B1%CE%BC/

 2. Ωραία, βρήκες τον αποδιοπομπαίο τράγο.
  Ας κάνουμε αύριο και την θυσία να τελειώνουμε.
  Αλλά αν μεθαύριο αναγκαστείς να γράψεις τα ίδια και για τον επόμενο ποιός από όσους θα θυμούνται το κείμενο σου θα σε πιστέψει?
  Άρα να εύχεσαι να έχουμε ξεχάσει όσα γράφεις σήμερα.
  Γιατί και ο επόμενος τα ίδια θα κάνει …
  Έκτός κι αν αυτού θα του χαριστείς …
  Για μας πάντως είτε ο ένας είτε ο άλλος κυβερνούν δεν θα υπάρχει διαφορά …
  Γιατί εμείς δεν θα ψηφίσουμε για να βγεί ο άλλος … ή οι άλλοι …

  http://kosmaspavlidis.blogspot.com

 3. Κύριε Ιγνατίου

  Δεν γνωρίζω πόσο η στιγμή είναι η κατάλληλη , ένας δημοσιογράφος να παρουσιάζει ετεροχρονισμένα -εννοώ απ’την ημερομηνια του ρεπορτάζ- απόψεις επιζήμιες για την οικονομία της χώρας του.(Εκτός και αν δεν την θεωρείται την Ελλάδα δική σας χώρα).
  Απ’την άλλη οι πληροφορίες που αναφέρονται στο αρθρο σας ό,τι οι ελληνικές κυβερνήσεις -σημερινή και προηγούμενη-έπαιζαν σκόπιμα με τα νούμερα του ελλείμματος είναι προκλητικές τουλάχιστον πριν αποδειχθεί του λόγου το αληθές.

 4. ΕΥΣΤΟΧΟ ΆΡΘΡΟ ΜΕ ΠΟΛΛΈΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ..ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΎΜΕ ΕΑΝ ΕΊΝΑΙ ΑΛΉΘΕΙΑ ΤΟ ΘΈΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΎΨΕΙΣ ΤΙΣ ΚΑΣ ΓΕΡΓΑΝΤΑ.
  ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΊΝΑΙ ΑΛΉΘΕΙΑ ΤΌΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙΣ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΊ ΓΙΑ ΕΣΧΆΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!!!

 5. Τώρα να πω ότι τα λέω αυτά δύο χρόνια τώρα όταν άλλοι σχολιαστές και αρθρογράφοι υποστήριζαν αμπελοφιλοσοφίες για… έλλειψη παιδείας ή για εργατο-πατέρες που αγανακτούσαν…
  Ποτέ κανείς δεν κατάλαβε τι ζητούσε το αγνό κίνημα των αγανακτισμένων και όχι αυτό που προσπάθησε να το καπιλευτεί αργότερα. Ότι βόλευε τον καθένα παρουσίαζε. Απόδειξη δε, ότι προσωπικά με έχουν χαρακτηρίσει από κουμουνιστή μέχρι φασίστα. Φθηνές ταμπέλες από φθηνούς ανθρώπους, που είναι και οι μόνοι που χαρακτηρίζονται από ελλειψη παιδείας και εγκληματικό «συνδικαλισμό».
  Γιατί συνδικαλιστής δεν είναι μόνο αυτός που στηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων (;), αλλά και όλοι αυτοί που ανήκουν σε ομάδες πίεσης εξυπηρετώντας ατομικά ή στενά συλλογικά συμφέροντα και όχι κοινωνικά.

  Έχουμε και λέμε λοιπόν:
  1) Ζήσαμε και ζούμε μια κατοχή, ενώ μόνοι μας θα μπορούσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα με σκληρά αλλά και δίκαια μέτρα.
  2) Ξεπουλήσαμε κάθε είδους τιμή ή αξιοπρέπεια στο βωμό της καλοπέρασης.
  3) Δεν τιμωρήθηκε ούτε ένας από αυτούς που μας έφεραν σε αυτή τη σφοδρή θέση.
  4) Κάναμε πρωθυπουργό έναν άνθρωπο που δεν ξέρει και δεν μπορεί πλέον να μάθει τι θα πει ελληνική παιδεία.

