Ντρέπομαι για την Ελλάδα της διαφθοράς

5
39

Μόλις επέστρεψα από ένα ταξίδι στο Παρίσι: Συνέπεσε με τις μέρες που ο Σαρκοζί μίλησε απαξιωτικά για τους δικαστές και αυτό ήταν αρκετό για να κάνουν απεργία, μορφή διαμαρτυρίας που κάθε άλλο παρά συνηθίζουν αυτοί οι δημόσιοι λειτουργοί! Βλέπετε, η αξιοπρέπεια των δημόσιων λειτουργών μπορεί να γίνει σοβαρότατη αιτία για απεργιακή κινητοποίηση, ακριβώς επειδή η Πολιτεία φροντίζει να μην τη θίγει… άλλα ήθη στη Γαλλία.

Στη διάρκεια της παραμονής μου επισκέφτηκα την έκθεση βιβλίου ανθρωπιστικών επιστημών, στην οποία αφθονούσαν τα νέα βιβλία γεωγραφίας και πολεοδομίας. Οι πολιτικο-γεωγραφικές ανακατατάξεις στον κόσμο και τα προβλήματα της αστικοποίησης απασχολούν έντονα τον επιστημονικό κόσμο των ανθρωπιστικών σπουδών στην πεφωτισμένη Ευρώπη: Και εδώ η Ελλάδα πρωτοπορεί, αφού αγνοεί τις ανθρωπιστικές επιστήμες και δεν χρηματοδοτεί την έρευνα σ’ αυτές, πάρα τις διαμαρτυρίες των πανεπιστημιακών.

Τέλος πάντων, στη διάρκεια αυτής της έκθεσης υπήρχαν πολλές συζητήσεις οργανωμένες με τη μορφή στρογγυλής τράπεζας που διευθυνόταν από κάποιο γνωστό δημοσιογράφο. Σε μια από αυτές το θέμα ήταν η Ευρώπη, μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις γεωγράφων και πολιτικών επιστημόνων: Βλέπετε πολλοί στην Ευρώπη πιστεύουν ότι η πολιτική είναι αυτή που καθορίζει την οικονομική πολιτική και όχι το αντίστροφο και, άρα, οι οικονομολόγοι που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την σημερινή κατάσταση δεν έχουν, πλέον, τον πρώτο λόγο αλλά, και εδώ, εμείς επιμένουμε ελληνικά…

Στο περιθώριο αυτής της εκδήλωσης ρωτήθηκα για την πρόσληψη των μέτρων του Δ.Ν.Τ. από τους Έλληνες και την μάλλον αποδοχή από την κοινή γνώμη, μέχρι σήμερα, αλλά μέχρι πού και μέχρι πότε αυτή η στάση θα συνεχιστεί. Ισχυρίστηκα ότι αφού πέρασε το πρώτο σοκ των μειώσεων των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα γίνει αποδεκτή περαιτέρω μείωση μισθών. Ακόμα και ο περιορισμός των δαπανών έγινε δεκτός θεωρώντας ότι υπήρχαν περιθώρια καλύτερης διαχείρισης, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να βάζει σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Εξάλλου, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η μείωση των δαπανών έχει πολύ περιορισμένα όρια και η κοινή γνώμη περιμένει ενάμισι χρόνο μετά να δει μέτρα για αύξηση των εισπράξεων και των εσόδων, που μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση οφείλει να κάνει άμεσα.

Στο σημείο αυτό μου διηγήθηκαν την παρακάτω ιστορία: Ένα ζεύγος Ελλήνων που ζει στην Ελβετία πολύ, κοντά με τα γαλλικά σύνορα, και έχει επενδύσει σε μερικά ακίνητα, όταν έλαβε το σημείωμα της γαλλικής εφορίας για τον ετήσιο φόρο σκέφτηκε να αντιδράσει όπως είχε συνηθίσει στην Ελλάδα! Φόρεσε, δηλαδή, φτηνά και παλιά ρούχα και πήγε να συναντήσει τον εφοριακό υπάλληλο ζητώντας του να συμβάλει στην μείωση του τελικού ποσού. Ο εφοριακός τους κοίταξε και τους ρώτησε αν ήξεραν ότι η πρόταση αυτή συνιστά προτροπή σε παράνομη πράξη που τιμωρείται με 5 χρόνια φυλάκιση. Προφανώς, δεν κατάφεραν να δωροδοκήσουν όπως συνήθιζαν στην Ελλάδα.

Ένιωσα πολύ άσχημα να εκπροσωπώ μια χώρα με τόση διαφθορά, που ενώ θα έπρεπε να αυξήσει τα έσοδα χτυπώντας αυτή τη διαφθορά μειώνει τους μισθούς των πανεπιστημιακών! Ένιωσα ντροπή που ο μισθός μου είναι μόνο 2.200 ευρώ το μήνα, μετά από 23 χρόνια προϋπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο, και η Πολιτεία συνεχίζει να μας απαξιώνει και να μας προσβάλει.

