Δεν διδαχτήκαμε τίποτα από την ύβρι του Μίδα

11
47

Μια από τις σημαντικότερες έννοιες που δημιούργησαν οι αρχαίοι έλληνες είναι αυτή της «ύβρεως», δηλαδή της υπεροπτικής, υπερβολικής κι αλαζονικής συμπεριφοράς, που έρχεται σε σύγκρουση με την αρμονία του σύμπαντος και την κοσμική τάξη. Δυστυχώς, όπως συνέβαινε στην πλούσια ελληνική μυθολογία, έτσι και στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, (εφόσον ξεχάσαμε την έννοια της ύβρεως και αμφισβητήσαμε με τις υπεροπτικές κι υπερβολικές μας συμπεριφορές την κοσμική τάξη),  υφιστάμεθα τις οδυνηρές συνέπειες μιάς άνευ προηγουμένου οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης. Μιας κρίσης, που δεν περιορίζεται στη συρρίκνωση του εισοδήματος μας και του βιοτικού μας επιπέδου, αλλά επεκτείνεται στην έλλειψη αξιών, στην κατάρρευση των θεσμών, στην αμφισβήτηση του νόμου και, κατά συνέπεια, και του ίδιου του δικαίου, στην αποδυνάμωση του κράτους δικαίου και στην εγκατάλειψη της εκπαίδευσης με την σύμφυτη υποτίμηση της Παιδείας και του Πολιτισμού μας.

Η κρίση, που βιώνει σήμερα η χώρα είναι, κυρίως, κοινωνική και δευτερευόντως οικονομική. Η οικονομική κατάρρευση, κατά τη γνώμη μας, είναι συνέπεια της κοινωνικής και πολιτισμικής αποδυνάμωσης κι υποβάθμισης. Προηγήθηκε αυτής και οδήγησε σε αυτήν, ακριβώς διότι μας κατέκτησε η ύβρις πως μπορούμε να ζούμε χωρίς να δημιουργούμε, χωρίς να εργαζόμαστε αποτελεσματικά και αποδοτικά, χωρίς να κοπιάζουμε, χωρίς να βελτιωνόμαστε, χωρίς να απολαμβάνουμε την εργασία μας, χωρίς να επιτελούμε το καθήκον μας. Εγκαταλείψαμε την όποια αξία δίνει η ζωή στον πλουτισμό. Φθάσαμε να κρίνουμε τους άλλους αλλά και τον ίδιο τον εαυτό μας όχι με το ποιοι είμαστε αλλά με το πόσα έχουμε. Και δεν καταλάβαμε ότι ο εύκολος πλούτος, που προέρχεται από τα δανεικά, (που κάποια στιγμή στερεύουν), δεν μπορεί να είναι η μοναδική ιδέα, η μοναδική αξία μιάς κοινωνίας, που έχει εγκαταλειφθεί στον συβαριτισμό.

Μολονότι τον μαθαίνουμε στο σχολείο, δεν διδαχθήκαμε από τον μύθο του Μίδα. Του μυθικού βασιλιά της Φρυγίας, ο οποίος επιτέλεσε την ύψιστη ύβρι. Να ζητήσει από τον θεό Διόνυσο να του δώσει τη δυνατότητα ό,τι πιάνει να μετατρέπεται σε χρυσό. Κι ο οποίος, αμέσως μετά διαπίστωσε ότι αυτό δεν ήταν ευλογία αλλά κατάρα. Ο Μίδας αμφισβήτησε την κοσμική τάξη, που διαμόρφωσαν με τόσους κόπους οι Ολύμπιοι Θεοί. Γιατί νόμισε ότι το «έχω» είναι πάνω από το «είμαι». Και το πλήρωσε ακριβά, παρά τη μεγαλοψυχία των Θεών, που τελικά του έδωσαν διέξοδο και του προσέφεραν τη λύτρωση. Σήμερα, όμως, τη δική μας λύτρωση δεν μπορούμε να την περιμένουμε από τους Θεούς. Αλλά ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους γερμανούς, που δημοσίως βδελυσσόμαστε αλλά ενδόμυχα ευχόμαστε να παρέμβουν για να μας σώσουν από τις αδηφάγες  αγορές, που μας οδηγούν, εξαιτίας των λαθών μας, στην ανατροπή της ζωής μας, στη φτώχεια και στη δυστυχία.

Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ότι η ένδεια κι η κακομοιριά, που μας απειλούν δεν οφείλονται κυρίως στην έλλειψη χρημάτων αλλά στην έλλειψη ιδεών, αρχών κι αξιών. Κι η εγκατάλειψη μιάς ζωής προσαρμοσμένης στην κοσμική τάξη. Ας μην ξεχνάμε ότι στις παλιότερες δεκαετίες, μετά τον μεγάλο πόλεμο, εμείς οι έλληνες είμαστε φτωχότεροι. Αλλά γνωρίζαμε ότι ζούσαμε μια ζωή με αξιοπρέπεια και σεβασμό, πρώτα στον εαυτό μας και μετά προς τους συμπολίτες μας. Κάτι, που δυστυχώς δεν ισχύει σήμερα.

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επιτρεψτε μου, αλλα υψιστη υβρις ειναι το να απευθυνονται οι βολεμενοι κι οι λεφταδες στους μεροκαματιατρηδες που κανουν 2 και 3 δουλειες λεγοντας τους «θελατε την ζωαρα,δεν δουλευατε αρκετα τωρα πληρωστε». Σε καθε τραγωδια μπορει να υπαρξει και μια κωμικη ματια και σιγουρα το αρθρο σας αποτελει μια.

 2. Το sequel «Έλληνας – Το σύγχρονο απόπατο του κόσμου» συνεχίζεται…
  Μετά τον κ. Μιχαηλίδη ανέλαβε δράση ο κ. Λοβέρδος να μας πείσει πόσο τεμπέληδες, άξεστοι, απαίδευτοι, ακοινώνητοι, είλωτες των γερμανών, ανίδεοι, οπορτσουνιστές, απολίτιστοι, ανιστόρητοι, αναξιοπρεπείς και ανάγωγοι είμαστε σαν λαός.
  Ελπίζω όλοι αυτοί οι μεσοπροθεσμιακοί, μνημονιακοί και τα λοιπά «λαμπρά» μυαλά αυτού του τόπου να αισθάνονται υπερήφανοι που είναι κομμάτι αυτού του «κατάπτυστου» έθνους.
  Λοιπόν… Ξέρετε κάτι; Θα αλλάξω ρότα….
  Αντί να καταθέτω τις ενστάσεις μου για την κατοχή που βιώνουμε (άλλωστε ποιος με ακούει;), θα αναλάβω ρόλο ερμηνευτή των κειμένων των «προοδευτικών», που θέλουν τη λύτρωση της χώρας από τα χρέη.
  Εάν δεν λογοκριθούν οι ερμηνείες μου -δυστυχώς το έζησα και αυτό χωρίς να εμπεριέχεται ούτε μία ύβρης- τότε θα έχει πολύ ενδιαφέρον η αυτογνωσιακή κρίση των «σοσιαλο-δημοκρατών»..
  Βέβαια αυτοί πετούν τη λάσπη για να τα ακούσουν οι «άλλοι» Έλληνες γιατί πιστεύουν ότι οι ίδιοι δεν είναι έτσι!!!
  Τον ανεμιστήρα τον βλέπεται κ. Λοβέρδο;;; Ή μήπως να αλλάζατε γυαλιά;;

 3. Κύριε Λοβέρδε,
  δεν νομίζετε ότι πρέπει να σταματήσετε κάποια στιγμή αυτήν την προπαγάνδα κατά του ελληνικού λαού;
  Τα τελευταία σας άρθρα προσπαθούν να μάς πείσουν ότι για όλα τα στραβά και τα ανάποδα που συμβαίνουν τα τελευταία είκοσι με τριάντα χρόνια φταίνε οι Έλληνες.
  Ναι, έγιναν σπατάλες! Υπήρχαν κάποιοι που κέρδιζαν χρήματα χωρίς να δουλεύουν, υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει έκπτωση αξιών, έλλειψη Παιδείας, και τόσα άλλα.

