Δεν παίρνεις φράγκο Μιχαλάκη. Έχω άλλες υποχρεώσεις

9
55

Και ξαφνικά μάθαμε, εμείς οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι πολίτες αυτής της χώρας, πως οι αρμόδιοι, οι ενδεδειγμένοι κατά το γράμμα του Συντάγματος να υπηρετούν την πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα και να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους, πιάστηκαν αδιάβαστοι. Και, μάλιστα, στο σημαντικότερο διαγώνισμα της ζωής τους. Μάθαμε, λοιπόν, πως ο Μιχαλάκης ο πολιτευόμενος και η κυρα Γερασιμίνα – του Γεράσιμου η γυναίκα που στο δικό μου μαχαλά την αποκαλούμε πάντα με το όνομα του αντρός της –  εξέχοντα μέλη της κυβέρνησης που διαχείριστηκε τις μνημονιακές μας τύχες τα τελευταία δύο χρόνια και οσονούπω διεκδικητές του θρόνου μιας αυτοκρατορίας υπο κατάρρευση , δεν μπήκαν, καν, στον κόπο να μελετήσουν το Μνημόνιο πριν το υπογράψουν.

Εν ολίγοις και χωρίς πολλές  περικοκλάδες θεωρίας, οι άνθρωποι αυτοί ομολόγησαν πως πήγαν στη σημαντικότερη δίκη της μεταπολεμικής μας ιστορίας, στην οποία συναθροίστηκαν όλοι οι αγιογδύτες και οι τοκογλύφοι του σύμπαντος για να μας προσάψουν ελληνική αφερεγγυότητα και οθωμανικό μπαταχτσιλίκι  και να μας πετάξουν στου ανασκολοπισμού τις τύχες, χωρίς να έχουν ρίξει ούτε μια ματιά στη δικογραφία. Χωρίς να γνωρίζουν, οι αθεόφοβοι, τι μας προσάπτουν οι κατήγοροί μας και τι ακριβώς θέλουν από εμάς. Δικαστήκαμε, ουσιαστικά, ερήμην και οι ξεδιάντροποι δίχως τσίπα ομολογούν τώρα το αδιάντροπο της παρουσίας τους. Τέτοιοι ήταν μια ζωή. Σίγουρα δεν θα αλλάξουν τώρα.

Δεν ήξεραν, λοιπόν. Δεν κατάλαβαν και μήτε ρώτησαν κανέναν.  Και άντε. Το ότι δεν ήξεραν το καταλαβαίνω. Θυρωροί του Αντρέα ήτανε οι περισσότεροι από δαύτους, ρόλος πρωταγωνιστικός τους δόθηκε  στο μοίρασμα της κομματικής αλληλογραφίας και των non paper του αρχηγού και των λοιπών συμμετεχόντων στον καφέ με την Ελένη  και το κατά κεφαλήν πνευματικό τους επίπεδο το κλαίει ο αγαπητός Χαράλαμπος, εδώ και χρόνια τώρα. Δεν μπορείς να απαιτείς γνώση, τέτοιου μεγέθους ζητημάτων, από εντεταλμένους θυρωρούς του αυτού βεληνεκούς.

Το ότι δεν κατάλαβαν, πάλι, ας το καταπιώ και αυτό. Από ανθρώπους, που δεν αντιλαμβάνονται πως η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί αυτόματα την παραδοχή της προσωπικής τους πτώχευσης και δεν υποβάλλουν μαζικά τις παραιτήσεις τους προκειμένου ο ελληνικός λαός να αναδείξει μια νέα Συντακτική Εθνοσυνέλευση , δεν αξιώνεις φυσικά την οποιαδήποτε επαφή με την πεζή πραγματικότητα. Αυτή έχει χαθεί από καιρό.  Το ότι δε ρώτησαν, τέλος,  και αυτό τους το συγχωρώ. Πάρτον ένα και χτύπα τον άλλον είναι το Κοινοβούλιο αυτό. Ποιόν να ρωτήσεις και  ποιόν να εμπιστευτείς; Εκεί χάνει η μάνα το παιδί και το ξαναβρίσκει λίγο μετά αρχηγό κόμματος και Έλληνα Πρωθυπουργό! Αλλά το ότι δεν μπήκαν καν στον κόπο να το διαβάσουνε, ε όχι ρε. Αυτό πάει πολύ. Εκτός από μέτριοι και επικίνδυνοι είναι και τεμπέληδες. Και την μεσημεριανή τους σιέστα, ενώ γύρω τους ο κόσμος συγκλονίζεται, εγώ, το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, δεν πρόκειται να την καταπιώ αμαχητί!

