Διαφθορά α λά γκρεκ;

6
42

1. Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο τόσο διαδεδομένο που δικαιολογημένα αισθάνεται κανείς ότι είναι ενδημικό σε κάθε κοινωνία, σε κάθε περίοδο, σε κάθε θεσμό.

Διαφθορά στην πολιτική, στο συνδικαλισμό, στους Δήμους, στη Δικαιοσύνη, στην Αστυνομία, στις Φυλακές.

Διαφθορά που «σκοτώνει» (στο χώρο της Υγείας), διαφθορά που «χτίζει» (Πολεοδομία), διαφθορά που (δεν) «πληρώνει» (Εφορία).

Διαφθορά, Διαπλοκή, Σκάνδαλα.

Και οι αντι-δράσεις;

Νόμοι επί νόμων, πειθαρχικά επί πειθαρχικών, ανεξάρτητες αρχές, δίκες – εξπρές για επίορκους, μαθήματα στα σχολεία.

Αποτέλεσμα: σχεδόν μηδενικό (τόσο θεσμικά όσο και στις νοοτροπίες και στάσεις).

Η Ελλάδα στην 80η (από 183 χώρες) θέση σε θέματα διαφθοράς (με «διαρροές» 120 δισ ευρώ).

Από την άλλη οι Έλληνες πολίτες, ενώ δηλώνουν ότι θέλουν να (αντι)δράσουν κατά της διαφθοράς, (συνεχίζουν να) «λαδώνουν».

Η ταύτιση του διεφθαρμένου (ή και του διαφθορέα;) με τη λαμογιά/ απατεωνιά/κοροϊδία αλλά και η «δοξολόγηση» στο πρόσωπο του επιτυχημένου των άνομων μέσων, τα οποία χρησιμοποίησε, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

2. Διεφθαρμένοι εξουσιαστές αλλά και «λαϊκοί επαναστάτες» χρησιμοποιούν τη διαφθορά στα πολιτικά τους παιχνίδια αλλοιώνοντας και υπονομεύοντας τη Δημοκρατία.

Το πολιτικό σύστημα «χαρακτηρίζεται» από την έκταση και το βάθος της διαφθοράς που κινείται εκτός των νόμων και της ηθικής τάξης. Η κοινωνική νοσηρότητα και ανομία ως αναπόφευκτη συνέπεια της άναρχης ανάπτυξης, της άνισης διανομής του πλούτου και του «αχόρταγου» ιδιωτικού κέρδους διευρύνουν συνεχώς τον κύκλο των εμπλεκόμενων.

Η αυτονόμηση και φετιχοποίηση των αγορών, τα εντός και εκτός Ελλάδας κερδοσκοπικά κυκλώματα, προκαλούν ρωγμές στο θεσμικό οικοδόμημα.

Η ανταποδοτική, συναλλακτική ή η υπό διαπραγμάτευση Δημοκρατία και η ιδιοτελής κοινωνία αφήνουν πολλά περιθώρια για εξωθεσμικές λειτουργίες. Συμβιβασμοί, συμψηφισμοί και σκοπιμότητες θολώνουν (αν δεν εξωραΐζουν) το τοπίο και οδηγούν ή σε εκ του πονηρού «ερμηνείες» των νόμων ή σε ατιμωρησία των ενόχων.

Η διαφθορά γίνεται «παράδειγμα». Βαθαίνει και διακτινίζεται. Η κρίση δεν τη σταματάει. Αντίθετα την επαυξάνει και εντέλει τη «νομιμοποιεί».

*Ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης είναι βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠαιδιά υψηλών προδιαγραφών, χαμένα στο internet
Επόμενο άρθροΗ κατάληψη τυπικά είναι παράνομη. Ηθικά είναι;
Ο Γιάννης Πανούσης έλκει την καταγωγή του από την Αρκαδία και την Κορινθία, αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε στη Νομική, αλλά αγαπούσε τη Φιλολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες και συνέχισε στη Γαλλία με εγκληματολογία, που αποτελεί συνδυασμό πολιτικής σκέψης, φιλολογίας, νομικής και πολιτικής επιστήμης. Διετέλεσε καθηγητής στη Νομική Θράκης επί 19 χρόνια (και πρύτανης απο το 1994 έως το 1997) και όταν έφυγε από εκεί για τη Νομική Αθηνών ένιωσε ότι "ξενιτεύεται" -παρότι όταν είχε πρωτοπάει στην Κομοτηνή είχε τρομάξει! http://www.giannispanousis.gr/page.php?p=biography

