Έκρηξη οργής για τον φιλοσκοπιανό Επίτροπο, που βλέπει λύση σε 15 μέρες

1
97

Αρνητική έκπληξη προκάλεσε η δήλωση τού Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν ότι μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες θα έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα των Σκοπίων. Ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Επίτροπος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μέσα στο προσεχές 15νθήμερο θα έχει βεθεί τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ.

Οι ανεδαφικές αυτές δηλώσεις έγιναν 24 ώρες πριν από νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολας Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη, μα παρόντα τον μεσολαβητή τού ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με οργή στον Επίτροπο, τονίζοντας ότι «το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις. Να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για τις διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί».

«Υπερβολικές» χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις του και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, παρότι σημείωσε ότι «είναι ένας πολύ καλός φίλος της «Μακεδονίας» ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν».

«Μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει το θέμα. Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών. Ξέρω περίπου τι θα συζητηθεί και μέχρι πού μπορούμε να φθάσουμε. Σε γενικές γραμμές, αυτό που περιμένω είναι να καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες μέχρι την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι είμαστε σίγουροι πως αν έχουμε λύσει το θέμα του ονόματος μέχρι τότε, θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ξέρετε ότι η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη. Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Έκρηξη οργής για τον φιλοσκοπιανό Επίτροπο, που βλέπει λύση σε 15 μέρες

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Δεν θεωρεί ότι μπορεί να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε 15 ημέρες ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δεν συμφωνεί με την άποψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here