Διαμαρτύρονται για να διατηρηθεί το άθλιο κράτος, όχι για να καταργηθεί

11
35

Η αντιπολίτευση προβλέπει ότι μετά τις γιορτές, όταν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν τις νέες περικοπές και τους νέους φόρους, που επιβάλλονται από 1ης Ιανουαρίου, θα βγουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των Μνημονίων. Είναι πολύ πιθανόν να επιβεβαιωθεί. Διαδηλώσεις και πορείες, απεργίες, όσων έχουν ακόμα εργασία, κι αποκλεισμούς δρόμους, θα δούμε πιθανότατα με εντονότερη έκφραση τους επόμενους μήνες.

Στις δραστηριότητες αυτές προσωπικά δεν πρόκειται να συμμετάσχω. Όχι γιατί δεν συμμερίζομαι τους φόβους και τις αγωνίες όσων συμμετείχαν. Αντιθέτως, η ίδια βαθιά αγωνία, που ορισμένες φορές εγγίζει τα όρια του πανικού, για το προσωπικό, το οικογενειακό μέλλον μου και το μέλλον της πατρίδας μου με καταλαμβάνει, όπως περίπου συμβαίνει και με το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων σήμερα.

Δεν θα συμμετάσχω διότι έχω τη βάσιμη εντύπωση ότι τα αιτήματα των απεργών και των διαδηλωτών, μολονότι έχουν ως βάση τη διάχυτη αγωνία της ελληνικής κοινωνίας, εκκινούν από λανθασμένη κι εξόχως επικίνδυνη λογική. Αν τα συλλαλητήρια γίνονταν για να διαδηλώσουν οι Έλληνες εναντίον του συντεχνιακού και πελατειακού κράτους, που οι φαύλοι πολιτικοί όλων των κομμάτων οικοδόμησαν με δανεικά τις τελευταίες, τρεις κυρίως, δεκαετίες, θα ήμουν στην κορυφή της διαδήλωσης. Αν η διαμαρτυρία ήταν εναντίον εκείνων, που για να κερδίσουν ψήφους αλλά και για να μεγαλώσουν τους δικούς τους λογαριασμούς, έφτιαξαν μια δημόσια διοίκηση άκρως διεφθαρμένη και γραφειοκρατική, που οδήγησε τη χώρα στην κοινωνική κι οικονομική κατάρρευση, θα ήμουν από τους πιο μαχητικούς διαδηλωτές. Αν το βασικό αίτημα της πορείας ήταν να αλλάξει το κράτος, να πάψει να θέτει εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα, να σταματήσει να κυνηγά την ιδιωτική πρωτοβουλία και να θέτει αντικίνητρα στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από την παραγωγή πλούτου, τη σκληρή, δημιουργική κι ευφάνταστη εργασία, που μόνον αυτή μπορεί να μας σώσει κι από την τυπική χρεοκοπία, θα ήμουν από τους πρώτους, που θα αγωνίζονταν κατά της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, των κομμάτων της διαφθοράς και της ξεφτίλας, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, που – κατά τον Αριστοτέλη- είναι η πλέον διεστραμμένη έκφραση της Δημοκρατίας.

Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι η βάση της διαμαρτυρίας τόσων χιλιάδων ανθρώπων είναι εξαιρετικά αντίθετη προς αυτό, που πρέπει να γίνει για να ξεφύγει η χώρα από την προϊούσα παρακμή, πολιτική, κοινωνική, ηθική και φυσικά οικονομική στην οποία βρίσκεται. Έχω την εδραία πεποίθηση ότι οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται όχι κατά του διεφθαρμένου, πελατειακού και συντεχνιακού κράτους αλλά υπέρ της διατήρησής του. Όχι εναντίον των κυβερνώντων, επειδή θέλουν να το μεταρρυθμίσουν, αλλά ακριβώς γιατί κάνουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις και δεν συνεχίζουν να διορίζουν («ημέτερους» και μη) μαζικά στο Δημόσιο, επειδή δεν συνεχίζουν να απονέμουν πρόωρες συντάξεις σε 45άρηδες και 50άρηδες, επειδή δεν βολεύουν κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, επειδή δεν εξυπηρετούν οργανωμένα συμφέροντα, προνομιούχους συνδικαλιστές και βολεμένες συντεχνίες.

Όμως, προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι αυτό το κράτος οικοδομήθηκε με δανεικά, που οι εκάστοτε κυβερνώντες έπαιρναν βυθίζοντας τη χώρα στη μιζέρια και στην αναξιοπιστία. Υπονομεύοντας το μέλλον μας και το βιοτικό μας επίπεδο, που τώρα δυστυχώς καταρρέει με τρόπο απόλυτο, βίαιο, άγριο, που μας ξεβολεύει.

