Δεν είμαι υποκριτής, αλλά δεν είμαι και ήρωας

31
200

Είμαι ένας άνθρωπος με σαρκίο που θέλει να το θρέψει, να ευτυχήσει, να ζήσει, και φυσικά κάθε ενέργεια που θα μου αφαιρούσε αυτό το δώρο, μου δημιουργεί φόβο. Τον φόβο των ανθρώπων απέναντι στον πόνο και στον Θάνατο.

Πάντα προχωρούσα ανέμελα στη γειτονιά μου, χωρίς καμιά υποψία και φόβο πως μπορεί να μου συμβεί κάτι κακό, ίσως από την ενστικτώδη αντίδραση στο φόβο που όταν τρυπώσει μέσα σου, σου αφαιρεί την απόλαυση της ζωής, σε μετατρέπει από χαρούμενο σε δυστυχισμένο από ανοιχτό σε όστρακο.

Μεγάλωσα με ελληνική Παιδεία, σε μια γειτονιά που ο ένας εμπιστευόταν τον άλλον, σε μια γειτονιά που η γειτόνισσα μας έφερνε μια κούπα ρύζι όταν δεν είχαμε και εμείς με τη σειρά μας ξενυχτάγαμε πάνω απ’ το προσκέφαλο του γείτονα που ήταν άρρωστος. Μεγάλωσα σε μια γειτονιά που όταν έφευγε η μάνα μου για έκτακτη δουλειά με εμπιστευόταν στους γείτονες, κι όχι άδικα.

Πήγα σ’ ένα σχολείο που οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας εμπότιζαν με τις ιδέες της ελληνικής Παιδείας, της κατανόησης της ανεκτικότητας και του ανθρωπισμού.

Οι δάσκαλοί μου είχαν περάσει κατοχή και πόνο, είχαν δει σαν τους γονείς μας το θάνατο και το αίμα, είχαν δει αδελφοσκοτωμούς και διχόνοιες και ήξεραν πως μόνο αν μας ενσταλάξουν την αγάπη και την ομόνοια, οι επόμενες γενιές θα επιβιώσουν την ιδέα της πατρίδας, του τόπου που μας γέννησε όλους και αγαπάμε. Πως μόνο αν πιστέψουμε σε αξίες, θα μας κρατήσουν ενωμένους…

Μεγάλωσα και πιστεύω μέχρι σήμερα δεν πρόδωσα τους γονείς και τους δασκάλους μου. Δεν μου φτάνει να πιστεύω στην ιδέα του ανθρωπισμού, θέλω και να την μεταδίδω, σαν βάκιλο, να κολλήσουν όσοι μπορούν περισσότεροι αυτή την αρρώστια που μας ενώνει αντί να μας χωρίζει και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, χωρίς μιζέριες, να ξέρουμε πως δώσαμε τη σκυτάλη, και πως η φλόγα δεν σβήνει, θα συνεχίσει να ανάβει στα μυαλά κάποιων άλλων.

Μέχρι που έφτασε ένα περιστατικό για να δοκιμάσει τις αντοχές μου, γιατί στον καθένα μας θα υπάρξουν δοκιμασίες στη ζωή του που θα τον τεστάρουν.

Φυσικά το περιστατικό που μου συνέβη με φόβισε, με άγχωσε, με προβλημάτισε.

Είδα πως ό,τι φτιάχνουμε στη ζωή, ό,τι έχουμε επενδύσει ό,τι έχουμε ονειρευτεί, μπορεί για μια στιγμή να χαθεί, έτσι πεζά και απλά, για ένα κωλοκινητό, για μια χρυσή αλυσίδα, για ένα μάτσο ευρώ. Και μάλιστα ανακάλυψα πως αυτό, την ύβρη στη ζωή, τώρα στη δική μου περίπτωση, δεν την έκαναν κάποιοι συμπατριώτες μας αλλά κάποιοι ξένοι, κάποιοι που αν τραυματίσουν, αν σκοτώσουν δεν θα αισθανθούν ένοχοι γιατί δεν έχουν δώσει ας πούμε μια αντίστοιχη αξία στη ζωή τους και στη ζωή των άλλων κατά συνέπεια. Κάποιοι που είναι έτοιμοι για όλα γιατί δεν έχουν να χάσουν τίποτα.

Και είπα το έγκλημα πρέπει να τιμωρείται, αλλά είναι απλουστευτικό και άδικο να καταδικάσεις τους πάντες για όλα τα κακά της γης. Κανένα συγχωροχάρτι δεν δίνω στο έγκλημα, γιατί έγκλημα ήταν αν εκείνα τα μπουκάλια είχαν βρει το στόχο τους, κι όχι μόνο εμένα αλλά και όλα αυτά να ανώνυμα θύματα που δεν είχαν την τύχη να τους λένε Μάινα για να πάρει διαστάσεις η περιπέτειά τους, όλοι αυτοί με τα σπασμένα σαγόνια, τα σπασμένα κεφάλια, τους μαχαιρωμένους της πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα, όλους αυτούς που τους κλέβουν στο μετρό και τους χτυπούν στα σκοτεινά σοκάκια, και το ξαναλέω, Έλληνες με έσωσαν, τους ευχαριστώ και νιώθω την ψυχή και την δική τους αγωνία, και αναγνωρίζω την Παιδεία τους, ίσως γιατί κι αυτοί σαν παιδιά είχαν μάθει απ’ το σπίτι και το σχολείο τους να δίνουν χωρίς να ρωτάνε να σώζουν χωρίς να υπολογίζουν, να προσφέρουν χωρίς να παίρνουν.

Μα πιο πολύ θα έλεγα πώς Άνθρωποι με έσωσαν, Άνθρωποι, ένα είδος που θέλει δουλειά για να το πετύχουμε, θέλει αγώνα για να το διατηρήσουμε, και αυτοί οι Άνθρωποι θα ήταν άδικο να τους δώσουμε αποκλειστικά φυλετικά χαρακτηριστικά, γιατί είναι όχι μόνον ανάγκη αλλά επιταγή η Δημοκρατική κοινωνία να μην ανέχεται την ανθρώπινη εξαθλίωση χωρίς διαχωρισμό φυλής και χρώματος.

Αντίθετα η Δημοκρατική πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, γιατί μόνο πάνω σ’ αυτήν μπορεί να διασφαλίσει ένα μεγάλο μέρος της Δημοκρατικής μας υπόστασης, να ενσταλάξει, να εκπαιδεύσει, να γαλουχήσει τους πολίτες να έχουν για διακύβευμα Δικαιώματα και όχι συμφέροντα.

Η βία, δεν είναι λύση φίλοι μου, η βία είναι στείρα, δυστυχώς τίποτα δεν μπορεί να γεννηθεί απ’ αυτήν.

Σε περιόδους κρίσης του πολιτισμού μας, όπως τώρα δεν υπάρχουν αντίπαλοι, μόνο ο άνθρωπος που απεγνωσμένα ψάχνει τη χαμένη του ψυχή.

Εννοείται πως δεν θα γίνω οσιομάρτυρας κανενός. Μου φτάνει να είμαι ένας καλλιτέχνης που αγωνιά για την ζωή τη δική του αλλά και των γύρω του…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Στέλιου Μάινα

31 ΣΧΟΛΙΑ

 1. κ. ΜΑΙΝΑ, ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΤΕ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΙ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΞΕΚΑΘΑΡΟ!
  ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΝΩ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΗΘΙΚΗΣ ΒΑΣΕΩΣ, ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΖΩ, ΑΛΛΑ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ….. ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΩΡΑΣΗ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΒΗΜΑ-ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ……
  ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΤΕΝΟΚΕΦΑΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΙ!
  ΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΜΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΑΥΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ!
  ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗ ΙΔΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΑΝ ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ.
  ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙ ΤΗ ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Ο ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΝ ΛΙΘΟ ΒΑΛΕΤΟ;
  Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ κ.ΜΑΙΝΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΙΣ ΒΑΜΠΙΡ ΘΕΜΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΜΑ. Η ΔΕΙΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΤΕΡΑΤΑ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΒΙΩΣΗΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ, ΘΕΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ, ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΑΣ ΧΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΣΑΝ ΦΤΗΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ… ΟΧΙ, ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ, ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ, ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΛΥΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ!
  ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΦΑΝΕΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΠΕΡΙΣΗ, ΚΑΙ ΜΕ ΛΑΒΑΡΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΕΣ, ΟΤΙ ΗΜΑΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ…… ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ…..
  ΝΙΩΘΩ ΕΛΠΙΔΑ ΟΜΩΣ, ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΕΦΤΟΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ…. ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ-ΜΑΣ….
  ΜΕ ΤΙΜΗ Γ.Σ.

