Δεν είμαστε στο παραπέντε. Είμαστε στο και τέταρτο

9
15

Σάββατο απόγευμα, μιλάω με κορυφαίο υπουργό. Έχει γίνει γνωστό, πριν από λίγες ώρες, ότι ο πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

«Τι γίνεται;» τον ρωτάω. «Καταλαβαίνω ότι δεν έχουμε βρεθεί ποτέ σε δυσκολότερη θέση».

 

«Δεν είμαστε στο παραπέντε», μου απαντά. «Ούτε καν στο και πέντε. Δυστυχώς, είμαστε στο και τέταρτο».

Μίλησα και με αρκετούς άλλους απ’ την κυβέρνηση. Το ίδιο κλίμα. Όσα μετέφερε ο Βαγγέλης Βενιζέλος από το Γιούρογκρουπ δεν σήκωναν δεύτερη ερμηνεία. Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν θα προχωρήσει αν δεν ληφθούν αμέσως οριστικές, επώδυνες αποφάσεις. Είναι σφόδρα πιθανό να μη μας δοθεί καν η επόμενη δόση του δανείου. Και μην ξεχνάμε: χωρίς το ρευστό του δανείου δεν υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις!

Νέα μέτρα ενόψει, λοιπόν; Ναι. Και όχι μόνο. Ίσως απαιτηθεί να προσφέρουμε εγγυήσεις αβάσταχτες για την αξιοπρέπειά μας ως κυρίαρχης χώρας! Ελπίζω να μην επιβεβαιωθώ σ’ αυτό το τελευταίο, αν και πολύ το φοβάμαι…

Οι δανειστές, βλέπετε, δεν αμφιβάλλουν μόνο για την απόδοση του φόρου στα ακίνητα. Αμφισβητούν κάτι πολύ βαθύτερο: το αν θέλουμε οι Έλληνες -πολίτες και πολιτικοί- να αλλάξουμε. Στέκονται στο γεγονός ότι επί ενάμισυ χρόνο δεν έχουμε προχωρήσει καμιά μεταρρύθμιση, επικαλούμενοι διαρκώς διάφορες αστειότητες -δίκην άτακτων μαθητών δημοτικού σχολείου.

Γι αυτό και δείχνουν αποφασισμένοι να μας τιμωρήσουν. Όρθιοι να κοιτάμε τον τοίχο, στηριγμένοι στο ένα πόδι, σα να λέμε!

Όλες οι ελπίδες για κάποιου τύπου επαναδιαπραγμάτευση αποδείχτηκαν αυταπάτες. Θα ήταν, άραγε, πιό ελαστικοί μαζί μας αν είχαμε κάνει βήματα μπροστά; Ίσως, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί -τουλάχιστον τώρα. Όταν η ίδια η Μέρκελ, την 22α Ιουλίου -επομένη της Συνόδου κορυφής όπου αποφασίστηκε το σχέδιο διάσωσης της χώρας- δήλωνε ότι πρέπει να γίνουν ταχύτατα αλλαγές στην Ελλάδα, και έφερνε ως παράδειγμα τους φορτηγατζήδες, με την επισήμανση ότι το επάγγελμά τους παραμένει ακόμη κλειστό, τι μήνυμα έστελνε; Άλλο απ’ το ότι δεν υπήρχε πια χρόνος για «ελληνικά κόλπα»; Και τι έκανε η κυβέρνηση; Μία απ’ τα ίδια. Και έτσι φτάσαμε εδώ. Στο αμήν.

Σάββατο βράδυ. Παρακολουθώ την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ. Ισοπεδωτικός για την κυβέρνηση, ζητάει εκλογές,  επιμένει ότι απαιτείται άλλο μείγμα πολιτικής, εξαγγέλλει μείωση φορολογικών συντελεστών για μισθωτούς και επιχειρήσεις, επιμένει ότι δεν θα απολυθεί ούτε ένας υπάλληλος του Δημοσίου. Πώς θα τα πετύχει όλα αυτά; Προφανώς, με επαναδιαπραγμάτευση.

