Δικαιοσύνη χωρίς φόβο

0
46

Θα μου στήσω στον κήπο

έναν ανδριάντα

για ν’ αυτοθαυμάζομαι.

Έλσα Κορνέτη, Ο λαίμαργος αυτοκράτορας

Η τυφλή δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην τυφλή βία. Η πρώτη είναι θεσμική λειτουργία συνταγματικά κατοχυρωμένη για να προστατεύει και να τιμωρεί. Γι’ αυτό πρέπει να είναι δίκαιη, ανεξάρτητη, ανοιχτομάτα και κοινωνικά ευαίσθητη.

Η δεύτερη συνιστά μια «αυτονομιμοποιούμενη» έκ-ρηξη κατά παντός (υπεύθυνου ή ανεύθυνου) και επιχειρεί με το αίμα και με το ψέμα να καταλύσει τη Δημοκρατία, άρα και τη Δικαιοσύνη.

Προσοχή, λοιπόν. Οι δικαστές που είτε φοβούνται είτε ταυτίζονται με τη βία πρέπει να παραδώσουν την τήβεννό τους.

Οι ελευθερίες και το δίκαιο χρειάζονται λειτουργούς υψηλού ήθους και όχι μικρής επιβίωσης (δηλαδή υποταγής στο Κράτος, στα συμφέροντα και στους φορείς βίας).

*Ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης είναι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΗ τρομερή αλήθεια πίσω από μια φημισμένη κινηματογραφική σκηνή!
Επόμενο άρθροΔάκρυα στον Πειραιά;
Ο Γιάννης Πανούσης έλκει την καταγωγή του από την Αρκαδία και την Κορινθία, αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε στη Νομική, αλλά αγαπούσε τη Φιλολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες και συνέχισε στη Γαλλία με εγκληματολογία, που αποτελεί συνδυασμό πολιτικής σκέψης, φιλολογίας, νομικής και πολιτικής επιστήμης. Διετέλεσε καθηγητής στη Νομική Θράκης επί 19 χρόνια (και πρύτανης απο το 1994 έως το 1997) και όταν έφυγε από εκεί για τη Νομική Αθηνών ένιωσε ότι "ξενιτεύεται" -παρότι όταν είχε πρωτοπάει στην Κομοτηνή είχε τρομάξει! http://www.giannispanousis.gr/page.php?p=biography

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here