 2. Καλημέρα κ. Μάινα,
  Διάβασα το άρθρο σας και ήθελα να σας γράψω γιατί ηλικιακά είμαστε κοντά.
  Με τον τρόπο που περιγράφεται το πώς μεγαλώσατε και ζήσατε μεγάλωσα και έζησα και εγώ. Τότε που η γειτονιά ήτανε γειτονιά και ο Άνθρωπος ήτανε Άνθρωπος .
  Μεγαλώνοντας και κάνοντας παιδιά αφενός προσπαθώ να γίνω καλός Άνθρωπος και πατέρας, αφετέρου να περάσω στα παιδιά μου τις αξίες που μπορεί να κουβαλάει ένας Άνθρωπος. Με μία διαφορά. Προσπαθώ να βάλω στη ζωή τους το διαφορετικό, το διαφορετικό το οποίο το συναντάνε κάθε μέρα στο σχολείο τους, με παιδιά από χώρες με διαφορετικές συνθήκες ζωής, διαφορετικά ήθη και έθιμα.
  Προσπαθώ να τους εξηγώ ότι το ¨αλβανάκι¨ ή το ¨πακιστανάκι¨ δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα ίδια και η μόνη τους διαφορά έχει να κάνει με την νοοτροπία τους ή με το χρώμα τους. Με λίγα λόγια είναι τα ίδια παιδιά που παίζουν μαζί στα διαλείμματα, που τρώνε μαζί, που κάθονται δίπλα δίπλα στο θρανίο, που μεγαλώνουν μαζί.
  Αυτό πιστεύω είναι το κλειδί και όπως σωστά γράφεται και εσείς ¨είναι ένα είδος που θέλει δουλειά για να το πετύχουμε….¨και αυτό προσπαθώ όποτε τίθεται τέτοιο θέμα.
  Γιατί με μεγαλώσανε και μου δώσανε αξίες, όχι μόνο οι γονείς μου αλλά και η ίδια η γειτονιά μου. Μου έμαθαν να είμαι Άνθρωπος κάτι που ευελπιστώ να το δώ στα παιδιά μου, στους αυριανούς Ανθρώπους και μετά στα παιδιά των παιδιών μου. Τότε θέλω να πιστεύω ότι ¨δεν θα ψάχνω για την χαμένη μου ψυχή¨ .

  Σας ευχαριστώ

 3. H ανθρωπιά σίγουρα δεν έχει φυλετικά χαρακτηριστικά.Το φιλότιμο όμως έχει!
  Θα χαιρόμουν πραγματικά εαν, έστω και ένας απο τους διακόσιους αλλοδαπούς που εκείνη την ώρα
  απλώς παρακολουθούσε το συμβάν φώναζε «μή βαράτε τον άνθρωπο ρε παιδιά».
  Γιατί η ανθρωπιά ,τελικά, δεν είναι αποτέλεσμα παιδείας αλλά καλλιέργιας.
  Είναι μια «ψημένη» εσωτερική διεργασία που λέει «παν μέτρον άνθρωπος» και συχνά την ποιό
  αγνή μορφή της την συναντάς στα «πεζοδρόμια»
  Γι’αυτό λοιπόν μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως βασανισμένοι άνθρωποι που αρκετές φορές
  ζητάνε βοήθεια και την λαμβάνουν,γυρίζουν το κεφάλι όταν τους ζητηθεί η στην χειρότερη
  των περιπτώσεων την επιστρέφουν σε μίσος.

  Λυπάμαι πραγματικά!

 4. Συμφωνω απολυτως μαζι σας Κ. Μαινα, οπως πιστευω και καθε λογικος ανθρωπος.

  Το θεμα ειναι τι κανουμε τωρα; Πως λυνεται το προβλημα που εχει δημιουργηθει και ειναι μεγαλο;

  Επι χρονια καμμια κυβερνηση δεν μπηκε στο κοπο να ασχοληθει με το προβλημα που λεγεται παρανομη μεταναστευση και αυτη τη στιγμη δυστυχως πρεπει να παρθουν μετρα σκληρα.

  Και εγω προσωπικα λυπαμαι για τους ανθρωπους αυτους, την δυστυχια που εχουν βιωσει, την εκμεταλλευση που εχουν υποστει (και απο ελληνες…, ειδικα απο ελληνες..) αλλα επισης εχω το δικαιωμα να νιωθω ασφαλεια οταν προχωρω στους δρομους της πρωτευουσας της χωρας μου.

  Η πολιτεια πρεπει να κανει κατι και γρηγορα. Και λεω γρηγορα γιατι καθε στιγμη που περναει και μετρα δεν παιρνονται πολυς κοσμος σπρωχνεται σε ακραιες ιδεολογιες και κινησεις. Εαν συνεχισουμε ετσι συντομα θα βλεπουμε ελληνες πολιτες να πλακωνονται (με χερια και με οπλα) με αλλοδαπους στους δρομους σε σκηνες φαρ-ουεστ.

  Επιτελους ας παρει μια ρημαδα αποφαση το ελληνικο κρατος για κατι. Δε γινεται να πασαρει ο ενας τις ευθηνες στον αλλο και να μην τολμαει κανενας να παρει μια αποφαση, μια λυση, και ας ειναι λαθος!!! τουλαχιστον θα ειναι καλυτερο απο το να μην γινεται τιποτα.

  Ζω στην αγγλια περιπου 7 χρονια, σε μια κοινωνια γεματη απο ανθρωπους διαφορετικων χρωματων και θρησκειων. Το τελευταιο χρονο για πρωτη φορα στη ζωη μου αισθανομαι μεγαλυτερη ασφαλεια εδω παρα στην ελλαδα. Θα γυρισω το πασχα για διακοπες, ανυσηχω ηδη για την ασφαλεια μου και κοιταζω να δω πως μπορω να αποφυγω το κεντρο. Δε λεω οτι το αγγλοσαξωνικο μοντελο ειναι τελειο αλλα τουλαχιστον λειτουργει. Αναρωτιεμαι σε ποια ευρωπαικη χωρα του βορρα θα τολμουσαν λαθρομεταναστες να κανουν καταληψεις δημοσιων κτηριων, διαμαρτυριες κτλ θα τους ειχε μαζεψει η αστυνομαι σε χρονο dt.

  Θελουν αυτοι οι ανθρωπο βοηθεια; Ωραια, ας κρατησουμε οσους μπορουμε, ας στειλουμε τους υπολοιπους στις χωρες τους και ας τους δωσουμε οτι η οικονομικη βοηθεια μπορουμε.

 5. Κύριε Mάινα,

  Με όλο τον σεβασμό, πολύ φοβάμαι ότι ίσως υποπέσατε σε ένα λάθος. Δεν αναιρώ επ΄ουδενί ότι ίσως μεγαλώσατε σε μία γειτονία ανέμελη, όπως και περιγράφετε καλύτερα: «πάντα προχωρούσα ανέμελα στη γειτονιά μου, χωρίς καμιά υποψία και φόβο πως μπορεί να μου συμβεί κάτι κακό». Αλλά, δυστυχώς, οι καιροί έχουν αλλάξει. Όπως και εσείς, έτσι και εγώ συνήθιζα να περπατάω ανέμελος στην γειτονιά μου, και τώρα πλέον – τα τελευταία 10 χρόνια, αποφεύγω να βγαίνω έξω μετά από μία ορισμένη ώρα.

  Μερικές φορές, όμως, πρέπει να μας χτυπήσει το κακό (κυριολεκτικά) για να καταλάβουμε ότι «οι καιροί έχουν αλλάξει.» Δυστυχώς, αυτό έγινε σε εσάς, κύριε Mάινα. Το λάθος σας, όμως, είναι ότι το αφήνετε, και ότι αφήνεις θα σε αφήσει – η εν προκειμένω δεν θα σε αφήσει.

  Υπάρχει κάτι ονομαζόμενο “positive discrimination”, ή αλλιώς αν θέλετε να το μεταφράσετε “θετική εύνοια και διάκριση προς σε μια φυλή, φύλο, που θα υπόκειτο σε διαχωρισμό”. Εν ολίγοις, είναι μία πολιτική άποψη, μία καταφατική δράση που αναφέρεται σε πολιτικές που λαμβάνουν παράγοντες ρατσισμού, συμπεριλαμβανομένων της: “φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου ή εθνικής καταγωγής” προκειμένου να αποτελέσει πλεονέκτημα για μια μειοψηφούσα ομάδα, συνήθως ως μέσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της η ιστορία των διακρίσεων.