Είμαι βέβαιος ότι αν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης κι οι υπουργοί τους είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να δανείζονται, θα συνέχιζαν κι αυτοί  τη φαύλη πολιτική, που μας έφερε σε αυτά τα χάλια. Όμως η κυβέρνηση, ούτε η παρούσα ούτε κι η επόμενη, δεν μπορεί να εξασφαλίσει δανεισμό για καταναλωτικές κι άλλες ανάγκες βολεμένων. Άρα, πρέπει να αλλάξουμε άρδην νοοτροπία.

Πρέπει να αγωνισθούμε για ένα καλύτερο μέλλον, που δεν θα στηρίζεται στο διεφθαρμένο κράτος αλλά στο δαιμόνιο του Έλληνα, που θα αφεθεί ελεύθερος από τα ασφυκτικά δεσμά του κράτους να μεγαλουργήσει. Αν αυτό δεν συμβεί, όσες απεργίες και διαδηλώσεις κι αν γίνουν τίποτα δεν θα αλλάξει. Και το αύριο θα είναι πολύ χειρότερο από το σκληρό παρόν.

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ξάδελφε μας κούρασες. Επαναλαμβάνεσαι επικίνδυνα.
  Αντί να ασχολείσαι εργολαβικά με τους χιλιάδες ανώνυμους μικρό απατεώνες δεν θα ήταν
  ωφελιμότερο να ασχοληθείς με έστω 1000 επώνυμους φαύλους, πολιτικούς, νταβατζήδες
  και συναδέλφους σου; Με κάθε λαμόγιο της κατηγορίας των επωνύμων που θα ξεριζώνεις
  άλλα 100 παράσιτα θα εξαφανίζονται. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ. Τα υπόλοιπα είναι αέρας κοπανιστός και τελικά συγκάλυψη των πάντων.
  Ελπίζω το 2013 να ξεβρομίσει ο τόπος είτε με τη δράση του λαού είτε από την δράση
  των ξένων που ευτυχώς γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τους απατεώνες που συναλλάσσονται.
  Μόνο το τέλος της «ελληνικής» ΑΛΗΤ θα σώσει την Ελλάδα.
  Εύχομαι το 2013 να είναι χρονιά Κορυδαλλού.
  Παρατήρηση: Μόλις ο Μ. Παπαϊωάννου απομακρύνθηκε απ’ο το υπουργείο Δικαιοσύνης, λύθηκαν
  τα χέρια των δικαστών και εισαγγελέων. ΤΥΧΑΙΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ…….

 2. Για άλλη μια φορά γράψατε κυριε Λοβέρδο ενα κείμενο ύμνο προς το μνημόνιο και αυτούς που καταστρέφουν τη χωρα. Δεν μας εχετε γράψει ποτέ τι καλό εχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Δε μας γραψατε τι καταπολεμήθηκε και διορθώθηκε. Δε μας γράψατε αν πραγματικά τα έβαλαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με τα συμφεροντα ή τα προστατέψανε γιατι πολύ απλά δεν έγινε τιποτε απο αυτά. Ολη αυτή η δυστυχία των τελευταίων χρόνων οφείλεται σε αυτόν ακριβώς το λόγο κυριε Λοβέρδο. Στο οτι οι κυβερνήσεις αυτές που εκλεχθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να τα βάλουν με τα συμφέροντα που οι ίδιες δημιούργησαν για αυτό καταστρέφουν τον κοινονικό ιστο της χώρας.
  Απορώ λοιπόν πως δεν το έχετε γράψει ποτέ αυτό, αλλά το μόνο που μας λέτε καθε λίγο είναι οτι δεν πρέπει να απεργούμε γιατι θέλουμε το κακό της χώρας. Προφανώς περνάτε καλά και ζεστά χριστούγεννα και δε βαριέσαι γράφτετε και κάτι υπερ του καθεστώτος για να το στηρίξετε όπως κάνατε πάντα. Την ώρα ομως που εσεις τα γράφετε αυτά στο ζεστό σας γραφείο οφείλετε κυριε Λοβέρδο να σκέφτεστε ανθρώπινα που και που για τους άστεγους, για αυτούς που χάσανε τη δουλειά τους, με τη δικαιολογία που υπερασπίζεστε της δήθεν εξυγίανσης, και όλους αυτούς που άλλαξε η ζωή τους σε καταστρεπτικό βαθμό.