Ο ένας δεν έχει καμία υποχρέωση να διαβάζει πολυσέλιδα Μνημόνια επειδή επιτελεί μεγάλο έργο στο υπουργείο του. Η άλλη έχει κάθε δικαίωμα  να φαντασιώνεται υψηλά οφίκια και δάφνινα στεφάνια επειδή κάποιοι την έπεισαν πως γεννήθηκε στα ορυχεία και πως όλες τις διορισμένες θέσεις της ζωής της τις κατέλαβε με το σπαθί της. Ο παράλλος, πάλι, κομίζει επιχείρημα ηγεσίας αρνούμενος να βάλει τα ταλέντα του στον τόκο – λες και υπάρχει τράπεζα που να του προσφέρει δελεαστικό επιτόκιο για τα χαρίσματά του- ενώ το πρώην πρωτοπαλίκαρό του απειλεί με μακελειό μια ήδη μακελεμένη χώρα επειδή η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ψελίζει πως προτίθεται να πράξει τα δέοντα. Και το άθροισμα όλων αυτών  ψηφίζει οριζόντιες περικοπές συντάξεων και μισθών για να χαροποιήσει τους αυστηρούς τροικανούς και την αμέσως επόμενη στιγμή ορθώνει το κάθετο της παρουσίας του  για να υπερασπιστεί το ωράριο των φαρμακείων  και το κλειστοφοβικό του δικολαβικού επαγγέλματος προκειμένου να μην στενοχωρήσει τα όσα ψηφαλάκια του έχουν απομείνει.

Άγαμοι Θύται, το αγαπημένο μου συγκρότημα εξ απαλών ονύχων. Για το δικό τους έχω μια υποψία αλλά θα την κρατήσω στα ιδιωτικά μου τα κιτάπια.
Γι’αυτό σου λέω Μιχαλάκη. Φράγκο δεν πρόκειται να πάρεις φέτος. Πρώτον, γιατί έχω και εγώ άλλες υποχρεώσεις, σημαντικότερες από το να ασχολούμαι κάθε πρώτη του μηνός για το πώς θα πάρουν το μισθό τους τα ρουσφέτια και οι εξυπηρετήσεις σας και δεύτερον, γιατί δε σε θεωρώ ικανό να διαχειρίζεσαι -εσύ και οι όμοιοί σου- τα λεφτά μου. Ένα εκατομμύριο πολίτες- καταχρηστικά χρησιμοποιείται εδώ η λέξη- εξέλεξαν πρίν από χρόνια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το Γιώργο. Ποιος μου εγγυάται εμένα πως δεν θα βρεθούν άλλοι  τόσοι για να χαιδολογήσουν το ψώνιο και την ματαιοδοξία του κάθε Γιώργου που θα μας προκύψει στην επόμενη εκλογική διαδικασία;

Ίσως, τελικά εδώ να βρίσκεται και το όλο μυστικό της επίλυσης του ελληνικού ζητήματος. Οι πολίτες, δηλαδή, να  αναγκαστούν  να ψάξουν την ποιότητα και να καταφύγουν στα απάνεμα λιμάνια της αξίας, όχι λόγω κάποιας μεταλλαγής της αισθητικής τους και του τρόπου με τον οποίον προσεγγίζουν την πολιτική διαδικασία,  αλλά λόγω του φόβου τους μη χάσουν τα αγαπημένα τους λεφτάκια. Αυτός ο φόβος μπορεί μονάχα να μας σώσει από τη σημερινή την τραγωδία.
«Δι ελέου και φόβου περαίνουσα» η αρχαιοελληνική τραγωδία καταλήγει στην κάθαρση και στην απαλλαγή της ψυχής του θεατή από το βλαβερό συναίσθημα. Δια του φόβου μονάχα της απώλειας των μετρητών και του εξοχικού στη Βουρβουρού η νεολληνική τραγωδία έχει μια μικρή ελπίδα να οδηγήθει στη δική της, πολιτική  κάθαρση. Ίσως στην οικονομική θεωρία της δημοκρατίας του Downs να βρίσκεται η λύση μας. Ίσως πάλι όχι. Οψόμεθα εις Φιλίππους.

