Δεν μπορεί (ούτε πρέπει) να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή

7
125

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν, με διάφορους τρόπους, σκέψεις για απαγόρευση της «Χρυσής Αυγής» με νόμο ή με δικαστική απόφαση. Το κύριο ζήτημα που τίθεται, βέβαια, είναι κατά πόσο στην ελληνική έννομη τάξη υπάρχουν περιθώρια για διάλυση κόμματος.

Το ισχύον Σύνταγμα δεν προβλέπει καμία διαδικασία απαγόρευσης «αντιδημοκρατικών» κομμάτων, σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά συνταγματικά κείμενα (π.χ. τον γερμανικό Θεμελιώδη Νόμο, άρθρο 21 παρ. 2). Τέτοια απαγόρευση  δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί ούτε με κοινό νόμο, είτε σε βάρος συγκεκριμένου κόμματος (όπως είχε συμβεί στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου με το ΚΚΕ, α.ν. 509/1947) είτε γενικότερα με την καθιέρωση διαδικασίας για δικαστική απαγόρευση ενός οποιουδήποτε κόμματος, εφόσον διαπιστωθεί πως οι αρχές και/ή η πρακτική του αντιστρατεύονται τις βάσεις του πολιτεύματος.

Πρέπει, εξάλλου, να επισημανθεί ότι η πραγματική ελευθερία είναι η «ελευθερία εκείνου που σκέφτεται διαφορετικά» (Rosa Luxemburg) και εκεί εντοπίζεται διαφορά μεταξύ ενός δημοκρατικού Πολιτεύματος και ενός δικτατορικού καθεστώτος, αφού προφανώς και οι δικτατορίες δε φιμώνουν τους ομοϊδεάτες τους, αλλά όσους διαφωνούν μαζί τους.

Το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζει ότι «Έλληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού Πολιτεύματος. Πολίτες που δεν απέκτησαν ακόμη το δικαίωμα να εκλέγουν, μπορούν να συμμετέχουν στα τμήματα νέων των κομμάτων».

Όπως επισήμανε σε ανύποπτο χρόνο ο Δημήτρης Τσάτσος (Συνταγματικό Δίκαιο, τόμ. Β’, 1993, σ.83), «ο συνταγματικός νομοθέτης, έχοντας επίγνωση της εγγενούς ρευστότητας των ρητρών περί υποχρέωσης εξυπηρέτησης ή στήριξης της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού Πολιτεύματος, μόνο κατ’ εξαίρεση τις συνόδευσε με κυρώσεις». Τέτοια εξαίρεση συνιστά π.χ. το άρθρο 14 παρ. 3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την κατάσχεση εντύπου για δημοσίευμα που έχει σκοπό τη βίαιη ανατροπή του Πολιτεύματος, ενώ αντίθετα κυρώσεις δεν προβλέπονται στο άρθρο 29 παρ. 1. Σε εναρμόνιση προς το Σύνταγμα το άρθρο 29 ν. 3023/2002 απαιτεί απλώς το περιεχόμενο της ιδρυτικής δήλωσης κόμματος (που απευθύνεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) να επαναλαμβάνει τη φρασεολογία του άρθρου 29 παρ. 1 Συντ.

Σημειωτέον ότι το άρθρο 29 παρ. 1 κάνει λόγο και για την «οργάνωση» των κομμάτων, δηλαδή επιτάσσει τον σεβασμό στην εσωκομματική δημοκρατία. Αν, όμως, ο μη-σεβασμός της τελευταίας αποτελούσε επαρκή δικαιολογητικό λόγο για την απαγόρευση του «παραβατικού» κόμματος, τότε και πολλά άλλα ελληνικά πολιτικά κόμματα θα έπρεπε να απαγορευθούν, αφού παραβιάζουν κατά συρροή τις δημοκρατικές διαδικασίες που εξαγγέλονται στα καταστατικά τους και στην πράξη όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται προσωπικά από τους αρχηγούς τους.

