Έκπληξη Ντιμιτρόφ: Τα Σκόπια δεν χρειάζονται ρίζες 2.000 ετών

0
216

Δηλώσεις που δείχνουν διαλλακτικότητα έκανε ο ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, κατά τη διήμερη άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης («Gymnich») στη Σόφια.

«Η χώρα μου έχει ωριμάσει και δεν χρειάζεται πλέον ρίζες 2.000 ετών για να νιώσει αυτοπεποίθηση», τόνισε. Και πρόσθεσε:  «Είναι καλύτερο να συνεργαζόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε για πράγματα που έχουν σημασία σήμερα, από το να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος είχε περισσότερες λαμπρές νίκες και ήττες στην πλούσια ιστορία μας» πρόσθεσε.

Χθες, πάντως, ο ίδιος είχε εγείρει σαφώς ζήτημα «παραίτησης» και της Ελλάδας από την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία», μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων TV21. «Ο όρος Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στην “Μακεδονία” διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή, η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

«Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της “Μακεδονίας” και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας. Για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες αναφορικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε», ανέφερε.

Σημείωσε μάλιστα πως «οι δυο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν «Μακεδονία»».

Έκπληξη Ντιμιτρόφ: Τα Σκόπια δεν χρειάζονται ρίζες 2.000 ετών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here