*Ο Τάσος Φούντογλου είναι ειδικευόμενος νεφρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΜεγάλο το ατόπημα Δανίκα για τον Αγγελόπουλο
Επόμενο άρθροΟι άνεργοι στη Γαλλία ξεπερνούν τον πληθυσμό της Ρώμης
Γεννήθηκε το 1978 στην Κοζάνη. Εκτοτε Σέρρες, Πτολεμαίδα και ξανα πάλι Κοζάνη για να κλείσει ο κύκλος μιας περιπλάνησης που απλά έπρεπε να γίνει. Ακολουθούν νέα ταξίδια. Πτυχίο Ιατρικής Ιωαννίνων, φανταρικό, ειδικότητα νεφρολογίας, μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ο ορισμός της διχασμένης προσωπικότητας δηλαδή. Ειδικευόμενος νεφρολόγος το πρωί και Πολιτικός Επιστήμονας το υπόλοιπο της μέρας. Αν τον ρωτήσετε δε- όχι ότι σας νοιάζει αλλά να, είναι και αυτή η αβροφροσύνη που επιβάλλει ενιότε τέτοιου είδους ευγένειες- ποια προσωπικότητα προτιμά μην περιμένετε να πάρετε ξεκάθαρη απάντηση. Αναλόγως την περίσταση…

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλημέρα,

  Τελικά πόσοι ήταν οι βουλευτές (από τους τριακόσιους) που διάβασαν το μνημόνιο;
  Βέβαια, τώρα δε θα το μάθουμε ποτέ, διότι είμαι σίγουρη ότι μετά από την «απόλυτα ειλικρινή» και «άνευ υστεροβουλίας» ομολογία των δύο βουλευτών, ακόμα και όσοι το είχαν ρίξει μία φευγαλέα ματιά έστρωσαν τον π….ό τους να το διαβάσουν …

 2. Ο μεν ένας ( Χρυσοχοίδης )ομολογεί, ελαφρά τη καρδία ή σε μια κρίση ειλικρίνειας ή άμετρης βλακείας ή θράσους ή σκοπιμότητας ή δεν ξέρω γω τι άλλο ,ότι δεν διάβασε το μνημόνιο αλλά το υπέγραψε και είχε και το θράσος χωρίς να γνωρίζει τι πράμα υπέγραψε να βγαίνει στις τηλεοράσεις και να το υποστηρίζει με σθένος,
  Ο δε άλλος ( Λομβέρδος ) θρασύτατος απειλεί δημοσίως τον ελληνικό λαό ότι αν τολμήσει κάποιος να πειράξει το πρωταίτιο ( Γ. Παπανδρέου ) της καταστροφής της χώρας και της κατάντιας του λαού της που υπακούοντας στα κελεύσματα του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου των συμφερόντων των μεγαλοτραπεζιτών και μεγαλοσυμφερόντων φούσκωσαν το έλλειμμα παράλλαξαν τα στατιστικά στοιχεία με μοναδικό στόχο να μπει η χώρα στο μνημόνιο υποθηκεύοντας το μέλλον αυτής και του λαού της για δεκαετίες, θα γίνει μακελιό.
  Ένας τρίτος γνωστός και μη εξαιρετέος δήλωνε με περισσή αναλγησία ότι μαζί τα φάγαμε, σε ένα κόσμο που είδε το εισόδημα του ξαφνικά να μειώνεται κατά το ήμισυ ενώ τα χαράτσια οι φόροι και οι τιμές πετούσαν στα ουράνια .
  Την ώρα που αυτοί οι κύριοι κόβανε μισθούς συντάξεις επικουρικά 13ο – 14ο μισθό δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων με αγώνες και πάλη δεκαετιών, δεν έκαναν καμία – μα καμία μείωση στις δικές τους απολαβές, ενώ αύξησαν την επιχορήγηση στα κόμματα τους κατά 7000000.
  Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, βουβός και άφωνος, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από τον υψηλό θώκο του χωρίς να παρεμβαίνει συναινώντας με την ύποπτη σιωπή του στο έγκλημα που επιτελείται και ο πρωθυπουργός που δεν εκλέχτηκε ούτε έχει καμία λαϊκή εντολή φροντίζει σαν συνεπής τεχνοκράτης – τραπεζικός μέρος του συστήματος που τον ανέδειξε και τον τοποθέτησε στην θέση αυτή μόνο για τα στοιχεία και τα νούμερα αγνοώντας τον κόσμο που γογγύζει κάτω από το βάρος των ασήκωτων επιβαρύνσεων.
  Αυτοί οι πολιτικοί που δεν διαβάζουν, απειλούν, λοιδορούν, μας έχουν κυριολεκτικά γραμμένους, έχουν πλέον λόγω ατιμωρησίας κυρίως αποθρασυνθεί εντελώς και είναι εγκληματικά ανεύθυνοι ετοιμάζονται τώρα να ξαναψηφίσουν τροπολογίες και μέτρα που θα αποθηκεύσουν το μέλλον και την πορεία της Ελλάδας και των ελλήνων για τουλάχιστον 20 χρόνια πάντα με την απειλή της χρεοκοπίας, της επιστροφής στην Δραχμή, της καταστροφής της χώρας αφαιρώντας κάθε ελπίδα από τους ήδη απελπισμένους και αγανακτισμένους πολίτες αυτής της χώρας , που όμως άβουλοι, παθητικοί και μοιραίοι παρακολουθούμε χωρίς να αντιδρούμε, να υπογράφεται η τελευταία πράξη του δράματός και της θανατικής καταδίκης της Χώρας και του μέλλοντος μας αραχτοί μακάριοι και ωραίοι , Περιμένοντας αλήθεια τι?

