Δικαίωση για τους 180 εργαζόμενους του Λαυρεντιάδη

0
147

Δικαίωση για τους 180 απολυμένους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην Καβάλα. Επιστρέφουν στις θέσεις τους ώς τις 22 Ιανουαρίου και παίρνουν 4.000 ευρώ ο καθένας αναδρομικά, μετά 18 μήνες αγώνων που δόθηκαν στους δρόμους, στις δικαστικές αίθουσες και στο υπουργείο Εργασίας.

Η απόφαση για την επιστροφή των απολυμένων στις θέσεις εργασίας τους και η καταβολή των αναδρομικών συμφωνήθηκαν την Παρασκευή στην Αθήνα μετά την τριμερή διαβούλευση εργαζομένων-εργοδοτών-υπουργείου Εργασίας,όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ η Εφημερίδα των Συντακτών.

Ακολούθησε γενική συνέλευση των μελών του Σωματείου Εργαζομένων της ΒΦΛ, σε κλίμα ευφορίας, προκειμένου να επικυρωθούν οι αποφάσεις της τριμερούς.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο πρόεδρος του σωματείου, Νίκος Βογιατζίδης, που έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επιφωνήματα ενθουσιασμού.

Ο ίδιος χαρακτήρισε υποδειγματική τη διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο Εργασίας και οδήγησε στην αίσια έκβαση, ενώ εξήρε τον ρόλο του κ. Νεφελούδη, που μετά και αυτή την επιτυχία αναδεικνύεται σε μετρ της διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων.

Η συμφωνηθείσα απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:

● Την άμεση επιστροφή όλων των απολυμένων στις αρχικές τους θέσεις ώς και τις 22 Ιανουαρίου 2018.

● Την άμεση καταβολή χρηματικού ποσού 4.000 ευρώ ως έναντι των δεδουλευμένων που έχουν λαμβάνειν οι εργαζόμενοι (2.000 ευρώ θα λάβουν όλοι μέχρι το τέλος του 2017).

● Την καταβολή 11 ισόποσων δόσεων μέχρι 31/12/2018 για τη συνολική εξόφληση των δεδουλευμένων, χρήματα τα οποία θα λαμβάνουν μαζί με τον μηνιαίο μισθό τους.

● Η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει τις μηνύσεις εναντίον των εργαζομένων.

● Οι 180 εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην εταιρεία ELFE, θυγατρική της ΒΦΛ, αλλά προβλέπεται ότι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη… νέα εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε., που δημιουργήθηκε το 2016, επίσης συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ωστόσο η τελευταία εταιρεία ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας καθώς εκκρεμεί σχετική απόφαση του ΣτΕ για το θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here