  Απ΄ότι διάβασα, είχατε σκοπό να υποβάλετε “μήνυση κατά αγνώστου”, απεφασίσατε, όμως, να την αποσύρετε βλέποντας ότι αυτό ίσως να είχε αρνητικό αντίκτυπο στην επερχόμενη συμμετοχή σας στην συναυλία υπέρ των μεταναστών και κατά του ρατσισμού. Φυσικά και επράξατε όπως νιώθατε και είναι ανευθαίρετο δικαίωμα σας. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι ενηργήσατε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το θέμα, όμως, είναι το εξής. Με αυτή σας την κίνηση δίνετε λαβές, έδαφος αν θέλετε στο να γίνετε, ίσως, θύμα ξανά. Μην με παρεξηγήσετε, δεν σας εύχομαι κάτι τέτοιο. Τουναντίον, αποφεύγω να σκεφτώ κάτι τέτοιο για σας η για οιονδήποτε άλλον συνάνθρωπο μας.

  Όμως, παρά ταύτα, αν στην θέση σας όταν σας άρπαξαν το κινητό τηλέφωνο καθώς αντισταθήκατε, ήταν μία γιαγιά ή μια γυναίκα και αντιστέκονταν η ίδια; Πολύ φοβάμαι ότι τα μπουκάλια μπύρας που εκσφενδονίστηκαν σε σας κ. Μάινα, που όπως ο ίδιος ομολογήσατε τα αποφύγατε, ίσως και να χτυπούσαν την γιαγιά. Η την γυναίκα, οιαδήποτε γυναίκα. Η μάλλον, κύριε Μάινα, θα χτυπούσαν εμένα, τον άγνωστο. Το παιδάκι με το i-phone που ξέρετε αυτά τα τα i-phone ή όπως αλλιώς τα λένε, κοστίζουν ακριβά και είναι λουκούμι για οποιονδήποτε – ανεξαρτήτου χρώματος – επίδοξο ληστή. Και που ξέρετε, αυτός που σας έκλεψε το κινητό, να έπαιρνε το i-phone από την κοπελίτσα καθώς αυτή σχολούσε από την ΑΣΟΕ που είναι σχετικά κοντά από την Πλατεία Βικτωρία.

  Κακά τα ψέματε, κύριε Μάινα. Η υπόθεση σας πήρε διαστάσεις διότι είσθε «διάσημος», εν προκειμένω ηθοποιός. Δεν χρωματίζομαι τέτοιες πράξεις. Ήταν λευκός, έγχρωμος, ασιάτης, αυτός που σας επιτέθη. Επ΄ουδενί, όμως, δεν κρατάμε δύο καλάθια, δύο μέτρα και δύο σταθμά.
  Αλήθεια, κύριε Μάινα, αν θα ήταν Έλληνας, αυτός που σας έκλεψε το κινητό και οι υπόλοιποι συνένοχοι του που σας πέταξαν τα μπουκάλια μπύρας, ήσαν Έλληνες φτωχοί, θα τους είχατε υποβάλλει μήνυση; Tι θα κάνατε τότε; Πολύ φοβάμαι ότι η απάντηση ίσως είναι θετική. Αυτό καθ’αυτό αποτελεί, «θετικό» διαχωρισμό.Αυτό δεν είναι διαχωρισμός εξ ορισμού. Ξέρετε υπάρχουν και Έλληνες που πεινάνε και καταφεύγουν σε τέτοιες κινήσεις, αλλά δεν την γλυτώνουν και υποβάλλονται μυνήσεις κατά αγνώστου.

  Κύριε Μάινα, όταν ο συνάδελφος σας Ζαχαρίας Ρόχας μαχαιρώθηκε στον λαιμό, και εν ολίγοις σας είπε ότι δεν θα ενεργούσατε με αυτή την απερισκιψία, ελαφρότητα, αν σας συνέβαινε κάτι παρόμοιο, δεν πιστεύετε ότι έχει δίκιο; Προσέχτε, όχι εν μέρει δίκιο, αλλά δίκιο!

  K. Mάινα, σας διαβεβαιώ, ότι δεν είμεθα όλοι δεξιοί στα πολιτικά μας πιστεύω, ούτε ξάφνου γίναμε ξενόφοβοι, και ρατσιστές. Αλλά, επ΄ουδενί, όμως, δεν μπορούμε να κρατάμε δύο μέτρα και δύο σταθμά έχοντας ως βάση το χρώμα, την θρησκεία ή το φύλο έστω, του κάθε επίδοξου ληστή ή βιαστή.

  Όταν πηγαίναμε μετανάστες στην Αμερική, πηγαίναμε με τα χαρτιά μας και περάσαμε όλοι μας ιατρικές εξετάσεις. Ακόμη και μετέπειτα, όμως, πιο πρόσφατα σχετικά στα 1970, πάντα πηγαίναμε έτοιμοι. Αν υπήρχαν κλέφτες στην Αμερικά και στην Ευρώπη, μα φυσικά….και υπήρχαν!!! Παντού και πάντα υπάρχουν σάπια μήλα! Αλλά, ως επί τω πλείστον, φροντίζαμε να απομακρύνουμε τα σάπια μήλα. Αν τώρα είχαμε υποπέσει θύματα ρατσισμού ή ξενοφοβίας, μα φυσικά και πάλι! Αλλά, φροντίσαμε να τους κερδίσουμε όπου και αν πήγαμε. Και ακόμη όταν δεν τους κερδίζαμε, κάναμε το πάντα προς το ζην (λούστροι, καθαριστές) και φροντίζαμε να πηγαίνουμε έτοιμοι με τα χαρτιά μας (ιατρικά, ντοκουμέντα) έτσι να μην δώσουμε δικαίωμα.

  Επίσης, κάτι που ξεχνάτε κύριε Μάινα, είναι ότι μιλάμε για μία χώρα που δεν μπορεί να απορροφήσει τόσους μετανάστες. Το ότι κάποιοι, αντιτίθενται στην ανεξέλεγκτη έλευση μεταναστών, δεν σημαίνει ότι αντιτίθενται στην έλευση μεταναστών. Το καταλαβάτε αυτό, κύριε Μάινα;

  Δεν είμεθα όλοι δεξιοί και επ όυδενί δεν ασπαζόμεθα τέτοιες πολιτικές. Παν μέτρον άριστον.

  Eλεγχόμενη μεταναστευτική πολιτική σημαίνει καλύτερη διαβίωση για τους ίδιους τους μετανάστες και εξάλειψη εκμετάλλευσης τους μέσω του παραεμπορίου και του ενδεχομένου εμπορίου ναρκωτικών.

  Κύριε Μάινα, πρέπει να συμπάσχετε με τους μετανάστες και με τους μόνιμους κατοίκους που μένουν εκεί. Είστε ένας από αυτούς, σωστά; Στο πρόσωπο σας, τουλάχιστον, δεδομένου ότι είσθε μόνιμος κάτοικος Πλατείας Βικτωρίας, θα πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε μία φωνή που θα ακουγόνταν εκ μέρους μας. Αλλά του κάκου.

  Το να συνεχίζουν να έρχονται εδώ μετανάστες απούσας ελεγχόμενης μεταναστευτικής πολιτικής, δεν τους βοηθάει. Σίγουρα δεν βοηθάει κανέναν εδώ. Αλήθεια, τι γίνεται όταν έχουμε 10 μετανάστες, και φαί για 3 άτομα; Με τι κριτήρια θα δώσουμε αυτά τα 10 πιάτα σε 3 μετανάστες ; Έχοντας ως βάση τι; Ποιος είναι πιο αδύνατος, πιο αναιμικός; Με βάση το φύλο; Οι γυναίκες προηγούνται και οι άντρες, αν και εφόσον έχει περισσέψει φαί, θα φάνε μετά; Θετικός διαχωρισμός, δηλαδή;

  Φιλικά,
  Κωνσταντίνος Παχής.

