Εκατομμύρια μικροπλαστικά καταπίνουν τα μωρά που ταΐζονται με μπιμπερό

0
36

Τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό καταπίνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα που περιγράφεται ως «ορόσημο» στην κατανόηση της ανθρώπινης έκθεσης σε μικροσκοπικά πλαστικά.

Οι επιστήμονες, των οποίων η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Nature Food, διαπίστωσαν ότι η συνιστώμενη διαδικασία θέρμανσης για την αποστείρωση πλαστικών φιαλών και την παρασκευή γάλακτος προκαλείστα μπουκάλια την αποβολή εκατομμυρίων μικροπλαστικών και τρισεκατομμυρίων ακόμα μικρότερων νανοπλαστικών.

Οι δοκιμασμένες φιάλες πολυπροπυλενίου αποτελούν το 82% της παγκόσμιας αγοράς, με τις γυάλινες φιάλες να είναι η κύρια εναλλακτική λύση. Το πολυπροπυλένιο είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πλαστικά και οι πρώτες δοκιμές από τους επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι βραστήρες και τα δοχεία τροφίμων παρήγαγαν επιπροσθέτως εκατομμύρια μικροπλαστικά ανά λίτρο υγρού.

Τα μικροπλαστικά στο περιβάλλον ήταν ήδη γνωστό ότι μολύνουν τα ανθρώπινα τρόφιμα και ποτά, αλλά η μελέτη δείχνει ότι η παρασκευή τροφίμων σε πλαστικά δοχεία μπορεί να οδηγήσει σε έκθεση χιλιάδες φορές υψηλότερη.

Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι άγνωστες και οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για την αξιολόγηση του ζητήματος, ιδιαίτερα για τα βρέφη. Η ομάδα έχει επίσης εκπονήσει οδηγίες αποστείρωσης για τη μείωση της έκθεσης σε μικροπλαστικά.

Ο καθηγητής John Boland, από το Trinity College του Δουβλίνου στην Ιρλανδία, δήλωσε ότι «απόλυτα εντυπωσιασμένοι» από τον αριθμό των μικροπλαστικών που παράγονται από τα μπουκάλια των βρεφών. «Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε μελέτες υγείας για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις. Εργαζόμαστε ήδη με συναδέλφους για να δούμε ποια ‘κουμπιά’ στο ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζουν να πιέζουν αυτά τα σωματίδια», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here