 3. Το καλοκαίρι του 2010 επεσήμανα στον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή , σε ιδιωτική συζήτηση, ότι με το μνημόνιο που ψήφισε μαζί με τους άλλους συναδέλφους του, οδηγούν τη Χώρα στην απόλυτη υποταγή αλλά και στην οικονομική καταστροφή. Με «επέπληξε» ως καταστροφολόγο και επεσήμανε ότι το μνημόνιο ήταν μονόδρομος για τη σωτηρία της Πατρίδας.
  Όταν τον ρώτησα εάν το έχει διαβάσει, μου απάντησε πως εάν δεν το ψήφιζε όχι μόνο δεν θα έπαιρνα μισθό αλλά και ότι σε λίγο θα στηνόμουν στη ουρά για ένα πιάτο φασόλια!!! Το καλοκαίρι του 2011 τον ρώτησα πάλι εάν πιστεύει ότι το μεσοπρόθεσμο θα έχει τα αποτελέσματα που υποτίθεται θα έλυναν τα δημοσιονομικά προβλήματα, η απάντηση του ήταν περισσότερο αφοπλιστική : και εσένα τι σε νοιάζει. Ειλικρινά ένοιωσα απογοήτευση αλλά και απελπισία.
  Δεν είχα καμία εμπιστοσύνη στις ικανότητες του κ. Παπανδρέου, ήλπιζα όμως ότι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα είναι περισσότερο σώφρονα από αυτόν. Δυστυχώς όμως απεδείχθη ότι όλοι τους ήταν πιστά αντίγραφα του αρχηγού τους. Τώρα που εξαιτίας της κυνικής ομολογίας του Χρυσοχοϊδη όσοι βουλευτές σπεύσουν να το διαβάσουν, δε χρειάζεται να αυτοχειριαστούν . Μας ικανοποιεί η παραίτηση τους.