 3. Θανάση, το διάβασες το άρθρο;

  Ο κ. Λοβέρδος ρωτάει αν είσαι διατεθιμένος να αγωνιστείς για να αλλάξει αυτό το σπάταλο, διεφθαρμένο και αντιπαραγωγικό κράτος. Είσαι διατεθιμένος να αποδεχθείς ότι για τα επόμενα 20 χρόνια οι προσλήψεις θα γίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο μέσω ΑΣΕΠ;

  Είσαι διατεθιμένος να αγωνιστείς για να πάψουν να υπάρχουν συνταξιούχοι κάτω των 60;

  Τα πράγματα είναι απλά. Ένα κι ένα κάνουν δύο. Ας συμφωνήσουμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτά – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε. Στα υπόλοιπα μπορούμε και να διαφωνούμε.

 4. Απο τη στιγμή,που αφετηρία της σκέψης και της άποψης σου, είναι η αναφορά στους φαύλους πολιτικούς όλων των κομμάτων, είναι λογική και αναμενόμενη η στάση σου, απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις και θαρρώ, πως κρύβεσαι και προσπαθείς να δικαιολογήσεις την αρνητική στάση σου απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων διαχρονικά.
  Η λογική σου «(…)οι Έλληνες εναντίον του συντεχνιακού και πελατειακού κράτους, που οι φαύλοι πολιτικοί όλων των κομμάτων οικοδόμησαν με δανεικά τις τελευταίες, τρεις κυρίως, δεκαετίες, (…), είναι η καλύτερη υπηρεσία που συνειδητά προσφέρεις για την απόκρυψη των πραγματικών ενόχων και υπευθύνων για τη σημερινή αθλιότητα, που βιώνουν οι εργαζόμενοι.
  Η συλλογική ευθύνη, πέρα από το γεγονός, ότι την καθιέρωσε πρώτος ο Χίτλερ, είναι μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης αυτών που » (…)έφτιαξαν μια δημόσια διοίκηση άκρως διεφθαρμένη και γραφειοκρατική, που οδήγησε τη χώρα στην κοινωνική κι οικονομική κατάρρευση (…)» και σε αυτή τη προσπάθεια είσαι χρόνια πρωταγωνιστής. Άλλωστε δεν σε είδα ποτέ όχι να διαδηλώνεις μαχητικά(;), αλλά ούτε να συμφωνείς και να προβάλλεις έστω και καμιά αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων.

 5. Κύριε Λοβέρδο εχεις καταντήσει ο Πρετεντέρης, η Τρέμη & ο Καψής στην συσκευασία ενός.Είναι χυδαία η προσπάθεια σου να ταυτίσεις όποιον διαφωνεί με το μνημόνιο ώς οπαδό του φαύλου κράτους που μας οδήγησε στην καταστροφή.

 6. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ κυριε Λοβερδο.
  Λυπαμαι αλλα και εγω και πολλοι ακομα που λογω στασης ζωης ημασταν τα τελευταια 30 χρονια στην «απεξω» δεν εχουμε τιποτα κοινο με τους κρατικοδιαιτους πασης φυσεως ( απο ανικανους ΔΥ,μεχρι μαιμου συνταξιουχους και απο διευθυντικα στελεχη οργανισμων μεχρι προμηθευτες του δημοσιου,απο πολιτικους μεχρι συνταξιουχους 45 ετων ).Ολοι αυτοι εφαγαν καλα,εφαγαν πολυ και τωρα το λογαριασμο τον πληρωνουμε ολοι.Και αυτοι που εφαγαν και αυτοι που δεν εφαγαν ουτε μια δραχμη απο το τερατουργημα αυτο που καποιοι αποκαλουν «κρατος».

 7. γειασου ρε λοβέρδε. μας εκανες και γελασαμε… το «άθλιο κράτος» θα εξυγιανθει απ αυτους που το δημιουργησαν; αν και δεξιος, σε κόβω για (λιγο) πιο έξυπνο… ατυχές το άρθρο σου! όπως και όλα τα αρθρα σου, όσα υμνουν την παλιά δεξιά (πασοκ,ΝΔ,δημαρ)!

 8. Κυριε Λοβέρδο
  Οι δεξιοί ήταν χαρακτηρισμένοι οι ελεεινοί ενώ οι αριστεροί οι δημοκράτες.Οι αριστεροί βγήκαν στα βουνά να πολεμήσαν την αστική τάξη ,την συντήρηση ,έχασαν τον εμφύλιο εμφύλιο. Μετά την χούντα και την μεσολάβηση ένος συντηρητικου έμπειρου πολιτικού να βγάλει τα καστανα απ’τη φωτιά.Οι κεντρώει με δεκανίκι αριστερών μεταλλάχθηκαν σοσιαλιστες ,διεκδικωντας ουσιαστικά την εξουσία.Το 1981 σαρωσαν .Τα προβλήματα αυτής της νίκης τα βιώνουμε σήμερα.
  Όμως πάλι η αστική συντηρητική παραταξη με την βοήθεια έστω κάποιων λογικών πολιτικών ανδρών ,καλούνται να βγαλουν τη χώρα απ’το αδιέξοδο.
  Αν αποτύχουν ,τότε είναι η σειρά των δεξιιων να πάρουν τα βουνά και να διεκδικήσουν τα δίκια τους.Εύχομαι αυτό να μην συμβεί. Κατα τα άλλα σας εύχομαι καλή χρονιά.

