Έκανε λάθος ο Σαμαράς με τον Καραμανλή

2
42

“Προχωρούμε άμεσα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως πρέπει) σε πλήρη δημοσιονομική απογραφή. Ήδη, έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να προχωρήσουν στη σύνταξη πλήρους και αντικειμενικής μελέτης για την κατάσταση της Οικονομίας και ιδιαίτερα για τα δημόσια οικονομικά. Στο ξεκίνημα της νέας πορείας είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η διαφάνεια στους λογαριασμούς του ΔημοσίουΝα μπει τέλος στην αλόγιστη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου.”

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, πρωθυπουργός

Προγραμματικες Δηλώσεις, 20/3/2004

Η αποκήρυξη της απογραφής Αλογοσκούφη από τη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ με το επιχείρημα ότι αφορά μόνο τον πρώην “τσάρο” και όχι τον Κώστα Καραμανλή, μόνο κάποιους αφελείς θα μπορούσε να πείσει. Η απογραφή υπήρξε κεντρική στρατηγική της λεγόμενης τότε “νέας οικονομικής διακυβέρνησης” και γι αυτό ενοχλήθηκε τόσο πολύ ο πρώην πρωθυπουργός. Επομένως ή έγινε “γκάφα” από τη Συγγρού, όταν την χαρακτήρισε “εγκληματική για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό” και καλύφθηκε με νέα “γκάφα” ότι “άλλο είναι ο Αλογοσκούφης και άλλο ο Καραμανλής”. Ή τα είπαν στη νύφη για να τ΄ακούσει η πεθερά.

Όπως και να έχει, πάντως, καταγράφηκε σαν ένα από τα λάθη στρατηγικής της Συγγρού. Άνοιξε νέος κύκλος εσωστρέφειας σε μια στιγμή που οι μηχανές είχαν ανάψει στο φουλ για την παρουσίαση του αναθεωρημένου οικονομικού προγράμματος της ΝΔ “Ζάππειο 2”. Εστάλη το μήνυμα ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε μια κρίσιμη περίοδο που ο κόσμος καίγεται, εκείνη χτενίζεται. Προκάλεσε πλήγμα στον ίδιο το Σαμαρά για το τι τελικά πρεσβεύει, τη διαφάνεια ή το κουκούλωμα.

Την απογραφή βρήκαν που ήταν από τις λίγες σωστές αποφάσεις της διακυβέρνησης της ΝΔ για να αποκηρύξουν τον Καραμανλή; Τόσες ευκαιρίες έδωσε! Και ήταν σωστή, διότι ο στόχος που διακηρύχτηκε ήταν να μπει ένα τέλος στην στενή λογιστικίστικη προσέγγιση που είχαν ακολουθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις -και του Κώστα Σημίτη- αποκρύπτοντας την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Συνήθιζαν να βγάζουν τη γλώσσα στους εταίρους, να κρύβουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί και να στέλνουν στην Eurostat οικονομικά στοιχεία που προσάρμοζαν στις ανάγκες του προσκρούστειου κρεβατιού της κάθε πολιτικής περιόδου. Βέβαια, ευθύνες είχαν και οι ξένοι που μας άφηναν να τους κοροϊδεύουμε, αλλά σήμερα μιλάμε για την απογραφή Αλογοσκούφη του 2004. Κι αυτή, τουλάχιστον στην αρχή, κινήθηκε στη λογική της διαφάνειας. Έστω και αν από πίσω υπήρχε και το στοιχείο του ρεβανσισμού, ακόμη και η αναζήτηση για ένα “άλλοθι” στις προεκλογικές δεσμεύσεις που δεν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν.

Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης Καραμανλή και του τότε “τσάρου” ήταν ότι πολύ γρήγορα υπέστειλαν τη σημαία της διαφάνειας και άρχισαν να κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Οι γαλάζιες λογιστικές αλχημείες έσπασαν τέτοια ρεκόρ που σωστά αναφώνησε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος “εγώ ήξερα για έλλειμμα για 6% όχι για …14%”. Γι αυτές θα έπρεπε η Συγγρού να αποκηρύξει τον κ.Καραμανλή και τον κ.Αλογοσκούφη, για το ράλι που έτρεξαν στον ελληνικό μαραθώνιο των “greek statistics”. Οχι για την απογραφή που όφειλαν να κάνουν.

Η “νέα ΝΔ” υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με τον τρόπο που αντιδρά, δείχνει ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με το κυβερνητικό παρελθόν του Κ.Καραμανλή. Το προσεγγίζει με μεγάλη αμηχανία και συνήθως αφήνει δυσαρεστημένους εντεύθεν και εντεύθεν. Όσο συνεχίζει τους τακτικισμούς του “ολίγον έγκυος”, όμως, δύσκολα θα αποκτήσει δυναμική εξουσίας. Η κρίση ανοίγει το δρόμο στους νικητές του συγκεκριμένου. Σε όλα τα επίπεδα.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. κ. ΚΟΡΑΗ, Ο ΜΩΗΣΗΣ ΕΚΑΝΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ!!!! Ο ΛΟΓΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΛΟΣ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΔΥΟ ΓΕΝΝΙΕΣ, ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΔΟΥΛΟΙ, ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΔΑ!!!!
  ΣΕ ΜΑΣ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΙΝΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΡΑΓΙΑΔΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΣ;
  ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΜΑΤΑ;
  ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΕΝΑΣ ΜΩΥΣΗΣ;
  ΠΑΛΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ;

 2. Κυρία Κοραή

  Δεν αμφισβητεί κανείς ότι τα κόμματα επιδιώκουν συχνά με τις ενέργειες τους κύρια την πολιτική εντύπωση,πολύ περισσότερο όταν μέσα απ’αυτήν ,έχουν μια δυνατότητα για ένα καινούργιο ξεκίνημα.
  Το σημαντικότερο είναι οι ενεργειες αυτές να μην κρύβουν εκδικητικό χαρακτήρα και την φανερή προσπάθεια μείωσης της αξίας του άλλου. Οι κυβερνήσεις ,στην προσπάθεια τους να σταθούν ανάμεσα στα συσωρευμένα προβλήματα (οχι μόνο τα οικονομικά) , λογικό είναι κάποιες φορές να σφάλουν .
  Όμως όταν τα ιδια λάθη επαναλαμβανονται και εκθέτουν μια χώρα διεθνώς,εκεί νομίζω υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Απ’την άλλη ,τα ΜΜΕ παίζουν τον ρόλο τους προπαγανδίζοντας επίμονα τον έναν αντίπαλο εις βάρος του άλλου και οι δημοσιογράφοι ίσως θα πρέπει να αναζητέσετε τις ευθύνες σας για την σημερινή κατάσταση που βρισκόμαστε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here