  Για αυτήν την κατάσταση φταίει ο ελληνικός λαός ή το σάπιο σύστημα της κομματοκρατίας;
  Το ελληνικό Δημόσιο, ποιος τό γιγάντωσε αριθμητικώς και τό κατέστησε μία φωλιά κηφήνων; Ο ελληνικός λαός ή το δικομματικό τέρας; Το τέρας που μετέτρεψε την πολιτική σε οπαδική καφρίλα και τα κόμματα σε οπαδικούς στρατούς! Έκανε το Δημόσιο το δόλωμα, για να προσελκύει στον σάπιο μηχανισμό του ολοένα και περισσότερο κόσμο και να έχει βολεμένο τον κομματικό του στρατό.
  Εκεί ανετράφη αυτή η νοοτροπία της σπατάλης, της ασυδοσίας και της κάλυψης πίσω από την κομματική ιδιότητα και την μονιμότητα του Δημοσίου.
  Εκεί ξεκίνησαν όλα. Αυτή ήταν μόνον η αρχή. Ακολούθησε η Παιδεία. Η ελληνική γλώσσα κατακρεουργήθηκε, με αποτέλεσμα να βγαίνουν τα ελληνόπουλα από τα σχολεία και να μην μπορούν να αρθρώσουν δύο λέξεις, να μην γνωρίζουν τί συνέβη το 1821, το 1881, το 1912-13, το μαύρο ’22, το 1940, κ.ο.κ. Και επειδή δεν μάς έφταναν όλα αυτά μπήκαν και οι παρατάξεις στα Πανεπιστήμια και στα Σχολεία! Οι παρατάξεις των ΚΟΜΜΑΤΩΝ! Για να στρατολογούν τις νέες γενιές από την κούνια. Να τούς στερούν την ευκαιρία της πολιτικής σκέψης, και να τούς τήν αντικαθιστούν από ξερά ξύλινα λόγια σκοταδισμού. Του κομματικού σκοταδισμού!

  Βεβαίως, αυτά χαρακτηρίζουν ένα μόνο μέρος του ελληνικού λαού, σχετικά μικρό. Αυτό το άθλιο σύστημα, δεν καθυπέταξε όλον τον λαό. Οι παρίες αυτού του συστήματος, οι έντιμοι Έλληνες πολίτες, πάντα πλήρωναν τα «σπασμένα» της φαυλοκρατίας του κομματισμού. Αυτό γίνεται και τώρα. Απλώς επειδή τα πράγματα έσφιξαν λίγο, και τα δικαιώματα που παρείχε το ανήκειν σε κομματικό στρατό μειώνονται, άρχισαν και ορισμένα πρόβατα να αντιδρούν.

  Η κομματοκρατία δεν ανατρέπεται από μόνη της. Αντιθέτως, ψάχνει κάθε τρόπο να επιβιώσει. Ακόμη κι αν χρειαστεί να πατήσει επί πτωμάτων. Τα «Μνημόνια» και τα «Μεσοπρόθεσμα» είναι τέτοιες διέξοδοι. Τα «σπασμένα» των πολιτικάντηδων και των κομματικών τους στρατών θα τά ξεπληρώσουν οι έντιμοι Έλληνες πολίτες. Και για να μην αντιδράσουν πολύ, και θιγούν οι καθωσπρέπει κυρίες και οι λεπτεπίλεπτοι κύριοι του κοινοβουλίου, τίθενται σε λειτουργία σε πρώτη φάση, οι «ανεξάρτητοι» κονδυλοφόροι. Πρέπει να πεισθεί ο ελληνικός λαός ότι αυτός φταίει για όλα τα κακά. Τα κακά που δημιούργησε η κομματοκρατία! Η 4η Εξουσία σε ρόλο 5ης Φάλαγγας!
  Και όταν οι πεμπτοφαλαγγίτες με τις πένες τους αποτύχουν, αναλαμβάνει δράση η Αστυνομία και οι παρακρατικοί μηχανισμοί. Τα γεγονότα της περασμένης Τετάρτης, αλλά και προηγουμένων ημερών, είναι αδιαμφισβήτητες αποδείξεις. Την ώρα που η Αστυνομία, η οποία είχε εντολές να διαλύσει τις συγκεντρώσεις και να διασπείρει τον τρόμο στους Έλληνες, εκτελούσε με τον πιο ωμό και κυνικό τρόπο τις διαταγές, οι πολιτικάντηδες, οι ηθικοί αυτουργοί του ανηλεή ξυλοδαρμού Ελλήνων πολιτών, «έσκουζαν» για το μέλλον της «Δημοκρατίας» μας! Δημοκρατία έλεγαν, αλλά εννοούσαν κομματοκρατία, καθώς η τελευταία τήν έχει αντικαταστήσει εδώ και δεκαετίες… Και από κοντά, οι «έγκριτοι» δημοσιογράφοι, οι οποίοι αποπροσανατόλισαν τον κόσμο με τους «παρακρατικούς», και στην συνέχεια, βάλθηκαν να πείσουν τον κόσμο ότι «μαζί τά φάγαμε», αλλά εσείς θα τά πληρώσετε…