  Καλά να πάθουμε λοιπόν.

  Κλείνοντας, για πολλοστή φορά θα αναρωτηθώ, γιατί -με την λογική που υπάρχει σήμερα- γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Ηλίθιοι ηταν οι άνθρωποι. Θα μπορούσαν να πουν ναι στην Ιταλία και ούτε νεκρούς να θρηνούσαμε στο αλβανικό μέτωπο ούτε ποντίκια να έτρωγαν από την πείνα κατά τη διάρκεια της κατοχής.

  Έτσι δεν κάνουμε σήμερα;
  Τα ποντίκια άραγε θα τα γλιτώσουμε;

  Ή θα μας γράψει η ιστορία σαν ΞΕΦΤΙΛΕΣ και ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ;

 6. ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

  ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΑΚΟΜΗ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ, ΟΠΟΙΟΣ ΛΛΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

  ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΝΟΗΘΗ ΠΟΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ ΑΛΛΑ, Η ΤΥΦΛΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ

  ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΗ ΣΑΣ ΚΑΝΗ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΛΙΓΟ ΠΟΙΟ ΠΕΡΑ

 7. Ο Τζεφρευ τον ξερει τον δρομο, και η Μαμα του Μαργαριτα , ακομη καλυτερα. Αμερικη η Καναδας ? Εκει που ειχε αγορασει ο Μπαμπας του το «μικρο αγροκτημα» τω 35 εκταριων γης (350 στρεμματα ειναι αν θυμαμαι σωστα)και ειχαν δοθει ως ανταλλαγμα για το διαζυγιο που διαπραγματευθηκε ο Κουτσογιωργας. Ας μην ξεχναν ομως οτι τα λεφτα δεν ηταν δικα τους, μαζευτηκαν δραχμη-δραχμη, κατα τη διαρκεια της Χουντας, απο τους οπαδους του Ανδρεα, για το μελλοντικο ΠΑΣΟΚ και τωρα το ΠΑΣΟΚ( υπο Σκανδαλιδη η καποιον αλλο δελφινο) θα μπορουσε να τα διεκδικησει. Ετσι σαν μνημοσυνο, ας πουμε . Οσο για μας καποιος, εστω και Ανθυπατος, θα μας οδηγησει, επι τελους σε «απανεμο λιμανι» (με ποσους ναυαγους ομως, στο μεταξυ?

 8. Το άρθρο σας για μια ακόμα φορά είναι εξαιρετικό! Όταν όλοι οι δημοσιγραφοι, αρχίσουν να μιλάνε πλέον με τον τροπο το δικό σας ενδεχομένως και ο κόσμος να ξυπνήσει λιγάκι!
  Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά που δε φοβάστε να πείτε ξεκάθαρα τη γνώμη σας για τον πρωθυπουργό της χώρας και για την κυβέρνηση του!

 9. Δέν το χω ξαναπεί για πολιτικό συντάκτη στα 25 χρόνια που ζώ…Κύριε Εγνατίου παρουσιάσατε μέσα σε λίγες λέξεις την ακριβή κατάσταση των τελευταίων 2 χρόνων, χωρίς δημοσ/κα τσιτάτα και άλλα κλισέ και ούτε εθνικά συγχωροχάρτια.Άριστος!