Σαν να ακούω τον Βαγγέλη Βενιζέλο, λίγους μήνες πριν. Ήταν πεπεισμένος ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά, διότι αναπαράγει την ύφεση, εξαντλεί τη φοροδοτική ικανότητα του πολίτη και αυξάνει αλματωδώς την ανεργία. Ποιος λογικός άνθρωπος είχε άλλη γνώμη; Γι αυτό και όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να διερευνήσει τις δυνατότητες, στο πρώτο Γιούρογκρουπ που έλαβε μέρος. Ο καταιγισμός επικρίσεων που δέχθηκε τον έκανε να αναδιπλωθεί, αλλά όταν δυο μήνες αργότερα του ζήτησαν νέα μέτρα 2 δισ για να κλείσει η τρύπα του ελλείμματος, είπε «όχι», και επιχείρησε να επαναδιαπραγματευτεί. Όλα αυτά, χωρίς να έχει γίνει τίποτα με τις αποκρατικοποιήσεις, τις περικοπές στο Δημόσιο, το μισθολόγιο, τα κλειστά επαγγέλματα.

Αποτέλεσμα: οι δανειστές έγιναν απείρως επιθετικότεροι. Το ζούμε το τελευταίο 20ήμερο.

Δεν το αντιλαμβάνεται, άραγε, ο Σαμαράς;
Ασφαλώς. Υποστηρίζει, όμως, ότι μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες.
Γι αυτό και ζητάει εκλογές, έχοντας γνώση των δημοσκοπήσεων που τον φέρνουν μπροστά με περισσότερες από 5 μονάδες.
Σε άλλη περίπτωση, θα έλεγα πως έχει δίκιο. Στις σημερινές συνθήκες, ωστόσο, πολύ αμφιβάλλω αν οι δανειστές ενδιαφέρονται για την κυβέρνηση ή το πρόσωπο που έχουν απέναντί του. Θεωρώ βέβαιο ότι ο Σαμαράς θα βρεθεί προ οδυνηράς εκπλήξεως στην περίπτωση που γίνουν εκλογές, τις κερδίσει, γίνει πρωθυπουργός και επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί και να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι κακώς ζητάει εκλογές. Κατά τη γνώμη μου η προσφυγή στο λαό είναι αναγκαία, εδώ και μήνες. Η παρούσα Βουλή βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση και η κυβέρνηση δεν έχει, παρά μόνο τυπική, εξουσιοδότηση να κάνει όσα επιχειρεί.

Η προσφυγή στις κάλπες είναι ο μόνος τρόπος να εκφραστεί αδιαμεσολάβητα η θέληση των πολιτών και, έτσι, να επανανομιμοποιηθεί η ίδια η πολιτική. Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος που θα προσφέρουν οι εκλογές. Ας αποφασίσει ο λαός, ο πραγματικός ιδιοκτήτης της χώρας, ποιοι θέλει (και με ποια πολιτική) να τον κυβερνήσουν. Το διαρκώς επαναλαμβανόμενο αστείο ότι θα χρεοκοπήσουμε, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ας σταματήσει.

Όποια κυβέρνηση προκύψει -πιθανότατα των δυο μεγάλων κομμάτων, καθώς είναι μάλλον απίθανη η αυτοδυναμία- θα μπορέσει όχι να επαναδιαπραγματευτεί, αλλά να εφαρμόσει ταχύτατα όσες αλλαγές απαιτούνται για τη διάσωση της χώρας. Εκείνες που η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί (ούτε θέλει) να προωθήσει. Αν γίνει αυτό, ίσως μπορέσουμε να πείσουμε ότι αλλάζουμε και τότε ίσως καταφέρουμε να πετύχουμε επαναδιαπραγμάτευση της υφεσιακής πολιτικής -κάτι που ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος επιδιώκουν.

Αν παρόλα αυτά, συνεχίσουμε στην ίδια ρότα, με σχεδιασμό που αλλάζει μέρα με τη μέρα, με υπουργούς που θέλουν και δε θέλουν (κάποιοι δε θέλουν καθόλου) και την τρόικα κάθε μήνα να απαιτεί νέα μέτρα, ας μην αποκλείουμε την κοινωνική έκρηξη.