Το ζητούμενο, συνεπώς, δεν είναι η απαγόρευση της «Χρυσής Αυγής», η οποία θα ήταν άλλωστε ατελέσφορη, αφού στη θέση της θα αναφυόταν άλλο νεοναζιστικό κόμμα με διαφορετική ονομασία. Το ζητούμενο είναι να αρθούν τα αίτια της ενίσχυσής της στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Τα αίτια αυτά ανάγονται, κυρίως, στο ότι το κράτος σε πολλούς τομείς αρχίζει να παραλύει, ως «παράπλευρη απώλεια» των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθούνται καθ’ υπαγόρευση των ξένων δανειστών.

Η «Χρυσή Αυγή», λειτουργώντας όχι μόνο ως πολιτικό κόμμα αλλά και ως παρακρατική οργάνωση, έρχεται να υποκαταστήσει, έστω και για λόγους (αυτο)διαφήμισης, το απόν κράτος. Αν το τελευταίο καταφέρει να (επανα)λειτουργήσει στα πλαίσια της νομιμότητας, μέσα στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται ασφαλώς και ο καταλογισμός των ποινικών ευθυνών σε «χρυσαυγίτες» ή άλλους που διαπράττουν αντιποίηση αρχής (άρθρο 175 του Ποινικού Κώδικα), σωματικές βλάβες (άρθρα 308 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα), παράνομη βία (άρθρο 330 του Ποινικού Κώδικα) κλπ., τότε ο νεοναζισμός θα ξεφουσκώσει με την ίδια ταχύτητα που φουσκώνει σήμερα. Διαφορετικά, η ενίσχυσή του θα συνεχισθεί απτόητη από απαγορεύσεις.

*Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣκοταδισμός, θρησκεμπόριο, διεθνής διασυρμός… κι ένα κομμάτι παστίτσιο!
Επόμενο άρθροΔιαδικτυακή θύελλα για τον γέροντα «Παστίτσιο»
Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Νομικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1961, σπούδασε στη Νομική του ΑΠΘ και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Αννόβερου Γερμανίας. Ηταν μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995), μέλος του ΕΣΡ (1994-1997), σύμβουλος σπουδών Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (1994-1997), μέλος ΔΣ ΕΤΒΑ (1999-2001). Από το 2003 είναι τακτικός Καθηγητής στο ΑΠΘ και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Βιβλία: Verfassungsgerichsbarkeit und Gesetzgebung, 1987. Ο αντισυνταγματικός νόμος και η δημόσια διοίκηση, 1989. Η απαγόρευση της αναγκαστικής εργασίας, 1993. Εκλογικό σύστημα και Σύνταγμα, 1996. Ατομικά και Κοινωνικά δικαιώματα, 1998 (β´ έκδοση 2002, γ´ έκδ. 2006). Μια βεβαιωτική αναθεώρηση, 2000. Η ενσωμάτωση της ΕΣΔΑ στην εθνική έννομη τάξη, 2001. Συνταγματικό Δίκαιο, 2003. Το πρόβλημα της συνταγματικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, 2006. Η ιδιωτική δημοκρατία, 2009.

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σας βρίσκω απόλυτα σωστό, κύριε Χρυσόγονε. Παρά τη δυσφορία που μου προκαλεί το συγκεκριμένο κόμμα. Το κάθε κόμμα είναι και ένα αντίκτυπο της κοινωνίας και οφείλουμε όλοι να το σεβόμαστε. Αν δεν θέλουμε την υπαρξή του, με απλή λογική θα πρέπει να διορθώσουμε το κόμμα που υπερασπιζόμαστε και κυρίως να εφαρμόζουμε τον εκάστοτε νόμο που προβλέπει η Δημοκρατία.