 10. Κύριε Ιγνατίου, με »μαγειρέματα» αριθμών μπήκαμε στην ΟΝΕ. Στην Τρόϊκα. Στο μνημόνιο. Με »μαγειρέματα» αριθμών εδώ και τριάντα σχεδόν χρόνια ζει ο Έλληνας πολίτης. Με μισθούς που δεν αξίζει, με φόρους που δεν πληρώνει. Με ανεκδιήγητες σπατάλες και υπερκαταναλώσεις πάσης μορφής. Με »μαγειρέματα» αριθμών »φούσκωσε» το χρηματηστήριο. Γνώρισε κυρώσεις κάποιος για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Φυσικά όχι. Θα γνωρίσει κάποιος κυρώσεις για τα »μαγειρέματα» της ΟΝΕ; Φυσικά όχι. Για την απίστευτη ατάκα »λεφτά υπάρχουν»; Φυσικά όχι. Για τα »μαγειρέματα» του χρέους; Φυσικά όχι;

  Επομένως, τι ψάχνουμε να βρούμε; Πώς εκλέχτηκαν όλοι αυτοί που »μαγειρεύουν» τους αριθμούς; Ποιος τους ψήφισε; Γιατί τους ψήφισε; Με τι κριτήρια; Με τι ένστικτα; Όλοι εμείς που τώρα κράζουμε και το παίζουμε αγανακτισμένοι, είμαστε οι ίδιοι που έχουμε ψηφίσει το Τζέφρυ, τον Καραμανλή και τους λοιπούς κλώνους.

  Το πρόβλημα δεν έγκειται στον -περιορισμένης ευθύνης και ικανοτήτων- Παπανδρέου. Το πρόβλημα εντοπίζεται και οριοθετείται στο λαό. Αυτός είναι που ελέγχεται. Και να σας πω και κάτι; Οι εκλογές πλησιάζουν. Να δούμε την αντίδραση του »αγανακτισμένου» λαού ενάντια στο κατεστημένο και το σύστημα που ο ίδιος δημιούργησε σε συνεργασία με τους πολιτικούς. Ο Τζέφρυ φέυγει, ο Αντώνης έρχεται. Σαν το ουίσκι ένα πράγμα. Όπως ακριβώς ωριμάζουν τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας.

  Τα σέβη μου.

 11. ΣΥΜΦΩΝΩ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΑΣ. «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ», ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΦΡΑΣΩ ΤΗ ΡΗΣΗ ΓΝΩΣΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΓΙΑ ΔΙΑΣΗΜΟ ΜΕΝ, ΜΕ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ ΔΕ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΕΙ. ΑΥΤΟ ΧΡΗΖΕΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΟΓΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ 2009 (ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑ 3/12 ΤΟ ΠΑΣΟΚ) ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΔΝΤ & Ε.Ε. ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ, ΟΤΙ ΚΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΕ ΠΟΤΕ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ. ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΙ ΣΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΛΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.
  ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ. ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΛΟΓΟ ΟΜΩΣ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΟΥ.

 12. Κύριε Ιγνατίου, για μία ακόμα φορά, εντυπωσιάζομαι από το θάρρος σας, την αμεσότητα και την απλότητα του λόγου σας.
  Δε θα ήθελα να εκφράσω τις προσωπικές μου σκέψεις και προτάσεις για τα μέτρα που θα μπορούσαν να μας βγάλουν από την κρίση αντί αυτών του ΔΝΤ,γιατί φοβάμαι ότι θα μακρυγορήσω. Θα προσθέσω μόνο έναν προβληματισμό:
  «Δεν μπορεί» επειδή δεν έχει τις ικανότητες ή επειδή δε θέλει να μπορέσει…?

 13. Πολύ εύστοχο άρθρο! Διαβάζω την πραγματικότητα. Τι κρίμα όμως να είστε σε ένα κανάλι που δεν προάγει την αλήθεια. Πραγματικά κρίμα…

 14. Το λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι οι περισσότεροι γνώριζαν(με) τις ικανότητες του Γιώργου πριν ακόμη αναλάβει την πρωθυπουργία. Δεν είναι έκπληξη το σημερινό χάλι. Τόσα μπορεί τόσα καταφέρνει. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του. Εκείνη την εποχή ανάμεσα στους δύο η απάντηση για την επιλογή ήταν προφανης.