 9. Κύριε Λοβέρδο
  Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα……
  Εκτος k δεν είναι οι κουφοί αλλα οι διανοούμενοι προεστοί, βολεμένοι του αίσχους που ακόμα συνεχίζουν να προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τα γεγονότα τις πραγματικότητας για να μπορέσουν να συνεχίσουν να έχουν την συμπαράσταση τον ανεργων θυμάτων όλης αυτής τις κατάστασης που ζούμε σήμερα, χωρίς να σκέπτονται τους εξαθλιωμένους ανεργους k πραγματικά φτωχούς συμπολίτες μας που υποφέρουν από την ανεργία.
  Βέβαιος δεν δέχονται οι προνομιούχοι βολεμένοι να αλλάξει τίποτα εφόσον θα χάσουν όλα αυτά που κέρδισαν εξαθλιώνοντας το ακυβέρνητο κράτος τις διαφθοράς k τις αναρχίας.
  Εδώ με τα σημερινά δεδομένα τον αποδεδειγμένων πραγματικόν αποδείξεων, δεν θέλουν να δεχτούν την αθλιότητα του κράτους που δημιούργησαν οι συνδικαλιστές με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ k οι απατεώνες καπιταλιστές τον διεφθαρμένων οικογενειών τον βαρόνων τις ΝΔ., ενώ η δήθεν αντιπολίτευση, ΟΛΟΙ, βοηθάει στην εξαθλίωση μιας κυβέρνησις εθνικής οντότητας που έχει εξαναγκαστεί να λειτουγήσει ως κράτος δικαιου από εξωτερικούς συνεταίρους όπου εκμεταλλευόμενοι την πολιτική ανερπάκεια συντονισμού μιας νέας εθνικής κυβέρνησις δικαιου. Κατοχυρώνουν νομικά όλες τις παραγωγικές δυνατότητες τις χώρας μας από έμψυχο η k άψυχο περιουσιακό πλούτο που διαθέτουμε ως χωρα.. (νέους, επιστήμονες k γεωφυσικό).
  Αντί η αντιπολίτευση να σκεφτεί τρόπους να ενοποίηση την δυναμικότητα του Λαου να ανεξαρτοποιηθεί οικονομικά κάτω από τους διεθνής κανόνες τις αγοράς, συνεχίζει να πουλάει
  ψεuδο-αίσθηση μιας εσωτερικής εργασιακής επανάστασης δίχως να επικεντρώνεται στη ριζα του κακού που είναι η ανισόρροπη διεθνή εργασιακή αθλιότητα συναγωνισμού από μεγάλες ασιατικές χώρες εναντίον μικρών παραγωγικών χορών σαν την δικια μας η χώρες τις ευρώπης, αλλα συνεχίζει να ψεύδεται στους αφελής ανεργους, κουτοπόνηρους, αισχρούς βολεμένους k προεστούς να ζητάει την αυτοκαταστροφή μιας μικρής χώρας, με σκοπό να κερδίσουν μια συνεχή διαφθορά κράτους όπως είχαν δημιουργήσει για χρονια. Νομίζοντας πως θα κερδίσουν την πολιτική ανοχή συμπαράστασης μιας καταπιεζόμενης εργατικής κοινωνίας.
  Ντροπή σε όλους αυτούς τους πολιτικούς η πολιτικά κόμματα που άμεσα η έμμεσα ταλαιπωρούν ένα κόσμο που προσπαθεί να επιβίωση στις βασικές ανάγκες ανθρωπιάς, σε ένα διεφθαρμένο καπιταλιστικό κατεστημένο, κάτι που αρχίζει να συνειδοτοποιούν τελικά κάποιοι αρχηγοί κρατών κύρους όπως (Obama,k Oλιρεν, να αυξήσουν τι φορολογία στους πλουσιους)…..
  Σήμερα ο Ελληνικός Λαός πρέπει να δουλέψει σκληρά k ενωμένος να βγει από τα δύσκολα δίχως να ακοuή πολιτικές αθλιότητες του παρελθόντος.
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ πρώτα από όλα.. k μετά στον υπόλοιπο κόσμο ευχόμενος τον καθένα στις δικες του ανάγκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here