Follow on twitter:   @XrPanag

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤρελλαθήκαμε; Συμμαχούμε με θεοκτόνους Εβραίους;
Επόμενο άρθροΔε μπορεί ο Γιώργος. Ούτε με λεφτά του Θεού!
Ο δημοσιογράφος Χρήστος Παναγιωτόπουλος ήταν Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega Channel επί 11,5 χρόνια. Η δημοσιογραφική του πορεία ξεκίνησε από τις εφημερίδες και τα περιοδικά το 1988. Επί 9 χρόνια ήταν πολιτικός αρθρογράφος της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ", ενώ θήτευσε ως πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες "24 Ωρες" και "ΠΡΩΤΗ", καθώς και στο περιοδικό "ΕΝΑ". Eργάστηκε για 2 χρόνια και στο ραδιοσταθμό "FLASH" ως αρχισυντάκτης. To 2006 τιμήθηκε με το "Βραβείο Μπότση" για το νέο μοντέλο δελτίου ειδήσεων, το οποίο καθιέρωσε στην ελληνική τηλεόραση. Το 2009 τιμήθηκε με το "Βραβείο Ευρωπαίων Δημοσιογράφων" Κων.Καλλιγάς. Γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αγάπησε τη Μουσική περισσότερο (πιάνο και κιθάρα), αλλά τελικά επέλεξε τα δύσβατα δημοσιογραφικά μονοπάτια. Από το 2003 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Εχει δυο γιους. Τον 25χρονο Αλέξανδρο και τον 9 ετών Άλκη.

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κύριε, διάβασα το άρθρο σας προσεκτικά. Για όλα αυτά που συμβαίνουν, μήπως ήρθε η ώρα εσείς των ΜΜΕ να πείτε το εξής απλό; Ό,τι έγινε στην Ελλάδα οφείλεται στους αχόρταγους κοτσαμπάσηδες – πολιτικάντηδες που αφού τα σκάτωσαν μας ζητούν και τα ρέστα. Το ότι κυκλοφορούν και επιμένουν να μιλούν χρήζει επιστημονικής έρευνας. Αυτός ο λαός υπομένει πολλά, αυτό να μην το ξεχνάτε εσείς που κουβεντιάζετε με δαύτους.
  Καλησπέρα!

 2. Οι ανθρωποι ζουν σε αλλο πλανητη. Καταστρεψαν την χωρα και δεν τους καιγεται καρφι με τα χιλιαδες ευρω που περνουν καθε μηνα. Πως θα κυκλοφορησει χρημα στην αγορα οταν οι φοροι τα περνουν ολα? Πια υγειης επιχειρηση θα επενδυσει σε τουτη την μπανανια, η καποια καινουργια θα ανοιξει? Οταν χριεαζεται μηνες γραφειοκρατιας για να παρει την σχετική αδεια? Εδω στον Καναδα, ανοιγεις επιχειρηση σε 20 λεπτα και μαλιστα online!

  Και μια αλλη ερωτηση. Ποτε θα μπει καποιος φηλακη σε τουτη την χωρα? Εστω και για τα ματια ρε παιδια…τοσους φοροφηγαδες «πιασατε» και πιανετε καθε μερα (απο οτι λενε οι εφημεριδες βεβαια), αλλα δεν διαβασα πουθενα οτι ο ταδε γιατρος που βρεθηκε με 5εκ ενω δηλωνε 30,000 μπηκε μεσα….

  Και μετα θελετε οι ευρωπαιοι να μας παρουν στα σοβαρα…τσιρκο εχετε γινει. Εκλογες δεν σωζουν την κατασταση, Επανασταση χρειαζεται, οι υπουργοι πρεπει να λογοδοτησουν στο Συνταγμα φατσα με τον λαο. Μονο με φοβερα καταλαβαινει ο Ελληνας απο τα προιστορικα χρονια, με λογια και θα, θα, θα, δεν γινεται τιποτα!