  Αυτά είναι όμως παρελθόν. Ατυχώς όμως, και η σημερινή συνέντευξη του Σαμαρά κινήθηκε στο παρελθόν. Σαν να άκουγα πολιτικούς της περασμένης δεκαετίας. Και η μη ύπαρξη εναλλακτικών πολιτικών-ιδεών είναι κακό ιδιαίτερα σήμερα που τι τέλος είναι πλέον και μαθηματικά προδιαγεγραμμένο.

 15. ΑΠο αυτο κραταω καταρχην 1 πραγμα: Τωρα καταλαβα γιατι δεν επρεπε πασει θυσια να φυγει απο το Σοφιτελ εκεινο το απογευμα ο Στρος Καν. Τωρα ειναι ξεκαθαρο πως καποια σουπα χαλουσε η διασωση της Ελλαδας. Τωρα φαινεται πως το σεναριο συνωμοσιας που ηθελε καποιο μεγαλυτερων συμφεροντων σχεδιο , μερος του οποιου ηθελε την ΕΛλαδα να χρεωκοπει με οτι συνεπειες θα ειχε στην ευρωζωνη, να μην ειναι απλα συνωμισιας, αλλα δυστυχως πραγματικοτητα. Και επειδη ο Ιγνατιου δεν ειναι τυχαιος, καθολου τυχαιος, αρχισα ηδη να τρεμω.

 16. 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα αν θυμάμαι σωστά, 2008 ξέσπασε η επονομαζόμενη «Κρίση». Από τότε πέρασε πολύς καιρός, ακούσαμε και διαβάσαμε χιλιάδες αναλύσεις, κριτικές, συμβουλές κλπ. κλπ. Κι ακόμα επιμένουμε σε μιαν ανούσια κι ατελέσφορη αέναη κριτική και δεν πάμε ένα βήμα πιο πέρα, στο αύριο.

  Τελείωσαμε! Φαληρήσαμε! Όλα τα υπόλοιπα (νέα μέτρα, πακέτα διάσωσης κλπ.) είναι «για να’χαμε να λέγαμε». Ο επιθανάτιος ρόγχος της Ψαροκώσταινας.
  Οι «εταίροι» μας κρατάνε σε καταστολή, μέχρι να ετοιμαστούν, να ετοιμάσουν τα οικονομικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της χρεοκοπίας μας. Μετά θα μας πούνε ότι μπορούμε ελεύθερα να πάμε να…

  Ασχολήθηκε κανείς με το αύριο, τί θα κάνουμε μετά; Υπήρξε κάποια πρόταση, κάποιο σχέδιο για το μετά, το αύριο; Πώς τα αναδιαρθρώσουμε το κράτος μας για να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη; Πώς – το κυριώτερο – θα αλλάξουμε την πολιτική μας νοοτροπία; Πώς η Ψαροκώσταινα θα πάψει να είναι αυτό που είναι και θα γίνει ένα σύγχρονο λειτουργικό κράτος, σε μιαν πολύπλοκη, ρευστή κι ιδιαίτερα σκληρή παγκόσμια κοινότητα και πραγματικότητα;