 6. Καλέ μου κύριε Μάϊνα, σε όλα συμφωνούμε όσα αναφέρετε παραπάνω, και νιώθω πως μιλάτε μέσα από την ψυχή σας…
  Κανένας δεν μπορεί να είναι αληθινά χαρούμενος ανάμεσα σε λυπημένους, ευτυχισμένος ανάμεσα σε δυστυχείς, ουσιαστικά ΄΄πλούσιος΄΄ ανάμεσα σε εξαθλιωμένους…… κι ούτε καν ασφαλής ανάμεσα σε απελπισμένους!!!!
  Ανθρωπισμός όμως, δεν είναι η ανοχή του εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ο συμβιβασμός με τον φασισμό της δυστυχίας. Αν δεν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι ουσιαστικό σε όλα αυτά τα πλήθη των αναξέλεγκτα και χωρίς την άδειά μας εισερχομένων συνανθρώπων στη χώρα μας, δηλαδή εργασία, τροφή, εκπαίδευση, ποιότητα ζωής, δεν μπορώ να καταλάβω σε τι διαφέρουμε από εκείνους που είναι φυσικοί αυτουργοί της κατάντιας τους. Απλά εμείς ανεχόμενοι την όλη κατάσταση, είμαστε οι ηθικοί αυτουργοί , υποκριτές και υπεράνω, πετώντας σπλαχνικά το 50λεπτό μας στο απλωμένο χέρι που συναντάμε στα φανάρια…..
  Αδυνατώ να αποδεχτώ αυτή την αθλιότητα που οι άχρηστοι κρατούντες με καταδικάζουν να βιώνω. Περπατώντας στους δρόμους και συναντώντας καθημερινά τη δυστυχία (εισαγόμενη και μη), θυμώνω, πληγώνομαι, επαναστατώ.. Αισθάνομαι πως κάποιοι τεχνηέντως έχουνε στήσει με την αδιαφορία τους αυτό το σκηνικό, ώστε οι Έλληνες πολίτες να έχουν συνεχόμενα αρνητικά ερεθίσματα, να βυθίζονται στη φοβία, να αρκούνται στα ελάχιστα που τους πετούν, να μην αγανακτούν, γιατί δίπλα τους επιμελώς, φωταγωγείται η κατάντια στην οποία αύριο μπορεί κι αυτοί να καταλήξουν…… Αυτό είναι ο φασισμός της δυστυχίας. Ο εθισμός στη μιζέρια του διπλανού, σε προετοιμάζει να την υποστείς. Λουφάζεις λοιπόν, μήπως γλιτώσεις τα χειρότερα που έρχονται.
  Ελπίζω (πάντα ήλπιζα), ότι θα συμμετέχω κάποια μέρα στην πανανθρώπινη επανάσταση, που θα μας οδηγήσει σε έναν κόσμο δίκαιο, με σεβασμό στη ζωή και την αξιοπρέπεια. Σε έναν κόσμο όπου όλοι θα έχουν αυτά που χρειάζονται και έτσι θα απολαμβάνουμε ειρηνικά τη συναναστροφή και την επικοινωνία.
  Αυτή η επανάσταση όμως, προϋποθέτει συνειδητοποιημένους ΄΄πνευματικούς πολεμιστές΄΄, που αγωνίζονται αρχικά για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της πατρίδας τους, για τα δικαιώματά τους, για τη βελτίωση της ζωής τους, για την καλλιέργεια και την πνευματική τους ανάπτυξη. Τότε έχει αξία ο άνθρωπος, όταν αγωνισθεί για κάτι παραπάνω από την επιβίωσή του. Όμως αυτόν τον αγώνα, δεν θα τον κάνει κανένας ποτέ δραπετεύοντας μακριά από το καθήκον του, απαιτώντας ΄΄δικαιώματα΄΄ σε ξένες χώρες, στιβαζόμενος με χιλιάδες άλλους ΄΄δυστυχείς΄΄, υποβιβάζοντας τον εαυτό του σε επαίτη και υποψήφιο ‘’εξ΄ανάγκης΄΄ εγκληματία ……..
  Κι ας μην γελιόμαστε, δεν έχει γίνει ακόμη ο πλανήτης πατρίδα μας…..Η πατρίδα μας είναι η Ελλάδα κι εμείς προέχει να υπερασπίσουμε, να εξυψώσουμε, να αναπτύξουμε (και εν τέλει εκεί που φτάσαμε) να σώσουμε απ΄ την καταστροφή και την εξαθλίωση, τους εαυτούς μας, την οικογένειά μας, τους γείτονές μας….
  Η Ελλάδα σπρώχνεται κι ακροβατεί στο χάος… Με 20% ανεργία, κολοβή ανύπαρκτη παιδεία, διαλυμένη κοινωνική συνοχή… Με πολίτες αλλοτριωμένους, άβουλους ψηφοφόρους-καταναλωτές, να σέρνονται στις κάπλικες τις κάλπες κάθε 4 χρονάκια, και να προσυπογράψουν την αυτοκαταστροφή μας……
  Γι αυτό, μη έχοντας εργοστάσια, μεγάλες επιχειρήσεις, σύστημα ασφάλισης, σύστημα υγείας, μη έχοντες τελικά ούτε μυαλό, δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε.
  Τα προβλήματά μας είναι τεράστια και οφθαλμοφανή.
  Το…… μεταναστευτικό, αφορά αναπτυγμένες χώρες, που έχουν τις υποδομές να επιλέξουν τους μετανάστες τους, έτσι όπως επιλέγουν τώρα οι τοκογλύφοι της Ευρώπης, τους νέους επιστήμονες (Ισπανούς, Έλληνες και Πορτογάλους,) όλους εκείνους που θα στίψουνε με περισσή στοργή, ώστε να εφοδιάσουνε τις μηχανές παραγωγής τους με νέο αίμα, υγιές, φθηνό και άφθονο…….
  Εδώ στην Ελλάδα, υπάρχει ένα πρόβλημα λαθραίας εισροής δυστυχισμένων ανθρώπων, στους οποίους πρακτικά αδυνατούμε να προσφέρουμε το οτιδήποτε, και το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε πραγματικά, είναι να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στις χώρες τους όπου με όπλο τον δίκαιο θυμό, την αγανάκτηση και την πίστη για ένα καλύτερο αύριο, θα επαναστατήσουν κατά των εκμεταλλευτών τους, μήπως κάποτε ανατείλει ένας καινούργιος κόσμος, καλύτερος από ετούτη την άχρηστη ζούγκλα ……
  Εγώ αυτά πιστεύω, καί τον συνάνθρωπο επιλέγω να τον θέλω συναγωνιστή και όχι άθλιο διακονιάρη που εμπορεύεται την κατάντια του………

 7. Μπράβο, μπράβο και ξανά ΜΠΡΑΒΟ!!!
  Το συγκέκριμένο άρθρο είναι πραγματικά ένα «άγγιγμα ψυχής» για εμένα…
  Μου προκάλεί ποικίλα συναισθήματα αλλά και συγκίνηση…
  Ναι, πρέπει όλοι να «κολλήσουμε την αρρώστια» του ανθρωπισμού…
  Πιστεύω πως έχω αποκτήσει ένα δάσκαλο: ΕΣΑΣ, κύριε Μάινα, που μέσα από τη γραφή σας (αλλά και από τη δουλειά σας) μου χαράζεται έναν άλλο δρόμο που όσο περνάει ο καιρός καταλαβαίνω πως μου ταιριάζει…Δεν είναι αργά στα 23 μου χρόνια να μάθω κάτι παραπάνω από τις δικές μου απλές ιδέες (τις οποίες έμαθα κυρίως από τους γονείς μου αλλά και από λίγους σοβαρούς φίλους που έχω με σωστή παιδεία).
  Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ όσο ήμουν παιδί ότι οι άνθρωποι μπορούν να μισούν χωρίς όρια συνανθρώπους μας τους οποίους δεν γνωρίζουν καν…Από τους γονείς μου όμως έμαθα ότι κανένας δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον άλλον, κανένας «διαφορετικός» από εμένα δεν είναι ανώτερος ή κατώτερος, κανένας άνθρωπος με διαφορετική καταγωγή, χρώμα ή κουλτούρα από τη δική μου δεν αξίζει ρατσιστική αντιμετώπιση…
  Έμαθα ότι ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΟΙ ανεξάρτητα από το χρώμα, τη γλώσσα, την θέση στη κοινωνία, τη μόρφωση, τις ιδέες, τη κουλτούρα, τη καταγωγή, την ηλικία κτλ…
  Θα ήθελα πραγματικά (αν και καταλαβαίνω ότι ίσως είναι δύσκολο να γίνει) να είστε εσείς αυτός που θα με διδάξει κάποια πράγματα που δεν γνωρίζω…Θαυμάζω το τρόπο που αντιμετωπίζεται αυτές τις δύσκολες καταστάσεις και για ακόμα μια φορά θέλω να σας συγχαρώ που παραμένετε συνεπείς στις ιδέες σας…
  Και κάτι τελευταίο, έτυχε χτες να ανοίξω τη τηλεόραση στο MEGA στην εκπομπή «Πρωινό mou» τη στιγμή που έδειχναν απόσπασμα από την εκπομπή «ΟΛΑ» του ANT1, όπου ο Θέμος Αναστασιάδης μαζί με τους άλλους 2 συνεργάτες του σας αποκάλεσαν υποκριτή και η συμπεριφορά τους ήταν σαρκαστική απέναντί σας…Δεν σας κρύβω λοιπόν ότι νευρίασα πολύ. Έχω μάθει να σέβομαι την άποψη των συνανθρώπων μου όποια και αν είναι αυτή, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι παραμένουν «παντογνώστες» και πιστεύουν πως έχουν το δικαίωμα να διαστρεβλώνουν την αλήθεια και να τη παρουσιάζουν με ένα δικό τους τρόπο, αλλά και να κοροιδεύουν δημόσια ανθρώπους που δεν τους έχουν δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα…
  Θα ήθελα πολύ να γράψω και άλλα γιατί με αυτό το τρόπο αισθάνομαι ότι συζητώ μαζί σας, αλλά δεν θέλω να γίνομαι κουραστική…

  Καλή σας μέρα με σεβασμό
  ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ

 8. ΕΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ, ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ!ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΝ ΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΣΑΣ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΑΠΛΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ Κ ΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ Κ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!!!!ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ Κ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΕΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ!ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΙΝ!ΑΥΤΟΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!!

  ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ!!ΕΙΣΤΕ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ!ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΙ ΛΑΙΣΤΡΥΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΚΛΩΠΕΣ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ!!

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

 9. Συγκινήθηκα όταν διάβασα το άρθρο σας. Και εγώ μεγάλωσα και ακόμη μένω στην ίδια γειτονιά με εσάς, λίγο πιο κάτω. Μένω και δουλεύω στην Πλατεία Βικτωρίας. Κυκλοφορώ, περπατώ γιατί δεν φοβάμαι. Ακόμη. Μέχρι πότε όμως;

 10. Κι ομως Μαινα μου,κι ομως…

  Δεν εισαι ενας απλος ανθρωπος,ενας κοκκος αμμου στα 6 δις της ανθρωποτητας,ενα φιλοπονο φιλεργο

  μηρμυγκακι,μια στηλη φωτος ως ηθοποιος ( ηθος +ποιω,εμεις φτιαξαμε τη λεξη)

  Εισαι ενας Αλεξανδρος σημερινος,ενας κατευθειαν καθαροαιμος απογονος των Πλατωνα,Σωκρατη,Αριστοτελη,

  ενας Ανθρωπος ( απο το ανω + θεωρω,εμεις φτιαξαμε τη λεξη…) πλασμενος απο

  Φως & Πνευμα,το φαος ηελιοο του Ομηρου,το Πνευμα των μεγαλων φιλοσοφων,που οι ανθελληνες προσπαθουν

  χωρις επιτυχια να δυσφημησουν οτι ταχα μου ητανε λεει ομοφυλοφιλοι & παιδεραστες,οτι ειχαν τις

  γυναικες για κατωτερες,εδερναν τους δουλους,σκοτωνονταν μεταξυ τους…

  Αλλα κι ετσι να ηταν,εχουν οι γυναικες το μυαλο του ανδρα ή μηπως οι αλλες ρατσες δεν ειναι

  κατωτερες απο εμας & θελουν βουρδουλα ? Οσο δε για τις μαχες,πολεμος πατηρ παντων…Οι δυνατοι

  εχουν δικαιωμα,αλλα & καθηκον να εξοντωνουν τους αδυναμους…Φυσικη επιλογη,

  Σε σενα λοιπον,συγχρονε Αλεξανδρε ελαχε ο κληρος να φυλαξεις τις δικες σου Θερμοπυλες,

  για να μη διαβουν οι συγχρονοι Μηδοι,οι συγχρονοι βαρβαροι κατα Καβαφη,τα πιονια των

  παγκοσμιοποιητων,που ζηλευουν τον πολιτισμο μας & θελουν να μιανουν τα ιερα εδαφη μας..

  Αλλα δεν εισαι μονος. Μαζι με ολους εμας,τους Αγνωστους Στρατιωτες του Ελληνισμου,

  θα πουμε για μια ακομη φορα στα μιασματα…

  » Μολων λαβε «… ( ελα να το παρεις, στη βαρβαρικη » δημοτικη» )…

  Να δουμε ποιός θα παρει τί …

 11. Κύριε Μάϊνα αγαπώ τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Αγαπώ τις γιαγιάδες που τόσα έχουν δεί τα μάτια τους. Πολέμους, κατοχή, πείνα, δυστυχία, θανάτους. Αγαπώ τους Έλληνες γέροντες. Θυμάμαι σε ένα τουριστικό ντοκυμαντέρ, γυρισμένο στην Σαντορίνη, που ένας γέροντας είχε πεί » τώρα έχουμε απ΄όλα. Κάποτε πεινούσαμε και κλέβαμε κρεμμύδια για να φάμε». Κύριε Μάϊνα αγαπώ βαθειά και ανυπόκριτα την Ελλάδα και τους Έλληνες, κλαίω στο άκουσμα του εθνικού μας ύμνου, τόσο που δεν μου μένει καθόλου αγάπη για τους αλλοδαπούς σαν και αυτούς που παρολίγο να σας σκοτώσουν για ένα κινητό. Δεν είμαι Χριστός ούτε και άγιος. Δεν θέλω το κακό τους, ούτε και έχω διαννοηθεί ποτέ να προσβάλλω ή ακόμη περισσότερο να χειροδικήσω εις βάρος κάποιου παράνομου μετανάστη, ή οικονομικού μετανάστη αν προτιμάτε. Θέλω όμορφα και πολιτισμένα να εγκαταλείψουν την χώρα μου. Είναι κακό αυτό; Είμαι ρατσιστής που δεν αποδέχομαι τον κατακλυσμό της χώρας μας από εκατομύρια εξαθλιωμένους την στιγμή που δεν έχουμε επαρκή μέσα για τους δικούς μας ανθρώπους;