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διαπιστώσεις, γενικεύσεις, θεωρίες, αναλύσεις, το φτιάξαμε το αρθράκι και σήμερα.
  Καμιά επίσημη καταγγελία; κάποια αδιάσειστα στοιχεία; κάποιο ηχηρό ονοματάκι; κάτι συγκεκριμένο και στοιχειοθετημένο; κάποια παραίτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας έστω;
  Τίποτα και μόνο τίποτα. Έτσι τη διαφθορά την καταγγέλλω και εγώ, κι ας μην είμαι εγκληματολόγος. Αλλά ας μην σας αδικώ. Θα κάνετε πάλι το καθήκον σας. Θα στηρίξετε με νύχια και με δόντια τους Παπανδρέου, Βενιζέλο, Σαμαρά, και κάθε άλλον που προστατεύει τους ισχυρούς διαπλεκόμενους, την ίδια στιγμή που εξοντώνει οικογένειες με παιδιά και ανήμπορους πολίτες. Η διαφθορά φωλιάζει στην τρικολόρε κυβέρνηση σας, στη διαπλοκή που τη στηρίζει και στα αφεντικά σας εντός και εκτός Ελλάδας. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
  Και μια τελευταία απορία. Ο πατριδοκάπηλος Σαμαράς σώζει λέει, τη πατρίδα.
  Ο ξοφλημένος Βενιζέλος σώζει, τη παρτίδα. Ο Κουβέλης τι ακριβώς σώζει;

 2. Ωραία τα λέτε κ. Πανούση, όμως, πολύ δυστυχώς, το κόμμα σας στηρίζει το πανίσχυρο σύστημα που εγκαθίδρυσαν τα δύο μεγάλα κόμματα της διαπλοκής, των σκανδάλων και της διαφθοράς. Η υπόθεση της λίστας Λανγκάρντ εξελίχθηκε σε άλλη μία επικοινωνιακή φούσκα της συγκυβέρνησης που έσκασε με πάταγο στα μούτρα μας. Ο κόσμος έχει φτάσει πλέον στο σημείο, και με το νέο – απαράδεκτα άδικο – φορολογικό νομοσχέδιο και με όλα τα νέα μέτρα που είναι στο δρόμο να μισεί την ίδια την πατρίδα του. Αν αυτός ήταν ο στόχος της ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση τότε, ασφαλώς, είστε σε πολύ καλό δρόμο. Εύγε, συνεχίστε. Τα καλύτερα, έρχονται.

 3. Μου έκανε εντύπωση όταν ο εισαγγελέας έδωσε στην δημοσιότητα τους διεφθαρμένους αστυνομικούς ναρκωτικών από τον Βόλο, οι συνδικαλιστές?, συνεταίροι?, σύντροφοι?, συνεργάτες?… αντίδρασαν με χειροκροτήματα αθωότητας, k συμπαράστασης.
  Ο τύπος ασχολήθηκε κάποιο χρονικό διάστημα με το θέμα τιμώρησαν ορισμένους για την συμπεριφορά τους.
  Αποτέλεσμα, σήμερα ακούμε πως έπιασαν k άλλον από το ίδιο αστυνομικό τμήμα να πράττει το ίδιο έγκλημα πωλώντας ναρκωτικά. Προσωπικά αποδεικνύ σαν να μην έδωσαν καθόλου σημασία k αγνοώντας σεβασμό στις δικαστικές κατηγοριες συνέχιζοντας να λειτουργούν το μαγαζάκι τους.
  K.Πανούση, δηλώνεται ειδικός εγκληματολογίας, γράψατε για ένα Ελληνικό φαινόμενο διαφθοράς, (δεν ενδιαφέρομαι για το διεθνές παρασκήνιο), κάποιοι σας κρίνουν πως είστε ufo από άλλο κράτος η πως δεν έχετε αποδειχτικά στοιχεια να τεκμηριώσετε τις θεωρίες που ζούμε καθημερινά. Ήθελα να ξέρω ως ειδικός πως μπορείτε να βοηθήσετε αυτούς που δεν θέλουν να πιστέψουν το αυτονόητο?
  Αναγνωρίζοντας τους σχολιασμούς σας, θέλω να σας αναφερθώ, με τι διπλή ειδικότητα που σας έχει αναγνώριση το κράτος κ ως αμειβόμενοςι οικονομικά από το δημόσιο το ένα ως βουλευτής το άλλο δεν ξέρω, πως μπορείτε να επιβοηθήσετε αυτές τις διεφθαρμένες χρονιες συσσωρευμένες συμπεριφορές τον συμπολιτών μας για μια καλυτερέψει από αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς? θέλω λύσης! Από κριτική έχουμε χορτάσει. Τι πρέπει να κάνουμε? Με απάντησης όσο πικρες k αν είναι για ορισμένους ανεύθυνους προνομιούχους.
  Tο άλλο πάλι που θα ήθελα να ξέρω γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα πρόσωπα τον αυτόφωρων συλληφθέντων?

