#Είδαμε | Τον «Τσάρλι» του 2020 στην φρέσκια κινηματογραφική ματιά του Θανάση Τσαλταμπάση

Στο πιθανό ερώτημα «γιατί να έχει ενδιαφέρον μια βωβή ελληνική ταινία σήμερα;» εδώ η απάντηση είναι: «Αν και βωβή, η ταινία θα μιλήσει στις καρδιές». Και να γιατί, τελικά, μίλησε...

0
617

Η πρώτη βωβή έγχρωμη ελληνική ταινία είναι γεγονός, προβάλλεται από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις αίθουσες, απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, και πολλοί θα αναρωτηθούν κατά πόσο μπορεί να κερδίσει το κοινό, ως κάτι δυνητικά παρωχημένο και «βαρετό». Πόσο μάλλον, όταν οι προτάσεις στον ελληνικό κινηματογράφο τα τελευταία αρκετά χρόνια, είτε «περνούν και δεν ακουμπούν», είτε κερδίζουν εξαρχής την πλήρη αδιαφορία των θεατών.

Στην περίπτωση του τολμηρού αυτού εγχειρήματος του Θανάση Τσαλταμπάση, η προσπάθεια πραγματικά «άξιζε τον κόπο». Γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ολοκληρωμένη, φρέσκια πρόταση, με πολύ συγκεκριμένη στόχευση και ένα καλλιτεχνικά άρτιο κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

Ο ταλαντούχος ηθοποιός, έχοντας για «κληρονομιά» το πρόσφατο θεατρικό του ταξίδι ως Τσάρλι Τσάπλιν στην ομώνυμη βιογραφική παράσταση του Daniel Colas (θέατρο «Ακροπόλ» 2017 – 2018, σκην. Π.Ζούλια), δημιούργησε τον Τσάρλι… του σήμερα, εμπνεόμενος πάντα από τον θρυλικό «Σαρλώ». Μέσα από την ταινία του, συστήνει πια τον περιπλανώμενο ονειροπόλο της Αθήνας του 2020, πάντα ευαίσθητο, δοτικό και υπερκινητικό. Και, επί τη ευκαιρία, τιμά για δεύτερη φορά αυτόν τον καλλιτέχνη παγκόσμιας αναγνώρισης, που στιγμάτισε και καθόρισε την εξέλιξη του σινεμά διεθνώς.

Εδώ, ο (ομολογουμένως περισσότερο οικείος) σημερινός Τσάρλι θα λάβει ένα μήνυμα που θα τον βάλει σε δοκιμασίες, για να κερδίσει έναν πολύ μεγάλο θησαυρό. Εμείς θα ακολουθήσουμε τον ήρωα στις περιπέτειές του στην Αθήνα αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη, για να συνειδητοποιήσουμε τελικά, μαζί του, πώς πρέπει να μετρώνται οι αξίες στη ζωή. 

Εν τέλει, ο λόγος δεν μας έλειψε στιγμή από την ταινία, κάτι που σχεδόν το φοβόμασταν. Κι αυτό γιατί, αφενός υπήρχε το σύνηθες τέχνασμα με τις εμβόλιμες κάρτες διαλόγων, όπου ήταν πραγματικά απαραίτητο, αφετέρου γιατί η πρωτότυπη μουσική σύνθεση της ταινίας (Γαβριήλ Γαβριηλίδης, Χρύσα Τσαλταμπάση, Βασίλης Γκορίτσας) και το εξαιρετικό της μοντάζ (Ανδρέας Γιαννακόπουλος) μας κράτησε σε εγρήγορση. Παρακολουθήσαμε το φιλμ ευχάριστα παίρνοντας μεγάλες δόσεις γέλιου αλλά και μικρότερες, συγκίνησης – στη σωστή αναλογία.

Αλληλεγγύη, έκφραση αγάπης, φιλότιμο, δικαιοσύνη – όλα εδώ ξεδιπλώνονται, δίνοντας στην ταινία και μια -με την καλή έννοια- διδακτική διάσταση, δεδομένου ότι επικοινωνείται για θέαση από μικρούς και μεγάλους. 

Πέραν της υποκριτικής δεινότητας του -δοκιμασμένου πλέον- Θανάση Τσαλταμπάση, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στην εμπνευσμένη σκηνοθετική του ματιά, αλλά και στο γεγονός ότι επέλεξε για συνοδοιπόρους του σε αυτή την παραγωγή, ηθοποιούς κατά βάση της γενιάς του – καθένας από τους οποίους είχε να καταθέσει κάτι ενδιαφέρον με την ερμηνεία του. 

Τέλος, αξίζει και πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, στο συγκεκριμένο φιλμ, δεν εκβιάστηκε η προσοχή του θεατή με σεξιστικά είτε/και χυδαία «τερτίπια», όπως συνηθίζεται στα ελληνικά κινηματογραφικά, τηλεοπτικά (ακόμα και θεατρικά) πράγματα τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό, όχι γιατί απλώς δεν χρειάστηκε, αλλά δεν ήταν σκοπός, εξαρχής. 

