Διεθνές Πανεπιστήμιο – διεθνής πρωτοτυπία

0
140

Το εγχείρημα της συγχώνευσης των Τμημάτων των ΤΕΙ με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και αξιολόγηση προσωπικού, θα πρέπει να αποτελέσει – κατά τη γνώμη της κυβέρνησης – πρότυπο όχι μόνον των Πανεπιστημίων της Ελλάδας αλλά και των διεθνών Πανεπιστημίων.

Η εφαρμογή των νέων αυτών νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει αναταραχή και αδιέξοδα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, θα πρέπει να ξεπεράσει τα όρια της χώρας λόγω της τεράστιας επιτυχίας του εν τω γίγνεσθαι!

Έτσι, λοιπόν, αποφασίστηκε η ίδρυση του…ιδρυθέντος από το 2005(Ν.3391) Διεθνούς Πανεπιστημίου με νέα σύνθεση προκειμένου, ως φαίνεται, να επιτύχει η συγχώνευση σε αυτό Τμημάτων των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Και το πρωτότυπο αυτό δημιούργημα, «το νέο μεγάλο Πανεπιστήμιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, θα πάρει τη θέση ενός Πανεπιστημίου αναγνωρισμένου και διεθνώς επιτυχημένου.

Ας θυμηθούμε ότι το Πανεπιστήμιο αυτό λειτουργεί πάνω από δέκα χρόνια στη Θεσσαλονίκη με καθηγητές διεθνούς φήμης από όλο τον κόσμο, παρέχοντας μαθήματα στην Αγγλική σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων φοιτητών. Εξάλλου, έχει αναγνωριστεί η εντυπωσιακή ποιότητα του ερευνητικού έργου, που παράγεται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του.

Ο πρόεδρός του Κώστας Γραμμένος, καταξιωμένος καθηγητής στο City University και εγνωσμένου κύρους επιστήμονας, αρνήθηκε τη μετατροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου σε Πανεπιστήμιο αμφιβόλου αξίας και παραιτήθηκε τηρώντας τη στάση που ταιριάζει σε παρόμοιες προκλήσεις.

Και η παραίτησή του έγινε δεκτή. Μπράβο μας !Με τον τρόπο αυτό σίγουρα θα επαληθευτεί το όνειρο του Πρωθυπουργού «να ενταχθεί η Βόρεια Ελλάδα στη νέα εποχή που χαράσσει η κυβέρνηση για τα ελληνικά Πανεπιστήμια, προκειμένου να γίνουν ένας αξιόλογος εκπαιδευτικός κόμβος στον εκπαιδευτικό χάρτη της Ευρώπης» και να γίνουν – ας μου επιτραπεί η κατ’επέκταση χρήση γνωστής φράσης- «για πρώτη φορά… Πανεπιστήμια»!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΒίκυ Σταυροπούλου για Αλέξη Γεωργούλη: Γουστάρω όταν τον φιλάω
Επόμενο άρθροΣΚΑΪ -Τέλος ο Νίκος Φιλιππίδης από γενικός διευθυντής Ενημέρωσης
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here