  Φιλικά πάντα

 17. Δεν νομίζω πως το πρόβλημα είναι τωρινό.
  Η Ελλάδα, τα τελευταία 40 χρόνια – πιό πριν δεν έχει νόημα να μιλάμε – ανέπτυξε μία παθογένεια, με την ευθύνη – κυρίως – της πολιτικής ηγεσίας.
  Ας μην ξεχνάμε η Ελλάδα ήταν φτωχή χώρα, ανέκαθεν. Και η μοναδική ευκαιρία μας να περάσουμε σε άλλη εποχή, κατά την μεταπολίτευση, σπαταλήθηκε στην -άνευ προηγουμένου – ψηφοθηρία, που διαπαιδαγώγησε γενιές Ελλήνων.
  Έτσι, με αυτόν τον τρόπο μάθαμε, να μην διεκδικούμε τίποτα, ούτε ακόμη και την Δημοκρατία, που αξίζει κάθε λαός.
  Ποτέ δεν τιμωρήσαμε πολιτικούς για σκάνδαλα, ποτέ δεν διαμαρτυρηθήκαμε για την αλόγιστη πρόσληψη, αρκετών ανίκανων, στο Δημόσιο, ποτέ δεν υπόχρεώσαμε – με την ψήφο μας – σε διακυβέρνηση τα δύο κόμματατης Αριστεράς, ώστε να εφαρμόσουν στην πράξη τις λύσεις που προτείνουν, ποτέ, ποτέ, ποτέ…
  Δεχτήκαμε πάρα πολλά, γιατί λεφτά υπήρχαν. Μαύρα, με την ανοχή της πολιτείας – διαφορετικά θα κατέρεε η οικονομία πολύ νωρίτερα από τώρα.
  Δεχτήκαμε, εν τη αφελεία μας, γιατί κάποοι μας δούλευαν ψιλό γαζί, γιατί αυτοί στην προσπάθεια να βρίσκονται, πάντα, στα πράγματα και να τρώνε με χρυσά κουτάλια, μας άφησαν στο έλεος των τοκογλύφων και της άγνοιας.
  Μετά από όλα αυτά τα χρόνια που διεβρωσαν κάθε αξία κάθε κοινωνική συνοχή – με το διαίρει και βασίλευε – είναι ποτέ δυνατόν η Ελληνική κοινωνία να μπορέσει να αισθανθεί το ένστικτο της αυτσυντήρησης, ή, είναι δυνατόν να εμπιστευθεί τους ανθρώπους – που τόσες δεκαετίες, όντες μέσα στο πρόβλημα, ψήφιζαν αυξήσεις στους εαυτούς τους και δεν έλεγαν τίποτα;

 18. ΣΥΓΧΑΡΙΤΗΡΙΑ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ.

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΛΗΜΕΝΑ ΥΠΟΤΕΛΗΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ‘ΦΙΛΩΝ’, ΑΝΙΚΑΝΟΣ – ΑΝ ΟΧΙ ΑΠΡΟΘΥΜΟΣ- ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΑΝΕΙΟ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΩΝ ΤΡΩΙΚΑΝΩΝ. Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΑΦΟΒΑ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟ, ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΑΠΤΕΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ, ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ; ΤΟΣΟ ΤΥΦΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;

 19. Το σύνταγμα βαστούν χωροφυλάκοι και στο παλάτι μέσα οι παλατιανοί προσμένουν κάτι νέο να φανεί. Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες, ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες. Εφτά ο τόκος πέντε το φτιασίδι, σαράντα με το λάδι και το ξύδι κι αυτός που πίστευε και καρτερούσε, βουβός φαρμακωμένος στέκει και θωρεί τη λευτεριά που βγαίνει στο σφυρί.
  <>
  μπράβο ρε Μιχάλη Ιγναντίου…

 20. Κάποιοι γιατροί λένε ότι η κληρονομικοτητα για κάποιες ασθενιες, περνάει απ´τον παππού στον εγγονό και μάλλον έχουν δίκιο για την περίπτωση του ΓΑΠ, αν θυμηθούμε τα κατορθώματα του παππού του θα καταλάβουμε το γιατί

 21. Δυστυχώς για όλους μας η τελευταία πρόταση του εξαίρετου κυρίου Μ Ιγνατίου τα λέει όλα. Δυστυχώς. Συγχαρητήρια σε σας και αλί σε μας!!!!