Συμφωνήσαμε με τους Γάλλους συναδέλφους ότι οι Έλληνες πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, ώστε να σταματήσουμε να θεωρούμε την πληρωμή των φορολογικών μας υποχρεώσεων έναντι του κράτους σαν το κακό που δεν μπορούμε να αποφύγουμε και να περάσουμε στην έννοια της συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Μακρύς ο δρόμος, αλλά ποια πολιτική δύναμη πιστεύει σ’ αυτό για να το προωθήσει; Ο ρόλος των αριστερών δυνάμεων θα έπρεπε να επικεντρώνεται στην δημιουργία της κοινωνίας των πολιτών, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και αυτό είναι αντικείμενο της Πολιτικής και όχι της οικονομίας. Ο ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, σ’ αυτή τη φάση, είναι περισσότερο πολύτιμος από ποτέ.

Η Ευγενία Μπουρνόβα είναι καθηγήτρια Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απο όλες αυτές τις ατέρμονες συζητήσεις των καθηγητών πανεπιστημίου που δε βγάζουν πουθενά όπως πάντα,απλά φιλοσοφείτε χωρίς να βγάλετε συμπέρασμα,εσείς καταφέρατε όμως και βγάλατε δύο συμπεράσματα. Ότι ο μισθός που παίρνετε είναι μόνο 2.200 και ότι οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν φόρους.Αυτή η κακή ελληνική πολιτεία σας προσβάλει μεν σας δίνει και 2.200 δε.Θα ήθελα να σας έβλεπα να δουλεύατε σε ιδιωτική εταιρεία και να γράφατε σε μπλογκ εναντίον της,πράγμα απίθανο βέβαια.Η δημοκρατική αριστερά που στηρίζει τους πολίτες που δε πληρώνουν διόδια και εισιτήριο στα λεωφορεία θα μας πείσει ποτέ να πληρώσουμε φόρους;Τα συμπεράσματα που βγάλατε θα ταρακουνήσουν συθέμελα και την ελληνική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

  2. Το κακό με τους πολιτικούς μας είναι ότι οριοθετούν και αναγνωρίζουν συνήθως την αξιοπρέπεια του πολίτη, του κάθε πολίτη, όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι κι όταν είναι στην αντιπολίτευση την τσακίζουν περισσότερο, απ’ ό,τι πράγματι είναι, προκειμένου να τσαλακώσουν την πολιτική των κυβερνώντων. Συμπέρασμα, την αξιοπρέπειά μας την ορίζουμε εμείς, κι επομένως κάποια στιγμή οφείλουμε να την αποκαταστήσουμε !!!
    Προς Θεού, όχι από τον καναπέ μας…

  3. Προφανως ο κ.Σαραντιδης δεν καταλαβε ουτε τι διαβασε,ουτε γνωριζει τις θεσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ….
    Η κυρια Μπουρνοβα αναλυει με ειλικρινη τροπο τα προβληματα της ελληνικης κακοδαιμονιας.Που κατα κυριο λογο οφειλονται στα προβληματα της ελληνικης πολιτειας.Σε αυτη κεντρικο ρολο ειχαν οι εκαστοτε κυβερνωντες και εν προκειμενω το ΠΑΣΟΚ.Προφανως για τη στρεβλη συνειδηση των πολιτων υπαρχουν ευθυνες.Και στους ιδιους αλλα και στο πελατειακο κρατος του δικομματισμου!

  4. Ο κύριος Σαραντίδης προφανώς έχει αίσθημα κατωτερότητας ή δεν έχει την ικανότητα να καταλάβει τι εννοεί η κα Μπουρνόβα. Δυστυχώς δεν είναι τυχαίο που η χώρα μας κατήντησε η χειρότερη όλων. Το επίπεδο νοημοσύνης των Ελλήνων, παρεπιμπτόντως, είναι το χαμηλότερο όλης της Ευρώπης. Δεν αντέχουν οι μικρόψυχοι αμόρφωτοι έλληνες, τις απόψεις αξιόλογων ανθρώπων. Αντί να προσπαθήσουν να ανέβουν προτιμούν την υποβάθμιση των άλλων. «φάτε» τώρα Κε Σαραντίδη και την κυβέρνησή σας και τη χώρα όπως την κατάντησε. Ελπίζω όλοι οι νοήμονες Έλληνες να βρούν τρόπο να φύγουν απο αυτή τη χώρα που μας καταδυναστεύει,μας εξαθλιώνει καθημερινά, θίγει την αξιοπρέπειά μας. Συμβάλατε με την ανοχή σας και την ψήφο σας, προφανώς,στην καθιέρωση αντιδημοκρατικών κυβερνήσεων και την υποβάθμιση του ελληνικού λαού. ΕΛΠΊΖΩ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΖΕΙ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ, Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, Η ΣΟΥΗΔΙΑ, και να έχετε όραμα να φτάσουμε αυτούς όχι να πέσουμε στο επίπεδο των τριτοκοσμικών χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here