 12. Κυριε Μαινα οπως σας ειχα γραψει και στο προηγουμενο αρθρο σας, ειμαι Μαρξιστης και εθνιστης δηλαδη υπερ της κοινωνιας των εθνων-κρατων, του υπεροχου χρωματιστου ελευθερου και ανεξαρτητου εθνικου μωσαικου με τις κουλτουρες και τους πολιτισμους καθε λαου και οχι της κονιορτοποιησης λαων, πολιτισμων, που θελει η νεα ταξη και η παγκοσμιοποιηση. Αντιφαση η μη, παρτε το οπως θελετε, οι μεταναστες απο καθε εθνος κατα τις ιστορικες περιοδους μετακινησης και μεταναστευσης, σε οποια χωρα εποικισαν, διαφυλαξαν τους πολιτισμους τους και τα εθιμα τους με πιο ισχυρους δεσμους απ’ οτι οι συμπατριωτες τους που εμειναν πισω οπως εκαναν και οι απανταχου ανα τον κοσμο ελληνες μεταναστες. Η διαφορα σε σχεση με τον ελλαδικο χωρο ειναι η ελλειψη οργανωσης της πολιτειας. Υπαρχει ομως ενα «Αλλά». Και αυτο το «αλλα» ερχεται σε συναρτηση με τη κουλτουρα του ελληνα και τον πολιτισμο του.
  Ο ανθρωπισμος και η ανθρωπια χωρις να ειναι ελληνικο προνομιο, χαρακτηριζει τον ελληνα.
  Με βαση λοιπον τα λεγομενα σας σας εσωσαν 2 ανθρωποι με την ελληνικη παιδεια και κουλτουρα. Μια παιδεια και κουλτουρα που κατεστρεψαν και συνεθλιψαν οι κυβερνησεις-αντιπροσωποι της συγχρονης λαιλαπας που λεγεται νεα ταξη πραγματων και παγκοσμιοποιηση και που κανουν μεχρι και σημερα. Σας εσωσαν λοιπον 2 ΕΛΛΗΝΕΣ και κατα επεκτασιν και ανθρωποι.
  Και αυτο γιατι υπαρχει σε καθε λαο εθνικη συνειδηση. Η εθνικη συνειδηση αποτελει αναγκαιο αλλα οχι και το καθοριστικο χαρακτηριστικο που ενωνει τουs ανθρωπους σε ενα εθνος. Το αντικειμενικο γεγονος της υπαρξης του εθνους ειναι πρωτευον σε σχεση με την εθνικη αυτοσυνειδηση. Αυτο σημαινει οτι κανεις δεν επιλεγει για τον εαυτο του ουτε τη χωρα γεννησης του, ουτε την εθνικοτητα των γονιων του. Ομως γεννιεται Ελληνας, Γαλλος, Αγγλος, Γερμανος, Πακιστανος, Ινδος, Αλβανος, δηλαδη ανθρωπος ενος ορισμενου πολιτισμου και καρπος μιας κληρονομικοτητας. Ειναι αμφιβολο αν μπορουν να θεωρηθουν γονιμες οι διαφορες στην ερμηνεια των ορων ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, οπως αλλωστε και των εννοιων ΕΘΝΟΣ και ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ. Θεωρειται οτι η αυτοσυνειδηση ειναι η γνωση του ανθρωπου για τον εαυτο του, ενω η συνειδηση ειναι σε σημαντικο βαθμο γνωση και για τον αλλο. Για αυτο ειναι σημαντικο να αναγνωρισουμε και τουs 2 ορους κατα βαση ως συνωνυμους. Η εθνικη αυτοσυνειδηση οντως ιστορικη μνημη του εθνους, συνδεει σε ενιαιο συμολο την αλλαγη των καιρων και των γενεων και εξασφαλιζει την παρουσια του παρελθοντος στο παρον. Μελετωντας την ιστορια του λαου μας, γινομαστε ζωντανοι μετοχοι των ιστορικων γεγονοτων. Η γνωση της ιστοριας εδραιωνει την εθνικη αυτοσυνειδηση πρωτα απο ολα της εθνικης διανοησης. Κατι που καθε λαος ζητα και θελει στο πολιτισμο του και στη κουλτουρα του. Και φυσικα κατι που οπως ανεφερα καταστρεφουν οι με συμφερον εκαστοτε κυβερνησεις του αποτυχημενου νεοφιλελευθερισμου.
  Ειμαι γενιας μικροτερης απο τη δικη σας. Αλλα προλαβα και εγω το παιχνιδι στις αλανες και ματωσα τα γονατα μου. Δανειζομενος τη φραση σας » Σε περιόδους κρίσης του πολιτισμού μας, όπως τώρα δεν υπάρχουν αντίπαλοι, μόνο ο άνθρωπος που απεγνωσμένα ψάχνει τη χαμένη του ψυχή» θα συμπληρωσω, και τη πατριδα του και τη κουλτουρα του μαζι με την εθνικη του ανεξαρτησια.
  Στον σχεδιασμο, τις μεθοδευσεις της Νεας Ταξης πραγματων και στο χυλο της Παγκοσμιοποιησης το μονο εμποδιο ειναι μια κοινωνια Εθνικων κρατων. Συμπονω τους ανθρωπους-μεταναστες που εχουν ερθει στη χωρα μου για μια καλυτερη ζωη αλλα που σεβονται ομως τη κουλτουρα μου και τα εθιμα μου, αλλα συμπασχω και χειροκροτω και θα συμπαραστεκομαι με αυτους που εμειναν εκει πισω μακρυα αγωνιζομενοι να αλλαξουν τη πολιτικη και οικονομικη κατασταση που κυριαρχει στα δικα τους εθνη-κρατη.
  Φιλικα!

 13. ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΑΡΑ ΖΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.
  ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΟΣΕΞΑ ΟΤΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑ ΚΑΝΕΙΣ.
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ
  ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ,ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΓΑΛΟΥΧΟΥΜΕΝΟΙ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ Η ΚΑΜΙΑ
  ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΙ ΑΞΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ;ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ
  ΚΟΣΜΟ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΑΡΕΓΚΛΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΧΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΑΝΙΟΥ.ΓΙΑ ΤΟ
  ΙΣΛΑΜ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΤΟΥΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ.ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ..ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ
  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑ ΠΙΣΤΗΣ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΙ ΑΝ
  ΠΗΓΑΝ,ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΠΑΡΩΠΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΟ.ΑΚΟΜΗ
  ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΕΙΡΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΝΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΘΡΗΣΚΩΝ ΤΟΥΣ -[Π.Χ. ΣΑΛΜΑΝ ΡΟΥΣΝΤΙ)ΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΞΑΛΕΙΦΟΥΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΝ.
  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ
  ΑΦΟΥ ΛΗΣΤΕΨΕΙ,ΣΚΟΤΩΣΕΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΑΤΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΩΝ,ΑΝΕΤΑ ΜΕΤΑ
  ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗ
  ΔΥΝΑΜΗΣ.ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ.ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΟΜΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ(ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ-ΜΑΡΟΚΟ-ΤΥΝΗΣΙΑ ΚΛΠ.)ΚΑΙ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΜΟΝΟ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ,ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΣ ΤΟ ΒΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
  ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΑΝΘΡΩΠΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ.ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΙ Η ΜΙΜΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ, Η ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΑ.

 14. Η αυτοί η εμεις …. όταν το ανθρώπινο ποτάμι γίνεται χείμαρος και ισοπεδώνει τα πάντα – το διαπιστώνεις καθημερινά στην Βικτωρίας όπου περιφέρονται αδιάκοπα – Πύργος Βαβέλ – άνθρωποι απο κάθε γωνιά του κόσμου, αποφασίζεις με ποιούς θα πας και ποιους θα αφήσεις ….

  Γιατι στην μικρή Ελλάδα των 11 εκ δεν χωρούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια του Αραβικού κόσμου της βαθιάς Ασίας και της Αφρικής …. απλά και απλοικά δεν χωρούν όσο καλός και ουμανιστής και αληθινός άνθρωπος να είσαι …. και τοτε η απόφαση έιναι δική σου αλλά χαρακτηρίζει-αφορά-ενδιαφέρει όλους μας …..

  τι θα κάνεις ? θα αφήσεις ανοιχτή την κερκόπορτα η θα την αμπαρώσεις ?

 15. Όλοι φοβόμαστε. Άλλα κύριε Μάινα, εγώ που δεν είμαι της γενίας σας, πείτε με ρομαντική, συμφωνώ απολύτως με την άποψη σας. Δεν είναι υποκρισία, είναι απλώς μια βαθύτερη πίστη στο ότι εμείς που ίσως έχουμε κάποια προνόμια παιδείας μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για τον κόσμο μας. Στο βαθμό που ο καθένας μας δύναται.