  Καλημερα σας!

 3. Να αποκλειετε τίποτε, ΕΙΜΑΣΤΕ εμείς τομπαρα 5 και απλά περιμένουμε την ευκαιρία να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, Ελος, δεν μπορει άλλο αυτός ο ταλαίπωρος ΛΑΌΣ να βλέπει και να ακούει όλα όσα διαδραματιζοντε και να μένει αμετοχος!,
  Καινη έχει τα όρια της !!!

 4. Κύριε Παναγιωτόπουλε,
  η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει συνενόχους της του πολίτες, δεν αντιλαμβάνεται ότι απέτυχε, ότι δεν είναι ικανή να χειριστεί ούτε ένα ευρώ (και μια δραχμή αν σας βολεύει). Χαχανίζει γύρω-γύρω, καθυστερεί να κάνει πράξη τα αντιλαϊκά, ληστρικά μέτρα κατά του λαού και της κοινωνίας, δεν μπορεί να συννενοηθεί στο εσωτερικό της, προσπαθεί να καλύψει τους αρχισυνδικαλιστές της (το ΠΑΣΟΚ τους ταϊζει χρόνια τώρα). Πριν από λίγο παρακολούθησα στο δελτίο, το κρεσέντο του Μπένι, είναι απίστευτος, νόμισα προς στιγμήν ότι άκουγα υπουργό άλλης χώρας. Πώς να εμπιστευτεί κανείς έναν υπερυπουργό, υπερτιμημένο είναι αλήθεια, όταν ακούει κανείς ότι για την κατάσταση της χώρας φταίνει όλοι όσοι μιλούν, δημοσιογράφοι, πνευματικοί άνθρωποι, ενημερωμένοι πολίτες, σχόλια στο διαδίκτυο (όπως στην δική μας αιχμή),κλπ. Μόνο οι «μικρούληδες» μεταθέτουν πάντα τις ευθύνες τους στους άλλους, αν δεν είσαι ικανός να παραδεχτείς τα λάθη σου ώστε να τα διορθώσους, αφού πρώτα ζητήσεις ταπεινά συγνώμη από τον λαό και τους πολίτες, τότε…καλύτερα να πας σπίτι σου. Παρακολουθήσαμε όλοι έντρομοι το σκηνικό που παίχτηκε από χτες το απόγευμα, και σήμερα ακούσαμε να παραμύθια της Χαλιμάς από το στόμα του αντιπροέδρου Β΄(γιατί όπως γνωρίζετε υπάρχει και ο Α).
  Πόσο σίγουρος είναι ο κύριος υπουργός όταν μας λέει ότι ο ελληνικός λαός κατανοεί και καταλαβαίνει; Πόσο σίγουρος είναι όταν λέει ότι το τελευταίο από τα χιλιάδες μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του είναι δίκαιο;
  Έχω να σας πω ένα μυστικό, «αυτοί που είναι πραγματικά αγανακτισμένοι, δεν έχουν μιλήσει ακόμα, αλίμονο αν το κάνουν».
  Ευχαριστώ.