 4. Δεν διαβασαν το μνήμόνιο γιατί απλά δεν τους αφορα, δεν τους αγγίζει δεν τους νοιάζει. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η καρέκλα τους και οι παχυλές αμοιβές τους. Δουλεύω σε Δήμο και ξέρω πολύ καλά ότι από τα 750 περίπου θέματα που περνάνε από τα Οργανα σχεδόν κανένα δεν έχει διαβαστεί από το σύνολο των Συμβούλων που το ψηφίζουν «θεωρήστε με παρών και τα ψηφίζω όλα» είναι από τις συνηθέστερες προτάσεις των μελών των οργάνων και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές άκουσα το «δεν ήξερα τι ψήφιζα» «και γιατί το ψήφησες;» » ε,τι θα κάνω, θα πάω κόντρα στην παράταξη; Αυτό δε γίνεται!»
  ολα όμως τα άλλα γίνονται, οι φόροι,τα τέλη, τα βάρη, οι μειώσεις, οι εθνικές ταπεινώσεις, όλα γίνονται ΕΚΤΟΣ την κόντρα στην παράταξη, ή το κόμμα.
  Δεν με εντυπωσίασε, είμαι σίγουρη πως κανείς δεν διαβάζει τίποτε, γιατί δεν πεινάνε, δεν αγχώνονται πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, δεν είναι άνεργοι, δεν δακρύζουν το βράδυ στο κρεβάτι τους για το μέλλον που δεν υπάρχει,
  δεν διαβάζουν αυτά που υπογράφουν γιατί απλά ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ για κανέναν μας,ούτε για μας ούτε για τους γονείς μας ούτε για τα παιδιά μας. Αυτοί, όπως λέει και η 83χρονη γιαγιά μου «τον έχουνε τον τρόπο τους, δεν περιμένουν από το μεροκάματο»
  Εμείς τι θα κάνουμε να δω όταν βρεθούμε (αν βρεθούμε ποτε) μπροστά στην κάλπη. Μήπως και εκεί θυμηθούμε την αγάπη του παππού μας στον τάδε ή στον δείνα πεθαμένο πολιτικό; Μήπως θυμηθούμε τον εμφύλιο; Μήπως θυμηθούμε ότι κάποιος πολιτικός μας έστειλε κάποτε μια κάρτα ή μας έκανε θερμή χειραψία;
  Εφριξα όταν είδα ανθρώπους να ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΝΕ πολιτικούς στην κηδεία Κεφαλογιάννη. Περιμένω να δω δια ζώσης αν υπάρχουν ακόμη χειροκροτητές πολιτικών. Και αν υπάρχουν ακόμη΄μετά από όλα αυτά που τραβάμε, τότε καλά κάνουν και δεν διαβάζουν το Μνημόνιο. Είναι αυτοί που μας αξίζουν

 5. Κι όμως τα ΜΜΕ απλά το διασκέδασαν, μην πω ότι προσπάθησαν και να μας τον παρουσιάσουν και ως τον αγνό και ειλικρινή πολιτικό.
  Το πρόβλημα τώρα είναι τα PSI, νέα ορολογία μετά τα CDS για τα οποία παρεμπιπτόντως μετά από τόσες καταγγελίες του Π. Καμμένου και στοιχεία σε διάφορα ΜΠΛΟΓΚΣ, δεν ασχολείται κανένας, της δικαστικής εξουσίας προφανώς φοβούνται τον κ. Μίλτο υπουργό και χάσουν την θέση τους ή μπορεί και να επείσθησαν ότι όλα καλά και δεν γα…..
  Πάντως για άλλη μια φορά μπράβο φίλε μου γιατρέ, δεν χαϊδεύεις με νυστέρι τσεκουρώνεις με μπαλτά.

 6. Τα κόμματα, μνημόνιο ή οχι παίρνουν τα λεφτά τους κανονικά..Είναι φεσωμένα μέχρι εκεί που δεν πάει….Και κανένας δε μιλάει…Ή μάλλον και που βγαίνουν αυτά στη φόρα…μήπως ιδρώνει το αυτάκι τους?Τη φοροδιαφυγή δεν μπορούν ( ή μήπως δε θέλουν?????) να την καταστείλουν… Τα έργα έχουν παγώσει…Η ανεργία, οπότε δεν πληρώνονται εισφορές από αυτούς που είναι άνεργοι και η εισφοροδιαφυγή, όπου δεν πληρώνονται εισφορές από αυτούς που θεωρούν εαυτούς μάγκες έχουν γονατίσει το ασφαλιστικό σύστημα…
  Αυτά τα βλέπει κανείς κάθε μέρα…και δεν συγχωρείται κανείς να λέει δεν διάβασα…
  Τα σέβη μου

 7. Καθοταν κατω απο μια μουρια και κοπροσκυλιαζε χαβαλεδιαζοντας και χουζουρευοντας αδιαφοροντας για οτιδηποτε δεν τον αγγιζε…
  Τα ειχε βαλει η νομιζε οτι τα ειχε βαλλει ολα στον αυτοματο!!!
  Τον προειδοποιησαν οτι αυτο ειναι επικινδυνο….
  «»Σιγα μωρε μην φαω κανα μουρο κατακεφαλα» τους απανταγε…
  Οταν τουρθε στο κεφαλι το καρπουζι επεσεν εις βαθειαν περισυλλογην προσπαθων να εξηγησει πως η μουρια εκτος απο μουρα κανει και καρπουζια!!!!
  Τελικα αποφασησε οτι για ολα φταιει το καρπουζι!!!
  Ενα καρπουζι με κατι σπορια Νααααα μετα συγχωρησεως!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here