 16. Κυριε Μαινα καλησπερα.Ειμαι κι εγω ενας απ’αυτους που θα διαφωνησουν μαζι σας και στις ιδεες σας αλλα και στα οσα λετε παραπανω.Ειμαι 43 χρονων,κατοικω απο τη γεννηση μου στο Περιστερι,μια υποβαθμισμενη,εκεινη την εποχη,περιοχη.Μεγαλωσα κι εγω,σε ευχαριστο οικογενειακο περιβαλλον,ανθρωπων με αρχες και λαικη πλην τιμια παιδεια.Εμαθα κι εγω ολα αυτα τα οποια σας εμαθαν οι γονεις σας κι εσας,αλλα εμαθα και καποια αλλα.Εμαθα,οτι οι Τουρκοι,ειναι οι βασικοτεροι μας εχθροι,πραγμα που απαγορευεται να το μαθουν τα παιδια μας,σε αντιθεση με τους νεαρους Τουρκους,που μαθαινουν οτι ο Ομηρος ηταν Τουρκος και λεγοταν Ομερ και τραγουδουν στο σχολειο οτι θελουν να σφαξουν δεκα χιλιαδες Ελληνες στον πηγαιμο και αλλους τοσους στο γυρισμο.Εμαθα οτι το Ελληνικο Εθνος μεγαλουργησε στα βαθη των αιωνων,εμαθα τις θυσιες του Εθνους μας για να μπορουμε σημερα να ειμαστε εμεις καποιοι,πραγμα που εμεις δεν το σεβαστηκαμε.Και εμαθα ακομη να ειμαι περηφανος να μην σηκωνω μυγα στο σπαθι μου,οπως και πολλα αλλα.Εσεις και οι υπολοιποι που σκεφτονται σαν εσας,υποστηριζετε τους ΛΑΘΡΟμεταναστες και καλα κανετε.Δεν σας ειδα ομως να κανετε μια διαδηλωση διαμαρτυριας,για ολους αυτους στα χωρια των Ιωαννινων,που τους εχουν ρημαξει οι Αλβανοι λαθρομεταναστες τα σπιτια τοσα χρονια,τα οποια εδωσαν το αιμα τους για να τα φτιαξουν,δεν σας ειδα να κανετε κατι για τους Ελληνες συμπατριωτες μας που πεινανε στην κυριολεξια,που δεν εχουν γαλα να δωσουν στα παιδια τους,αλλα δεν εφυγαν να πανε κολυμπωντας πουθενα,και οσοι εχουν φυγει κατα καιρους εφυγαν ΝΟΜΙΜΑ,με προσκλησεις και οχι λαθραια.Δε σας ειδα να κανετε διαδηλωση διαμαρτυριας για τους Ελληνες,που εχασαν τη δουλεια τους απο τους ανθρωπους αυτους,οπως δε σας ειδα να διαμαρτυρεστε για ολη αυτη την κατασταση που επικρατει στο κεντρο της Αθηνας μετα τις εννεα το βραδυ.Δε σας ειδα να κανετε διαδηλωση διαμαρτυριας για την 73χρονη μητερα μου,που προσπαθωντας,οι γνωστοι κακομοιρηδες πεινασμενοι σας,να της κοψουν μια αλυσιδιτσα απο το λαιμο,απογευμα στην Αγιου Κωνσταντινου,την πεταξαν στο δρομο με αποτελεσμα να τρεχουμε στα νοσοκομεια επι τρεις μερες.Ξερετε βλεπω με πικρια μου πολλους ιδιαιτερα στο διαδικτυο να με αποκαλουν φασιστα απλα και μονο επειδη δεν μπορουν να μου απαντησουν,αλλα και επειδη δεν ξερουν τι σημαινει ο ορος.Εχουν μπερδεψει μαλλον σκοπιμα τον Εθνικιστη με το φασιστα.Φασισμος ειναι κατα την ταεινη μου γνωμη ,να μην μπορει καποιος να πλησιασει στο μερος που γεννηθηκε,να μην μπορει να περπατησει ελευθερα εκει που επαιζε παιδι,να σκοτωνει τις αναμνησεις του και οχι το να μη δεχεται απροσκλητους επισκεπτες που ηρθαν να του φανε το ψωμι.Αιγυπτιοι και Πακιστανοι ηρθαν και το 1973 στην Ελλαδα μετα απο προσκληση της τοτε κυβερνησης για εργατικα χερια.Ειδατε κανεναν να ειναι ρατσιστης μαζι τους;;;;; Και εν πασει περιπτωσει,αν για να μην ειμαι φασιστας,πρεπει να ανεχτω το οτι δεν θα μπορω να κυκλοφορησω στην Αθηνα μετα τις εννεα το βραδυ, θα πρεπει να ανεχτω οτι εχουν κλεισει για μενα οι δρομοι στο κεντρο και πρεπει να κυκλοφορουν μετα τις εννεα μονο οι πορνες απο τη Σιερρα Λεονε με τους Αφρικανους νταβατζηδες τους, που υψωνουν μια κουβερτα στο πεζοδρομιο και συνουσιαζονται πισω απ’αυτην,μπροστα στα ματια των περαστικων,και τους εμπορους ναρκωτικων που παραμονευουν σε καθε γωνια , τοτε θα δεχτω με πολλη ευχαριστηση τον χαρακτηρισμο του φασιστα.Και για να μη μακρυγορω αν καποιοι λυπουνται ολους αυτους τους »κακομοιρους» που πεινανε απο λαθη των ηγεσιων τους,ας πανε εθελοντες(ο ορος προσφερεται πολυ τελευταια)στην Ασια,η οποια και πετρελαια εχει και πολυ αλλου τυπου πλουτο,να τους φτιαξουν τις οικονομιες και ας αφησουν εμας εδω,στην πεινα μας και τη δυστυχια μας.Περιμενω κυριε Μαινα εναγωνιως την απαντηση σας και σας ευχαριστω εκ των προτερων αν βρειτε το χρονο να διαβασετε τα γραφομενα μου.

 17. Αυτο που καταλαβαινω απο το κειμενο, ειναι οτι ο πλουτος της Εληνικης γλωσσας μπορει να κανει το ασπρο-μαυρο. – Και αυτη η παρατηρηση ΔΕΝ ειναι ρατσιστικη 🙂 –
  Οταν φοβομαστε να πουμε τα πραγματα με το ονομα τους γιατι τρεμουμε οτι θα μας πουνε ρατσιστες ή ξενοφοβικους το παιχνιδι εχει χαθει. Και τοτε βαζουμε στη κουβεντα την Ελληνικη παιδεια, τους γονεις, τους δασκαλους,το ιστορικο παρελθον αλλα και τους μαχαιρωμενους της πλατειας του Αγιου Παντελεημονα μαζι με τη δημοκρατικη πολιτεια και την ανθρωπινη αξιοπρεπεια. Ολοι αυτοι ξορκιζουν το κακο που ζουμε και μας βοηθανε και να ειμαστε ‘πολιτικα ορθοι’. Και ετσι, ακομη και μετα απο μια επιθεση στο κεντρο της Αθηνας, η δηλωση που ακουσα στην TV και δεν πιστευα στ’αυτια μου, ¨ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ, ΟΛΑ ΚΑΛΑ¨ εχει να κανει ακριβως με αυτο που λεω.
  Δεν εχει χαθει κυριε Μαινα, ουτε ο ανθρωπισμος, ουτε η αλληλεγγυη. Σε εσας τουλαχιστον τρεξαν και δυο Ελληνες, ανθρωποι οπως λετε, να βοηθησουν.
  Νομιζω οτι το μονο που εχει χαθει, ειναι η κοινη λογικη. Και μαζι της χαθηκαν η αληθεια και ευθυνη.

 18. Εγώ λοιπόν φίλοι μου, θα σας περιγράψω μια ωραία στιγμή που έζησα με τον γιό μου 3 χρονών στην παιδική χαρά και τα συμπεράσματα δικά σας … έπαιζε με ένα πιτσιρίκη και την ώρα που μιλάγανε τον βλέπω να σηκώνει τους ώμους του και να έχει μια απορία στο βλέμμα. Μετά από λίγο όμως πάλι βουρ στο παιχνίδι και στις φωνές και τις σκανταλιές, πότε έδινε ο Πέτρος εντολές στο φίλο του και πότε ο φιλος του στον Πέτρο. Τρέχανε, φωνάζανε, οργανώνανε και τα άλλα πιτσιρίκια σε ομάδες που η μία «πολεμούσε» την άλλη…κλπ. Ηταν πολύ χαρούμενος και ταίριαζαν πολύ με το πιτσιρίκη στο παιχνίδι, όμως το βλέμμα της απορίας επέμενε κάποιες στιγμές. Αυτό βέβαια δεν σήμαινε πως ο Πέτρος δεν πέρναγε καλά, το αντίθετο μάλιστα… Πηγαίνοντας κοντά τους να δώ τι μπορεί να είναι αυτό που κάνει τον μικρό μου να αναρωτιέται ανακάλυψα πως έπαιζε με ένα παιδάκι που δεν μιλούσε καθόλου ελληνικά … και όμως ο Πέτρος και ο Αχμέτ μπορούσαν να συννενοηθούν τέλεια χωρίς να μιλάνε την ίδια γλώσσα…

 19. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΚΡΙΤΙΚΑΡΟΥΝ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΤΡΟΠΟ!ΕΙΤΕ ΣΩΣΤΟ ΕΙΤΕ ΛΑΘΟΣ ΑΥΤΟΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ! ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΜΕΝΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ..ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΟ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ …ΕΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ!ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΑΝΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΑΣ!!ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ Σ ΑΓΑΠΑΝΕ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΠΛΗΡΗΣ!ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ!! ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