 22. Τα ειπες ολα και σωστα κ.Ιγνατιου.Ειναι κριμα ομως αυτες οι αληθειες να μη γινονται περισσοτερο
  γνωστες.Ο πρωην υπουργος δεν ητο μονο ανικανος ειναι και επικινδυνος Ο Γιωγακης ομως ειναι βλακας και για αυτο του εδωσε αλλο υπουργειο αφου τον ευχα
  ριστησε για το μεγαλο εργο που προσεφερε.Σας βλεπω παντα στο ΜEGA και παντα οι αντποκρισεις σας
  ειναι σαφεις και πληρεις.Αυτα μαλλον δεν μπορουν να ειπωθουν ζωντανα στο καναλι..κριμα.
  Ευχαριστω για την φιλοξενια

 23. ΡΕ ΠΑΤΡΙΩΤΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟΝ πολυ τον αγαπας τον ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙΣ ΤΟΣΟ ΣΦΙΧΤΑ ΘΑ ΤΟΝ ΠΝΙΞΕΙΣ ! ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ

 24. Τελεια θαυμασιο το αρθρο, θα ηταν ομως θαυμασιο εαν μας λεγατε και ποιος
  μπορει.

  Μην πας πειτε ο θεος (Κωστακης Καραμανλης). Καποιος, ποιος ??

  Για να μην θεωρηθει το σχολιο σας σαν υποκειμενικο και υπερ του
  εργοδοτη σας πεστε μας και ποιος.

  Σημ. Οι Αμερικανοι εχουν στο αιμα τους την αορατη λασπολογια.

  Ανδρεας
  Τροφιμος Τρελοκομειου

 25. εχετε αποδειχθει αναξιοπιστος και εμπαθης… ξεπεραστε το κολλημα σας με τον ΓΑΠ και περιμενετε την ωρα που ο αγαπητος σας Καραμανλης θα ξανα εμφανιστει για να σας σωσει….περαστικα, αλλα τι σε κοφτει εσενα, εδω ζεις;

 26. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΦΟΥΚΑΡΑ ΕΛΛΗΝΑ. ΕΙΣΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΟΥ …..

 27. «ούτε οι δανειστές ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕ με δική του αποκλειστικά απόφαση και ευθύνη». Είναι τουλάχιστον η δεύτερη φορά κύριε Ιγνατίου που εμμέσως κάνετε λόγο για χαμένες ευκαιρίες και ατυχείς (τουλάχιστον) αποφάσεις του νυν πρωθυπουργού τις παραμονές της προσφυγής στο ΔΝΤ. Εαν επέλεξε αυτούς τους δανειστές, αυτό σημαίνει, πως θα μπορούσε να επιλέξει άλλους και δεν το έπραξε? Και, εαν ναι, για ποιους λόγους δεν το έπραξε? Δεν είναι καιρός να βγείτε επιτέλους εσείς ή οποιος άλλος σοβαρός δημοσιογράφος με πραγματικά στοιχεία να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, εαν υπήρξαν πράγματι εναλλακτικές στη προσφυγή στο ΔΝΤ και, εαν ναι, ποιες ήταν αυτές? Και για ποιο λόγο ο Παπανδρέου ΕΠΕΛΕΞΕ να μας στείλει στο ΔΝΤ? Αυτό εν τέλει δεν σημαίνει σοβαρή δημοσιογραφία? Ποιον ακριβώς φοβάστε? Τί συμβαίνει? Εαν πραγματικά έχετε στοιχεία και όχι υποψίες, πως δηλαδή παίχτηκε ένα παιχνίδι εις βάρος του ελληνικού λαού απο πλευράς Παπανδρέου, γιατί δεν παρουσιάζετε τα στοιχεία σας στον ελληνικό λαό? Γιατί δεν μας λέτε ποιος ωφελήθηκε απο αυτό το παιχνίδι? Γιατί δεν ξεσκεπάζετε την αλήθεια, όπως αρμόζει σε έναν σοβαρό δημοσιογράφο?