 2. «Χρυσή Αυγή για να ξεβρομίσει ο τόπος».
  Αυτό το πετυχημένο σλόγκαν της Χ.Α. τυχαίνει να είναι και το πρώτο ζητούμενο από τη
  πλειοψηφία του λαού.
  2) Ο υγιής πατριωτισμός φαίνεται να σπανίζει πλέον στα συμβατικά, πολιτικά κόμματα.
  3) Η κοινωνική αναλγησία φαίνεται να περισσεύει επίσης.
  4) Η «δημοκρατία» έγινε πολύ prive και πολύ απωθητική στους πολίτες.
  5) Η ατιμωρησία κατάντησε προκλητική.
  6) Η πολιτική κατάντησε σπορ ψεύδους (παπανδρέου / σαμαράς)
  7) Η οικονομία κατάντησε το κυνήγι της επόμενης δόσης.
  8) Τα εθνικά θέματα έχουν ανατεθεί στο έλεος του Θεού της Ελλάδος.
  9) Το μεταναστευτικό και η εγκληματικότητα στη τύχη τους.
  10) Ο λαός απελπισμένος, χωρίς όραμα χωρίς αύριο.
  11) Τα λαμόγια και η διαπλοκή στο απυρόβλητο.
  12) Οι φίλοι και εταίροι μας θεωρούν τη χώρα αποικία.
  13) Το όραμα της Ευρώπης να ξεθωριάζει επικίνδυνα.
  Θα μπορούσα να απαριθμώ εις το διηνεκές.

  Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά να ξεφουσκώσει όπως λέτε, η χρυσή αυγή θα πρέπει
  η «δημοκρατία» να σπεύσει να καθαρίσει το τόπο, πριν της το επιβάλουν οι άλλοι.
  Θα πρέπει ακόμα να δώσει λύσεις σε δεκάδες προβλήματα που διαχειρίστηκε αθλίως.
  Το έργο δεν είναι απλώς δύσκολο. Είναι ακατόρθωτο.
  Αν ξαναγίνουν εκλογές η ΝΔ θα πάει να συναντήσει το πασοκ στους ουραγούς.
  Ο σύριζα θα είναι κυβέρνηση και η χρυσή αυγή αντιπολίτευση (ή και αντίστροφα).
  Τότε για να μη έχουμε περιπέτειες και εμφυλίους η «δημοκρατία» θα μπει στο γύψο.
  Αλλά αυτή τη φορά θα είναι ο γύψος των τραπεζών, των αγορών, του ΔΝΤ, των εταίρων μας
  και των ντόπιων συνεργατών και της διαπλοκής.
  Το σχέδιο, δόλια υπερχρέωση από μέσα, δόλιος υπέρ-δανεισμός απ’ έξω, με εργαλείο το ευρώ,
  θα έχει ολοκληρωθεί. Οι ένοχοι είναι πολλοί, ο προδότης ένας… και διδάσκει στο Harvard…..

 3. Έχει δημιουργηθεί petition το οποίο ζητάει ακριβώς αυτό. Δηλαδή την παραπομπή μελών της ΧΑ στη Δικαιοσύνη για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών για εγκλήματα αντιποίηση αρχής, παράνομης βίας και σωματικών βλαβών:

  http://www.avaaz.org/en/petition/Investigate_the_Golden_Dawn_neoNazi_Party_of_Greece/

 4. η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και να μην υπηρχε θα την ειχαμε δημιουργησει………
  ειναι η αντισταση στον αφελληνισμο-αφανισμο του ελληνισμου………..
  για ξαναδεστε που εχει φτασει η ελλαδα?????μηπως ειναι στην ακρη του γκρεμου?????????
  στα τελευταια 10 χρονια μετρηθηκαμε 1,000,000 ελληνες λιγοτεροι….προκειται περι γενοκτονιας

  και δεν ειμαστε αγραμματοι οπως ισχυριζονται οι ανθελληνες του Συριζα……….

  παναγιωτης
  πρωην ΚΚΕεσωτερικου-συνασπισμος
  πτυχιουχος ΑΕΙ

 5. Να ιδρύσουν κόμμα και οι ληστές τραπεζών, να κατεβούν στις εκλογές και οι παιδόφιλοι Ελλάδας, και μετά να ξανακάνουμε την ίδια κουβέντα.
  Μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο δεν υπάρχει θέση για τους ναζί στην δημοκρατία. Ούτε καν στον επάνω κόσμο, μόνο στην κόλαση.
  Και συ Παναγιώτη, δεν πείθεις κανένα ότι ήσουν στο ΚΚΕ εσ.
  Μπορεί να γίνεις Κουβέλης , Δανέλης, κουρέλης αλλά ποτέ ζώο ναζιστής!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here