  Κύριε Λοβέρδε,
  σάς κατανοώ απολύτως! Προσπαθείτε να σώσετε ένα σάπιο σύστημα, το οποίο σάς επιτρέπει να ζείτε πλουσιοπάροχα πίνοντας ανενόχλητος το καφεδάκι σας στο Κολωνάκι και στα καθωσπρέπει Προάστεια. Μακριά από τον ποταπό λαουτζίκο… Ευτυχώς έχετε ταξική συνείδηση, σοσιαλιστής γαρ!
  Καλή σας νύχτα!

 4. Και ας πούμε ότι η εμπειρία και η αντίληψη σας αντικειμενικά αποδίδει στους νεοέλληνες αυτοκαταστροφικές αντιδράσεις αλαζονείας και ύβρις .Ακόμα και αν συμφωνήσουμε με αυτό το τόσο εύκολο ,βολικό για μερικούς ,επιφανειακό συμπέρασμα . Εσείς με την ιδιότητα που έχετε ποία είναι η ηθική σας υποχρέωση ?Να τραβάτε το χαλάκι κάτω από τα πόδια ενός αλαζόνα και διεφθαρμένου λαού λέγοντας του ότι δεν έχει αρχές ούτε ηθική ,η να χρησιμοποιήσετε τα μέσα που έχετε ψάχνοντας για γεγονότα/αντιδράσεις/προτάσεις άλλων κρατών που έχουν περάσει και μερικές φορές ξεπεράσει περίπου τα ίδια προβλήματα με εμάς ?Άπλα χρειάζεται να κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που σας έχουν ζητήσει και για να είμαι δίκαιος αν όχι ζητήσει περιμένουν απο εσας.Ίσως και εσείς να έχετε χάσει λίγο τον δρόμο σας ,αλλά η σύγχυση και ο αποπροσανατολισμός για να ποτίσει την κοινωνία πρέπει πρώτα να περάσει από ανθρώπους που θεωρούν ότι ανήκουν σε ανώτερα κοινωνικά στρώματα ,η έστω λόγο της εργασιακής τους ιδιότητας ο λόγος τους έχει μεγαλύτερη διατρητικότητα στο μυαλό όλων μας .
  Η δημοσίευση του σχόλιου μου θα αλλάξει λίγο προς το καλύτερο την γνώμη μου για εσάς .
  Όχι πως είμαι κάποιος .

 5. Και για να εχουμε και καλο ρωτημα, τοσα χρονια οι μεγαλοδημοσιογραφοι δεν τα ξερατε? Τοτε απλα ειστε ανικανοι. Το προβλημα με εσας ομως δεν ειναι η ικανοτητα σας, αλλα ο ρολος που επιτελειτε, αυτος της καταστολης μεσω της χυδαιας προπαγανδας. Μην νομιζετε οτι ειστε στο απυροβλητο.

 6. Κε. Λοβέρδε, αυτό το «κατά την γνώμη μας» στην πρότασή σας: «Η κρίση, που βιώνει σήμερα η χώρα είναι, κυρίως, κοινωνική και δευτερευόντως οικονομική. Η οικονομική κατάρρευση, κατά τη γνώμη μας, είναι συνέπεια της κοινωνικής και πολιτισμικής αποδυνάμωσης κι υποβάθμισης.» σε ποιους αναφέρεται ;

  Το κείμενο το γράψατε συλλογικά με άλλους (κι αν ναι, γιατί δεν συνυπογράφουν 😉 ή ως εκπρόσωπος κάποιας ομάδας (κι αν ναι, ποιας 😉 ; Αν δεν συμβαίνει τίποτε απ’ αυτά, τότε μόνο δύο εξηγήσεις υπάρχουν: Ή ότι έχετε καβαλήσει το καλάμι και αναφέρεστε στο πρόσωπό σας στον πληθυντικό (σε στυλ βασίλισσας Βικτωρίας) ή πάσχετε από το σύνδρομο πολλαπλής προσωπικότητας.

  Τι από αυτά ισχύει ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here