Το γεγονός αυτό αισιόδοξα πρέπει να πιστωθεί σε έναν από τους εκφραστές της νέας κινηματογραφικής γενιάς, που έχει κάτι τίμιο και ειλικρινές να προτείνει ώστε -γιατί όχι- να δώσει μια ώθηση στο δοκιμαζόμενο, άνευ νεύρου, παρεξηγημένο ελληνικό σινεμά. 

*Follow on Twitter: @VagLiak

*Διανομή VILLAGE | Παραγωγή Red Line Productions

Σκηνοθεσία: Θανάσης Τσαλταμπάσης 

Πρωταγωνιστής: Θανάσης Τσαλταμπάσης

Cast: Γώργος Κοψιδάς, Στέλιος Ιακωβίδης, Αγοραστή Αρβανίτη, Δημήτρης Παπανικολάου, Σπύρος Παππάς, Μαριάννα Τουντασάκη, Νίκος Φιλημέγκας, Φοίβος Παπακώστας, Γιώργος Λαμπριανός, Βίκυ Κυριακοπούλου κ.α.

Guests: Γιώργος Γαλίτης, Cesaris Grauzinis, Αλίκη Αλεξανδράκη, Άννα Αθανασιάδη, Δημήτρης Αδάμης

Συμμετέχουν: Νικόλαος Κέφαλος, Μαρία Βασιλάτου, Βασίλης Ψυλλάς, Ανδρέας Ζήκουλης, Δανάη Σδούγκου, Δημήτρης Τικτόπουλος, Γιάννης Βουράκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γωγώ Μαρινάκου, Τζίμης Πολίτης, Γεωργία Πλουσιάδη, Δέσποινα Πολυχρόνη κ.α.

Εμφανίζονται οι χορευτές: Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη, Andrew Honeycutt, Θοδωρής Γιαννόπουλος

Perfomers: Αγγελική Δεληγιάννη, Blakie Blake, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 

Τα μικρά παιδιά: Πολύμνια Πομόνη, Κάλλια Παπαευθυμίου, Κων/νος Σαλαμπί, Ανδρέας Παπανικολάου & η σκυλίτσα Ζούμπι

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευγένιος Διονυσόπουλος

Μοντάζ: Ανδρέας Γιαννακόπουλος

Colorist: Άγγελος Μάντζιος

Πρωτότυπη Μουσική: Γαβριήλ Γαβριηλίδης, Χρύσα Τσαλταμπάση, Βασίλης Γκορίτσας

Σκηνογράφος: Γιάννης Κοντορουχάς

Ενδυματολόγος: Δομνίκη Βασιαγεώργη

Make-up artist: Γιώργος Κεραμίδας

Φωτογράφος: Γιώργος Καλφαμανώλης

Κάλυψη Backstage: Αντώνης Γκιαούρης

Επιμέλεια κίνησης / Χορογραφία: Άννα Αθανασιάδη

Γραφικά: Χάρης Μαχαίρας

Marketing & επικοινωνία: Κορίνα Λαγουδάκη

Δημόσιες σχέσεις: Μαργαρίτα Δρούτσα

Σενάριο: Θανάσης Τσαλταμπάσης, Μαρία Κίτρα

Σκηνοθεσία: Θανάσης Τσαλταμπάσης 

Διεύθυνση Παραγωγής: Αθήνα Βοσινάκη, Κατερίνα Καψή

Producer: Δημήτρης Ευαγγελόπουλος

Executive Producer: Παναγιώτης Αλεξόπουλος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΘέση καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο διεκδικεί η Μπέτυ Μπαζιάνα
Επόμενο άρθροΚοντονής: Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες για την ήττα
Ο Βαγγέλης Λιακόγκονας γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Σπουδάζοντας αυτοματισμό – τηλεπικοινωνίες αποφάσισε να στραφεί τελικά στην επικοινωνία εισβάλλοντας στη δημοσιογραφία, σπουδάζοντάς την, και τελικά «παντρεύοντάς την» με τα νέα μέσα. Είναι φοιτητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Έκανε πρακτική άσκηση καλύπτοντας ρεπορτάζ αυτοδιοίκησης σε τοπικά έντυπα και ενημερωτική εκπομπή στο TV Magic Πειραιά. Συμμετείχε στην εκπομπή ζαχαροπλαστικής του Mega «Γλυκές αλχημείες». Έχει εργαστεί ως συντάκτης πολιτιστικών –και μη- στηλών στις Εκδόσεις Λυμπέρη και στον ΑΝΤ1. Από το Σεπτέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2016 εργάστηκε στο Mega Channel, αρχικά για την καθημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή ''Κοινωνία ώρα ΜEGA'' και στη συνέχεια για το δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Από τον Ιούνιο του 2016 και έως τον Ιανουάριο του 2018 εργάστηκε ξανά στον ΑΝΤ1. Έπειτα, για δύο χρόνια στο LiFO.gr. Τον Μάρτιο του 2020 επέστρεψε στο Mega TV. Αρθρογραφεί στο aixmi.gr από την ίδρυσή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here