 5. Η κυβέρνηση ψηφίζει μνημόνια, ψηφίζει μεσοπρόθεμα και ό,τι άλλο σχετικό ζητούν οι δανειστές μας. Ο «πανέξυπνος» Πρωθυπουργός μας, όμως, προκειμένου να κρατήσει ενωμένη την κοινοβουλευτική του ομάδα, κλείνει σε όλους τους υπουργούς και βουλευτές του το μάτι σα να τους λέει :
  Εμείς μπορεί να ψηφίζουμε όλα όσα μας ζητούν οι δανειστές μας όμως δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε τίποτε, εκτός βέβαια από αυτά που εφαρμόζονται αυτόματα από το λογιστήριο του κράτους και είναι οι περικοπές των τεμπέληδων μισθωτών και των συνταξιούχων. Όλα τα άλλα, που αποτελούν διαχρονικά και τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος (ρουσφέτια, παράνομες προσλήψεις, καλές σχέσεις με τους συνδικαλιστές μας, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, ικανοποίηση συμφερόντων μεγαλοεργολάβων και πλούσιων παραγόντων του τόπου, γενικευμένη ατιμωρησία πολιτικών προσώπων κ.λ.π.) μπορούμε να τα συνεχίσουμε για να μην διακινδυνεύσουμε την επανεκλογή μας.
  Έτσι, όλοι είναι χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι (εκτός βέβαια της κ. Μέρκελ)….
  Χρειάζεται κάποιο restart σ’ αυτή τη χώρα και αυτό μπορεί να γίνει μόνον όταν υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες πολιτικών προσώπων, ώστε να φοβούνται και αυτοί που θα τους διαδεχτούν ότι θα πάθουν τα ίδια και χειρότερα αν συνεχίσουν τις ίδιες πολιτικές.
  Οτιδήποτε άλλο είναι μη αποδεκτό από μια κοινωνία που βράζει και πολύ σύντομα θα ξεσπάσει επί δικαίων και αδίκων.
  Ας το έχει υπόψη της αυτό η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα προκύψει μετά από τις επικείμενες εκλογές.
  Εκλογές, που πλέον αποτελούν μονόδρομο, ώστε τα μέτρα που θα παρθούν να έχουν πρόσφατη τη λαϊκή εντολή.
  Η παρούσα κυβέρνηση ουδέποτε ζήτησε και ουδέποτε της δόθηκε από το λαό η εντολή για την επιβολή των όποιων ληστρικών μέτρων μπόρεσε να πάρει.

 6. Αυτήν την «επαναδιαπραγμάτευση», την ακούω εδώ και μήνες ! Ποιος θα επαναδιαπραγματευτεί, ρε παιδιά ; Και με τί όπλα στην φαρέτρα του ;;;
  Εκλογές, εκλογές, εκλογές … ακούγεται παντού αυτή η καραμέλα !!! Τίποτα δεν θα αλλάξει με τις εκλογές, γιατί α) δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων γιατί η Ελλάδα δεν έχει διαπραγματευτικά όπλα και β) οι Έλληνες ειναι τόσο ηλίθιοι που θα ψηφίσουν πάλι μικροκομματικά και με βάση το προσωπικό τους συμφέρον. Δηλαδή, όποιον τους τάξει … λαγούς με πετραχήλια.

 7. Η λεξη κορυφαιος εχει μια μεγαλοσυνη κ. Παναγιωτοπουλε ο δικος ητο σαλιγκαρι γιατι με ολα αυτα που εβλεπε θα επρεπε ναπαραιτηθει και να δημιουργηθει κριση που πιθανον θα κατεληγε σε εκλογες.Γιατι ενω ητο κορυφαιος δεν αντιδρουσε ωστε οι νομοι να εφαρμοζονται.

  Ευχαριστω για την φιλοξενια

 8. Και όμως, κ. Παναγιωτόπουλε:

  “Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ζήτησαν από τον κ. ΣΑΜΑΡΑ να αναλάβει ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ” (!!!)

  http://gkdata.wordpress.com/2011/09/18/%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B9%CF%81%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B1%CF%80/

 9. Γιατί οι ΜΕΓΑΛΟΙ είναι, όπως-και-δή-ποτε, διαχρονικοί:

  «Ο ε θ ν ι σ τ ή ς ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ κατά του …ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ!!!»

  “Τα ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ, τους έταζαν ‘φούρνους με καρβέλια’“ (: Ω πα! Προφήτα μας!)

  “Τις ημύνθη περί πάτρης;
  Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων;

  Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι ΚΥΒΕΡΝΗΤΑΙ της Ελλάδος. Αυτοί οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, αυτοί οι ΒΟΥΛΕΥΤΑΙ, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. ΚΑΨΙΜΟ θέλουν ΟΛΟΙ τους! (: Αμάν, τον …προ- κουκουλοφόρο κοσμοκαλόγερο!)

  ΟΛΟ:
  http://gkdata.wordpress.com/2011/09/17/%CE%BF-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%BA/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here