 4. Το Υπουργείο ζητά από τις υπηρεσίες να πουν για πλαστά δικαιολογητικά παράνομων προσλήψεων στο Δημόσιο!!!!! Τα ζητά δηλαδή από επίορκες διοικήσεις, που με πλήρη γνώση έκαναν παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Προφανώς και θα απαντήσουν ότι δεν υπάρχουν πλαστά δικαιολογητικά, αφού αντιθέτως θα αυτοκαρφώνονται, θα βρεθούν να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να σταλούν επιτόπου επιθεωρητές. Δεν το κάνουν!!!!!! Στο τέλος θα μας πουν ότι έγινε έρευνα (για το θεαθήναι), για να μας κοροϊδέψουν πάλι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι μόνον τα πλαστά πτυχία, η μεγάλη κομπίνα έχει γίνει με ψεύτικες προϋπηρεσίες στο Δημόσιο, βάσει των οποίων προσλήφθηκαν ως αορίστου χρόνου συγγενείς τους. Τούτο εντέχνως αποσιωπάται, διότι εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αν θέλουν πραγματικά να τους πιάσουν, να δουν τι ασφάλιση είχαν με την ψεύτικη προϋπηρεσία τους!!! Διάφοροι επίορκοι υπέγραφαν ψεύτικες βεβαιώσεις για δήθεν προϋπηρεσία, εν γνώσει των επίορκων αρμοδίων, της συνδικαλιστικής αλητείας και των επίορκων διοικήσεων!!! Αυτά που λένε είναι για να αποφύγουν να ξεσκεπαστεί η κομπίνα των μαϊμού προϋπηρεσιών. Επίσης για την οικογενειοκρατία δεν μιλάνε. Η οικογενειοκρατία έχει κατακλίσει υπηρεσίες με παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου συγγενών, που αποτελούν ομάδες κρούσης διαφθοράς, διαπλοκής και ανομίας. Δεν στέλνουν επιθεωρητές, ούτε καν για υπηρεσίες για τις οποίες έχουν γίνει καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Φτάνει πια τόση υποκρισία και αθλιότητα!!!! Καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου έχουν γίνει, μην κάνουν τα στραβά μάτια οι αρμόδιοι. Άθλιες μεθοδεύσεις για να σώσουν την οικογενειοκρατία, τις παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, τους μεγαλοεπίορκους που έκαναν αυτές τις προσλήψεις, τις κλίκες, τις συμμορίες, την διαπλοκή, την ανομία, τους ημέτερους, τους κομματικούς στρατούς!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!

  ΠΕΡΠΑΤΟΡΟΣ.

 5. Γνωρίζετε ότι σε ΑΕΙ, με πλαστές προϋπηρεσίες έγιναν παράνομα αορίστου χρόνου εργολάβοι στα 60 τους; Γνωρίζετε ότι απασχολούν σε διοικητικά δημοσιογράφους πτυχιούχους, σε ΑΕΙ., την ώρα που έμπειρους δημοσιογράφους τους απολύουν από την ΕΡΤ κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι αυτοί είναι ομάδες της οικογενειοκρατίας και εμπροσθοφυλακή της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι το υπουργείο έχει κάνει απογραφή, αλλά αυτά δεν τα βλέπει; Τα θεωρεί φυσιολογικά; Γνωρίζετε ότι αυτά τα λαμόγια καλύπτονται από την οικογενειοκρατία, την συνδικαλιστική αλητεία, τις διοικήσεις που τους προσέλαβαν παράνομα, την διαπλοκή, το κράτος της διαφθοράς; Γνωρίζετε, ότι τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους, που δεν έχουν πλάτες και στηρίξεις, τους έχουν στο ψυγείο, τους κακομεταχειρίζονται, σκηνοθετούν κατηγορίες, τους χαρακτηρίζουν δήθεν ακατάλληλους κ.λπ. ώστε να τους απολύσουν με άθλια τεχνάσματα, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι γι’αυτό τα μαγειρεύουν οι επίορκες διοικήσεις με την ανοχή του τριτοκοσμικού διεφθαρμένου κράτους;
  Φυσικά και τα γνωρίζετε αλλά δεν βγάζετε άκρη με την διαπλοκή που μας κατέστρεψε. Ο ίδιος ο κλέφτης ποτέ δεν θα βρει τον κλέφτη. Θα την πληρώσουν οι έντιμοι που χαλούν την πιάτσα της διαπλοκής, διότι γι’αυτούς είναι επικίνδυνοι! Έχουν αντιστρέψει την πυραμίδα της ηθικής και της λογικής. Το θέμα είναι απλό: Να απολύσουν τους αορίστου χρόνου που προσλήφθηκαν παράνομα τα 13 τελευταία χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες, τους επίορκους αρμόδιους που τους προσέλαβαν, την οικογενειοκρατία!! Ας αφήσουν επιτέλους τα μαγειρέματα ετών και την εκδούλευση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here