Έξαλλος ο Μπουτάρης με όσους τον κατηγορούν για το «Μακεδονία»

0
50

Έξξαλος έγινε ο δήμαρχος Θεσσαλνίκης με όσους τον κατηγορούν για τον όρο «Μακεδονία» που χρησιμοποίησε πρόσφατα στο ταξίδι του στα Σκόπια.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε στην «Καθημερινή» και έκανε λόγο για στοχοποίησή του από «πατριδοκάπηλους» και δηλώνει πως δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του, ενώ υπενθυμίζει ότι παλαιότερα, όταν είχε ξεκινήσει τα ανοίγματα προς την Τουρκία, «κάποιοι κραύγαζαν τότε σε συγκεντρώσεις: Μπουτάρη, ζούμε στον τάφο να σε δούμε…».

Όπως είπε, επιχειρείται προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης. «Μου ξέφυγε αυτή η φράση. Οταν είσαι σε ένα περιβάλλον που ακούς συνεχώς το “Μακεδονία” και είσαι όλη μέρα στο πόδι από συνάντηση σε συνάντηση, παρασύρεσαι. Ε, λοιπόν, μου ξέφυγε. Μέχρι τότε έλεγα Σκόπια, FYROM, η χώρα σας, κάποια στιγμή μού ξέφυγε… Τι πρέπει να κάνω λοιπόν; Να ζητήσω συγγνώμη από ποιον; Ποιοι είναι αυτοί που θα αμφισβητήσουν τον πατριωτισμό μου; Θα αμφισβητήσει κανείς την προσπάθεια που κάνω να βοηθήσω τη χώρα με τη “διπλωματία των πόλεων” – και όχι μόνο με τα Σκόπια, αλλά και με τα ανοίγματα στην Τουρκία, στο Ισραήλ, στις άλλες γειτονικές χώρες; Για ποιον το κάνω, για τον εαυτό μου; Κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν αυτό το εκφραστικό λάθος μου. Εγινε μια ερώτηση στη Βουλή αν ο Κοτζιάς μού έδωσε οδηγίες.

«Τι να μου πει, ο κ. Κοτζιάς, να μου υποδείξει το τι θα κάνω; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Θεωρώ ότι είναι μια σκόπιμη αντιπολιτευτική πρόθεση του τύπου “εμείς είμαστε οι πατριώτες και ο Μπουτάρης είναι ο προδότης”. Το ίδιο έλεγαν και για την Τουρκία· θυμάστε που φώναζαν “Μπουτάρη, ζούμε στον τάφο να σε δούμε” ή για το Ισραήλ, ότι μας κατευθύνουν οι Εβραίοι; Φτάνει πια με τους πατριδοκάπηλους».

Ο κ. Μπουτάρης δηλώνει, όσον αφορά το πρόβλημα με τα Σκόπια, ότι «θέση δική μου είναι η θέση του υπουργείου Εξωτερικών και αυτή υπερασπίζομαι όποια και να είναι η προσωπική μου άποψη», ενώ ερωτηθείς για το εάν μετέφερε κάποιο μήνυμα του κ. Κοτζιά απαντάει:

«Οχι, ούτε μου ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Ενημέρωσα τον υπουργό ότι πάω στα Σκόπια και ότι θα έχω συναντήσεις με την εκεί ηγεσία στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων. Εγώ δεν κάνω εξωτερική πολιτική. Ο υπουργός μού είπε ότι βλέπει με θετικό μάτι την επίσκεψη στο πλαίσιο της οικοδόμησης των μέτρων εμπιστοσύνης. Επιστρέφοντας ενημέρωσα τον κ. Κοτζιά με ένα κείμενο για το τι συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο, τον ΥΠΕΞ και το τι κατάλαβα εγώ. Ηταν υποχρέωσή μου να το κάνω. Ακούω ότι εκτός από τη Βουλή θα φέρουν το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο.

Εντάξει, οι πατριδοκάπηλοι είναι κάμποσοι. Εδώ με βρίζουν ότι δεν θεωρώ ότι τα Χριστούγεννα είναι χριστιανική γιορτή και αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί έχουν πάει ποτέ στην εκκλησία. Εγώ δεν είπα ότι δεν είναι θρησκευτική γιορτή, προφανώς είναι, αλλά έχει και την εμπορική της πλευρά. Το αμφισβητεί κανείς αυτό;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here