 20. Κυρ-Στέλιο η βία δυστυχώς δεν είναι στείρα,είναι πόρνη δαιμονισμένη και γεννά σχεδόν πάντα βία,μίσος,έχθρα και εναντίωση…
  Η βία γεννά το φόβο,την εκδίκηση,την μισαλαδοξία κι ότι άλλο μαυρίζει την ψυχή και τη ζωή μας.
  Το να εξηγείς με τι αρχές μεγάλωσες είναι αντιληπτό από μας της κοντινής γενιάς σου αλλά αδιάφορο ή ουτοπικό για τη σημερινή γενιά που δυστυχώς της φορτώσαμε ΟΛΑ τα προβλήματά μας.
  Διάβασα όσες γνώμες γράφτηκαν ως τώρα και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο καθένας έχει να αποδώσει σε κάποιον ή καποιους τις ευθύνες…μα κανείς από μας δεν έχει αναλάβει τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ.
  Θα κάνω λοιπόν την αρχή. Ζητώ συγνώμη από τον ελληνικό λαό που ψήφισα στις τελευταίες εκλογές αυτούς που (θέλουν αλλά δε μπορούν να) μας κυβερνάνε.Δε θα το ξανακάνω.
  Και τώρα στο δια ταύτα.
  Θυμάμαι:
  Που όταν ήρθαν ο παππούς κι η γιαγιά από το Αηβαλί το `22 …πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα,πεινασμένοι,κυνηγημένοι και ως ανταμοιβή «ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΥΣ» να τους φωνάζουν.
  Και τι να κάνουν; Άλλαξαν το επίθετο να μην τους αποκάμνουν…
  Κι απ`τα 9 παιδιά τα 7 τους επιζήσαν,αν και πάντα έλεγε η γιαγιά ότι Κωσμάς-ο πρώτος-όταν αρρώστησε και τον πήγε στο νοσοκομείο δεν πέθανε, μα πως της δώκαν ένα αλλο μελανιασμένο αγνώριστο,κι ανήμπορη να τους αντιμετωπίσει,το πήρε και το έθαψε…κι όμως τα κατάφερε και πάλεψε μόνη-μιας κι ο παππούς «εφυγε» νέος- με 7 παιδιά σε ένα πλινθόκτιστο 60 τ.μ σπίτι να τα φέρει βόλτα,με κακουχίες πολλές αλλά με αξιοπρέπεια.
  Θυμάμαι:
  Πως όταν η πείνα θέριζε και φεύγαν στη ξενιτιά το `50, το `60,και το `70, χιλιάδες Έλληνες με τρένα και με βαπόρια,πήγαν μακριά και ρίζωσαν και κάναν την προκοπή τους,κι ούτε αλλαξοπίστησαν κι ούτε τα έθιμά τους ξεχάσαν…μέχρι και σχολειά έφτιαξαν,έκαμαν κι εκκλησίες….
  Θυμάμαι:
  Πιτσιρικάς σαν έλεγα ότι είμαι Περιστεριώτης, ξυνίζανε τα μούτρα τους με κοίταγαν λες κι είχα λέπρα. Το μόνο που είχαν ακουστά πως ήταν εργατούπολη,φτωχών, κλεφτών και ναρκομανών…ώσπου γεννήθηκε το Μπουρνάζι…και γίναμε όλοι άνθρωποι…
  Θυμάμαι:
  Να κυνηγάμε τα γυφτάκια που βούταγαν το ποδήλατο από την αυλή,ξύλο για τιμωρία,μα ποτέ μίσος,το ίδιο ξύλο τρώγαμε στο σχολείο προς τάξην και συμμόρφωσην…το βράδυ ανέμελα στρωματσάδα στο μπαλκόνι…με την επίσημη επιβεβαίωση από την εφημερίδα Ακρόπολις ότι είμαστε η τρίτη χώρα στον κόσμο με τη λιγότερη εγκληματικότητα…και τρίτη σε ναυτική δύναμη…κάτι εκατομμύρια κόρους αν θυμάμαι καλά.
  Θυμάμαι:
  Ένα απόγευμα ,στα δώδεκά μου θα`ταν, με πλησιάσε ένα βρώμικο και αδύναμο σκυλί. Μην ξέροντας αν θα μου επιτεθεί ή θα γρυλλίσει για φαϊ έκανα μια σπασμοδική κίνηση να το τρομάξω και να φύγει…κι έτσι έγινε. Μόνο που πήγε προς στο δρόμο φοβισμένο και πατήθηκε από το διερχόμενο λεωφορείο.
  Από τότε δεν ξαναφοβήθηκα σκυλί,μα ούτε και ξαναφοβέρησα άλλο.
  Θυμάμαι:
  Να πηγαίνουμε ραντεβού στην Ομόνοια έξω απ`του Μπακάκου, ποδαράτο ως το Μοναστηράκι και πιο πάνω, στο Θησείο,κι ούτε ναρκομανείς ούτε περιθωριακούς συναντούσαμε παρά μόνο τη μυρουδιά απ`τα παστά και τα κρέατα της αγοράς στην Αθηνάς.
  Θυμάμαι:
  Τον πατέρα μου να λέει στο τραπέζι -«φάτε όλο το φαϊ σας άλλα παιδιά δεν έχουν να φάνε» και τρώγαμε δίχως μιλιά κι είμασταν χορτασμένοι…
  Θυμάμαι κι άλλα πολλά μα δεν αντέχω να τα γράψω…η νοσταλγία πικραίνει.
  Αυτά όμως, είναι τα βιώματά μας,αυθεντικά και ανεξίτηλα, χαραγμένα στην καρδιά μας,με αυτά ως εφόδια θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τους αδυνάτους,θα δεχόμαστε τη διαφορετικότητα,θα πολεμάμε τη βία,
  θα διατηρούμε την αξιοπρέπεια,την κοινωνία και τον πολιτισμό μας.
  Το Ελληνικό Γένος έχει υποστεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην ιστορία του και καλούμαστε να βρούμε τι κάναμε λάθος τι πρέπει να διορθώσουμε αλλά και -το δυσκολότερο απ`όλα- να βρούμε τους ιδανικούς αδιάφθορους εκφραστές μας!!

 21. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΒΙΩΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ…ΝΑ ΣΥΝΧΩΡΕΣΟΥΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ;ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ;ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΧΩΡΑ;ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ;ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΡΙΟ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥΣ;ΠΩΣ ΘΑ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ …..ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΓΩ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟ 1950-60-70 ΠΗΓΑΝΕ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ……

 22. Ο κύριος Στέλιος Μάϊνας αποδεικνύει με τη στάση του ότι είναι άνθρωπος με αξιοπρέπεια και όποιος δεν κατανοεί ή κάνει πως δεν κατανοεί το στοχευμένο μήνυμα που μεταδίδει εναντία στην κυβερνητική αδιαφορία είναι είτε παραπληροφορημένος από την απανταχού προπαγάνδα, είτε συνένοχος σε αυτή την εγκληματική αδιαφορία.
  Επί προσωπικού τώρα, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τον τρόπο με τον οποίο αντιδράσατε στο άδικο περιστατικό που σας έτυχε γιατί αποκαλύπτει την καλλιέργειά σας, το ήθος σας, το γεγονός ότι δεν σταθήκατε κοντόφθαλμος και τη δύναμη που έχετε να πάτε κόντρα στην ευκολία της αποπομπής των συνανθρώπων μας που οι δυσκολίες της προσωπικής τους ιστορίας τους έφεραν εδώ.
  Ας θυμηθούν όλοι αυτοί που προσπαθούν να στρέψουν τα πυρά εναντίων τους ότι πριν από όχι πολλά χρόνια, εμείς οι Έλληνες ήμασταν στη ίδια θέση όταν πηγαίναμε μετανάστες στη Γερμανία, Αυστραλία, Αμερική και σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τη φτώχεια και την ανέχεια.

 23. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥΔΙΑΛΕΞΑΤΕ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ .ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ

 24. Σας ευχαριστώ που με τιμησατε βαζοντας την ζωγραφια μου στο αρθρο σας.Σίγουρα αυτα που γράφετε είναι μακράν σημαντικότερα απο αυτη.Το θέμα ειναι ότι με την στάση σας δε γίνατε αντικείμενο εκμετάλευσης από γνώστες ομάδες που λειτουργούν με απότερο σκοπό την δική τους πολιτικής επιβολής και σίγουρα όχι το καλό και την ασφάλεια των πολιτων αυτής της πόλης.Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι πάντα να έχετε την ίδια αγάπη για τους ανθρώπους.Μόνο η αγάπη είναι αυτή που μπορεί να κρατήσει ζωντανη και ενωμένη την κοινωνία στις μαύρες εποχές που περνούμε.Να είστε πάντα καλά και παντα επιτυχίες

 25. κάθε μέρα,μα κάθε μέρα,διαβάζω ληστείες,φόνους,βιασμούς,αρπαγές,ξυλοδαρμούς κ.λπ. ,κ.λπ. ,κυρίως υπερηλίκων,γυναικών και όχι μόνον.Από ξένους.Αν θέσω το ζήτημα των λαθρομεταναστών ως πρόβλημα,αυτομάτως γίνομαι φασίστας και μη προοδευτικός; Δεν πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάτι να γίνει; Το πρόβλημα υπάρχει.Τίποτα αποφασιστικό και δραστικό προς λύση του ,να μήν γίνει εκ μέρους τής παραλυμένης Πολιτείας;Ως πότε ο ουμανισμός μας,θα έρχεται σε σύγκρουση με τα υπαρκτά,αληθινά προβλήματα τής πεζής καθημερινότητας; Σημειώνω ότι έχω θύμα στο περιβάλλον μου…Ήτοι το νιώσαμε στο πετσί μας,όχι σε τίποτα εξασφαλισμένα γραφεία ή διαμερίσματα ή στον ουμανιστικό εγκέφαλό μας.(Εννοείται ότι δεν αναμένω απάντηση.Εννοείται.Για να μην πω ότι θα σβηστεί,όπως έγινε σε προηγούμενο σχόλιό μου).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here