 28. Η αλήθεια είναι ότι ακυρώσαμε τον μοναδικό που μπορούσε και το ήθελε στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αλλά η δημοκρατία δεν είναι δικτατορία , ούτε φυλή αγρίων που ο αρχηγός η ο φύλαρχος μπορεί να επιβάλει την πολιτική του. Στη δημοκρατία ο ηγέτης πρέπει να εμπνέει και σε αυτή την πρωτοφανή πίεση ήταν αδύνατο για τον Παπανδρέου να εμπνεύσει τον λαό που διατηρεί την ίδια νοοτροπία που είχε πριν την χρεοκοπία και βλέπει τους πολιτικούς και τα πρόσωπα περίπου σαν θεότητες.
  Διακρίνω κ. Ιγνατίου μια αγανάκτηση απέναντι στον πρωθυπουργό επειδή απέτυχε να φέρει οικονομικές ισορροπίες. Δηλαδή πιστεύετε ότι είναι εφικτές αυτές οι ισορροπίες χωρίς ολική ρήξη με τα πάντα; Και πιστεύετε ότι μπορεί ένας πρωθυπουργός να κάνει ρήξεις και επαναστάσεις χωρίς τη θέληση του λαού και εννοώ με σύμμαχο όλες τις βαθμίδες της λαϊκής πυραμίδας που αποτελούν όλες μαζί το σύστημα της εξουσίας;

 29. Κύριε Ιγνατίου ,πράγματι το άρθρο φαντάζει ως μια ευκαιρία επίθεσης του πρωθυπουργού με ετεροχρονισμένα τεκμήρια. ναι μεν ο πρωθυπουργός δείχνει και όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένα είναι ανίκανος να βρεθεί μπροστά στα δεδομένα αλλά δυστυχώς η κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία δεν δίνει και πολλά περιθώρια αντίδρασης.Είναι φανερό ότι έχουμε περιέλθει σε έναν φαύλο κύκλο(ο οποίος θα γίνει μια ευθεία σωτηρίας αν ο ελληνικός λαός πρώτα και οι πολιτικοί έπειτα αποτάξουν την νοοτροπία του »κλέβω το κράτος ,αφήνω τους άλλους να πληρώνουν») και ότι ο οποιοσδήποτε πολιτικός των 300 κρίνεται ανίκανος …. Δεν είναι τυχαίο ότι στις δημοσκοπήσεις δεν ευνοείται κανένα από τα μικρά κόμματα..

 30. Ποτέ δεν ήτανε ευτροφος ο Γιώργος. Πάντα μου την έδινε με τις αοριστολογίες του.
  Μας αξίζει όμως η τιμωρία : Γιώργο Αλλαξέ τα Ολα !!!! Αν ακούσετε έστω και έναν να το ξαναπεί τρυπήστε μου τη μύτη ..

 31. Αγαπητέ κύριε Ιγνατίου και λοιποί αναγνώστες,
  είχα την μόνιμη πεποίθηση όπως και ο ελληνικός λαός στο σύνολο του, ότι ο αξιολάτρευτος σημερινός πρωθυπουργός διακρίνεται για το εξαιρετικά χαμηλό νοητικό του επίπεδο. Ξαφνικά λίγο διάστημα πριν τις προηγούμενες εκλογές εμφανίστηκε από όλα τα μέσα ως ο καταλληλότερος και ικανός για την πρωθυπουργία. Τα αποτελέσματα τα είδαμε. Κάποια στιγμή ο κόσμος πρέπει να επιμένει στην αρχική του άποψη και στο ένστικτο του. Δυστυχώς η πρ’οοδος του πολιτικού marketing (λεφτά υπάρχουν) κατέστρεψε τη χώρα.

 32. Θα ειχε ενδιαφερων να γνωριζαμε ποσοι απο τους παραπανω σχολιαστες τους ενδιαφερει πραγματικα το συμφερον της Ελλαδας,και οχι το ατομικο συμφερον.Λες και τωρα ανακαλυψαμε οτι στην πατριδα μας δεν πανε καλα τα πραγματα.Ας διωξουμε τους 300 του Λεωνιδα, και να ερθει ποιος; Ο λαος δεν εκλεγει την εκαστοτε κυβερνηση; Ποιος φταιει αραγε το οπλο η αυτος που το οπλιζει; Η κριτικη να γινετε με αισθημα ευθυνης και δημιουργικης σκεψεις και οχι με κραυγες και υβρις.

  Μ.Τ. Κ. Αλεξανδρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here