ΔΝΤ: Πρώτα η ελάφρυνση χρέους και μετά η αξιολόγηση

0
40

Στην αποσαφήνιση πως το «επί της αρχής» πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί όταν ικανοποιηθεί η απαίτηση του Ταμείου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προχώρησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου από την Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρει ο Θανάσης Κουκάκης για λογαριασμό του CNN Greece και αναδημοσιεύει το mignatiou.com, o Ράις ξεκαθάρισε πως η αποστολή που είναι σε εξέλιξη αφορά στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και όχι του ΔΝΤ και πως το κλιμάκιο του Ταμείου δεν διενεργεί τη δική του αξιολόγηση, καθώς το πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν είναι ακόμη ενεργό.

«Όπως θα θυμάστε το πρόγραμμα μας με την Ελλάδα έλαβε «επί της αρχής» έγκριση και για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να έχουμε ελάφρυνση του χρέους για να ξέρουμε ότι το πρόγραμμα είναι βιώσιμο. Εάν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα θα έχουμε αξιολόγηση», είπε σχετικά.

Το στέλεχος του ΔΝΤ είπε πως εν πολλοίς το θέμα του χρέους θα εξαρτηθεί με το τι θα συμβεί με αυτή την αποστολή και πόσο γρήγορα θα πάει εν συνεχεία το ζήτημα του χρέους στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου. «Θεωρούμε πως υπάρχει η δυνατότατα συμφωνίας για το χρέος και θεωρούμε πως μπορεί να έλθει γρήγορα», τόνισε ο κ. Ράις.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως στο μέτωπο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος από το 2015, αλλά ξεκαθάρισε πως οι διαφορές δεν έχουν γεφυρωθεί. «Θεωρούμε πως θα πρέπει να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε σχετικά.

Ο Ράις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και ρωτήθηκε επίμονα για το εάν ο σχηματισμός της γερμανικής κυβέρνησης καθυστερεί τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, αποσυνέδεσε τα δύο γεγονότα λέγοντας πως «πως πάντα υπάρχουν εκλογές σε πολλές χώρες». Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ για το ότι ο ESM θα μπορούσε να αγοράσει υποχρεώσεις (liabilities) από άλλους δανειστές της Ελλάδος για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος ο Ράις είπε πως «αυτό δεν είναι καινούργια ιδέα» και πως μπορεί να είναι ωφέλιμο εφόσον θα μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδος. «Θα συζητήσουμε αυτές τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα το λάβει υπόψη όταν τεθεί το θέμα του χρέους», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here